• Hogyan vegyük észre időben az anorexia tüneteit?

    Szerző: Dr. Túry Ferenc - anorexiabulimia.hu

    Az evészavarok jellegzetesen rejtett betegségek. A mai kultúrában nehezebben vetik fel az anorexia gyanúját, mert a szóban forgó gyermek arra hivatkozik, hogy az osztálytársai, vagy a tv-ben látható modellek is vékonyak. Van azonban néhány olyan jel, amely evészavarra utal.

    Tünetek, amelyek anorexiára utalhatnak - Útmutató szülőknek, családtagoknak

    A szülő észreveszi, hogy a gyermek sokat fogyott. Ez nem mindig könnyű, mert a rejtőzködő beteg bő ruhák viselésével elfedheti igazi alakját. Egy lány anorexiája úgy derült ki, hogy az anyja véletlenül benyitott a fürdőszobába, s akkor szembesült lánya súlyos soványságával.

    A gyermek nem étkezik együtt a család többi tagjával. Sok ürügyet talál erre: más a napirendje, dolga van, vegetáriánus stb. Azt állítja, hogy már evett, vagy később eszik a barátaival.

    A gyermek másoknak szívesen készít ételeket, azonban nem eszik azokból.

    Ha a családdal együtt eszik, feltűnő, hogy inkább zöldségeket, salátákat, kalóriaszegény ételeket választ, ami elüt addigi étkezési szokásaitól.

    Étkezési szokásai megváltoznak: nagyon lassan eszik, apró darabokra vágja az ételt.

    Feltűnhet, hogy nagyon aktív: sokat fut vagy gyalogol. Nehezére esik tv-t nézni a családdal, helyette tanul vagy edz.

    Korábbi szokásaitól eltérően sok diétás kólát vagy kávét iszik.

    Hangulata megváltozik. Ingerlékeny és türelmetlen lesz, könnyen sír.

    Szokásos társas kapcsolataitól visszahúzódik. Nem megy el a barátaival, nem vesz részt a családi eseményeken.

    Falásrohamai lehetnek. Nagy mennyiségű étel tűnik el a hűtőszekrényből. Üres süteményes dobozokat, egyéb ételeket, ételmaradékokat találnak a szobájában.

    Hányás nyomai találhatók a fürdőszobában, vagy a hányás szaga érződik. Nem ritka, hogy az anorexiás beteg műanyag zacskókba rejti a hányadékot, és a lakás legkülönbözőbb zugaiba rejti azt. A család persze pillanatok alatt rájön, miről is van szó. Ez a furcsa „titkos megoldás” mindig a családnak szól, a család nem tudatos provokálását jelenti, s azt a kettős késztetést jeleníti meg, hogy a beteg el is rejtse a betegségét, ugyanakkor mindent megtegyen, hogy rájöjjenek a bajára. Ilyen esetekben (is) a családterápia a legfontosabb módszer.

    Hashajtók üres dobozaira bukkannak a lakásban, vagy feltűnően sokszor megy a gyermek a patikába.

    Feltűnhet, hogy a gyermek egyre hosszabb ideig van a fürdőszobában. Étkezések közben vagy közvetlenül utánuk egyenesen a fürdőszobába megy, és éjjel is többször használja a WC-t.

    Hirdetés

    Ha egy családtagnak (leginkább a szülőnek) az a gyanúja támad, hogy gyermekénél anorexia, esetleg más típusú evészavar ütötte fel a fejét, érdemes ezt megosztani a szülőtárssal, más családtaggal, tanárral. A gyereket szembesítve a problémával, érdemes felkészülni az ellenállásra, dacra, dühös reakciókra, melynek oka a reális helyzetértékelés hiány, a hiányos betegségtudat.

    Bővebben Mi történik betegségtagadás esetén?

    Útmutató tanárok számára

    A tanároknak a következő, anorexiára utaló jelek tűnhetnek fel:

    • Testnevelési órán kiderülhet, hogy sokat fogyott a tanuló.
    • A gyermek elmarad a fejlődésben, a többiek jelentősen lehagyják súlynövekedésben.
    • A korábbi társas aktivitás megszűnik, szomorú és visszahúzódó lesz a gyermek.
    • A gyermek nem megy ki az udvarra, játszótérre, inkább a fűtőtesthez húzódik, sok ruhát vesz fel, mert fázik.
    • A tanuló lemond mások társaságáról, hogy futni tudjon, vagy más testedzést folytathasson.
    • Csak gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt, vagy egyáltalán semmit sem eszik az iskolában.

