• Hematológiai megbetegedések cikkek

   • Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit
    2020-05-22 14:36
    Nyirokcsomó
    A nyirokcsomók a nyirokrendszer részét képezik. A nyirokrendszer felelős részint a szövetközti folyadék vénás rendszerbe történő visszavezetéséért, részint pedig immunrendszerünk bázisa.
    Egészségmegőrzés
    Trombózisközpont - Dr. Szélessy Zsuzsanna, hematológus
    2020-09-17 20:35
    Az idő sajnos nyomot hagy az emberen: nemcsak a ráncok jelennek meg, hanem a szervezet minden része elhasználódik, elkopik. Nincs ez másként a vérképzőszervvel sem, így a csontvelő sem kerülheti el az idő vasfogát.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
    2020-09-15 13:03
    A nyirokrendszer daganatos megbetegedéseit limfómáknak nevezzük, melyek a nyirokszövet sejtjeinek, a T és B limfocitáknak, valamint a histiocitáknak rosszindulatú daganatos burjánzásai.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
    2020-09-13 04:06
    A retikulocita a vörösvértestek fiatal, éretlen alakja, mely már elvesztette magját. Normál esetben a vérben csak kis mennyiségben vannak jelen, a csontvelőből nagyrészt csak érett vörösvértestek kerülnek a keringésbe.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
    2020-09-09 16:03
    A Glanzmann-trombaszténia (Glanzmann-thrombastenia) a ritka öröklődő vérzékenység (hemofília) egyik fajtája. A vérlemezkék olyan működési zavarával jár, melynek során a vérlemezkék összetapadásának hiánya vagy romlása következik be.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
    2020-09-02 17:05
    A myeloma multiplex (plasmocytoma) a plazmasejtek daganatos megbetegedése, melyre az jellemző, hogy ezek a sejtek oly mértékben felszaporodnak a csontvelőben, hogy gátolják a normális vérképzést.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, Dr. Dobi Gyöngyi
    2020-08-28 22:05
    A hematokrit vizsgálat eredménye a vérben lévő vörösvértestek százalékos arányára utal. Értéke felvilágosítást ad a vér oxigénszállítási kapacitásáról. A teljes vérkép részeként együtt értékelendő a vörösvértestszámmal, a hemoglobinszinttel és a hemoglobinkoncentrációt jelző értékekkel.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos, Dr. Árki Ildikó, háziorvos
    2020-08-27 14:35
    A hemofília ritka, veleszületett, X kromoszómához kötött megbetegedés. Az esetek körülbelül 30 százalékában azonban nem mutatható ki családi előfordulás, ezek új mutáció következményei.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, általános orvos
    2020-08-27 03:06
    A vörösvértestek a vér oxigénszállításért felelős alkotórészei. A csontvelőben képződnek, onnan a vérbe jutva a tüdőben felveszik az oxigént, melyet a haemoglobinhoz (Hgb) kötve szállítanak a verőereken (artériák) át a szövetekbe.
    Panaszok
    WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
    2020-08-18 20:35
    Az Achenbach-szindróma (a kéz paroxizmális haematomája) egy ritka kórkép, mely során a kéz vagy akár a láb ujjain külső behatás nélkül, fájdalmas vérömlenyek (haematomák (hematómák)) jelennek meg. Mindkét nemet érinti, de gyakrabban a nőket, előfordulási gyakorisága 50 év felett növekszik.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
    2020-08-10 05:06
    A porfíria nagyon ritka betegség, ezért felismerése sokszor nehézségekbe ütközik. Lényege a hemoglobin felépítésének a zavarában rejlik. Bár a betegségre való hajlam örökletes, megjelenését a stressz, az alkohol és bizonyos gyógyszerek idézhetik elő az arra hajlamos embereknél.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!