• Mit kell tudni a táplálásterápiákról?

    Irinyi-Barta Tünde
    Szerző: WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

    Amíg a táplálkozás egy egészséges embernél általában tudatos, belső indíttatás által vezérelt (például éhség), élvezettel teli cselekedet, addig a táplálás legtöbb esetben egy passzív, kívülről irányított folyamat valamilyen betegségben szenvedő ember számára.

    A téma cikkei

    6/1 A mesterséges táplálás típusai
    6/2 Mit kell tudni a táplálásterápiákról?
    6/3 Gyógytápszerekkel az alultápláltság ellen
    6/4 Idősellátás - Mikor válik szükségessé a táplálásterápia?
    6/5 Táplálásterápia a daganatos megbetegedések esetén
    6/6 Táplálásterápia csecsemő- és kisgyermekkorban

    Ahhoz, hogy a szervezet képes legyen a különböző kórállapotok leküzdésére, állandó tápanyag-ellátottság és kiegyensúlyozott, folyamatos táplálékfelvétel szükséges. Az orvosi kezelés alatt a táplálásterápia biztosítja a megfelelő tápláltsági állapot elérését és a megnövekedett tápanyagigényt.

    Miért fontos a táplálásterápia?

    A táplálásterápia célja, hogy betegség esetén megelőzze a tápanyaghiányt, és az ebből kialakuló alultápláltságot (malnutríciót). Fontos, hogy minél korábban elkezdődjön az alultápláltság megelőzése, illetve gyógyítása, ugyanis egy patológiás állapot esetén elengedhetetlen a szervezet megfelelő tápláltsága és működése, a védekezőképesség növelése. Az alultápláltság következtében csökken a szervezet ellenálló képessége, lassul a gyógyulási folyamat, növekszik a szövődmények kialakulási kockázata, emellett más testi, és pszichés következményekkel is számolni kell.

    Hirdetés

    Kiknél indokolt az alkalmazása?

    Azon személyek számára van szükség táplálásterápiára, akik nem képesek a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékfelvételre hagyományos étkezéssel és étrenddel. Számos esetben alkalmazzák e terápiát, többek között:

    • komoly műtéten átesett betegeknél,
    • balesetet, égési sérülést szenvedetteknél,
    • kómában lévő betegeknél,
    • lebénult betegeknél,
    • daganatos betegeknél,
    • emésztési és felszívódási rendellenességek esetén,
    • nyelési nehezítettség fennállása esetén,
    • depresszió, táplálkozási zavar (például anorexia, bulimia) esetén,
    • idős korban,
    • és fertőzések, szepszis esetén.

    Tudjon meg többet! Étkezési nehézségek a rákkezelés idején

    Miből áll a táplálásterápia?

    A tápanyag-, vitamin- és ásványianyag-hiány elkerülése érdekében speciális összetételű, orvosi célokra kifejlesztett tápszerek adása válhat szükségessé. Ezek a tápszerek közvetlenül hasznosítható, a szervezet számára könnyen hasznosuló formában tartalmazzák a tápanyagokat. Minőségük szigorúan ellenőrzött, szénhidrátot, esszenciális aminosavakat, zsírsavakat, elektrolitokat, nyomelemeket és vitaminokat tartalmaznak, általában laktóz- és gluténmentesek.

    Alkalmazzák kiegészítő táplálékként, amikor a hagyományos étrend melletti tápanyagbevitel növelése a cél. Ebben az esetben fogyaszthatóak önmagukban iható tápszerként, de az ételelkészítés során az ételek dúsítására is szolgálhatnak. Ha elégtelen a táplálékfelvétel, akkor kórházi körülmények között kizárólagos táplálás történik a tápszerekkel.

    A kizárólagos táplálás két fő csoportra osztható: enterális és parenterális táplálásra.

    • Enterális táplálás esetén a folyékony tápszer a gyomor-bélrendszerbe kerül. Ez történhet szájon keresztül, iható tápszerek adásával. Azokban az esetekben, amikor a páciens nem képes a folyadékfogyasztásra, akkor kerül sor a szondatáplálásra speciális eszköz, például szonda, Percutan Endoszkópos Gasztrosztóma (PEG) vagy Percutan Endoszkópos Jejunosztóma (PEJ) segítségével, amelyekkel a gyomor-bélrendszer meghatározott részeibe (például gyomor, vékonybél) juttatják a tápszert.
    • Parenterális táplálás során kikerülik a teljes emésztőrendszert, és közvetlenül a véráramba juttatják a szervezet számára hasznosítható tápanyagokat. Ezt a legsúlyosabb esetekben alkalmazzák, és igyekeznek a lehető legrövidebb ideig ilyen formában végezni a táplálást, hiszen akár súlyos szövődmények is kialakulhatnak a parenterális táplálás következtében.

    Tudjon meg többet! A gyógytápszerek alkalmazásáról és támogatásáról

    A kórházakba kerülő személyek vizsgálata során az elsők között kellene szerepelnie a tápláltsági állapot felmérésének, hogy a felvétel pillanatától megkezdődjön az esetleges tápanyaghiány csökkentése vagy megelőzése. Ezáltal lerövidülhetne a teljes gyógyulási folyamat és akár a kórházban töltött éjszakák száma is.

    Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg
    Szerzőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

    Módosítva: 2019.10.02 03:06, Megjelenés: 2017.09.15 17:25
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    MTI

    Továbbra sincs magyar érintettje a Kínából kiinduló koronavírusnak.

    Tetvesség

    Tetvesség

    Dr. Gál Mónika

    Hogyan kezelhető a tetvesség? Hogy lehet elejét venni a fertőzésnek?

    Nem az ünnepi ételektől válunk túlsúlyossá

    Karácsony a szeretet és a család ünnepe, Jézus születésének a méltatása. A különféle szokások, szertartások számos ponton találkoznak, de abban mindenképpen nagy a hasonlóság, hogy ilyenkor ünnepi ételek sora kerül az asztalra. Vannak, akik ragaszkodnak a régen megszokott menüsorhoz, ami gyakorta zsírosabb, jobban megterheli a szervezetet, mások már a reformkonyha híveiként készítik a leveseket, a második fogásokat és a süteményeket.

    A szőlőmag élettani hatásai

    Napjainkban - az egészségtudatosság elterjedésének köszönhetően - a szőlőt egyre többen fogyasztják, nemcsak nyers állapotában, hanem a benne található szőlőmagokból készült kivonatot, őrleményt vagy olajat is beépítik az étrendjükbe pozitív élettani hatásaik miatt.

    Idősellátás - Mikor válik szükségessé a táplálásterápia?

    A kiegyensúlyozott táplálkozás létfontosságú idősebb korban is, ugyanakkor ebben az életszakaszban a szervezet működését egyre több betegség gyengítheti. Az életminőség és élethossz javítása, valamint a testi és szellemi jólét érdekében kiemelten fontos időskorban az alultápláltság szűrése, és felismerés esetén azonnal el kell kezdeni a helyes táplálásterápiát.

    Táplálásterápia csecsemő- és kisgyermekkorban

    Egy újszülött számára az anyatej a legjobb táplálékforrás, amely a csecsemő életének első 6 hónapjában teljes mértékben fedezi a szükségleteit és összetétele folyamatosan igazodik fejlődésbeli változásaihoz. Mit tehet az édesanya, ha nincs lehetősége természetes úton táplálnia gyermekét?

    Táplálásterápia daganatos megbetegedések esetén

    Daganatos megbetegedés esetén sokszor az első, legszembetűnőbb jel a testtömeg csökkenése, amelynek oka a szervezet tápanyagszükségletének és tápanyag-felhasználásának megváltozása. Az alultápláltság a betegek felénél már a diagnózis felállításakor fennáll, a betegség előrehaladásával pedig az arány szinte törvényszerűen emelkedik.

    Gyógytápszerekkel az alultápláltság ellen

    A tápanyaghiány miatt alultápláltság alakulhat ki a betegnél, ezért fontos a táplálásterápia bevezetése, ami állhat módosított étrendből, valamint speciális gyógytápszerek alkalmazásából. Összeállításunkból megtudhatja a legfontosabb tudnivalókat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA