A véralvadás folyamata és rendellenességei

Dr. Kónya Judit
szerző: Dr. Kónya Judit, családorvos - WEBBeteg
frissítve:

A véralvadás bonyolult, összetett folyamat, melynek elemei mind szükségesek ahhoz, hogy a szervezetben ne jöhessen létre vérzés, vagy ha keletkezett, akkor hamar elállhasson.

A téma cikkei
2/1 Kóros vérzéshajlam
2/2 Vérzékenységet okozó zavarok

Elsődleges és másodlagos véralvadás

A normális véralvadás két egymás után következő folyamat eredménye: a kezdeti történésekben az érfal és a vérlemezkék (trombociták) vesznek részt. A trombociták a vér azon sejtes elemei, melyeknek kulcsszerepe van a véralvadási folyamatban.

Az elsődleges véralvadás

Az ér egy esetleges sérülésre, illetve folytonosságának megszakadására úgy reagál, hogy a falában található simaizom elemek összehúzódása, szűkíti az érfalon kialakult folytonossági hiányt, azaz a vérzés mennyisége csökken.

Vörösvértestek és fehérvérsejt
Vörösvértestek és fehérvérsejt

Az érösszehúzódással párhuzamosan a trombociták a sérülés helyén tömörülnek, aggregátumot képeznek, mely mint egy dugó, eltömíti az érfalon keletkezett nyílást (ezt hívjuk fehér trombocitathrombusnak). A folyamatot elsődleges véralvadásnak nevezzük.

A másodlagos véralvadás

A folyamat második fázisa során a plazmában (a vér sejtes elemektől mentes része) lévő komponensek (úgynevezett faktorok) aktiválódnak, egymáshoz kapcsolódnak, végül a plazmában található fibrinogén nevű fehérje fibrinné alakul.

A fibrin szerepe, hogy hálót alkosson a sérülés helyén. Ebben a hálóban további trombociták akadnak fenn, így egy második thrombus alakul ki, mely szintén az érfalon keletkező sérülés fedésére szolgál. A véralvadási faktorok működéséhez a K-vitamin megfelelő mennyisége szükséges.

Az ép szervezetben normálisan is keletkezik kis mennyiségű fibrin, melyet az úgynevezett fibrinolitikus rendszer azonnal lebont. A folyamat neve fibrinolízis. A véralvadás után a thrombust ugyanez a rendszer oldja fel, hogy a sérült érben a keringés újra a normális állapotba térhessen vissza.

A fibrinolízis másik nagyon fontos szerepe, hogy a kialakult véralvadást lokalizálja, ne engedje, hogy az a szervezet egyéb helyein is beinduljon, elzárva ezzel az egészséges ereket.

A fibrinolitikus rendszert számos egyéb anyag aktiválhatja, illetve gátolhatja is. Ezek kutatása jelentős szerepet játszik napjaink thrombózis ellenes terápiájában.

A véralvadás-fibrinolízis igen sérülékeny rendszer: elsősorban rendkívüli összetettsége, a tényezők nagy száma miatt.

Ha a véralvadási folyamatban zavar keletkezik

A véralvadás rendellenességei miatt a betegek legtöbbször konkrét vérzéses panasszal keresik fel orvosukat (pl. orrvérzés), máskor az orvos veszi észre a jeleket, mint a bőrön kialakult bevérzések, véraláfutások.

A kivizsgálás folyamán tisztázni kell, hogy a vérzéses jelenségek milyen okokra vezethetők vissza. A vérzéses folyamatok, leginkább az egyéb szervrendszerek kórállapotai kapcsán alakulnak ki. Számos vérzéses jelenség oka a vérrendszeren kívül keresendő: a vizeletben található vér oka lehet például egyszerű felfázás során kialakult húgyhólyaggyulladás, a térdben található vérömleny visszavezethető sportsérülésre, a véres széklet oka lehet aranyér stb.

A vérzékenység mint betegség lehet szerzett vagy veleszületett, illetve felosztahtjuk a véralvadási folyamat sérülésének helye alapján is az alábbiak szerint:

  • érelváltozások,
  • a trombociták zavarai,
  • a véralvadási faktorok zavarai.

A vérzéses panaszok jellegéből a szakember már következtethet arra, hogy a vérzési folyamat mely pontján lehet a kóros állapot.

Dr. Kónya JuditForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kónya Judit, családorvos

Előző oldal | 2/1 | 2/2 Vérzékenységet okozó zavarok

Cikkajánló

Alacsony trombocitaérték - Mi okozza?

Dr. Váróczy László, hematológus
Az elmúlt napokban vérvételen voltam, ahol valami gondot találtak a trombocitaszám értékével, annyira alacsony, hogy értékelhetetlen lett. Szeretném pontosan megtudni, melyik szerv működési zavara okozhatja ezt a lehetséges problémát? Összefügg-e a vér sűrűségével, vagy komolyabb betegség merülhet-e fel? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.