Vitaminok, nyomelemek

ElnevezésRéz

Tipus: Mikroelem

Alapvető tudnivalók
A réz nagyobb mennyiségben mérgező, kis mennyiségben viszont nélkülözhetetlen mikroelem. A szervezet körülbelül 80 mg-ot tartalmaz, többségében a cöruloplazmin nevű fehérjéhez kötődve, illetve számos enzim alkotórészeként. Legnagyobb mennyiségben az agyban, a szemben, a májban, a szívben, a vesékben és az izmokban találjuk.

Miben játszik szerepet?
A réz fontos szerepet játszik a vérképzésben, az oxidációs-redukciós folyamatokban, és a központi idegrendszer működésében. Vashiányos vérszegénység, keringési zavarok, vérnyomásproblémák, magas koleszterinszint kezelésére alkalmazzák, illetve fejfájás, őszülés, hajhullás, derékfájás, reumatikus és ízületi fájdalmak esetén is. A fokozott rézbevitel cinkhiányt eredményez, ezért ilyenkor a cink pótlásáról is gondoskodni kell.

Hiánya esetén
Réz hiányában vérszegénység, csontfejlődési és növekedési zavarok tapasztalható, megemelkedik a koleszterinszint.

Túladagolása
A réz szokásos mérgezési tünetei jelentkezhetnek: hányinger, hányás, hasmenés, szédülés.

Mekkora mennyiségben van rá szükségünk?
A réz természetes élelmiszerekből 35 és 70 százalék közötti arányban szívódik fel. A szervezet rézszükségletére nézve a következő értékek irányadóak: 0-6 hónap 1; 7-12 hónap 1; 1-3 év 0,6; 4-6 év 0,7; 7-10 év 0,8; 11-14 év 1; 15-18 év 1,2; 19-30 év 1,4; 31-60 év 1,4; 60 év felett 1,4; Terhesség 1,8; Szoptatás 1,8; Nehéz fizikai munka 1,4; Stressz 1,5; Dohányzás 1,5; Alkohol fogyasztás 1,5; Menopauza 1,4.

Milyen táplálékokban található meg?
A legtöbb réz élelmiszereink közül a hüvelyesekben, a gabonafélékben és a májban található.

Hasonló találatok

Elnevezés: A-vitamin

Elnevezés: B1-vitamin (tiamin)

Elnevezés: B2-vitamin (riboflavin)

Elnevezés: B3 (niacin)

Elnevezés: B5-vitamin (pantoténsav)

Új keresés