Fogyókúra, egészséges táplálkozás

Fogyókúra, egészséges táplálkozás cikkek

Egészséges ételek és italok vb-meccsnézés alatt

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2018.06.26. 17:25
Egészséges életmód
Javában tombol a futball-világbajnokság, amely férfiak és nők millióit tartja lázban, és ülteti le őket a képernyők vagy kivetítők elé. A heves szurkolás alatt természetesen hamar megjön az étvágy, és a szomjat is...

Táplálkozási trendek: holnap és ma

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2018.06.16. 18:56
A táplálkozás életünk egyik dinamikusan változó területe. Szinte naponta jelenik meg egy-egy új étrendi irányzat vagy új élelmiszer az üzletek polcain.

Így kell összeállítani egy egészséges napi menüt

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2018.06.10. 05:21
Hazánkat is a világszerte megfigyelhető mértékben érintik az úgynevezett civilizációs betegségek. A túlsúly és az elhízás a felnőttek 65 százalékát sújtja, tíz gyermekből 2-3 rendelkezik kisebb-nagyobb mértékű...

Életmód és mellrák - Mit felejtsen el?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2018.06.03. 17:25
A mellrák kialakulásának kockázata csökken azoknál a nőknél, akik nem isznak alkoholt, szabadidejükben sportolnak és odafigyelnek testsúlyukra. Az egészséges életmód pozitív hatásai számokban amerikai kutatók...

Tej és tejtermékek: Ön tudta?

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2018.04.26. 09:41
Tej
A legújabb magyar táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® szerint naponta fél liter tejet vagy ennek megfelelő tejterméket javasolt fogyasztani. A tej és tejtermékek minden korcsoport számára ajánlottak, különösen a...

Legyen egészséges a húsvéti menü

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2018.04.01. 11:25
Fontos, hol vásároljuk, hogyan készítjük el és hogyan tároljuk az ünnepi menüt, legyen az tojás, sonka, vagy édesség.

Vitaminbevitel a tavasz közeledtével: mennyi az annyi?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2018.03.24. 11:25
Nem lehet általánosítani, amikor azt szeretnénk kideríteni, mekkora vitaminpótlásra van szükségünk télen és tavasszal, mert más vitaminigénye van egy egészséges és egy beteg gyermeknek, illetve felnőttnek, várandós...

Miért vagyunk szomjasak?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2018.02.08. 05:21
Miért leszünk szomjasak a túl sós ételek fogyasztása után? Hogyan szabályozza a nátrium-kálium aránya a vízháztartást? Megtudhatja a cikkünkből!

Halfogyasztás - Mit mondanak a dietetikusok?

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2018.01.10. 14:55
Cikkünkben a külföldi és hazai halfogyasztási szokásokról olvashat, megtudhatja, miért érdemes halételeket fogyasztani, és néhány receptet is talál.

A dietetikus javaslatai 1-es típusú cukorbetegeknek

Diabetes - Kicsák Marian, dietetikus - 2018.01.05. 20:09
Az 1-es típusú cukorbetegnek étrendje összeállításakor nagyfokú tudatosságra van szüksége. A diéta azt jelenti, hogy megválasztja a fogyasztani kívánt ételek, italok mennyiségét és minőségét, ahelyett, hogy egyszerűen...

A zabliszt jótékony hatásai

Budai Endokrinközpont - Varga Dóra, dietetikus - 2017.12.27. 17:25
Ha reform receptekkel kísérletezünk, érdemes kipróbálni a zablisztet. Ízben és látványban a megszokotthoz hasonlót ígér, emellett fogyasztásának számos kedvező hatását is élvezhetjük.

Milyen az egészséges ünnepi menü?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2017.12.23. 13:21
A karácsonyi menüsor tervezésekor nem árt, ha a finomabbnál finomabb ételek egészséges összetételére is gondot fordítunk. Legyen szó akár hagyományos menüsorról, akár új ízekkel szeretnénk kedveskedni szeretteinknek...

Jól teszi-e, hogy csokit hoz a Mikulás? Tények a csokoládéról

WEBBeteg - K. J., fordító - 2017.12.06. 07:38
Csokoládé
A csokoládé felemás érzéseket kelt bennünk: egyrészt élvezetet nyújt, másrészt pedig egészségtelen és hizlaló. Olykor úgy érezzük, csak a csokoládé képes vigaszt nyújtani, ugyanakkor pattanásokat idézhet elő. December...

Mennyire egészséges a szója?

WEBBeteg - K. J., fordító - 2017.11.21. 16:04
Szója
A tofu és társai fogyasztása, évekig a legegészségesebb táplálkozásnak számított, ám az utóbbi időben hirtelen negatív felhangú cikkekben találkozhattunk vele. Mi az igazság a szójababbal kapcsolatban, illetve mit mond...

B2-vitamin - Miért fontos?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2017.11.18. 18:56
A B2-vitamin, más néven riboflavin (esetleg G-vitamin) egy vízoldékony, könnyen felszívódó vitamin. 1932 óta ismert, ekkor izolálták élesztőgombából.
Mindannyian szeretnénk egészségesen étkezni, ám ennek érdekében rengeteg dologra kell odafigyelnünk: milyen tartósítószerekkel, színezékekkel készült az élelmiszer, na és persze mekkora kalóriatartalommal bír. Azonban...

Feldolgozott ételek pro és kontra

DRportal - 2017.11.03. 16:04
Feldolgozott ételekként emlegetjük azokat, amelyek fizikai és kémiai eljárásokon esnek át, így végeredményben más jellegű ételt kapunk, mint amilyen az alapanyag volt. Tehát lehet feldolgozott étel egy kolbász is, amit...

Hogyan hat az egészségre a napi tej- és tejtermékfogyasztás?

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2017.10.31. 11:35
A tej és az abból készülő tejtermékek étrendünk lényeges részét képezik, fogyasztásukkal nemcsak táplálkozásunkat színesítjük, hanem szervezetünk működését is jótékonyan támogathatjuk.

A brokkoli élettani hatásai

WEBBeteg - Dr. Reinhardt István - 2017.10.18. 11:25
Brokkoli
A napjainkban divatos szuperélelmiszerek egyik tipikus képviselője a brokkoli. Érdemes közelebbről megvizsgálni, hogy a neki tulajdonított előnyös hatásokkal kapcsolatban milyen bizonyítékokkal rendelkezünk.

Mi van az élelmiszercímkén? E-számok, adalékanyagok, tápérték...

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - 2017.10.12. 05:21
Mennyiség, származási ország, tápérték, adalékanyagok, E-számok - folytathatnánk a sort. Milyen információkkal kell ellátni az élelmiszerek címkéjét? Mit jelentenek a rövidítések? Kell-e tartanunk az E-számoktól?...
Nem csupán a nyári hőség által kiváltott egészségártalmak kivédésének leghatékonyabb módja a bőséges - napi 2-3 liternyi - folyadékfogyasztás, hanem az egészségünk megőrzésének egyik kulcsfontosságú tényezője az egész...