A biciklizés nincs kihatással a férfiak szexuális életére

szerző: Sohajda Fanni, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Papos István, urológus megjelent:

A Health Day News 2018. január 17-i számában egy új felmérést publikáltak, amely azt állítja, hogy azoknak a férfiaknak, akik szenvedélyes biciklisták, nem kell aggódniuk a fürdő- és hálószobai problémák miatt. A kerékpározás ugyanis nem károsítja a nemi szerveket.

A legjelentősebb tanulmány szerint a kerékpárosok, úszók és futók körében az élt a köztudatban, hogy a kerékpározás káros hatással van a szexuális és vizelési tevékenységre, a fenékre, valamint a herezacskó és a végbélnyílás közti gáti területre (perineum) gyakorolt tartós nyomás miatt.

Az új kutatás eredményei némi megnyugvással szolgálnak

„Az úszók és futók is küszködnek erekciós zavarral. Az igazság az, hogy sok férfinak van erekciós zavara, de úgy gondolom, hogyha biztonsággal ül valaki a biciklin, az egészségre gyakorolt hatása sokkal jelentősebb, mint a káros”- magyarázta Dr. Benjamin Brayer, a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem urológus sebésze.

A biciklizés, mint közlekedési eszköz vagy mint szabadidős tevékenység egyre népszerűbb. De sokkal jobban benne él a köztudatban e tevékenység károsító hatása a szexuális életre és a vizelésre.

„Úgy gondolom, sok intézkedés született a perineum védelme érdekében, beleértve a párnázott nadrágot és a különböző üléseket.”- tette hozzá Dr. Brayer.

Az új felmérésben 2774 kerékpáros, 539 úszó és 789 futó vett részt

Mindannyian kitöltöttek egy kérdőívet a szexuális, prosztata, vese tünetekről, genitális zsibbadtságról és hátfájdalomról. A kerékpárosokat kikérdezték még a bicikli márkájáról, az ülés típusáról és állásáról, a kormány típusáról, a biciklizés gyakoriságáról, arról, hogy hordanak-e párnázott nadrágot és hogy az idő hányad részében ülnek ténylegesen a biciklin.

A kerékpárosokat ez alapján egy nagy (több mint 2 éve kerékpároznak, legalább heti 3-szor és egyszerre 25 mérföldet tesznek meg) és egy kis intenzitású csoportra osztották.

Különös, de a nagy intenzitású csoport tagjai jobb erekciós funkciókról nyilatkoztak, mint a kis intenzitású csoportba tartozók.

Emellett az is kiderült, hogy a kerékpárosok kétszer többet tudnak a húgyhólyag vagy a húgycső egészségéről, mint a futók vagy az úszók. Ennek ellenére a kerékpárosok szexuális és vizelési egészsége hasonló volt a másik két sport művelőihez. Azok a bicikliseket, akik az idő 20%-ban állnak a bicikli mellett, kevésbé veszélyezteti a nemi szervek zsibbadása.

A kerékpárosoknak nem kell aggódniuk az egészségük miatt

„A húgycsőszűkület egy olyan ritka betegség, ami miatt nem tartatnám távol az embereket a kerékpározástól” - mondta Dr. Breyer. Sokkal inkább azokat a kerékpározási szokásokat kell elkerülni, amik a tartós zsibbadást okozzák, és jó ülést kell beszerezni a kerékpárra.

„A felmérés eredménye egybevág azzal, amit munkám során tapasztalok a kerékpárosokról. A merevedési zavar a férfiaknál különböző életkorban, különböző okok miatt következik be, de a bicikliseknél ez az arány tapasztalatom szerint is ilyen, mint a felmérés szerint.”- mondta Dr. Brian Miles, a Texas-i Houston Methodist Hospital urológusa.

Dr. Aaron Katz, a New York-i NYU Winthrop Hospital in Mineola urológus főorvosa szerint a felmérés eredménye meglepő, mert „urológusként abban az elképzelésben voltunk évekig, hogy a tartós kerékpározás károsíthatja a férfiak szexuális funkcióit”.

„A korábbi tanulmányok nem használtak keresztmetszeti elemzést ezen tény megállapításásnál” – tette hozzá Dr. Katz. „ Örömmel olvastam ezt az új feltevést, mert így a kerékpárosoknak nem kell aggódniuk az egészségük miatt.”

A tanulmány a The Journal of Urology márciusi számában jelent meg.

Ez is érdekelheti Hajlamos Ön merevedési zavar kialakulására?

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Sohajda Fanni, fordító; webmd.com

Lektorálta: Dr. Papos István, urológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.