• A hajas sejtes leukémia (HCL) tünetei és a betegek kilátásai

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

    A hajas sejtes leukémia (HCL) az úgynevezett B-sejtes non-Hodgkin limfómák közé tartozik, egy közepesen agresszív, de rosszindulatú nyirokszervi eredetű daganat. A betegség a nevét onnan kapta, hogy mikroszkóp alatt, a felszaporodott daganatos sejtek hajszerű rojtos nyúlványokkal rendelkeznek.

    A HCL a ritkán előforduló limfómák közé tartozik (kb. 2%-át teszi ki az összes limfómás esetnek). Elsősorban a középkorú vagy idősebb férfiakat érinti. Magyarországon évente kb. 20 új beteget diagnosztizálnak.

    Hirdetés

    A hajas sejtes leukémia tünetei

    A beteg lehet tünetmentes, de előfordulhat, hogy kifejezetten enyhe tünetek észlelhetőek. A nem jellegzetes tünetek előfordulása a gyakoribb. Lehetnek általános, daganatra utaló tünetek:

    Lehetnek limfómára jellegzetes tünetek:

    • láz
    • bőrviszketés
    • éjszakai izzadás
    • fogyás

    Bővebben Leukémia - Kik a veszélyeztetettek?

    Mivel a betegségben a csontvelő érintett, a nagy tömegű daganatos sejt felszaporodása miatt a csontvelőben képződő sejtek (fehérvérsejt, vörösvérsejt, vérlemezke) termelődése csökken, a perifériás vérben észlelhető szintjük pedig alacsony. Hiányuk miatt jelentkezhet vérszegénység, vérzékenység, de ami a legjellegzetesebb, az alacsony fehérvérsejtszám miatt a betegek fogékonyak a fertőzésekre.

    A gyakori, banális fertőzések (felső légúti fertőzés, tüdőgyulladás, vizeletfertőzés, hasűri fertőzés, sebfertőzés) elhúzódhatnak, súlyosabb formában jelennek meg. Jellemző emellett a lép (akár jelentős) megnagyobbodása is, a kóros sejtek felhalmozódása miatt. Ez kezdetben lehet fájdalmatlan, később a környező szerveket (gyomor, belek) nyomva okozhat emésztési panaszokat, hasi diszkomfort érzést, a lépben kialakuló vérkeringési zavar lépinfarktushoz vezethet, gyakran nagy, szemmel is látható mérete miatt elődomborodik a bal bordaív alatt.

    A HCL diagnózisa

    A beteg kórtörténetében jellegtelen panaszok mellett jelentkezhetnek a fent felsorolt tünetek, illetve gyakori fertőzések. A beteg fizikális vizsgálatával felismerhető a megnagyobbodott lép.

    A rutin laboratóriumi vérvétel során vérszegénység, alacsony vérlemezkeszám és alacsony fehérvérsejtszám jelenik meg. Speciális laboratóriumi vizsgálatok során egyértelműen azonosítható a hajas sejtes leukémia, mert speciális immunológiai festéssel (tartarát rezisztens savanyú foszfatáz) csak ezek a kóros sejtek festődnek. Áramlási citometriai vizsgálat a sejtekre jellemző felszíni antigéneket mutatja ki.

    Csontvelői vizsgálat is minden esetben történik (ez a medencecsontból vett csonthenger elemzését jelenti).

    Bővebben Gyakori kérdések a csontvelő-mintavételről

    Hasi képalkotó vizsgálat igazolja a lép megnagyobbodását, annak szerkezeti eltérést és a környező szervekkel való kapcsolatát, hasi nyirokcsomókat.

    A hajas sejtes leukémia kezelése

    A HCL kezelése az utóbbi években lényegesen javult. Maga a betegség nem gyógyítható, viszont megfelelő terápiával a betegek többsége akár évekig, évtizedekig is tünetmentes lehet. Idősebb korban, ha nincs panasz és tünetmentes a betegség, nem indokolt kezelés, csak a szoros megfigyelés.

    Kezelés abban az esetben viszont mindig szükséges, ha a tünetek előtérben állnak, vérzés, vérszegénység, alacsony fehérvérsejtszám miatti fertőzések, esetleg jelentős panaszt okozó lépmegnagyobbodás észlelhető.

    A választható terápiás eljárások:

    • Interferon terápia: pár évvel ezelőtt még az interferon volt a fő terápiás fegyver HCL esetén, manapság megpróbálható, illetve terhesség esetén ez a hatóanyag alkalmazandó.
    • Cladribin alapú kezelés: a cladribin egy úgynevezett purin nukleozid analóg, ami egy ADA nevű enzimet inaktivál és a kóros sejtek elhalását okozza. Ezzel a bőr alá adható gyógyszerrel lényegesen javult a kezelési eredmény.
    • Biológiai terápia: ritkábban, terápiás sikertelenség esetén biológiai terápia is megpróbálható (rituximab alapú kezelés).
    • Lépeltávolítás: eredetileg a betegséget a lépeltávolításával próbálták kezelni, de gyógyítani nem sikerült és az eredmények sem voltak teljesen meggyőzőek. Manapság extrém ritkán kerül sor a lép eltávolítására, többnyire akkor, ha a beteg egyáltalán nem alkalmas más kezelésre.

    A betegség kórlefolyása

    Hajas sejtes leukémiával a várható élettartam a legtöbb esetben az egészséges populációhoz közelít. A betegség lefolyása általában lassú, a leggyakoribb szövődmény és halálok a fertőzés.

    Dr. Ujj Zsófia
    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2018.04.04 11:25, Megjelenés: 2018.04.04 11:25
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Az égető lábfájdalom okai

    Az égető lábfájdalom okai

    Dr. Kerekes Éva

    A fájdalom jellegéből, kisugárzásából lehet következtetni az okokra.

    Szájüregi gyulladások

    Szájüregi gyulladások

    Dr. Lajtos Melinda

    Hátterében sokszor valamilyen általános megbetegedés is állhat.

    A leukémia típusai

    A leukémiáknak (csontvelődaganatok) több fajtája ismert, azonban hagyományosan négy fő típusát különböztetjük meg, amelyeknél a vér más-más sejtjei válnak daganatossá, továbbá más a betegség kórlefolyása, kezelési módja és a betegek gyógyulási esélyei, kilátásai.

    A szepszis kezelésének hatékonyabb módszerén dolgoznak

    A Szegedi Tudományegyetem aneszteziológiai és intenzív terápiás intézetének szakemberei Molnár Zsolt professzor vezetésével dolgoznak.

    Az agranulocitózis

    Agranulocitózis esetén a vérben keringő úgynevezett granulofil fehérvérsejtek száma csökken le, jellemzően immunfolyamat következtében, melyet bizonyos gyógyszerek szedése válthat ki.

    Az akut mieloid leukémia (AML) jelei

    Évente Magyarországon kb. 230-250 beteget diagnosztizálnak AML-el. A felnőttkori akut leukémiák leggyakrabban jelentkező formája, gyakorisága a fiatal felnőttkorban, majd 65 év felett fokozódik.

    A krónikus limfocitás leukémia (CLL) tünetei, kezelése

    A krónikus limfoid leukémia (CLL) a leggyakrabban jelentkező leukémia típus. A fehérvérűség e fajtájában a csontvelőben kialakuló daganatos fehérvérsejtek idővel elszaporodva megjelennek a vérben és a nyirokszövetekben is. Leggyakrabban a nyirokcsomók, a máj és a lép érintett.

    Leukémia és gyermekvállalás

    Leukémiás betegség esetén mind a férfiak, mind a nők részéről számos tényező befolyásolja a termékenységet és a biztonságos gyermekvállalás lehetőségét. Az életkortól és a társbetegségektől is függ a nemzőképesség, de leukémia esetén feltétlenül számolni kell a kemoterápiás kezelés vagy esetleges sugárterápia okozta késői hatásokkal.

    A krónikus myeloid leukémia (CML) tünetei és kezelése

    A krónikus myeloid leukémia (CML) a fehérvérűség egyik lassú kialakulású, több éves lefolyással járó, krónikus fajtája, melynek során a csontvelőben és a vérben tumoros fehérvérsejtek alakulnak ki. A csontvelőt megtöltő daganatsejtek idővel a vérkeringésbe is bekerülnek, majd jellegzetesen a májban és a lépben halmozódnak fel. A betegség százezerből egy lakost érint évente.

    Leukémia - Nem csupán gyermekbetegség

    A leukémia (fehérvérűség, vérrák) a vérképző szervek (csontvelő és a nyirokrendszer) daganatos megbetegedése. Mivel a leukémia a gyermekkorban előforduló leggyakoribb daganattípus, sokszor a gyermekkor betegségének tartják, holott kilencszer több felnőtt betegszik meg, mint fiatalkorú.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.