A hajas sejtes leukémia (HCL) tünetei és a betegek kilátásai

szerző: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus - WEBBeteg
megjelent: 2018.04.04.

A hajas sejtes leukémia (HCL) az úgynevezett B-sejtes non-Hodgkin limfómák közé tartozik, egy közepesen agresszív, de rosszindulatú nyirokszervi eredetű daganat. A betegség a nevét onnan kapta, hogy mikroszkóp alatt, a felszaporodott daganatos sejtek hajszerű rojtos nyúlványokkal rendelkeznek.

A HCL a ritkán előforduló limfómák közé tartozik (kb. 2%-át teszi ki az összes limfómás esetnek). Elsősorban a középkorú vagy idősebb férfiakat érinti. Magyarországon évente kb. 20 új beteget diagnosztizálnak.

A hajas sejtes leukémia tünetei

A beteg lehet tünetmentes, de előfordulhat, hogy kifejezetten enyhe tünetek észlelhetőek. A nem jellegzetes tünetek előfordulása a gyakoribb. Lehetnek általános, daganatra utaló tünetek:

Lehetnek limfómára jellegzetes tünetek:

  • láz
  • bőrviszketés
  • éjszakai izzadás
  • fogyás

Bővebben Leukémia - Kik a veszélyeztetettek?

Mivel a betegségben a csontvelő érintett, a nagy tömegű daganatos sejt felszaporodása miatt a csontvelőben képződő sejtek (fehérvérsejt, vörösvérsejt, vérlemezke) termelődése csökken, a perifériás vérben észlelhető szintjük pedig alacsony. Hiányuk miatt jelentkezhet vérszegénység, vérzékenység, de ami a legjellegzetesebb, az alacsony fehérvérsejtszám miatt a betegek fogékonyak a fertőzésekre.

A gyakori, banális fertőzések (felső légúti fertőzés, tüdőgyulladás, vizeletfertőzés, hasűri fertőzés, sebfertőzés) elhúzódhatnak, súlyosabb formában jelennek meg. Jellemző emellett a lép (akár jelentős) megnagyobbodása is, a kóros sejtek felhalmozódása miatt. Ez kezdetben lehet fájdalmatlan, később a környező szerveket (gyomor, belek) nyomva okozhat emésztési panaszokat, hasi diszkomfort érzést, a lépben kialakuló vérkeringési zavar lépinfarktushoz vezethet, gyakran nagy, szemmel is látható mérete miatt elődomborodik a bal bordaív alatt.

A HCL diagnózisa

A beteg kórtörténetében jellegtelen panaszok mellett jelentkezhetnek a fent felsorolt tünetek, illetve gyakori fertőzések. A beteg fizikális vizsgálatával felismerhető a megnagyobbodott lép.

A rutin laboratóriumi vérvétel során vérszegénység, alacsony vérlemezkeszám és alacsony fehérvérsejtszám jelenik meg. Speciális laboratóriumi vizsgálatok során egyértelműen azonosítható a hajas sejtes leukémia, mert speciális immunológiai festéssel (tartarát rezisztens savanyú foszfatáz) csak ezek a kóros sejtek festődnek. Áramlási citometriai vizsgálat a sejtekre jellemző felszíni antigéneket mutatja ki.

Csontvelői vizsgálat is minden esetben történik (ez a medencecsontból vett csonthenger elemzését jelenti).

Bővebben Gyakori kérdések a csontvelő-mintavételről

Hasi képalkotó vizsgálat igazolja a lép megnagyobbodását, annak szerkezeti eltérést és a környező szervekkel való kapcsolatát, hasi nyirokcsomókat.

A hajas sejtes leukémia kezelése

A HCL kezelése az utóbbi években lényegesen javult. Maga a betegség nem gyógyítható, viszont megfelelő terápiával a betegek többsége akár évekig, évtizedekig is tünetmentes lehet. Idősebb korban, ha nincs panasz és tünetmentes a betegség, nem indokolt kezelés, csak a szoros megfigyelés.

Kezelés abban az esetben viszont mindig szükséges, ha a tünetek előtérben állnak, vérzés, vérszegénység, alacsony fehérvérsejtszám miatti fertőzések, esetleg jelentős panaszt okozó lépmegnagyobbodás észlelhető.

A választható terápiás eljárások:

  • Interferon terápia: pár évvel ezelőtt még az interferon volt a fő terápiás fegyver HCL esetén, manapság megpróbálható, illetve terhesség esetén ez a hatóanyag alkalmazandó.
  • Cladribin alapú kezelés: a cladribin egy úgynevezett purin nukleozid analóg, ami egy ADA nevű enzimet inaktivál és a kóros sejtek elhalását okozza. Ezzel a bőr alá adható gyógyszerrel lényegesen javult a kezelési eredmény.
  • Biológiai terápia: ritkábban, terápiás sikertelenség esetén biológiai terápia is megpróbálható (rituximab alapú kezelés).
  • Lépeltávolítás: eredetileg a betegséget a lépeltávolításával próbálták kezelni, de gyógyítani nem sikerült és az eredmények sem voltak teljesen meggyőzőek. Manapság extrém ritkán kerül sor a lép eltávolítására, többnyire akkor, ha a beteg egyáltalán nem alkalmas más kezelésre.

A betegség kórlefolyása

Hajas sejtes leukémiával a várható élettartam a legtöbb esetben az egészséges populációhoz közelít. A betegség lefolyása általában lassú, a leggyakoribb szövődmény és halálok a fertőzés.

Dr. Ujj Zsófia
Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alvászavar Alvászavar

Ezek a káros szokások okozhatnak alvászavart. (x)

Liposzómás C-vitamin Liposzómás C-vitamin

Az őszi-téli hónapok beköszöntével előtérbe kerül az immunerősítés. (x)

A limfómák főbb típusai, okai és...

A nyirokrendszer daganatos megbetegedéseit limfómáknak nevezzük, melyek a nyirokszövet sejtjeinek, a T- és B-limfocitáknak, valamint a histiocitáknak...

A non-Hodgkin limfóma típusai...

A non-Hodgkin-limfóma (NHL) több kórképet foglal magába, az egyes típusok több szempontból is eltérnek egymástól, így különböznek az érintettek...

A krónikus gyulladás tünetei...

Számos krónikus gyulladással járó betegség létezik, melyek kialakulhatnak elhúzódó gyulladás, vagy góc következtében, illetve vannak olyan...

A hematológiai megbetegedések során...

Miért fogékonyabbak a hematológiai betegek a fertőzésekre? Milyen fertőzések fordulnak elő gyakran náluk?

A nyirokrendszer daganatai

A nyirokrendszer daganatai, más néven lymphoproliferatív betegségek vagy lymphomák (limfómák) a nyirokrendszert alkotó sejtekből indulnak ki. E sejtek...

A nyirokcsomók szerepe

A nyirokcsomók a nyirokrendszer részét képezik. A nyirokrendszer felelős részint a szövetközti folyadék vénás rendszerbe történő...

A krónikus limfocitás leukémia (CLL)...

A krónikus limfoid leukémia (CLL) a leggyakrabban jelentkező leukémia típus. A fehérvérűség e fajtájában a csontvelőben kialakuló daganatos...

Leukémia - Nem csupán...

A leukémia (fehérvérűség, vérrák) a vérképző szervek (csontvelő és a nyirokrendszer) daganatos megbetegedése. Mivel a leukémia a gyermekkorban...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.