• Hematológiai megbetegedések cikkek

   • Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus
    2017-09-08 09:41
    Leukémia
    A leukémia (fehérvérűség, vérrák) a vérképző szervek (csontvelő és a nyirokrendszer) daganatos megbetegedése. Mivel a leukémia a gyermekkorban előforduló leggyakoribb daganattípus, sokszor a gyermekkor betegségének tartják, holott kilencszer több felnőtt betegszik meg, mint fiatalkorú.
    Panaszok
    Trombózisközpont - Prof. dr. Blaskó György, véralvadási specialista
    2019-02-20 14:36
    Az időjárási frontok számtalan emberre hatnak, migrénes fejfájást, görcsöket, álmosságot, idegességet, végtagfájdalmakat is provokálhatnak.
    WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
    2019-02-19 13:05
    A Leiden-mutáció a veleszületett, öröklődő trombózishajlamok közé tartozik. A Leiden-mutáció a leggyakoribb öröklött trombózishajlamot okozó eltérés. Egészségesek közel 6-10 százalékában fordul elő az enyhe formája.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
    2019-02-10 17:03
    Az anaemia, vagyis a vérszegénység a vörösvértestek számának és a vörösvértestek mennyiségét jelző paraméterek (pl. hemoglobin, hematokrit) szintjének csökkenését jelenti. Fontos tudni, hogy a vérszegénység nem betegség, hanem mindig egy tünet, melynek kiváltó okát a panaszok jelentkezésekor ki kell vizsgálni. Milyen típusai léteznek?
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
    2019-02-08 18:36
    A mielóma multiplex alapvetően az idősebb, de aktív korosztályt érinti, ám sokszor fiatal, munkaképes nők és férfiak is megbetegednek. A kórkép a mai tudásunk szerint nem gyógyítható, de az utóbbi években megjelent számos új gyógyszer hatására lényegesen javult a túlélés és a betegek várható életminősége is.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
    2019-02-06 13:04
    Mi okozhatja a lép túlműködését? Milyen tünetekkel járhat a hypersplenia? Hogyan diagnosztizálható? Hogyan lehet kezelni?
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
    2019-02-04 15:06
    A spherocytosis az örökletes úgynevezett hemolitikus vérszegénységgel járó betegségek közé tartozik.
    Egészségmegőrzés
    Trombózisközpont - Dr. Király Viktória, laborspecialista
    2019-01-26 19:03
    Tény, hogy a trombózisra való hajlam öröklődhet, ám megfelelő életmóddal jelentősen csökkenthető a kockázat. Dr. Király Viktória, laborspecialista az öröklődés hátteréről beszélt.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg – Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus
    2019-01-26 13:33
    A glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz (G6PD) hiány az egyik leggyakoribb öröklődő betegség, és a leggyakoribb enzimhiányos állapot a világon. Előfordulása a Földközi-tenger menti népességben legmagasabb. Az enzimhiány a vörösvértestek képződésében okozhat problémát, így közvetve vérszegénységet eredményezhet.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
    2019-01-15 17:06
    A véralvadás igen bonyolult rendszer, az egyes elemek bármelyikének kóros állapota a véralvadási folyamat sérülését okozhatja. Kóros vérzési hajlamot okozhatnak az erek, a trombociták és a plazmában található faktorok eltérései is.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg, otvenentul.hu
    2019-01-12 19:03
    A közhiedelem azt tartja, hogy a vashiány és a vérszegénység között szoros összefüggés van, holott a vérszegénységként emlegetett állapot nem mindig származtatható vissza a vashiányra. Előfordulhat, hogy valaki fáradékony, szellemileg is, testileg is romlik a teljesítőképessége, ám a szervezet vasellátottságának elégtelen voltára a laborleletei nem utalnak.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!