    Ha az anorexia gyanúja beigazolódni látszik, akkor feltétlenül beszélni kell a szülőkkel. Együttműködésre kell törekedni velük, és rendszeresen értékelni kell a haladást. Az is alapvető szabály az evészavar kiderülésekor, hogy a testnevelési órákon való részvétel és minden testedzés tilos. Ilyenkor több érvet hoz fel a gyermek és sokszor a szülő vagy a tanár is, hogy miért kellene folytatni a testmozgást (lovaglást, futást, biciklizést, bármit). Ezeket viszont felülírja az az alapvető szabály, hogy a testedzéshez egészség szükséges, egyébként súlyos következményei lennének a kényszeresen túlhajtott sportolásnak (például szívritmuszavarok, csonttörések).

    Az az érv gyakori csapda, hogy attól van legalább annyi étvágya a gyermeknek, amennyi van, hogy mozoghat. Ez az önáltatás tipikus példája. Ha ugyanis segítene a testedzés, akkor egyszerű lenne a terápia – mivel azonban nem segít, hanem a kóros állapot fenntartását szolgálja, nem javasolható.

    A tanárok sokat segíthetnek, a felismerésben és a továbbiakban is, különösen akkor, ha a szülő nem vonható be valamilyen ok miatt a közös munkába (például krónikus betegsége miatt). 

    Hogyan léphet tovább?

    (Dr. Túry Ferenc, Belvárosi Evészavar Műhely - anorexiabulimia.hu)

    Módosítva: 2020.09.22 07:05, Megjelenés: 2020.09.22 07:05
   • Cikkajánló

    2-es típusú diabétesz

    2-es típusú diabétesz

    F. Zs., fordít

    A 2-es típusú cukorbetegség új rizikófaktorait azonosították. Lássuk, mik is ezek!

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    WEBBeteg

    Ön mit tud a kullancsokról? Töltse ki tesztünket és ellenőrizze tudását!

    Anorexia - Hogyan tud a család segíteni? Hogyan tudjuk a családot segíteni?

    A családterápia a fiatal evészavaros betegek kezelésében a legfontosabb módszer a nemzetközi vizsgálatok tükrében. Az anorexia kialakulásához több - biológiai, egyéni és családi - tényező együttes jelenléte járul hozzá. A család sokat segíthet ennek a közösen megfejtendő rejtélynek a megoldásában. Ha a család hadra fogható és a családtagok készek felelősséget vállalni a kreatív együttgondolkodás jegyében, az azt jelenti, hogy a leghatékonyabb erőforrást sikerült mozgósítanunk.

    A testsúlymérésről az evészavarok kezelésében

    Az anorexia kezelésében (történjen az járóbeteg-ellátás vagy kórházi kezelés formájában) a testsúly rendszeres és következetes ellenőrzése elengedhetetlen.

    Anorexia: mi történik betegségtagadás esetén?

    Ha a szülők szembesítik a gyermeket a betegség valódi természetével, ellenállás, düh, dac lehet a válasz. Legyenek erre felkészülve. Az evészavar elfedheti a gyermek helyes reális helyzetértékelését: hiányos a betegségtudat.

    Az anorexia (anorexia nervosa)

    Az anorexia nervosa elnevezés valójában megtévesztő, mert szó szerint idegi eredetű étvágytalanságot jelent, noha a betegek - noha kórosan soványak - valójában nem vesztik el az étvágyukat. Mi hát az anorexia?

    Inverz anorexia, ortorexia nervosa - Különleges táplálkozási zavarok

    A férfiak többsége csak legyint, ha a táplálkozási zavarokról hall. Bár a táplálkozás leggyakoribb zavaraiban - az anorexiában és a bulimiában - valóban elsősorban nők szenvednek, egyes rendellenességek éppen a férfiakat veszélyeztetik leginkább.

    Nem csak a csontsoványak lehetnek anorexiásak!

    Nem csak a csontsovány tinik küzdenek életveszélyes étkezési zavarral - figyelmeztetnek a szakemberek. A kamaszkori drasztikus súlycsökkenés komoly figyelmeztető jele az anorexia nervosának, abban az esetben is, ha a beteg nem alultáplált.

    Az anorexia nervosa tünetei

    Az anorexia nervosa nem új keletű probléma, a testképzavaros megbetegedések „legöregebbike”. Főként a 18 év alatti lányok betegsége, akik a tetszeni akarás és a divat követelményei miatt kezdenek szélsőséges diétákba.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    A hurutos köhögés
    Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?
    COVID-19 kisokos
    Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
   • Orvos válaszol
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások