Véralvadásgátlás - A heparin tulajdonságai

Dr. Kovács Anikó
szerző: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész - WEBBeteg
frissítve: 2022.06.18.

A heparin alkalmazása elég nehézkes, mert csak vénába adva alkalmazható hatékonyan. Milyen előnyös hatásai vannak? Milyen mellékhatásai lehetnek?

A véralvadási folyamat egy több lépcsős reakciósorozat, amelynek során a véralvadási enzimek aktiválják egymást, oly módon, hogy minden lépésnél egyre több aktív enzimmolekula képződik.

A folyamat hamar felgyorsul, és hatásukra rövid időn belül fehérjeszálakból álló háló jön létre, ami megállítja a vérzést. A véralvadási reakciókkal egyidejűleg, beindulnak véralvadás-ellenes mechanizmusok is, melyek az alvadást a sérülés helyére lokalizálják, és nem engedik, hogy a vér testszerte megalvadjon.

Kóros esetben sérülés nélkül is beindulhat a véralvadás, ekkor vérrög képződik az éren belül, mely elzárja a vér útját. Ezt a kóros folyamatot megállíthatjuk, vagy megelőzhetjük véralvadásgátló (antikoaguláns) gyógyszerekkel, melyek a véralvadási reakciósor valamely lépését gátolják. Ilyen hatású szer a heparin.

A heparin a véralvadási folyamat egyik gátló anyagának hatását jelentősen felgyorsítja, de ezenkívül más egyéb hatásokkal is elősegíti a véralvadás lelassítását.

A heparin használata

A heparin alkalmazása elég nehézkes, ugyanis a bélből nagyon rosszul szívódik fel, így szájon át nem lehet bevenni. Izomba nem lehet adni vérömlenyképződés miatt, bőr alól pedig csak kevéssé szívódik fel.

Csak vénába adva alkalmazható hatékonyan. Az érpályában sok anyaghoz kötődik, és csak ezen kötőanyagok telítése után fennmaradó szabad anyag kezd hatni, telítő dózist kell alkalmazni.

Emiatt a hatásbizonytalanság miatt, viszonylag gyakran mérnek véralvadási értékeket az orvosok, hogy biztosak legyenek a megfelelő hatás kialakulásában.

Vizelettel ürül. Nem jut át a magzatburkon, és nem választódik ki az anyatejbe, így várandósok vagy szoptató anyák esetén, más hatékonyabb véralvadásgátlókkal szemben heparint alkalmaznak.

Használják műtétek után vénás trombózisok, és visszatérő tromboembóliás események megelőzésére, valamint mélyvénás trombózis, tüdőembólia és más artériás embóliák terápiájára, illetve egyéb helyzetekben a megfelelő antikoaguláns hatás biztosítása céljából.

Kiegészítő kezelésként instabil angina és akut szívinfarktus terápiájában is alkalmazzák. Hosszú távon nem adják, hanem szájon át szedhető, más hatóanyagú antikoagulánsokra térnek át fokozatosan.

A heparint személyre szabottan adagolják, dózisa függ az alvadási értékektől, a betegség fajtájától és lefolyásától, a mellékhatásoktól, a beteg testsúlyától és korától, ezenkívül figyelembe veszik a heparinérzékenységet.

Olvasson tovább! A véralvadásgátló gyógyszerek típusai

Mellékhatások

A véralvadásgátlókkal folytatott terápia leggyakoribb mellékhatása a vérzés, mely jól beállított adagolás mellett is előfordulhat. A vérlemezkék mennyisége is csökkenhet, ennek két különböző előfordulása lehet. Az I. típusú enyhe, főképp a terápia kezdetén jelentkezik, a heparin adás felfüggesztésével hamar rendeződik. A II. típusú súlyos, a kezelés 5-11 napján szokott kialakulni, és az immunrendszer fellépése áll a háttérben.

Ebben az esetben összecsapzódnak a vérlemezkék, és trombózisos szövődmények alakulhatnak ki, emiatt gyakran ellenőrzik az orvosok a vérlemezkeszámot. További mellékhatásai a csontritkulás, ennek következtében csonttörések, hajhullás, allergiás reakciók, májenzimszint-eltérések, valamint a káliumszint emelése. Egyes laboratóriumi teszteket zavarhat, ezért mindig meg kell említeni a vizsgálatot elrendelő orvosnak, hogy heparinterápiát kapunk.

Mikor nem alkalmazható heparin?

A hatóanyag nem adható akut vérzéskor, a heparinra való túlérzékenység esetén, a vérzékenység különböző formáiban, illetve minden más olyan esetben, mikor az esetleges vérzéses szövődmények súlyos komplikációt válthatnak ki.

A heparin hatása csökkenhet láz vagy tumoros betegség esetén. A kezelés felfüggesztésekor a hatása órákon belül elmúlik. Egyes esetekben azonban szükség lehet a hatás gyorsabb leállítására, ezt protamin-szulfáttal lehet elérni. Fontos viszont tudni róla, hogy ez a szer gyakran okoz allergiás reakciókat.

Gyógyszerkölcsönhatásai közül a legfontosabb, hogy más típusú véralvadásgátlóval - például vérlemezkegátlókkal - fokozzák egymás hatását, de erősödhet a hatása nemszteroid gyulladáscsökkentők egyidejű alkalmazásakor is. Rosszul oldódó komplexet képez több antibiotikummal, illetve egyes pszichiátriai kezelésben használatos hatóanyagokkal, mint a klórpromazin és a klórdiazepoxid.

Bár a heparint nem magunknak adagoljuk, mégis érdemes megemlíteni, mert viszonylag sokan kapnak ilyen kezelést.

Olvasson tovább! Vérzékenységet okozó zavarok

Dr. Kovács Anikó, gyógyszerészForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Izomsérülések Izomsérülések

Közte a zúzódás, izomszakadás, vérömleny. Mennyire súlyosak?

Sportszív Sportszív

Mit jelent, ha valakinek sportszíve van? Veszélyt jelenthet?

Ezek a kontrollvizsgálatok szükségesek stroke után

Megfelelő orvosi felügyelet és gyógyszeres kezelés mellett az agyi keringészavar ismétlődésének esélye 80-90 százalékkal is csökkenthető.

Az ismételt stroke megelőző kezelése

Agyi érelzáródást követően nagyon fontos a kezelés folytatása a stroke újbóli bekövetkezésének megelőzése érdekében. Ez rendszerint...

Véralvadásgátlás műtét során

A vérrögképződés és a következményeként bekövetkező halálozás a vezető halálokok közé tartozik. Emiatt minden olyan orvosi beavatkozás...

A véralvadásgátló gyógyszerek típusai

A véralvadásgátló kezelésnek kétféle indoka van: egyrészt a megelőzés, másrészt a kialakult vérrög további növekedésének, leszakadásának...

Általános tudnivalók, jó tanácsok véralvadásgátló szedéséhez

Körültekintő alkalmazásra, a gyógyszeradagok betartására, fokozott és rendszeres ellenőrzésre és az étkezési szokások, az életmód tudatos...

Gyakori kérdések a véralvadásgátlókról

A véralvadásgátlók (antikoagulánsok vagy a betegek körében gyakran vérhígítóként ismert készítmények) olyan gyógyszerek, amelyek az ereket...

Véralvadásgátló gyógyszerek: a kis molekulasúlyú heparin

A véralvadásgátló hatású heparin kémiailag sok cukormolekula összekapcsolódásából álló hosszú láncú molekula. A lánc nagy része azonban...

Véralvadásgátló kezelés pitvarfibrillációban

A ritmustalan szívverés, össze-vissza pulzus hátterében, különösen idősebb korban, az esetek egy részében pitvarfibrilláció áll. A 65 év feletti...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.