Hirdetés
   • A biciklizés nincs kihatással a férfiak szexuális életére

    Szerző: WEBBeteg - S. F., fordító, Lektorálta: Dr. Papos István, urológus

    A Health Day News 2018. január 17-i számában egy új felmérést publikáltak, amely azt állítja, hogy azoknak a férfiaknak, akik szenvedélyes biciklisták, nem kell aggódniuk a fürdő- és hálószobai problémák miatt. A kerékpározás ugyanis nem károsítja a nemi szerveket.

    A legjelentősebb tanulmány szerint a kerékpárosok, úszók és futók körében az élt a köztudatban, hogy a kerékpározás káros hatással van a szexuális és vizelési tevékenységre, a fenékre, valamint a herezacskó és a végbélnyílás közti gáti területre (perineum) gyakorolt tartós nyomás miatt.

    Hirdetés

    Az új kutatás eredményei némi megnyugvással szolgálnak

     „Az úszók és futók is küszködnek erekciós zavarral. Az igazság az, hogy sok férfinak van erekciós zavara, de úgy gondolom, hogyha biztonsággal ül valaki a biciklin, az egészségre gyakorolt hatása sokkal jelentősebb, mint a káros”- magyarázta Dr. Benjamin Brayer, a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem urológus sebésze.

    A biciklizés, mint közlekedési eszköz vagy mint szabadidős tevékenység egyre népszerűbb. De sokkal jobban benne él a köztudatban e tevékenység károsító hatása a szexuális életre és a vizelésre.

    „Úgy gondolom, sok intézkedés született a perineum védelme érdekében, beleértve a párnázott nadrágot és a különböző üléseket.”- tette hozzá Dr. Brayer.

    Az új felmérésben 2774 kerékpáros, 539 úszó és 789 futó vett részt

    Mindannyian kitöltöttek egy kérdőívet a szexuális, prosztata, vese tünetekről, genitális zsibbadtságról és hátfájdalomról. A kerékpárosokat kikérdezték még a bicikli márkájáról, az ülés típusáról és állásáról, a kormány típusáról, a biciklizés gyakoriságáról, arról, hogy hordanak-e párnázott nadrágot és hogy az idő hányad részében ülnek ténylegesen a biciklin.

    A kerékpárosokat ez alapján egy nagy (több mint 2 éve kerékpároznak, legalább heti 3-szor és egyszerre 25 mérföldet tesznek meg) és egy kis intenzitású csoportra osztották.

    Különös, de a nagy intenzitású csoport tagjai jobb erekciós funkciókról nyilatkoztak, mint a kis intenzitású csoportba tartozók.

    Emellett az is kiderült, hogy a kerékpárosok kétszer többet tudnak a húgyhólyag vagy a húgycső egészségéről, mint a futók vagy az úszók. Ennek ellenére a kerékpárosok szexuális és vizelési egészsége hasonló volt a másik két sport művelőihez. Azok a bicikliseket, akik az idő 20%-ban állnak a bicikli mellett, kevésbé veszélyezteti a nemi szervek zsibbadása.

    A kerékpárosoknak nem kell aggódniuk az egészségük miatt

    „A húgycsőszűkület egy olyan ritka betegség, ami miatt nem tartatnám távol az embereket a kerékpározástól” - mondta Dr. Breyer. Sokkal inkább azokat a kerékpározási szokásokat kell elkerülni, amik a tartós zsibbadást okozzák, és jó ülést kell beszerezni a kerékpárra.

     „A felmérés eredménye egybevág azzal, amit munkám során tapasztalok a kerékpárosokról. A merevedési zavar a férfiaknál különböző életkorban, különböző okok miatt következik be, de a bicikliseknél ez az arány tapasztalatom szerint is ilyen, mint a felmérés szerint.”- mondta Dr. Brian Miles, a Texas-i Houston Methodist Hospital urológusa.

    Dr. Aaron Katz, a New York-i NYU Winthrop Hospital in Mineola urológus főorvosa szerint a felmérés eredménye meglepő, mert „urológusként abban az elképzelésben voltunk évekig, hogy a tartós kerékpározás károsíthatja a férfiak szexuális funkcióit”.

    „A korábbi tanulmányok nem használtak keresztmetszeti elemzést ezen tény megállapításásnál” – tette hozzá Dr. Katz. „ Örömmel olvastam ezt az új feltevést, mert így a kerékpárosoknak nem kell aggódniuk az egészségük miatt.”

    A tanulmány a The Journal of Urology márciusi számában jelent meg.

    Ez is érdekelheti Hajlamos Ön merevedési zavar kialakulására?

    Forrás: WEBBeteg
    S. F., fordító; webmd.com
    Lektorálta: Dr. Papos István, urológus

    Módosítva: 2019.07.08 18:35, Megjelenés: 2019.07.08 08:51
   • Cikkajánló

    B12-vitamin

    B12-vitamin

    Dr. Lajtos Melinda

    A B12-vitamin nélkülözhetetlen a szervezet számára. Mit kell tudni róla?

    Lézeres szemműtét

    Lézeres szemműtét

    Szponzorált tartalom

    Vajon miért ilyen népszerű a lézeres szemműtét? Utánajártunk. (x)

    Prosztatamegnagyobbodás - Mikor gondoljon rá?

    A prosztatamegnagyobbodás gyakori probléma az 50 év feletti férfiak körében, ami gyakori és sürgető vizelési ingert okozhat. Kiváltó oka lehet hormonális változás, gyulladás vagy daganat.

    Az alvászavarról keveset szólnak a férfiak, mégis megszenvedik

    Nincs olyan nap, hogy ne hallanánk a környezetünkben valakitől: a fronthatások, a telihold, a túl meleg vagy túlságosan hűvös, esős idő miatt rosszul aludt. Ezzel nagyjából el is intézzük a kialvatlanság témakörét. Csakhogy a háttérben mindig van valamilyen probléma, esetleg betegség, és a tartósan rossz alvás és alvásminőség megoldásához orvosi segítség kell.

    Hogyan óvja heréi egészségét?

    A férfi reprodukciós szervek, azaz a herék a testen kívül találhatóak, hogy 37 Celsius-fok alatti hőmérsékleten legyenek. Az elhelyezkedésük miatt viszont igen sérülékenyek. Ennek ellenére számos módon óvhatja a heréi egészségét.

    Férfiak figyelem! A legfontosabb szűrővizsgálatok 40 év alatt

    Ön mikor járt legutóbb háziorvosnál? Beteg volt vagy egészséges? Részt vett már komplex szakorvosi szűrésen, vagy más megoldást keresett?

    Kérdések az urológiai rendelésen

    Pár perc kellemetlenség, amivel egy urológiai vizsgálat jár, elenyésző azokhoz a bajokhoz képest, amiket el lehet kerülni, meg lehet gyógyítani a vizsgálatok által. De milyen kérdések merülhetnek fel az urológusnál?

    Férfiak figyelem! A legfontosabb szűrővizsgálatok 60 év felett

    Ön mikor járt legutóbb háziorvosnál? Csak a gyógyszereit íratta fel vagy szűrővizsgálat is történt? Részt vett már komplex szűrésen?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Látásjavítás lézeres szemműtéttel
    Ezért választják egyre többen. Utánajártunk a legfontosabb tudnivalóknak.
   • Orvos válaszol
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások