Butamirat és a gyógynövényalapú köhögés elleni készítmények: együtt ártalmasak lehetnek

szerző: Molnár Judit, újságíró-szerkesztő - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész frissítve:

Mivel az egyik leggyakoribb légúti panasz a köhögés, a gyógyszerek mellett számtalan házi praktika is létezik, amely segíthet enyhíteni a tüneteinket. Fontos azonban tudni, hogy az általunk választott természetes módszer milyen jellegű kölcsönhatást eredményezhet az orvos által felírt készítménnyel együtt alkalmazva.

Nem minden köhögés egyforma

A köhögésnek két típusa létezik, amelyekre különféle kezelés szükséges. Az egyik az úgynevezett nem produktív, vagyis száraz köhögés, amelynek tüneti kezelésére szolgáló hatóanyag a butamirat. Ez a vegyület gyerekek esetében is alkalmazható szerekben (például köhögéscsillapító szirupban és cseppekben) van forgalomban Magyarországon. Felnőttek részére nyújtott hatású tabletta formájában érhető el a patikákban.

A köhögés másik típusa a produktív (hurutos) köhögés, amelynek fennállása esetén, valamint köptető hatású készítmények használatakor a butamirat alkalmazása ellenjavallt. Amikor a betegnek váladék van a tüdejében, a hörgőiben, de nem tudja felköhögni, akkor köptetőt ír fel az orvosa. Egyszerre alkalmazva azonban a köhögéscsillapító butamirattal, a váladék pangása alakulhat ki a köhögési reflex gátlása miatt, ami szövődményekhez vezethet.

A köhögés és köhögéscsillapítás

A gyermekorvosi rendelőkben megfordulók több mint 50 százaléka panaszkodik köhögésre a hideg idő beköszöntével. Ez a sokszor egyszerű tünet nagyon megnehezíti mind a gyermekek, mind a szüleik nappalait, éjszakáit. Fontos, hogy utána járjunk, mi okozza a köhögést, hiszen számos betegség tünete lehet, illetve környezeti hatás is kiválthatja.

Gyógynövények lehetséges kölcsönhatásai butamirat tartalmú gyógyszerekkel

A gyógyszeres terápiát kiegészíthetjük a generációról-generációra szálló természetes módszerekkel, ám érdemes ezeket megosztani a kezelőorvosunkkal is, miután vannak olyan hatóanyagot tartalmazó növények, amelyek a számunkra megkönnyebbülést és gyógyulást ígérő gyógyszer hatását túlzottan megnövelhetik.

Ilyen növényi alapanyag például az aranygyökér, a ginseng, valamint a mámorbors (kava). Mindhárom növényt az idegi állapot normalizálására, szorongásos tünetek csökkentésére alkalmazzák. Butamirat tartalmú készítménnyel azonban a köhögéscsillapító hatás nem kívánt mértékben fokozódhat, így e növények korlátozott fogyasztása, illetve kerülése javallott a gyógyszeres terápia idején.

A téma cikkei: köhögés ellen

A köhögés nem biztos, hogy ártalmatlan

A köhögéssel járó állapotot szinte mindenki megtapasztalhatta már enyhébb vagy épp komolyabb formában élete során. A szezonális megbetegedések miatt sokaknál minden évben megjelenő panaszról van szó, emiatt hajlamosak lehetnek a kezelést is fél vállról venni. Azonban ennek ellenére sem szabad elhanyagolni ezt a tünetet, hiszen nem megfelelő kezelés esetén könnyen okozhat komolyabb szövődményeket is.

A butamirat tartalmú gyógyszereket megtekintheti a WEBBeteg Gyógyszerkeresőjében

WEBBeteg logóWEBBeteg - Molnár Judit újságíró-szerkesztő
Lektorálta: Dr. Málypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész

Cikkajánló

A köhögés lehetséges okai

Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Köhögés
A köhögés célja a légutak megtisztítása a váladéktól, irritáló anyagoktól, mikrobáktól, idegentestektől. A tünet mögött nem kizárólag légzőszervi betegségek húzódhatnak meg, az okok felderítése időnként igen komplikált.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes, családorvos és Bak Marianna, biológus szakfordító
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.