Amit a húsvéti tojás egészséges fogyasztásáról tudni érdemes
lektorálta: Bak Marianna, biológus frissítve:
Az évnek ebben a szakában vagy tojásfestés, vagy a kedvenc tojásos ételünk elkészítése céljából vásárolunk sokkal több tojást, mint általában. Mindkét esetben van azonban néhány dolog, amit nem árt, ha tud.
Kerülje a szalmonellát!
A friss tojás is tartalmazhatja a Salmonella enteritidis nevű baktériumot, s noha ez csak nagyon kevés tojást érint, tartózkodjon a nyers vagy nem kellőképpen hőkezelt tojás fogyasztásától. Kutatók szerint a szalmonella általában a tojás sárgájában található, de előfordulhat a nyers tojás fehérjéjében és a tojás héján is.
A legnépszerűbb nyers tojással készült ételek:
- házi majonéz
- turmixok
- cézársaláta-öntet
- hollandi mártás
- házi fagylalt
- házi tojáslikőr
Lehetőleg ne készítsen ilyen ételeket, de ha mégis, gyerekeknek semmiképpen se adjon belőlük.
Salmonellosis is lehet a vége |
Szalmonellafertőzés bármikor kialakulhat, ám a járvány kialakulásának kockázata nyáron a legmagasabb. Elsődleges tünete a hasmenés, legfőbb veszélye pedig a kiszáradás. A szalmonella-fertőzésről részletesen |
A szalmonella baktérium gyorsan szaporodik szobahőmérsékleten, ezért mindig olyan tojást vásároljon, amit már a boltban is a hűtőben tartanak! Hazaérve mihamarabb tegye a hűtőszekrénybe a vásárolt tojást. Ha a tojás tiszta, nem kell megmosni felhasználás előtt, különben megsérülhet a héj természetes külső védőrétege, aminek kövezetében az átjárhatóvá válhat a baktériumok számára. Ha a tojás piszkos, szárazon próbálja meg megtisztítani, ha így nem megy, akkor csak közvetlenül felhasználás előtt mossa meg, majd alaposan öblítse le.
Hogyan tároljuk a tojást?
Noha a legtöbb hűtőszekrény ajtajában külön tárolóhely van a tojások számára, ne ott tárolja azokat. Miért? Mert kutatások szerint a tojás tárolásának legjobb módja, ha a vásárolt dobozban, a hűtőszekrény leghidegebb részén (ami nem az ajtó) helyezi el azokat.
Mivel helyettesíthető a tojás? |
Tojásallergia felnőtteknél és gyerekeknél is jelentkezhet. Kezelésének egyetlen módja, ha a tojást kiiktatjuk az étrendből, de ez nem jelenti azt, hogy a tésztafélékről, édességekről is le kell mondani, csak olyat válasszunk, ami nem tojással készül. Mivel helyettesíthető a tojás? |
Csábító ajánlat nagyobb mennyiségű akciós tojást beszerezni, de hacsak nem tojássalátát készül csinálni, érdemes csak a szokásos mennyiséget beszerezni. A nyers tojást ugyanis csak 3 hétig lehet biztonsággal tárolni, de jó útmutató a doboz tetején található dátum is, ha itt 3 hétnél korábbi lejárat van feltüntetve, akkor ezt vegye figyelembe, és ne tárolja 3 hétig a tojásokat.
Ha a sütemény, hollandi mártás vagy egyéb ételek elkészítése után a hűtőszekrény tele van maradék tojásfehérjével vagy -sárgájával, ne feledje, hogy 1 napon belül fel kell használnia.
A főtt tojás is megromlik
A keményre főtt tojást kihűlés után tegye hűtőszekrénybe, és használja fel 3 napon belül. A díszítésül szolgáló festett vagy egyéb módon dekorált húsvéti tojást ne fogyasszák el!
Tojásos ételek elkészítése és tárolása
A tojásos ételeket mindig alapossan süsse/főzze át, minimum 75 Celsius-fokos hőkezelésre van szükség mind elkészítésükkor, mind az esetleges maradék fogyasztása előtt.
A hűtőszekrényben tárolt, főtt tojásból készült ételeket három napon belül lehet fogyasztani. A hűtési folyamat gyorsítására a nagyobb adagokat tegye át több kisebb, alacsony falú edénybe.
Amíg az asztalon van, a hideg tojásételes edényt állítsa egy nagyobba, melybe jégkockákat tesz, hogy hidegen tartsa.
Tojást tartalmazó étel maradékát lehetőleg ne tároljuk. Ha mégsem szeretnénk kidobni, akkor azonnal tegyük hűtőszekrénybe, és legfeljebb 1 napon belül fogyasszuk el! A tojásos ételekben már 1-2 óra szobahőmérsékleten való tárolás alatt olyan mértékben elszaporodhatnak a kórokozók, ami már veszélyes lehet.
Mosoggasson el alaposan!
A tojásos ételek készítése, fogyasztása és tárolása során használt eszközöket mindig alaposan mossa és öblítse el! Ugyanez vonatkozik a mosogatótálcára is.
Tudta? |
A tojás sárgája és fehérje is kiválthat allergiás reakciót. A tojásfehérjében lévő, az emberi szervezet számára idegen fehérjék közül allergénként legjelentősebb az ovalbumin, ovoglobulin, ovovitelin, konalbumin, ovomucin, lizozim. A tojás sárgájának fele részét víz teszi ki, másik felét fehérje és zsírnemű anyagok alkotják, amelyből a zsírok kétszer akkora mennyiségben vannak jelen, mint a fehérjék. A tojásfehérjének felét ovalbumin teszi ki. Tojásallergia - Tünetek és kezelés |
Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító
Forrás: WebMD
Lektorálta: Bak Marianna, biológus