Ajánlott-e tenger gyümölcseit fogyasztani terhesség alatt?

szerző: Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

A várandós nők gyakran kapnak mindenféle tanácsot: ezt tegyék, ezt ne tegyék - mindezeket az étkezéssel kapcsolatban is. Az egyik, különösen fontos ajánlás a tenger gyümölcseire vonatkozik: elegendő halat kell fogyasztani, de semmiképpen sem annyit, hogy az már káros következményekkel járjon. A fogyasztandó halak elkészítésére pedig kiemelten kell figyelni.

A hal fontos tápanyagforrás, ezért fogyasztását nem szabad kerülni, magyarázza a Dél-kaliforniai Egyetem prevenciós orvoslással foglalkozó docense egy most megjelent tanulmány kapcsán. Várandósoknak heti három adag halnál nem szabad többet fogyasztaniuk, hiszen a vízi élőlények higannyal és egyéb felhalmozódó szerves anyagokkal lehetnek szennyezve.

A halfogyasztás fontossága

A halak jelentős omega-3-zsírsav-tartalommal rendelkeznek, melyek rendkívül fontosak terhesség alatt és azonkívül is. A kolin, amely szintén egy, a halfélékben található vegyület, támogatja a magzat gerincvelőjének fejlődését, valamint a kognitív funkciók kialakulását. A terhesség alatti halfogyasztás egészségügyi előnyeiről szóló tanulmányok megállapították, hogy azon anyák gyermekeinek, akik a várandósság idején hetente egy-három alkalommal fogyasztottak halakat, jobb volt a vérnyomás-, koleszterinszint- és derékkörfogat-értéke. Ezek az anyagcsere egészségének fontos jelzőszámai.

Egy másik tanulmány a halakban szintén nagy mennyiségben megtalálható hosszú szénláncú zsírsavak, az EPA (eikozapentaénsav) és a DHA (dokozahexaénsav) értékeket elemezte az állapotos nők vérében. Arra a következtetésre jutottak, hogy azoknál a nőknél, akiknél az első és második trimeszterben a legalacsonyabb volt ezen vegyületek szintje, tízszer nagyobb valószínűséggel következett be koraszülés, szemben azokkal, akiknél a legmagasabb vérzsírsavértékeket mérték.

A hosszú szénláncú zsírsavak hiánya sejtszinten okoz stresszt mind az anyánál, mind a méhlepényben, amely negatív következményekkel járhat mindkettőjükre. Mindezért az EPA és a DHA megfelelő mennyiségű bevitele nélkülözhetetlen várandósság idején.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) szerint a halak az omega-3 és omega-6-zsírsavak mellett fontos vas-, jód-, kolin-, szelén-, D- és B12-vitamin-források.

Vannak azonban olyan halfélék, amelyek a legkisebb mennyiségben is problémát okozhatnak a bennük levő magas higanytartalom miatt, így az alábbiakat az FDA nem javasolja várandósság idején. A higany ugyanis a méhlepényen átjutva károsíthatja a magzatot.

Ezt olvasta már? Hogyan ismerhető fel a higanymérgezés?

Nem javasolt halfélék

  • királymakréla
  • marlin
  • atlanti tükörhal
  • cápa
  • kardhal
  • lágysugaras hal (a Mexikói-öbölből)
  • nagyszemű tonhal

Az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Szakmai Kollégiumának (ACOG) ajánlása alapján az állapotos nőknek kerülniük kell a nagyobb mennyiségű halfogyasztást, a fentebb felsorolt halféléket pedig érdemes teljes mértékben kiiktatni az étrendjükből. A vendégségben fogyasztott halak esetében ajánlatos utánanézni, hogy mik az egészségügyi ajánlások az adott vízterületre vonatkozóan, ahonnan a hal származik, valamint korlátozzák egy adagra a belőlük való étkezést és azon a héten már ne fogyasszanak egyéb halfajtákat.

Mely halak és a tenger mely gyümölcsei fogyaszthatók biztonsággal terhességben?

Az FDA részletes listát tett közzé a terhességben biztonsággal fogyasztható halakról: a legjobb választásnak ítéltekből heti két-három adag, míg a jó választások listájából heti egy adag nyugodt szívvel fogyasztható. Egy adag kb.10 dkg halat jelent.

Legjobb választásnak minősül
amerikai homár hekk sima lepényhal
atlanti (más néven amerikai) vajhal hering spanyol makréla
atlanti árnyékhal kagyló sügér
atlanti makréla languszta szardella
csuka lazac szardínia
édesvízi rákok lepényhal tengeri pér
fekete tengeri sügér maréna tilápia
fésűkagyló nyelvhal tintahal
foltos tőkehal (nem nyers) osztriga tonhal
garnéla pisztráng tőkehal
harcsa rája vékonybajszú tőkehal

Jó választásnak bizonyul
álsügér fekete tőkehal nagyszájú bivalyhal
birkafejű hal fűrészes sügér ördöghal
chilei tengeri sügér hosszúúszójú tonhal (konzerv, fagyasztott) ponty
csattogóhal lágysugaras hal (az Atlanti-óceánból) sárgaúszójú tonhal
csíkos sügér laposhal szürke árnyékhal
domború (spanyol) makréla nagy aranymakrahal vérengző makrahal

Fontos javaslatok, amire figyeljünk oda

Felmerülhet kérdésként az is, hogy ehet-e szusit, aki várandós?

A válasz egyértelműen nem, hiszen a szusi, szasimi, ceviche, a nyers osztriga, a nyers kagylófélék (pl. fésűkagyló) parazitákat és baktériumokat (beleértve a Listeriát is) tartalmazhatnak, amelyek súlyos terhességi szövődményeket okozhatnak. Bármilyen tenger gyümölcsét minimum 62 Celsius-fokon kell elkészíteni a receptben előírt ideig. A füstölt halakkal is óvatosan kell bánni, szintén a Listeria veszélye miatt: érdemes legalább 73 Celsius-fokon főzni őket (kivéve, ha konzerv vagy üveges, hosszú eltarthatóságú).

Mikor van teljesen átsütve a tenger gyümölcse?

A kagyló, a garnélarák és a homár húsának tejfehérnek kell lenniük. A kagylókat csak akkor szabad fogyasztani, ha a sütés-főzés során már kinyílt a héjuk.

Ez a cikk is érdekelheti Kiegyensúlyozott táplálkozás a terhesség idején

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
Forrás: Seafood in Pregnancy: To Eat or Not to Eat? (drugs.com)

Cikkajánló

Időskor és emésztés Időskor és emésztés

Időskori változások az emésztőrendszer működésében.

Sarokfájdalom Sarokfájdalom

A sarokfájdalom okai és kezelése. Mire figyeljünk?

Symphysis-pubis disfunctio - A szeméremcsont ízületének fellazulása

Ez az elváltozás symphysiolysis vagy symphyseolysis néven is ismert. Magyarul a szeméremcsont ízületének fellazulását jelenti. Leggyakrabban 10 és 50 év között...

Az endometriózis és a teherbe esés lehetősége

A fogamzási problémákkal küszködő nők egyharmada endometriózistól szenved, aminek a legsúlyosabb szövődménye a meddőség. Szerencsére a legtöbb esetben végül a...

A legkellemetlenebb panaszok, amik a terhességgel járhatnak

A nők általában úgy érzik, felkészültek a terhességgel járó kellemetlenségekre, ám a legkellemetlenebb mellékhatásokról nem nagyon esik szó. Pedig sokat...

Bárányhimlő terhesség alatt

Várandósság idején minden kismama igyekszik megóvni a szervezetét a betegségektől, hiszen jó néhány közülük káros hatással lehet a fejlődő magzatra. Ilyen...

Az anya-gyermek kapcsolat kialakulása

Az anya és gyermeke közötti bensőséges kapcsolat kialakulása már a várandósság idején elkezdődik. Ennek kialakításának a szülés előtt és után is nagyon fontos...

A terhesség során kötelező szűrővizsgálatok

A terhesgondozást Magyarországon a szülész-nőgyógyász szakorvos, a szülésznő, a családorvos és a védőnő együtt végzi. A terhességi vizsgálatok célja a magzat...

Ingyenes cikkértesítő
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.