A túlsúlyosaknál gyakoribb a petefészekrák agresszívebb terjedésű típusa

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus frissítve:

A túlsúlyhoz és kifejezetten az elhízáshoz társuló betegségekről számos adat áll rendelkezésünkre. Közismert a jelentős anyagcsere-betegségekkel történő társulás, ezek hátterét is jobban ismerjük, talán azért, mert ezek a kórállapotok gyakrabban fordulnak elő.

A daganatos betegségekkel való összefüggés egyelőre inkább csak az orvostársadalomban ismert, a médiában erről keveset hallunk, pedig ez szintén egy fontos tényező az elhízott betegek követése során. Az elmúlt években több tumorról is bebizonyosodott, hogy szoros összefüggésben áll az elhízással, ezek közül most részletesen a petefészekrákok agresszív formáiról végzett tanulmány eredményeit közöljük.

A Los Angeles-i Cedars-Sinai Egészségügyi Központ kutatói 1996. és 2003. között kezelt, petefészekrákban szenvedő, emiatt műtéten átesett 216 nőbeteg esetében vizsgálták a daganat összefüggését a testsúllyal. A betegek 41 százaléka volt túlsúlyos, 50 százaléka normál testsúlyú, 9 százalékuk pedig alultáplált.

Azt tapasztalták, hogy a túlsúlyosak csoportjában a daganat agresszívebb altípusai szignifikánsan nagyobb százalékban jelentkeztek, a műtét utáni kiújulás is hamarabb jelentkezett, rosszabbak a gyógyhajlamok is és a hosszú távú túlélés is rosszabb volt.

Az orvoscsoport véleménye szerint ez a jelenség azzal magyarázható, hogy a nagyobb mennyiségű zsírszövetben olyan kémiai anyagok termelődnek jelentős mennyiségben, melyek daganatkeltő hatással rendelkeznek.

Ezek az eredmények azért megdöbbentőek, mert az elhízás egy olyan kórállapot, melynek a kialakulása időt vesz igénybe, sőt, akár előrehaladott állapotban is hatékonyan kezelhető. Természetesen a sikeres fogyáshoz szoros orvos-beteg kapcsolat és fokozott odafigyelés szükséges, a magazinok fogyókúrái és a népszerű sztárdiéták csekély eredménnyel kecsegtetnek, varázsszernek kikiáltott szerek szedésével (melyeknek súlyos mellékhatásuk is lehet) hosszú távon nem érhető el a kívánt cél, a jojó effektus is gyakorta előfordul ezek mellett.

A szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel mindenki számára fontos, a túlsúlyosak esetében kiemelten érdemes felhívni a figyelmet ennek jelentőségére!

Azoknál a nőbetegeknél, akiknek a családjában előfordult már petefészekrák, emellett túlsúllyal küzdenek, a fentiek alapján még inkább javasolt a rendszeres kontroll és a fogyás.

A petefészekrák alattomos betegség, sokáig nem ad jellegzetes tüneteket, észrevétlen maradhat.

Melyek azok a tünetek, melyekre érdemes odafigyelni?

  • Hasi diszkomfortérzés.
  • Fájdalom, hasi görcsök.
  • Emésztési panaszok, puffadás.
  • Fogyás.
  • Vizelési panaszok.
  • Rendellenes vérzés.
  • Előrehaladottabb állapotban esetleg hason keresztül tapintható lehet.

Ha a felsorolt tünetek bármelyike jelentkezik Önnél, mielőbb forduljon orvoshoz!

Tovább

Dr. Csuth Ágnes, családorvosDr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Aktualizálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.