Készüljön fel - amit a húsvéti tojásról tudni érdemes

Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító

Az évnek ebben a szakában vagy tojásfestés vagy a kedvenc tojásos ételünk elkészítése céljából vásárolunk sokkal több tojást, mint általában. Mindkét esetben van azonban néhány dolog, amit nem árt, ha tud.

Kerülje a szalmonellát!

A friss tojás is tartalmazhatja a Salmonella Enteritidis nevű baktériumot, s noha ez csak nagyon kevés tojást érint, tartózkodjon a nyers, vagy nem kellőképpen hőkezelt tojás fogyasztását. Kutatók szerint a szalmonella általában a tojás sárgájában található, de előfordulhat a nyers tojás fehéréjben is.

A legnépszerűbb nyers tojással készült ételek

Salmonellosis is lehet a vége

Szalmonellafertőzés bármikor kialakulhat, ám a járvány kialakulásának kockázata nyáron a legmagasabb. Elsődleges tünete a hasmenés, legfőbb veszélye a kiszáradás. A szalmonella-fertőzésről részletesen
  • házi majonéz
  • turmixok
  • cézár saláta öntet
  • hollandi mártás
  • házi fagylalt
  • házi tojáslikőr

Tartsa hidegen!

A szalmonella baktérium gyorsan szaporodik szobahőmérsékleten, ezért mindig olyan tojást vásároljon, amit már a boltban is a hűtőben tartanak! Hazaérve mihamarabb tegye a hűtőszekrénybe a vásárolt tojást.

Ne tárolja az ajtóban!

Noha a legtöbb hűtőszekrény ajtajában külön tárolóhely van a tojások számára, ne ott tárolja azokat. Miért? Mert kutatások szerint a tojás tárolásának legjobb módja, ha a vásárolt dobozban, a hűtőszekrény leghidegebb részén (ami nem az ajtó) helyezi el azokat.

3-5 hétnél ne tovább!

Mivel helyettesíthető a tojás?

Tojásallergia felnőtteknél és gyerekeknél is jelentkezhet. Kezelésének egyetlen módja, ha a tojást kiiktatjuk az étrendből, de ez nem jelenti azt, hogy a tésztafélékről, édességekről is le kell mondani. Mivel helyettesíthető a tojás?

Csábító ajánlat nagyobb mennyiségű akciós tojást beszerezni, de hacsak nem tojássalátát készül csinálni, érdemes csak a szokásos mennyiséget beszerezni. A nyers tojást ugyanis csak 3-5 hétig lehet biztonsággal tárolni, de jó útmutató a doboz tetején található dátum is.

Ha a sütemény vagy hollandi mártás elkészítése után a hűtőszekrény tele van maradék tojásfehérjével vagy sárgájával, ne feledje, hogy azt négy napon belül fel kell használnia!

A kemény tojás is megromlik

A kemény tojást kihűlés után tegye hűtőszekrénybe, és használja fel egy héten belül! A díszítésül szolgáló színes húsvéti tojást pedig ne fogyasszák el!

Tojásos ételek biztonságos tálalása

A meleg tojásos ételeket tartsa melegen, a hidegeket hidegen! A hideg tojásételes edényt állítsa egy nagyobba, melybe jégkockákat tesz, hogy hidegen tartsa, míg az asztalon van.

Védje a maradékot!

A hűtőszekrényben tárolt, főtt tojásból készült ételeket három napon belül lehet fogyasztani. A hűtési folyamat gyorsítására a nagyobb adagokat tegye át több kisebb, alacsony falú edénybe.

Mennyire egészséges a tojás?

A tojás előnye, hogy a tojásfehérje teljes fehérje, míg a sárgája zsírban oldódó vitaminokat (pl. A-vitamin, D-vitamin) és egyéb vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz. Ráadásul ma már kaphatóak olyan tojások is, melyek omega-3 zsírsavakkal és E-vitaminnal dúsítottak.

A tojásfogyasztás hátránya, hogy minden tojássárga 5 g zsírt tartalmaz és mintegy 213 milligramm koleszterint. Szakértők szerint az egészséges felnőtt ajánlott napi koleszterinbevitele kevesebb mint 300 milligramm. Tehát egyetlen tojás fogyasztásával hamar megközelíti ezt az értéket, és a legtöbb tojásalapú étel legalább két tojást tartalmaz.

Mindemellett nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy egy átlagos napon ehhez még jóval több koleszterin is járul, a különböző, állati eredetű élelmiszer fogyasztásával.

A koszorúér megbetegedésben és magas koleszterin szintben szenvedő betegek számára az előírás még szigorúbb, mindössze napi 200 milligramm!

Ön tudta?

A tojás sárgája és fehérje is kiválthat allergiás reakciót. A tojásfehérjében lévő, az emberi szervezet számára idegen fehérjék közül allergénként legjelentősebb az ovalbumin, ovoglobulin, ovovitelin, konalbumin, ovomucin, lizozim. A tojás sárgájának fele részét víz teszi ki, másik felét fehérje és zsírnemű anyagok alkotják, amelyből a zsírok kétszer akkora mennyiségben vannak jelen, mint a fehérjék. A tojásfehérjének felét ovalbumin teszi ki. Tojásallergia - Tünetek és kezelés

(WEBBeteg - Cs. K., fordító; Forrás: webmd)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

COVID-halálozás COVID-halálozás

Így lehet félremagyarázni a COVID-halálozási statisztikákat.

Tíz fontos magnéziumvegyület és...

A magnézium több mint 300 olyan metabolikus reakcióban játszik szerepet, amelyek létfontosságúak az egészségünk szempontjából. Magnéziumpótlásra...

Tojás és koleszterin - Fél...

A tojás közismert a magas koleszterintartalmáról. Mivel a koleszterin - pontosabban a vér magas koleszterintartalma - bizonyítottan kulcsszerepet...

Mivel helyettesíthető a tojás?

Tojásallergia felnőtteknél és gyerekeknél is jelentkezhet. Kezelésének egyetlen módja, ha a tojást kiiktatjuk az étrendből, de ez nem jelenti azt...

A nyers tojás fogyasztásának...

A tojás leggyakrabban főzve vagy sütve kerül a tányérra, pedig a nyers tojás fogyasztásának számtalan előnye van: nagy mennyiségben és kiváló...

Egyszerre használ és árt a tojás

Kanadai tudósok kutatási eredménye szerint a tojásfogyasztás noha növeli a koleszterinszintet, ezzel egyidejűleg csökkenti a vérnyomást. A...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.