• A penészgomba-allergia kezelése és megelőzése

    Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Miért jelent komoly veszélyt a penészgomba-allergia? Miért elengedhetetlen a penészmentesítés és a megfelelő orvosi kezelés? Mit tehet a penészesedés megelőzése érdekében? Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a penészgomba-allergia kezelésével és megelőzésével kapcsolatban.

    A téma cikkei
    2/1 A penészgomba-allergia okai és tünetei
    2/2 A penészgomba-allergia kezelése és megelőzése

    A betegség lefolyása

    A penészgomba-allergia általában az egész életen át fennmarad. Azonban az allergén kerülésével és következetes antiallergiás kezeléssel a tünetek megszüntethetők vagy minimálisra csökkenthetők.

    Megfelelő kezelés hiányában és folytatódó allergénterhelés mellett idővel általában allergiás asztma alakul ki, és ebből kifolyólag ritka esetben életet veszélyeztető anafilaxiás sokk is felléphet.

    Olvasson tovább! Ön tudja, mit tegyen anafilaxiás sokk esetén?

    Penészgomba-allergia esetén a kezelés csak akkor lehet igazán eredményes, ha az allergiát kiváltó penészgombával való kontaktust lehetőség szerint teljesen elkerüljük. Ha a lakásban látható penész van, azt mielőbb és maradéktalanul el kell távolítani! Emellett törekedni kell arra, hogy a szabad szemmel nem látható penészesedés kialakulásának esélyét is csökkentsük.

    Az eredményes kezelés érdekében elengedhetetlenül fontos az átnedvesedett falak, burkolatok kijavítása, rendbetétele és a klímaberendezések szakember által végzett rendszeres karbantartása, tisztítása, szükség esetén cseréje. A kémiai penészeltávolító szerek általában csak átmenetileg tüntetik el a penészt, ráadásul többnyire az egészségre veszélyt jelentő hatóanyagokat tartalmaznak. Ha a lakásban a penész nagy kiterjedésű (például ha a falon nagy felületen látható penész okozta fekete elszíneződés), akkor minden esetben tanácsos szakember segítségét kérni.

    Allergiásoknak és a penészesedés megelőzése érdekében mindenkinek nagyon fontos a lakótereket minden évszakban rendszeresen szellőztetni és gondoskodni arról, hogy a levegő páratartalma ne legyen túl magas: Szellőztessen szélesre tárt ablakok mellett legalább 3 percen át, lehetőleg minden második-negyedik órában. Ajánlott biztosítani a lakás rejtett zugaiban is a levegő keringetését, ennek érdekében a nagyméretű bútorokat, amelyek a falak, tapéták szellőzését megakadályozzák, érdemes áthelyezni, amennyiben a lakás penészesedik. A 60 százalék alatti relatív páratartalom az ideális.

    Az allergiás panaszok jelentkezésének megakadályozása, illetve enyhítése, valamint a szövődmények megelőzése érdekében nagyon fontos a megfelelő kezelés, az orvos utasításaink betartása. A penészgomba-allergia okozta akut panaszok ellen hatékony szerek az antihisztaminok és a glükokortikoidok. Az enyhe bőrirritációt speciális ápoló készítményekkel enyhítheti, ezek hatóanyaga lehet például dexpanthenol, urea, homoktövis vagy aloe vera.

    A penészgomba-allergia tulajdonképpeni oka, vagyis a penészgombaspórákkal szembeni túlérzékenység nem szűnik meg ezen intézkedések által. Oki terápiára csak az allergén pontos ismeretében van lehetőség: miután meghatározták, hogy a páciensnél konkrétan melyik faj okozza a tüneteket, esetleg hiposzenzibilizációval kezeltethető a penészgomba-allergia.

    Hirdetés

    Hogyan előzhető meg a penészgomba-allergia?

    Tanácsok a penészgomba-allergia megelőzéséhez:

    • Gondoskodjon róla, hogy a lakása/háza mindig jól ki legyen szellőztetve. A legjobb, ha a légterekben a levegő relatív páratartalma 40-60 százalék közötti.

    • Rendszeres szellőztetéssel, illetve kereszthuzattal oldható meg legjobban a lakás légterének felfrissítése. Hideg szobába ne szellőztesse át a meleg helyiségek levegőjét!

    • Időnként ellenőrizze a penészesedés szempontjából veszélyeztetett zugokat, felületeket, így a szekrények és faburkolatok mögötti területeket, valamint a csempéket. A mész- és szilikátfestékeken a penészgomba nem tud megtelepedni.

    • A konyhai hulladékot mielőbb vigye ki az utcai szeméttárolóba.

    • A gyümölcsöket és zöldségeket tárolja hűtőszekrényben.

    • Lehetőleg frissen fogyassza az élelmiszereket, lejárt szavatosságú ételt ne fogyasszon! Ne halmozza fel az élelmiszereket!

