• Mit kell tudni a táplálásterápiákról?

    Irinyi-Barta Tünde
    Szerző: WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

    Amíg a táplálkozás egy egészséges embernél általában tudatos, belső indíttatás által vezérelt (például éhség), élvezettel teli cselekedet, addig a táplálás legtöbb esetben egy passzív, kívülről irányított folyamat valamilyen betegségben szenvedő ember számára.

    A téma cikkei

    6/1 A mesterséges táplálás típusai
    6/2 Mit kell tudni a táplálásterápiákról?
    6/3 Gyógytápszerekkel az alultápláltság ellen
    6/4 Idősellátás - Mikor válik szükségessé a táplálásterápia?
    6/5 Táplálásterápia a daganatos megbetegedések esetén
    6/6 Táplálásterápia csecsemő- és kisgyermekkorban

    Ahhoz, hogy a szervezet képes legyen a különböző kórállapotok leküzdésére, állandó tápanyag-ellátottság és kiegyensúlyozott, folyamatos táplálékfelvétel szükséges. Az orvosi kezelés alatt a táplálásterápia biztosítja a megfelelő tápláltsági állapot elérését és a megnövekedett tápanyagigényt.

    Miért fontos a táplálásterápia?

    A táplálásterápia célja, hogy betegség esetén megelőzze a tápanyaghiányt, és az ebből kialakuló alultápláltságot (malnutríciót). Fontos, hogy minél korábban elkezdődjön az alultápláltság megelőzése, illetve gyógyítása, ugyanis egy patológiás állapot esetén elengedhetetlen a szervezet megfelelő tápláltsága és működése, a védekezőképesség növelése. Az alultápláltság következtében csökken a szervezet ellenálló képessége, lassul a gyógyulási folyamat, növekszik a szövődmények kialakulási kockázata, emellett más testi, és pszichés következményekkel is számolni kell.

    Hirdetés

    Kiknél indokolt az alkalmazása?

    Azon személyek számára van szükség táplálásterápiára, akik nem képesek a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékfelvételre hagyományos étkezéssel és étrenddel. Számos esetben alkalmazzák e terápiát, többek között:

    • komoly műtéten átesett betegeknél,
    • balesetet, égési sérülést szenvedetteknél,
    • kómában lévő betegeknél,
    • lebénult betegeknél,
    • daganatos betegeknél,
    • emésztési és felszívódási rendellenességek esetén,
    • nyelési nehezítettség fennállása esetén,
    • depresszió, táplálkozási zavar (például anorexia, bulimia) esetén,
    • idős korban,
    • és fertőzések, szepszis esetén.

    Tudjon meg többet! Étkezési nehézségek a rákkezelés idején

    Miből áll a táplálásterápia?

    A tápanyag-, vitamin- és ásványianyag-hiány elkerülése érdekében speciális összetételű, orvosi célokra kifejlesztett tápszerek adása válhat szükségessé. Ezek a tápszerek közvetlenül hasznosítható, a szervezet számára könnyen hasznosuló formában tartalmazzák a tápanyagokat. Minőségük szigorúan ellenőrzött, szénhidrátot, esszenciális aminosavakat, zsírsavakat, elektrolitokat, nyomelemeket és vitaminokat tartalmaznak, általában laktóz- és gluténmentesek.

    Alkalmazzák kiegészítő táplálékként, amikor a hagyományos étrend melletti tápanyagbevitel növelése a cél. Ebben az esetben fogyaszthatóak önmagukban iható tápszerként, de az ételelkészítés során az ételek dúsítására is szolgálhatnak. Ha elégtelen a táplálékfelvétel, akkor kórházi körülmények között kizárólagos táplálás történik a tápszerekkel.

    A kizárólagos táplálás két fő csoportra osztható: enterális és parenterális táplálásra.

    • Enterális táplálás esetén a folyékony tápszer a gyomor-bélrendszerbe kerül. Ez történhet szájon keresztül, iható tápszerek adásával. Azokban az esetekben, amikor a páciens nem képes a folyadékfogyasztásra, akkor kerül sor a szondatáplálásra speciális eszköz, például szonda, Percutan Endoszkópos Gasztrosztóma (PEG) vagy Percutan Endoszkópos Jejunosztóma (PEJ) segítségével, amelyekkel a gyomor-bélrendszer meghatározott részeibe (például gyomor, vékonybél) juttatják a tápszert.
    • Parenterális táplálás során kikerülik a teljes emésztőrendszert, és közvetlenül a véráramba juttatják a szervezet számára hasznosítható tápanyagokat. Ezt a legsúlyosabb esetekben alkalmazzák, és igyekeznek a lehető legrövidebb ideig ilyen formában végezni a táplálást, hiszen akár súlyos szövődmények is kialakulhatnak a parenterális táplálás következtében.

    Tudjon meg többet! A gyógytápszerek alkalmazásáról és támogatásáról

    A kórházakba kerülő személyek vizsgálata során az elsők között kellene szerepelnie a tápláltsági állapot felmérésének, hogy a felvétel pillanatától megkezdődjön az esetleges tápanyaghiány csökkentése vagy megelőzése. Ezáltal lerövidülhetne a teljes gyógyulási folyamat és akár a kórházban töltött éjszakák száma is.

    Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg
    Szerzőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

    Módosítva: 2019.10.02 03:06, Megjelenés: 2017.09.15 17:25
   • Cikkajánló

    Neuropátiára utaló jelek

    Neuropátiára utaló jelek

    Prof. Dr. Barkai László

    Megfelelő odafigyeléssel viszonylag korán felismerhetőek.

    A száraz bőr okai

    A száraz bőr okai

    Dr. Bodnár Edina

    Számos ok állhat a háttérben. Melyek ezek? Mit tehet a kellemetlen panasz ellen?

    Dietetikus vagy táplálkozási tanácsadó? Kit válasszunk?

    Ma már az interneten bármi megtalálható, és bárkiből lehet úgynevezett szakember is. Azonban nem árt tudnunk, hogy kihez érdemes fordulnunk, ha biztos tudáson alapuló, valódi segítséget szeretnénk kapni.

    Régi-új találmány: Erjesztett ételek

    Az utóbbi évtizedekben született kutatási eredmények fényében a táplálkozás jelentősége felértékelődött, hiszen ma már tudjuk, hogy az emésztőrendszer meghatározó szerepet tölt be a test és lélek működésében.

    Idősellátás - Mikor válik szükségessé a táplálásterápia?

    A kiegyensúlyozott táplálkozás létfontosságú idősebb korban is, ugyanakkor ebben az életszakaszban a szervezet működését egyre több betegség gyengítheti. Az életminőség és élethossz javítása, valamint a testi és szellemi jólét érdekében kiemelten fontos időskorban az alultápláltság szűrése, és felismerés esetén azonnal el kell kezdeni a helyes táplálásterápiát.

    Táplálásterápia csecsemő- és kisgyermekkorban

    Egy újszülött számára az anyatej a legjobb táplálékforrás, amely a csecsemő életének első 6 hónapjában teljes mértékben fedezi a szükségleteit és összetétele folyamatosan igazodik fejlődésbeli változásaihoz. Mit tehet az édesanya, ha nincs lehetősége természetes úton táplálnia gyermekét?

    Táplálásterápia daganatos megbetegedések esetén

    Daganatos megbetegedés esetén sokszor az első, legszembetűnőbb jel a testtömeg csökkenése, amelynek oka a szervezet tápanyagszükségletének és tápanyag-felhasználásának megváltozása. Az alultápláltság a betegek felénél már a diagnózis felállításakor fennáll, a betegség előrehaladásával pedig az arány szinte törvényszerűen emelkedik.

    Gyógytápszerekkel az alultápláltság ellen

    A tápanyaghiány miatt alultápláltság alakulhat ki a betegnél, ezért fontos a táplálásterápia bevezetése, ami állhat módosított étrendből, valamint speciális gyógytápszerek alkalmazásából. Összeállításunkból megtudhatja a legfontosabb tudnivalókat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA