• BMI index, haskörfogat, testzsírszázalék - Jó, ha tudja!

    Dr. Kónya Judit
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos

    Több módszer létezik, amelyek segítségével megállapítható az elhízás ténye, illetve annak mértéke. Az elmúlt időszakban egyre inkább elfogadottá vált, hogy a BMI jó jelzőmódszer az elhízottság mértékének meghatározására.

    Ugyanakkor az optimális testsúlyú személyek vagy a csak kismértékben elhízott páciensek körében olyan érzékenyebb mérőmódszerek bevezetése lenne célszerű, amelyek segítségével karakterizálhatók a kisfokú, sok esetben rejtett elhízás által okozott, gyakran a klinikum számára rutinszerűen nem megállapítható zavarok.

    Hirdetés

    Miért fontos az elhízás mértékének és formájának meghatározása?

    WEBBeteg Testtömegindex kalkulátor

    Az elhízás mértékének számszerűsített meghatározására a testtömeg index (BMI) szolgál, mely a kilogrammban mért testtömeg és a méterben mért testmagasság négyzetének hányadosa. Normális súly esetén a BMI 18,5-24,9, túlsúly esetén 25-30, elhízásról 30 feletti  érték esetén beszélhetünk. 

    Az anyagcsere kismértékű kisiklásának korai felismerésével a prevenció eszközei hatványozottabban vethetők be.

    Az abdominalis (hasi) elhízás a generalizált túlsúlynál fokozottabb kockázatot jelent a kardiovaszkuláris betegségek és az anyagcserezavarok kialakulásának szempontjából.

    A hasi tájékra lokalizálódó elhízás mértékére a haskörfogat, illetve a derék:csípő arány enged következtetni.

    Kevésbé alkalmazott módszer (valószínűleg a műszerigény által támasztott anyagi vonzat miatt) a testösszetétel százalékos arányának kifejezése, más szóval a testzsírszázalék mérése.

    Hogyan működik a testzsírszázalék mérése?

    Az eljárást nevezik bioelektromos impedancia analízisnek is, az alkalmazott technika után. Az eszköz egy testtömeg mérésére szolgáló egyszerű mérleg és egy fitneszeszköz keverékéhez hasonlít.

    A gépre ráállva a műszer nagyon gyenge erősségű elektromos áramot bocsát ki a talpaktól a kezek irányába. A műszer érzékelőinek segítségével meghatározza a test elektromos ellenállását (impedanciáját).

    Mennyi kalóriára van szüksége?

    Energiaszükséglet kalkulátor

    Az impedanciából lehet következtetni a szervezetben akár rejtetten felhalmozott zsírszövet mennyiségére.

    Mivel a víz sokkal jobban vezeti az elektromos áramot, mint a zsírszövet, az ellenállás mértékéből hozzávetőlegesen meg lehet becsülni a test összetételének víz:zsír arányát.

    A vizsgálati eredmények hitelességének korlátját a test víztartalmának változása jelenti.

    A zsírszövet működése

    Metabolikus szindróma

    A metabolikus szindróma tünetei a csökkent glükóztolerancia (vércukorszint-emelkedésre való hajlam), a magas vérnyomás, az elhízás (főleg a hasra), a magas vérzsírszint és a magas koleszterinszint, amelyek már önmagukban is fokozzák a szívkoszorúér-betegség, a stroke és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűségét.
    A metabolikus szindrómáról bővebben

    A zsírszövet maga is aktívan részt vesz a szervezet anyagcseréjének szabályozásában. Adipokineknek nevezzük azokat a zsírszövet által termelt hormonszerű fehérjéket, melyek endokrin aktivitással bírnak.

    Ebbe a csoportba tartozik a leptin és a rezisztin, melyek vérbeni koncentrációját laboratóriumi körülmények közt lehet meghatározni.

    A leptinnek bizonyítottan szerepe van a cukorbetegség talaját képező inzulinrezisztencia kialakításában, így az energiafelvétel- és leadás szabályozásában.

