• Hogyan étkezzen a véralvadásgátló kezelés alatt álló beteg?

        Szerző: WEBBeteg - Henn Dóra, dietetikus, Vanderlich Egészségcentrum

        Egyre gyakoribbá váltak napjainkban a tromboembóliás megbetegedések, így egyre több ember részesül antikoaguláns kezelésben. A trombózis kialakulására hajlamosító állapotok a tartós ágyhoz kötöttség, műtét, daganatos betegség, érelmeszesedés, szívelégtelenség, terhesség.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Az úgynevezett antikoaguláns készítmények a szervezetben a véralvadáshoz szükséges K-vitamin hatásának ellensúlyozásán keresztül gátolja az alvadást, így csökkenti a vérrög kialakulásának veszélyét. A véralvadásgátló terápiában részesülő betegek esetében, a gyógyszer megfelelő hatásának elérése érdekében célszerű bizonyos táplálkozási előírások betartása.

        A táplálékok K-vitamin tartalma képes megváltoztatni a gyógyszer hatását

        A különböző életfolyamatokhoz mindenképpen szükséges valamennyi K-vitamint a szervezetbe juttatni. Ennél a minimális szükségletnél (ami napi 20-40 mikrogramm) jóval többet tartalmaz a hagyományos étkezés.

        Egy, a gyógyszerre beállított beteg veszélybe sodorhatja életét, ha jelentősen változtat K-vitamin fogyasztásán. Ugyanis fokozott K-vitamin bevitel esetén a gyógyszer hatástalanná válik. Csökkentett bevitel esetén a gyógyszer hatása fokozódik és vérzések léphetnek fel. Fontos, hogy azok az élelmiszerek, amelyekben nagyobb mennyiségű K-vitamin van, egyenletesen elosztva, közel azonos mennyiségben kerüljenek fogyasztásra a kezelés ideje alatt.

        Hirdetés

        Ezekre figyeljen oda, ha véralvadásgátló kezelés alatt áll

        Magas K-vitamin tartalmú élelmiszerek (0,1-0,6 mg /100 g)

        Amire még figyelni érdemes
        Nem táplálkozással kapcsolatos befolyásoló tényezők
        máj, tojás, spenót, brokkoli, karfiol, kelbimbó, káposzta, savanyú káposzta, saláta, szójabab, málna, eper
        zöld teát ne fogyasszunk, helyette gyümölcs vagy kevés fekete tea. Szóba jöhet: kamilla, csipkebogyó, citromfű, hársfavirág

        egyéb gyógyszerek szedése – minden esetben tájékoztatni kell a kezelő orvost

        - ezek napi maximum 100 g mennyiségig fogyaszthatók
        bazsalikomból, oregánóból, kakukkfűből keveset
        a láz befolyásolja a gyógyszer hatásosságát
        - naponta ezekből csak egy-két féle nyersanyagot fogyasszunk
        zöld levélzöldségek belső sápadtabb levelei kevesebb K-vitamint tartalmaznak
        alkoholfogyasztás – napi max. 2 dl vörösbor megengedett
        - ne együtt fogyasszuk ezeket
        növényi olajok K-vitamin tartalma magas – rejtett olajokat tartalmazó ételeket kerüljük: olajos halak, salátaöntetek, majonéz
         
        - tojást önálló ételként ne fogyasszunk
        a K-vitamin napfény hatására bomlik – olíva olajat tegyük ki 12 órára, jelentősen veszíteni fog K-vitamin tartalmából
         
        - ezeket önálló köretként ne fogyasszuk
        11 mikrogramm
         

        (Henn Dóra, dietetikus, Vanderlich Egészségcentrum)

        Legutóbb frissült: 2016.12.04 19:48
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Alzheimer-kór kezelése

        Alzheimer-kór kezelése

        Dr. Zsuga Judit

        A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

        Ízületi fájdalmak

        Ízületi fájdalmak

        B. M., szakfordító

        A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

        Nem mindegy, milyen véralvadásgátlót szed!

        Számos véralvadásgátló készítmény létezik, nem csupán a régebbi és az újabb típusúakat különböztetjük meg, hanem a hatásmechanizmus szerint is osztályozzuk, azaz mit gátol (például a K-vitamin hatását vagy a vérlemezkék összecsapódását) a szervezetben. Azt is mérlegelni kell a gyógyszerfelíráskor, hogy okoz-e allergiás tünetet a készítmény vagy annak valamelyik összetevője.

        Prediabétesz diéta: mit együnk, ha több a cukrunk a kelleténél?

        A prediabétesz állapot a cukorbetegség előszobájának is tekinthető, mivel ekkor a vércukorszint már a normál érték fölé emelkedett, noha még nem éri el a kóros értéket. Bár a prediabéteszben szenvedők aránya nem pontosan ismert, egy vizsgálat alapján minden harmadik brit felnőtt érintett és a CDC adatai szerint az USA-ban is hasonló az arány.

        Gyomorrontás? Vegye komolyan!

        Nyáron jellemzően megnő az esélye a gyomorrontásnak - különösen a szabadosabb táplálkozás és a nem megfelelően tárolt élelmiszerek miatt. Dr. Mármarosi István, gasztroenterológus a szakorvosi segítség jelentőségére hívta fel a figyelmet.

        Érszűkület: diétás tanácsok a megelőzéshez és a betegséggel küzdőknek

        A szív- és érrendszeri megbetegedések hátterében a legtöbb esetben érelmeszesedés (atherosclerosis) áll. Ez az elváltozás mindaddig nem okoz panaszokat, amíg a beszűkült átmérőjű vérerekben szabadon áramlik a vér. Azonban egy kisebb vérrög vagy a nagymértékű érelmeszesedés is már komoly következményeket okozhat (például szélütés, szívinfarktus), ezért fontos a kialakult betegségek megfelelő kezelése, melyben szerepet kap a helyes táplálkozás is.

        Bedagadt a lábam trombózis után! Mit tehetek?

        Trombózis után bedagadt a betegségben érintett lábam, mi a teendő? Kérdezte olvasónk. Prof. Dr. Blaskó György, belgyógyász, klinikai farmakológus, a Trombózisközpont orvosa válaszolt.

        Stroke-rehabilitáció - A diéta szerepe a felépülésben

        Bizonyítékokkal alátámasztott tény, hogy az emberek maguk is képesek csökkenteni a stroke, a szívinfarktus vagy a szellemi leépülés kockázatát azzal, hogy odafigyelnek az étkezési szokásaikra. A tudatos táplálkozás azonban nem csak a megelőzésre alkalmas, nagy szerepet játszik ugyanis a stroke-ot követő rehabilitáció során is.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.