Fogyókúra, egészséges táplálkozás

Fogyókúra, egészséges táplálkozás cikkek

Mennyire egészséges a szója?

WEBBeteg - K. J., fordító - 2017.11.21. 16:04
Szója
A tofu és társai fogyasztása, évekig a legegészségesebb táplálkozásnak számított, ám az utóbbi időben hirtelen negatív felhangú cikkekben találkozhattunk vele. Mi az igazság a szójababbal kapcsolatban, illetve mit mond...

B2-vitamin - Miért fontos?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2017.11.18. 18:56
A B2-vitamin, más néven riboflavin (esetleg G-vitamin) egy vízoldékony, könnyen felszívódó vitamin. 1932 óta ismert, ekkor izolálták élesztőgombából.
Mindannyian szeretnénk egészségesen étkezni, ám ennek érdekében rengeteg dologra kell odafigyelnünk: milyen tartósítószerekkel, színezékekkel készült az élelmiszer, na és persze mekkora kalóriatartalommal bír. Azonban...

Feldolgozott ételek pro és kontra

DRportal - 2017.11.03. 16:04
Feldolgozott ételekként emlegetjük azokat, amelyek fizikai és kémiai eljárásokon esnek át, így végeredményben más jellegű ételt kapunk, mint amilyen az alapanyag volt. Tehát lehet feldolgozott étel egy kolbász is, amit...

Hogyan hat az egészségre a napi tej- és tejtermékfogyasztás?

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2017.10.31. 11:35
A tej és az abból készülő tejtermékek étrendünk lényeges részét képezik, fogyasztásukkal nemcsak táplálkozásunkat színesítjük, hanem szervezetünk működését is jótékonyan támogathatjuk.

A brokkoli élettani hatásai

WEBBeteg - Dr. Reinhardt István - 2017.10.18. 11:25
Brokkoli
A napjainkban divatos szuperélelmiszerek egyik tipikus képviselője a brokkoli. Érdemes közelebbről megvizsgálni, hogy a neki tulajdonított előnyös hatásokkal kapcsolatban milyen bizonyítékokkal rendelkezünk.

Mi van az élelmiszercímkén? E-számok, adalékanyagok, tápérték...

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - 2017.10.12. 05:21
Mennyiség, származási ország, tápérték, adalékanyagok, E-számok - folytathatnánk a sort. Milyen információkkal kell ellátni az élelmiszerek címkéjét? Mit jelentenek a rövidítések? Kell-e tartanunk az E-számoktól?...
Nem csupán a nyári hőség által kiváltott egészségártalmak kivédésének leghatékonyabb módja a bőséges - napi 2-3 liternyi - folyadékfogyasztás, hanem az egészségünk megőrzésének egyik kulcsfontosságú tényezője az egész...

Életmódváltás: Minden csak elhatározás kérdése

WEBBeteg - Sándor Judit, újságíró - 2017.10.09. 11:25
Az egészséges élet kulcsa a kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres testmozgás, de a gyakorlatban sokszor mégsem olyan egyszerű ezeket megvalósítani. Melyek a buktatói, hogyan vészeljük át a kezdeti nehézségeket...
Az egészséges táplálkozás egyre nagyobb hangsúlyt kap mindennapi életünkben. A korszerű, kiegyensúlyozott étkezésen belül a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztásra is érdemes figyelmet fordítani, különösen...

Omega-3 és omega-6 - Miből mennyit?

WEBBeteg - Szabó Gál Bence - 2017.07.29. 14:21
Halolaj
Szervezetünkben az omega-3 zsírsavakhoz tartozó EPA és DHA zsírsavakból gyulladáscsökkentő, míg az omega-6 zsírsavak túlfogyasztásából eredően gyulladást fokozó hatású hormonszerű anyagok (eikozanoidok) keletkeznek...

A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség állásfoglalása

Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA) - 2017.07.20. 02:51
A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (International Sweeteners Association, ISA) állásfoglalása szerint a minőségi kutatások egybehangzóan az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek használatának előnyeit mutatják ki a...

Fagyasztott vagy friss: melyiket válasszam?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2017.07.13. 02:51
Mindannyiunknak jól esik egy frissítő gyümölcs- vagy zöldségturmix, saláta vagy leves. A megannyi finom ételt a legjobb, ha frissen készítjük el, ám gondolni kell a hidegebb napokra is, ezért lehet kiváló megoldás a...

Legyen tudatos vásárló: ne csak nézze, olvassa is

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2017.06.25. 07:38
Az egészséges táplálkozás már jóval azelőtt elkezdődik, hogy leülnénk az asztalhoz és a szánkba vennénk az első falat ételt vagy az első korty italt. Jóval megelőzi a tervezett menü és a bevásárló lista összeállítása...
Péntektől megváltozik a kenyerek összetétele, a rozskenyérnek például minimum 60 százalék, míg a rozsos kenyérnek legalább 30 százalék rozslisztet kell tartalmaznia.

Vizek és üdítőitalok - Ezeket rosszul tudta

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2017.06.21. 14:55
Nem lehet elégszer hangsúlyozni a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás fontosságát. Egészségünk megőrzésében, a betegségek meggyógyításában kiemelt szerepe van szervezetünk kiegyensúlyozott vízháztartásának.

Holisztikus szemlélet - Ne csak a tüneteket gyógyítsuk

WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász - 2017.06.08. 18:56
A nyugati orvoslás gondolkodásmódjában a betegségek tünetei vannak középpontban: arra törekszünk, hogy azokat megszüntessük, általában valamilyen gyógyszeres kezelés formájában. Ebből adódóan sok olyan állapot van...

Egészséges is lehet a gyermekkori nassolás

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2017.05.20. 07:38
Ki ne látott volna iskolai büféknél kígyózó sorokat? A gyerekek imádnak nassolni, de jól is teszik, hiszen kisebb térfogatú gyomruk lévén naponta többször kell kalóriát magukhoz venni, hogy kielégítse szervezetük a...

A reggeli kihagyása elhízáshoz vezet

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2017.05.07. 05:21
Egy fehérjedús reggeli telít és csökkenti az étvágyat a nap hátralévő részében. Csökken azoknak az agyi jeleknek a száma, amelyek evésre ösztönöznek, és könnyebben kontrollálható az a vágy is, hogy az evést önmagunk...
Hiányosak, szegényesek a táplálkozással kapcsolatos ismereteink annak ellenére, hogy a többség úgy véli, tájékozott ebben a kérdésben - derül ki a TÉT Platform Egyesület átfogó lakossági felmérésének eredményéből...