• Tucatnyi érv a tojás mellett

        Szerző: drportal.hu

        A tojásnak sok pozitívuma van, ezeket tizenkét pontba foglaltuk össze nagy vonalakban.

        1.    Segíti a koncentrációt
        A megfelelő tápanyagbevitel segíti a gyerekeket a tanulásban. Egy kutatás kimutatta, hogy a megfelelő reggeli segíti a gyerekeknél:
        -    Koncentrációt és annak időtartamát.
        -    Matematikai és olvasási készséget.
        -    Magatartást.
        -    Eredményeket.
        Az egészséges reggelinek része a tojás is, melyben 14 különféle tápanyag segíti a családot az egésznapi teendőikre felkészülni.

        Hirdetés

        2.    Íz
        A tojás ízletes. Rengeteg különféle módja van a tojás elkészítésének, így biztos, hogy mindenki számára van olyan recept, ami megfelel az ízlésének.

        3.    Súlyszabályozás
        A fehérje, ami a tojásban van, segíthet a fogyásban, mivel a kalóriamennyiség bevitelét csökkenthetjük mellette. Azok, akik tojást reggeliznek, 163 kalóriával kevesebbet fogyasztanak, és a jóllakottság-érzetük miatt napközben is 418 kalóriával fogyasztottak kevesebbet.

        4.    Az agy fejlődése
        A kolin, ami a tojássárgájában található, stimulálja az agy működését és fejlődését.

        5.    A látás megőrzése
        A lutein és a zeaxanthin olyan antioxidánsok, melyekről úgy vélik, segítenek a szem egészségének megőrzésében. Az időskori látáskárosodás is kisebb mértékű ezeknek hála.

        6.    Több energia
        A tojásos étkezések segítenek a nap folyamán szinten tartani az energiánkat, és kordában tartani az éhségünket. Egy nagy tojásban hatgrammnyi kiváló minőségű fehérje van. A komplett fehérje tartalmazza azt a kilenc alapvető aminosavat, melyet a szervezetünk magától képtelen előállítani.

        7.    Multivitamin
          

        Egy 50 grammos tojás tartalma: Vitaminok a napi beviteli szükséglet százalékos értékében:
        Egy 50 grammos tojás tartalma:
        -    Kalória: 70
        -    Zsír: 5g
        -    Koleszterin: 190 mg
        -    Nátrium: 55 mg
        -    Szénhidrát: 0
        -    Fehérje: 6g
        -    Omega3 zsírsav: 37 mg
        -    omega6 zsírsav: 574 mg
        -    A-vitamin: 8%
        -    Kalcium: 2%
        -    D-vitamin: 8%
        -    Riboflavin: 15%
        -    B12 vitamin: 30%
        -    C-vitamin: 0%
        -    Vas: 4%
        -    E-vitamin: 10%
        -    Niacin: 6%
        -    Folsav: 15%
        -    Magnézium 2%
        -    Foszfor: 10%
        -    Kálium: 2%
        -    Cink 4%
        -    Szelén: 23%

          Látható, hogy megenni egy nagy tojást nagyjából olyan, mint egy multivitamin kapszula bevétele.

        8.    Kényelmes
        A tojás a legtöbb helyen kapható, és ha van otthon, bármikor tudunk belőle gyorsan és egyszerűen készíteni valamilyen laktatós és ízletes ételt.

        9.    Frissesség
        Egy tojás nagyjából 3-7 nap alatt jut el a tyúkoktól az asztalig, akár piacon, akár szupermarketekben vásároljuk. A hűtőszekrényben akár 4-5 hétig is elállnak, de a legjobb, ha a csomagoláson feltüntetett dátum előtt fogyasztjuk el, és addig is a dobozban, hűtőben tartjuk őket.

        10.    Megfizethető
        A tojások a legtöbb helyen megfizethetőek, olcsók. Bár vannak különleges, drágább tojások, de egy doboznyi hagyományos tyúktojás ár-érték arányban olcsónak mondható.

        11.    Sokoldalúság
        A tojásokat tojásételekben is lehet fogyasztani, vagy más ételek részeként is. Sok étel elkészítéséhez kell tojásfehérje vagy sárgája.

        12.    Gyorsan elkészül
        Nagyon sok módon lehet percek alatt ízletes, meleg ételt készíteni a tojásból. És ezeket egy kis fantáziával az ízlésünknek megfelelően fűszerezve fogyaszthatjuk.

        (DRportal)

        Módosítva: 2020.04.11 12:05, Megjelenés: 2015.04.06 09:41
      • Cikkajánló

        Térdfájdalom

        Térdfájdalom

        B. M., szakfordító

        Hogyan előzheti meg ezt a gyakori panaszt? Melyek a térdízületet kímélő sportágak?

        Koronavírus-járvány

        Koronavírus-járvány

        NNK

        Ezekben a magyar városokban robbanhat be még jobban a járvány az előrejelzés szerint.

        Növelhetik-e a diétás üdítőitalok a stroke kockázatát idősebb nőknél?

        Egy új kutatás arra figyelmeztet, hogy a diétás vagy mesterségesen édesített üdítőitalok és gyümölcslevek túlzott fogyasztása növelheti a stroke kockázatát idősebb nők esetén.

        Fájdalomcsillapító tapaszok

        A fájdalom számos problémát jelezhet, ezért okát minden esetben fontos kideríteni. Maga a fájdalom azonban komoly negatív hatással lehet mindennapjainkra, ezért a fájdalom csillapítása segíthet, amíg magának a fájdalmat okozó problémának a kezelésére nem kerül sor. A fájdalom csillapítása több módon is történhet: alkalmazhatunk közvetlenül a fájdalom helyén tapaszokat vagy krémeket, vagy használhatunk bevételre szánt fájdalomcsillapító tablettákat, kapszulákat is.

        Készüljön fel - amit a húsvéti tojásról tudni érdemes

        Az évnek ebben a szakában vagy tojásfestés vagy a kedvenc tojásos ételünk elkészítése céljából vásárolunk sokkal több tojást, mint általában. Mindkét esetben van azonban néhány dolog, amit nem árt, ha tud.

        Egyre többen eszik, jól teszik? A zab szervezetre gyakorolt hatása

        A zab és a zabkása több országban rendkívül elterjedt, például az Egyesült Államokban az emberek jelentős része rendszeresen fogyasztja, elsősorban reggelire. Hazánk étkezési szokásait figyelembe véve érdemes lenne növelni az étrendben betöltött súlyát, mivel rendkívül egészséges, és rendszeres fogyasztása számos hosszú távú előnnyel jár. Ezeket tekintjük át a következőkben.

        Tojás és koleszterin - Fél évszázadig félreértelmezték a hatását

        A tojás közismert a magas koleszterintartalmáról. Mivel a koleszterin - pontosabban a vér magas koleszterintartalma - bizonyítottan kulcsszerepet játszik az érelmeszesedés és a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában, jogosan merült fel a gyanú, hogy a tojás fogyasztása növelheti ezeknek a betegségeknek a kockázatát. De vajon csakugyan így van? A tojásfogyasztás története az elmúlt fél évszázad talán legnagyobb táplálkozástudományi balfogása.

        Mivel helyettesíthető a tojás?

        Tojásallergia felnőtteknél és gyerekeknél is jelentkezhet. Kezelésének egyetlen módja, ha a tojást kiiktatjuk az étrendből, de ez nem jelenti azt, hogy a tésztafélékről, édességekről is le kell mondani.

        A nyers tojás fogyasztásának előnyei

        A tojás leggyakrabban főzve vagy sütve kerül a tányérra, pedig a nyers tojás fogyasztásának számtalan előnye van: nagy mennyiségben és kiváló minőségben biztosítja a szervezet számára eszenciális tápanyagokat, valamint a test izomzatának tömegét is növeli.

        Egyszerre használ és árt a tojás

        Kanadai tudósok kutatási eredménye szerint a tojásfogyasztás noha növeli a koleszterinszintet, ezzel egyidejűleg csökkenti a vérnyomást. A kutatóknak emellett sikerült a tojásnak olyan proteinjeit azonosítani, mely a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek mintájára működnek.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Készülj fel a második hullámra!
        Az elővigyázatosság szerves részét képezi a kézmosás és a kézfertőtlenítés.
        Merevedési probléma
        Rengeteg oka lehet, ezek egyike a krónikus prosztatagyulladás.
      • Orvos válaszol
        Dr. Tóth Judit

        Dr. Tóth Judit

        Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus

      • Infografika és videó
      • Hirdetés
      • Szavazás

        Korábbi szavazások