Készüljön fel - amit a húsvéti tojásról tudni érdemes

Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Bak Marianna, biológus

Az évnek ebben a szakában vagy tojásfestés vagy a kedvenc tojásos ételünk elkészítése céljából vásárolunk sokkal több tojást, mint általában. Mindkét esetben van azonban néhány dolog, amit nem árt, ha tud.

Kerülje a szalmonellát!

A friss tojás is tartalmazhatja a Salmonella enteritidis nevű baktériumot, s noha ez csak nagyon kevés tojást érint, tartózkodjon a nyers vagy nem kellőképpen hőkezelt tojás fogyasztásától. Kutatók szerint a szalmonella általában a tojás sárgájában található, de előfordulhat a nyers tojás fehérjéjében és a tojás héján is.

Salmonellosis is lehet a vége

Szalmonellafertőzés bármikor kialakulhat, ám a járvány kialakulásának kockázata nyáron a legmagasabb. Elsődleges tünete a hasmenés, legfőbb veszélye pedig a kiszáradás. A szalmonella-fertőzésről részletesen

A legnépszerűbb nyers tojással készült ételek

  • házi majonéz
  • turmixok
  • cézársaláta-öntet
  • hollandi mártás
  • házi fagylalt
  • házi tojáslikőr

Lehetőleg ne készítsen ilyen ételeket, de ha mégis, gyerekeknek semmiképpen se adjon belőlük!

Tartsa hidegen!

A szalmonella baktérium gyorsan szaporodik szobahőmérsékleten, ezért mindig olyan tojást vásároljon, amit már a boltban is a hűtőben tartanak! Hazaérve mihamarabb tegye a hűtőszekrénybe a vásárolt tojást. Ha a tojás tiszta, nem kell megmosni felhasználás előtt, különben megsérülhet a héj természetes külső védőrétege, aminek kövezetében az átjárhatóvá válhat a baktériumok számára. Ha a tojás piszkos, szárazon próbálja meg megtisztítani, ha így nem megy, akkor csak közvetlenül felhasználás előtt mossa meg, majd alaposan öblítse le.

Ne tárolja a hűtőajtóban!

Noha a legtöbb hűtőszekrény ajtajában külön tárolóhely van a tojások számára, ne ott tárolja azokat. Miért? Mert kutatások szerint a tojás tárolásának legjobb módja, ha a vásárolt dobozban, a hűtőszekrény leghidegebb részén (ami nem az ajtó) helyezi el azokat. A tojást ne tárolja a hűtőszekrény fagyasztó részében!

3 hétnél ne tovább!

Mivel helyettesíthető a tojás?

Tojásallergia felnőtteknél és gyerekeknél is jelentkezhet. Kezelésének egyetlen módja, ha a tojást kiiktatjuk az étrendből, de ez nem jelenti azt, hogy a tésztafélékről, édességekről is le kell mondani, csak olyat válasszunk, ami nem tojással készül. Mivel helyettesíthető a tojás?

Csábító ajánlat nagyobb mennyiségű akciós tojást beszerezni, de hacsak nem tojássalátát készül csinálni, érdemes csak a szokásos mennyiséget beszerezni. A nyers tojást ugyanis csak 3 hétig lehet biztonsággal tárolni, de jó útmutató a doboz tetején található dátum is, ha itt 3 hétnél korábbi lejárat van feltüntetve, akkor ezt vegye figyelembe, és ne tárolja 3 hétig a tojásokat.

Ha a sütemény, hollandi mártás vagy egyéb ételek elkészítése után a hűtőszekrény tele van maradék tojásfehérjével vagy -sárgájával, ne feledje, hogy 1 napon belül fel kell használnia!

Tojásos ételek elkészítése

A tojásos ételeket mindig alapossan süsse/főzze át, minimum 75 Celsius-fokos hőkezelésre van szükség mind elkészítésükkor, mind az esetleges maradék fogyasztása előtt.

Tojásos ételek tárolása

Tojást tartalmazó étel maradékát lehetőleg ne tároljuk. Ha mégsem szeretnénk kidobni, akkor azonnal tegyük hűtőszekrénybe, és legfeljebb 1 napon belül fogyasszuk el! A tojásos ételekben már 1-2 óra szobahőmérsékleten való tárolás alatt olyan mértékben elszaporodhatnak a kórokozók, ami már veszélyes lehet.

Mosoggasson el alaposan!

A tojásos ételek készítése, fogyasztása és tárolása során használt eszközöket mindig alaposan mossa és öblítse el! Ugyanez vonatkozik a mosogatótálcára is!

A kemény tojás is megromlik

A keményre főtt tojást kihűlés után tegye hűtőszekrénybe, és használja fel 3 napon belül!

A díszített tojást később ne fogyasszák el!

A díszítésül szolgáló festett vagy egyéb módon dekorált húsvéti tojást ne fogyasszák el!

Tojásos ételek biztonságos tálalása

Amíg az asztalon van, a hideg tojásételes edényt állítsa egy nagyobba, melybe jégkockákat tesz, hogy hidegen tartsa.

Védje a maradékot!

A hűtőszekrényben tárolt, főtt tojásból készült ételeket három napon belül lehet fogyasztani. A hűtési folyamat gyorsítására a nagyobb adagokat tegye át több kisebb, alacsony falú edénybe.

Mennyire egészséges a tojás?

A tojás előnye, hogy a tojásfehérje teljes fehérje, míg a sárgája zsírban oldódó vitaminokat (pl. A-vitamin, D-vitamin, E-vitamin) és egyéb vitaminokat, ásványi anyagokat, omega-3-zsírsavakat tartalmaz. A legjobb táapanyag-összetétellel a szabadtartású tyúkok bio tojása rendelkezik.

Egészséges embereknél az étkezéssel bevitt koleszterin (beleértve a tojásban lévőt is) nem növeli az LDL-koleszterin szintjét a vérben, azonban azokra, akiknek familiáris hiperkoleszterinémiájuk van, azaz öröklötten magas a koleszterinszintjük, ez nem vonatkozik, nekik korlátozniuk kell a koleszterintartalmú ételek fogyasztását, mivel az ő szervezetük nem képes kompenzálni az elfogyasztott koleszterint, és attól még inkább megemelkedik a vérük koleszterinszintje. Egészséges emberek azonban napi 1-2 tojást nyugodtan elfogyaszthatnak, mivel az étkezéssel bevitt koleszterin rendben működő koleszterin-anyagcsere mellett minimális hatással van a szervezetre. A vér koleszterinszintjére az ételek magas telítettzsírsav-tartalma van hatással, nem a bennük található koleszterin, a zsíros ételek fogyasztása ez okból kerülendő. A zsíros ételek fogyasztása emeli meg a vér koleszterinszintjét, de nem a bennük lévő koleszterin miatt, hanem a magas telítettzsírsav-tartalmuk miatt.

Ön tudta?

A tojás sárgája és fehérje is kiválthat allergiás reakciót. A tojásfehérjében lévő, az emberi szervezet számára idegen fehérjék közül allergénként legjelentősebb az ovalbumin, ovoglobulin, ovovitelin, konalbumin, ovomucin, lizozim. A tojás sárgájának fele részét víz teszi ki, másik felét fehérje és zsírnemű anyagok alkotják, amelyből a zsírok kétszer akkora mennyiségben vannak jelen, mint a fehérjék. A tojásfehérjének felét ovalbumin teszi ki. Tojásallergia - Tünetek és kezelés

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Cs. K.,fordító
Forrás: WebMD
Lektorálta: Bak Marianna, biológus

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Veszélyes medencék Veszélyes medencék

Ötnaponta hal meg egy gyerek a hordozható medencékben nyáron.

Non-Hodgkin limfóma Non-Hodgkin limfóma

Mi okozhatja? Milyen tünetei lehetnek? Hogyan kezelhető?

Harmadfokú hőségriasztás lép...

Harmadfokú hőségriasztást léptet életbe csütörtöktől szombat éjfélig az ország egész területére az országos tisztiorvos a meteorológiai...

Gyógynövények mint fűszernövények

Napjainkban egyre nagyobb az igény a gyógynövények otthoni termesztésére. Azt azonban kevesen tudják, hogy sok fűszernövény egyben gyógynövény is.

Tojás és koleszterin - Fél...

A tojás közismert a magas koleszterintartalmáról. Mivel a koleszterin - pontosabban a vér magas koleszterintartalma - bizonyítottan kulcsszerepet...

Tucatnyi érv a tojás mellett

A tojásnak sok pozitívuma van, ezeket tizenkét pontba foglaltuk össze nagy vonalakban.

Mivel helyettesíthető a tojás?

Tojásallergia felnőtteknél és gyerekeknél is jelentkezhet. Kezelésének egyetlen módja, ha a tojást kiiktatjuk az étrendből, de ez nem jelenti azt...

A nyers tojás fogyasztásának...

A tojás leggyakrabban főzve vagy sütve kerül a tányérra, pedig a nyers tojás fogyasztásának számtalan előnye van: nagy mennyiségben és kiváló...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.