    A szérum leptin koncentrációja egyenes arányosságot mutat az inzulinrezisztenciával, a BMI és a testzsír mennyiségének értékével. A rezisztin nevű molekula szintén a zsírsejtek terméke, melyről azt feltételezik, hogy az elhízás következtében kialakuló inzulinrezisztencia egyik potencírozó eleme.

    A rezisztinről eddig még nem sikerült az összefüggést egyértelműen kimutatni, de az ez irányú vizsgálatok napjaink egyik jelentős fejlődéssel kecsegtető tudományterületét jelentik.

    Az ellentmondásos eredmények biokémiai alapja az a tény lehet, hogy a rezisztin különböző izoformákban kering a vérben, melyek a mai napig nem karakterizáltak teljességgel.

    BMI, haskörfogat, testzsírszázalék - mi a cél?

    Általánosan elfogadott tény, hogy a BMI, a haskörfogat és a viscerális elhízás mértéke szoros kapcsolatban áll egymással csakúgy, mint a szérum leptinszintje.

    A közeljövő egyik nagy orvostudományi kutatási célja, hogy az elhízás mind nyilvánvaló, mind rejtett formájának minél hamarabbi előrejelzésére szolgáló mutatók mellett az anyagcsere kisiklásának egyre korábbi és pontosabb előrejelzését tegyék lehetővé, akár új módszerek kidolgozásával is.

    Dr. Kónya JuditForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Kónya Judit

    Módosítva: 2019.06.10 11:36, Megjelenés: 2017.06.04 18:21
   • Cikkajánló

    Menopauza és elhízás

    Menopauza és elhízás

    Balogh Mária, újságíró

    Sok nő panaszkodik klimax idején súlygyarapodásra. Van kiút az elhízás fogságából.

    Pókhas gyermekeknél

    Pókhas gyermekeknél

    Dr. Polgár Marianne

    Feltűnően elődomborodó has, vékony végtagok. Súlyos betegség okozhatja.

    A hasi típusú elhízás veszélyei

    Az elhízásnak több típusa ismert. Elhelyezkedés szempontjából megkülönböztethető a centrális típusú (más szóval alma típusú) elhízás, ahol elsősorban a has területére, illetve a körte típusú, ahol a csípő, illetve comb felső területére rakódik le a súlyfelesleg. Mindkettőnek számos következménye és szövődménye van, de az utóbbi idők vizsgálatai inkább a hasra lokalizálódó elhízás veszélyeire hívják fel a figyelmet, ezek szerint a lerakodó zsír helyének valóban jelentősége van a következményeket nézve.

    A véltnél legalább kétszer jobban növeli a rák kockázatát az elhízás

    A tanulmányt, mely az International Journal of Epidemiology című szaklapban jelent meg, az ENSZ Egészségügyi Világszervezetéhez tartozó Nemzetközi Rákkutatási Hivatal (IARC) vezette, a Bristoli Orvostudományi Egyetem tudósai is részt vettek benne - írta a Medicalxpress.com.

    A zsigeri zsírok veszélye - Így szabaduljon meg tőlük!

    Sutba dobhatjuk a BMI-t, mint mérőszámot! Legalábbis az egészségi kockázatok szempontjából sokkal pontosabb mutató a testzsír-százalék.

    Súlyosabb a mellrák az elhízott nők esetében

    A mellrákban szenvedő túlsúlyos betegeknél sokkal hevesebb lefolyású a betegség, és nagyobb a valószínűsége a korai elhalálozásnak - olvasható egy amerikai tudósok által közzétett tanulmányban.

    A BMI számítása

    A BMI (testtömegindex, Body Mass Index) nem más, mint egy mérőszám, amely megmutatja, hogy az egyén túlsúlyos, normál súlyú vagy elhízott-e.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Amire a férfiak a leginkább kíváncsiak
    A legfontosabb kérdések és válaszok a férfiegészségről.
   • Orvos válaszol
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások