Vitaminok, nyomelemek

ElnevezésFluor

Tipus: Mikroelem

Alapvető tudnivalók
A fluor 95 százalékban a fogakban és a csontokban található az emberi szervezetben, fő szerepe ezek kialakítása, épsége, a fluorhiány a fogszuvasodás egyik fő oka. Magas fluortartalmú ivóvíz esetében nem szükséges a pótlás, ám amennyiben a fluor aránya 1 mg/liter alatt van, gondoskodni kell a beviteléről.

Miben játszik szerepet?
A fogzománc állagának kialakításában és a csontképzésben van szerepe.

Hiánya esetén
A fuor hiánytünete a fognövekedési és csontképződési zavarok, illetve a fogszuvasodás. Az erős fogzománc és csontozat kialakulásához fontos, hogy még várandós állapotban és a fogak kifejlődését megelőzően jusson elegendő fluorhoz a szervezet. Legalább napi 1,5 mg fluor bevitele szükséges.

Túladagolása
A fluor túladagolása esetén károsodnak a csontok, csökken a veseműködés, működési zavarok lépnek fel az izomzatban és az idegrendszerben.

Mekkora mennyiségben van rá szükségünk?
A szervezet fluorszükségletének nagyobb részét vízből fedezzük, illetve napjainkban már általános a fluoridos fogkrémek forgalmazása. Az alábbi mennyiségek napi bevitele szükséges a védőhatás kialakulásához (mg): 0-6 hónap 0,3; 7-12 hónap 0,5; 1-3 év 0,8; 4-6 év 1; 7-10 év 1,5; 11-14 év 1,5; 15-18 év 1,5; 19-30 év 1,5; 31-60 év 1,5; 60 év felett 1,5; Terhesség 1,5; Szoptatás 1,5; Nehéz fizikai munka 1,5; Stressz 1,5; Dohányzás 1,6; Alkohol fogyasztás 1,6; Menopauza 1,5

Milyen táplálékokban található meg?
A fluor legjobb forrása a víz, amely lehet fluortartalmú ásványvíz, de számos esetben a csapvíz is tartalmaz elegendő mikroelemet. Ezen kívül sok fluor van a teában is.

Hasonló találatok

Elnevezés: A-vitamin

Elnevezés: B1-vitamin (tiamin)

Elnevezés: B2-vitamin (riboflavin)

Elnevezés: B3 (niacin)

Elnevezés: B5-vitamin (pantoténsav)

Új keresés