    • A penészgombák a lakásban tartott növények cserepeiben és a virágföldben is könnyen megtelepednek. Ennek elkerülése érdekében ne locsolja túl a növényeket, és cserélje gyakran a virágföldjüket. A legjobb, ha a hálótérben egyáltalán nem tart szobanövényt.

    • A légnedvesítőket, párásítókat távolítsa el a fűtőberendezések közeléből.

    • Ellenőriztesse és tisztíttassa rendszeresen szakemberrel a klímaberendezéseket, fűtőtesteket, konvektorokat, kazánokat, bojlereket, páraelszívókat!

    • Kerti munkák során lehetőleg kerülje az elhalt növényi részekkel és a komposzttal való kontaktust!

    Mivel a penészgomba-allergia okozói a penészgombák szaporítósejtjei (spórái), ezért minden olyan intézkedés, amely a lakásban a penészesedés kialakulásának megelőzését, illetve az élelmiszerek megpenészesedésének megakadályozását szolgálja, a legjobb módja és alapfeltétele a penészgombák által kiváltott allergiás reakció megelőzésének. Már kialakult betegség esetén mindezek mellett az orvos utasításainak megfelelően történő gyógyszerszedés is szükséges a szövődmények kialakulásának megelőzése érdekében, valamint a tünetek kikapcsolásáért vagy legalább enyhítéséért.

    Forrás: WEBBeteg
    B. M., szakfordító;
     onmeda.de
    Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    Módosítva: 2019.04.21 15:04, Megjelenés: 2018.03.31 16:04
   • Cikkajánló

    Menopauza és elhízás

    Menopauza és elhízás

    Balogh Mária, újságíró

    Sok nő panaszkodik klimax idején súlygyarapodásra. Van kiút az elhízás fogságából.

    Pókhas gyermekeknél

    Pókhas gyermekeknél

    Dr. Polgár Marianne

    Feltűnően elődomborodó has, vékony végtagok. Súlyos betegség okozhatja.

    A penészgomba-allergia okai és tünetei

    Penészgomba-allergia esetén a tüneteket kiváltó tulajdonképpeni allergének ezeknek a gombáknak a szaporító sejtjei, vagyis a spórái. Az immunrendszer penészgombákkal, illetve penészgombaspórákkal szembeni fokozott, illetve túlzott reakciójáról van szó.

    Hogyan mentsünk életet allergiás sokk esetén?

    Különböző élelmiszerek, gyógyszerek, de akár darázscsípés is kiválthat súlyos, esetenként akár életveszélyes allergiás reakciót. Az úgynevezett anafilaxiás sokk váratlanul jön, sokan ráadásul nem is tudják, hogy ők maguk vagy egy családtagjuk érintett.

    A gyermekkori ételallergiáról általánosságban

    A gyermekkori ételallergia hazánkban a gyermekek kb. 7 százalékát érinti. Gyakorisága miatt jelentős, ezért összeszedtük róla a legfontosabb tudnivalókat.

    Allergiás tünetek nyáron: Alternariák is okozhatják

    Szemviszketés, allergiás nátha, asztmás rohamok - különösen nyáron sokan szenvednek allergiás tünetektől. A közhiedelemmel ellentétben azonban nem mindig vagy nem mindig kizárólag a fűfélék, a palagfű vagy egyéb virágos növények pollenjei okozzák a tüneteket.

    Többet ésszel, mint penésszel

    Az emberek egy része az élelmiszerekben esetlegesen előforduló kórokozóktól, vegyi anyagoktól (növényvédőszer-, állatgyógyszer maradékok, adalékanyagok) tart, míg mások az új technológiáktól (genetikailag módosított élelmiszerek) félnek. Az egyre tudatosabb és nagyobb létszámú népesség folyamatosan megköveteli az elegendő, jó minőségű, biztonságos és széles kínálatot nyújtó élelmiszerellátást.

    Nagyon speciális allergiafajták

    Allergia kialakulhat új, allergénként eddig ismeretlen természetes vagy szintetikus anyagokkal szemben is, mivel az allergiás betegségek lényeges tényezője a környezetszennyeződés fokozódásával is járó életmódváltozás.

    Allergiák az ünnepek alatt

    Nem kívánt ajándékként a tüsszögés és orrdugulás igencsak kellemetlenné teheti az ünnepeket. Azonban nem feltétlenül kell szenvednie, ugyanis függetlenül attól, hogy étel, állat, penész vagy gomba okozza az allergiáját, életmódbeli változtatásokkal, gyógyszerekkel és néhány egyszerű tipp betartásával jelentősen csökkentheti a tüneteit.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Amire a férfiak a leginkább kíváncsiak
    A legfontosabb kérdések és válaszok a férfiegészségről.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások