A merevedési zavar súlyos bajt jelezhet

Szerző: Dr. Dósa Andrea belgyógyász-kardiológus szakorvos, Vanderlich Egészségcentrum, Veszprém

Tudta Ön, hogy a merevedési zavar fel nem ismert szív-érrendszeri betegség első tünete is lehet?

A magyarázat abban rejlik, hogy a merevedési zavarnak (erektilis diszfunkció, a továbbiakban: ED) és az érbetegségeknek számos közös kockázati tényezője van (pl. a dohányzás, magas vérnyomás, cukorbetegség, vérzsír rendellenességek, túlzott alkoholfogyasztás). A kapcsolódási pont az érfal betegsége, az érelmeszesedés.

Egyes adatok szerint 1995-ben 152 millió férfi szenvedett merevedési zavarban. Az érintettek száma 2025-ben elérheti a 322 milliót!

Az ED terápiája az utóbbi években igazi orvosi sikertörténetek közé tartozik.

Minél több ismeret, tapasztalat gyűlik össze, annál több orvosi szakterület is „érdekelté” válik az eddig szemérmesen elhallgatott merevedési zavar gyógyításában.

Ezen szakterületek közé tartozik a kardiológia (szívgyógyászat), a neurológia és a diabetológia is.

Merevedési zavar - a baj nem jár egyedül

A merevedési zavar hátterében sokszor valamilyen keringési betegség húzódik meg. A kezelésben ezért az urológus, andrológus mellett a belgyógyász is szerepet kaphat. Merevedési zavar - a baj nem jár egyedül

Legnagyobb mértékben a cukorbetegség növeli a merevedési zavarok kialakulását, a dohányzás körülbelül kétszeres kockázatot jelent, a zsíranyagcsere zavar is közel ennyivel növeli az ED kialakulásának veszélyét. Magas vérnyomás önmagában is fokozza a rizikót, de kezelésében használatos bizonyos gyógyszerek is előnytelenül befolyásolják a potenciát.

A rizikócsoportok kapcsolódásának felismerése óriási jelentőségű, amikor az orvosi rendelőben szóba kerül a merevedési zavar. Lehet, hogy korábban fel nem ismert szívérrendszeri betegségre, cukorbetegségre, magas vérnyomásra derül fény.

Amennyiben legalább három, vagy több szívérrendszeri rizikófaktorral rendelkezik a merevedési zavarral jelentkező, egyébként szív-érrendszeri tünetekkel nem rendelkező beteg, ajánlott a részletes kardiológiai kivizsgálás.

Ezáltal nem csupán az ED kezelése válik biztonságosabbá, hanem napjainkban, országunkban a vezető szívérrendszeri halálozás szűrése, korai megelőzése is nagyobb teret kap!

A betegek másik részét a már ismert szívérrendszeri betegek alkotják. A nemi élet jól ismert fizikai terheléssel jár. Ez nem jelenti azt, hogy pl. egy szívinfarktuson átesett beteg nem teheti teljessé életét nemi örömökkel. Rizikófelmérést, bizonyos gyógyszerek (pl. nitrátok) szedésének szükségességét pontosan meg lehet ítélni korrekt kardiológiai kivizsgálás során. Amennyiben szívbetegeink állapota megfelelő, biztonsággal lehet ajánlani a szexuális életet. Merevedési zavar esetén többféle gyógyszer közül személyre szabottan tudjuk a kívánt tabletta szedését javasolni, úgy, hogy szívgyógyszereit is biztonságosan tudja használni. A szexuális élet újrakezdése a kardiológiai beteg rehabilitációjának része kell, hogy legyen.

Nagy kockázattal rendelkező betegeknél (szívritmuszavarok, súlyos billentyű betegségek) szintén kardiológus döntése szükséges. Ilyenkor gyakran első lépésben az alapbetegség kezelése szükséges és a szexuális funkciózavar kezelése halasztandó.

Természetesen az ED teljes körű diagnózisa és elemzése továbbra is az urológus/andrológus feladata, de egyre gyakrabban kell kardiológusra gondolni fokozott szívérrendszeri rizikó, illetve panaszok esetén.

Biztatom az merevedési zavarban szenvedőket a bátrabb és nyíltabb kommunikációra orvosaikkal, hiszen panaszaik napjainkban nagy sikerrel orvosolhatók!

(Dr. Dósa Andrea, belgyógyász-kardiológus szakorvos, Vanderlich Egészségcentrum, Veszprém)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

COVID-halálozás COVID-halálozás

Így lehet félremagyarázni a COVID-halálozási statisztikákat.

Hajlamos Ön merevedési zavar...

Számos fizikális és érzelmi kockázati tényező okozhat átmeneti vagy tartós merevedési zavart, ám a rizikófaktorok többsége helyes életvitellel...

Szedhetik-e a szívbetegek az...

Az ACE-gátlók és az ARB-k (angiotenzinreceptor-blokkolók) általánosan alkalmazott gyógyszerek szívbetegeknél a vérnyomás csökkentésére és...

Merevedési zavar: a leggyakoribb...

A mindennapi gyakorlatban nagyon gyakran előfordul, hogy a potenciazavar jelentkezésekor a férfiak bezárkóznak. Az első jeleket többnyire mellékesen...

Hallgatás és beleegyezés

Beletörődés, elhallgatás, önvád, ezek a tipikus reakciók a mai magyar párkapcsolatban, ahol nem vagy nem úgy működik a szex, ahogy kéne. A nők...

A potenciazavar hatása a...

Magyarországon a merevedési zavar (erektilis diszfunkció) a becsült adatok szerint mintegy félmillió férfit érint. Sajnos csak kis részük fordul...

A pénisz állapota: korai...

Szakértők szerint egy férfi egészségének legjobb mércéje a pénisz erekciójának mértéke, mivel a férfi egészségi állapota kihat az erekcióra...

Négyszemközt a doktorral

A rendelőben semmi kellemetlen nem történik: akár egyedül érkezik a páciens, akár párjával, az orvos segít, testnek és léleknek - Dr. Fekete...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.