Tucatnyi érv a tojás mellett

DRportal
frissítve:

A tojásnak számtalan sok pozitívuma van. Az alábbi cikkünkben tizenkét pontba foglaltuk össze a legfontosabbakat.

1. Segíti a koncentrációt
A megfelelő tápanyagbevitel segíti a gyerekeket a tanulásban. Egy kutatás kimutatta, hogy a megfelelő reggeli segíti a gyerekeknél:

  • Koncentrációt és annak időtartamát.
  • Matematikai és olvasási készséget.
  • Magatartást.
  • Eredményeket.

Az egészséges reggelinek része a tojás is, melyben 14 különféle tápanyag segíti a családot az egésznapi teendőikre felkészülni.

2. Íz
A tojás ízletes. Rengeteg különféle módja van a tojás elkészítésének, így biztos, hogy mindenki számára van olyan recept, ami megfelel az ízlésének.

3. Súlyszabályozás
A fehérje, ami a tojásban van, segíthet a fogyásban, mivel a kalóriamennyiség bevitelét csökkenthetjük mellette. Azok, akik tojást reggeliznek, 163 kalóriával kevesebbet fogyasztanak, és a jóllakottság-érzetük miatt napközben is 418 kalóriával fogyasztottak kevesebbet.

4. Az agy fejlődése
A kolin, ami a tojássárgájában található, stimulálja az agy működését és fejlődését.

5. A látás megőrzése
A lutein és a zeaxanthin olyan antioxidánsok, melyekről úgy vélik, segítenek a szem egészségének megőrzésében. Az időskori látáskárosodás is kisebb mértékű ezeknek hála.

6. Több energia
A tojásos étkezések segítenek a nap folyamán szinten tartani az energiánkat, és kordában tartani az éhségünket. Egy nagy tojásban hatgrammnyi kiváló minőségű fehérje van. A komplett fehérje tartalmazza azt a kilenc alapvető aminosavat, melyet a szervezetünk magától képtelen előállítani.

7. Multivitamin

Egy 50 grammos tojás tartalma: Vitaminok és ásványi anyagok a napi beviteli szükséglet százalékos értékében:
  • Kalória: 70
  • Zsír: 5g
  • Koleszterin: 190 mg
  • Nátrium: 55 mg
  • Szénhidrát: 0
  • Fehérje: 6g
  • Omega-3-zsírsav: 37 mg
  • Omega-6-zsírsav: 574 mg
  • A-vitamin: 8%
  • Kalcium: 2%
  • D-vitamin: 8%
  • Riboflavin: 15%
  • B12-vitamin: 30%
  • C-vitamin: 0%
  • Vas: 4%
  • E-vitamin: 10%
  • Niacin: 6%
  • Folsav: 15%
  • Magnézium 2%
  • Foszfor: 10%
  • Kálium: 2%
  • Cink 4%
  • Szelén: 23%

Látható, hogy megenni egy nagy tojást nagyjából olyan, mint egy multivitaminkapszula bevétele.

8. Kényelmes
A tojás a legtöbb helyen kapható, és ha van otthon, bármikor tudunk belőle gyorsan és egyszerűen készíteni valamilyen laktatós és ízletes ételt.

9. Frissesség
Egy tojás nagyjából 3-7 nap alatt jut el a tyúkoktól az asztalig, akár piacon, akár szupermarketekben vásároljuk. A hűtőszekrényben akár 4-5 hétig is elállnak, de a legjobb, ha a csomagoláson feltüntetett dátum előtt fogyasztjuk el, és addig is a dobozban, hűtőben tartjuk őket.

10. Megfizethető
A tojások a legtöbb helyen megfizethetőek, olcsók. Bár vannak különleges, drágább tojások, de egy doboznyi hagyományos tyúktojás ár-érték arányban olcsónak mondható.

11. Sokoldalúság
A tojásokat tojásételekben is lehet fogyasztani, vagy más ételek részeként is. Sok étel elkészítéséhez kell tojásfehérje vagy sárgája.

12. Gyorsan elkészül
Nagyon sok módon lehet percek alatt ízletes, meleg ételt készíteni a tojásból. És ezeket egy kis fantáziával az ízlésünknek megfelelően fűszerezve fogyaszthatjuk.

(DRportal)

Frissítve: 2023.04.10. 12:03, Megjelent: 2015.04.06. 09:41
Nem mesterséges intelligencia által készített tartalom. ✓
Címkék: Tojás téma, Táplálkozás téma

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Dr. Szabó Roxana belgyógyász szakorvosjelölt

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Varga Dóra

Varga Dóra

Dietetikus

Budapest

Cikkajánló