BMI index, haskörfogat, testzsírszázalék - Jó, ha tudja!

Dr. Kónya Judit
Szerző: WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos

Több módszer létezik, amelyek segítségével megállapítható az elhízás ténye, illetve annak mértéke. Az elmúlt időszakban egyre inkább elfogadottá vált, hogy a BMI jó jelzőmódszer az elhízottság mértékének meghatározására.

Ugyanakkor az optimális testsúlyú személyek vagy a csak kismértékben elhízott páciensek körében olyan érzékenyebb mérőmódszerek bevezetése lenne célszerű, amelyek segítségével karakterizálhatók a kisfokú, sok esetben rejtett elhízás által okozott, gyakran a klinikum számára rutinszerűen nem megállapítható zavarok.

WEBBeteg Testtömegindex kalkulátor

Az elhízás mértékének számszerűsített meghatározására a testtömeg index (BMI) szolgál, mely a kilogrammban mért testtömeg és a méterben mért testmagasság négyzetének hányadosa. Normális súly esetén a BMI 18,5-24,9, túlsúly esetén 25-30, elhízásról 30 feletti érték esetén beszélhetünk.

Miért fontos az elhízás mértékének és formájának meghatározása?

Az anyagcsere kismértékű kisiklásának korai felismerésével a prevenció eszközei hatványozottabban vethetők be.

Az abdominalis (hasi) elhízás a generalizált túlsúlynál fokozottabb kockázatot jelent a kardiovaszkuláris betegségek és az anyagcserezavarok kialakulásának szempontjából.

A hasi tájékra lokalizálódó elhízás mértékére a haskörfogat, illetve a derék:csípő arány enged következtetni.

Kevésbé alkalmazott módszer (valószínűleg a műszerigény által támasztott anyagi vonzat miatt) a testösszetétel százalékos arányának kifejezése, más szóval a testzsírszázalék mérése.

Hogyan működik a testzsírszázalék mérése?

Az eljárást nevezik bioelektromos impedancia analízisnek is, az alkalmazott technika után. Az eszköz egy testtömeg mérésére szolgáló egyszerű mérleg és egy fitneszeszköz keverékéhez hasonlít.

A gépre ráállva a műszer nagyon gyenge erősségű elektromos áramot bocsát ki a talpaktól a kezek irányába. A műszer érzékelőinek segítségével meghatározza a test elektromos ellenállását (impedanciáját).

Az impedanciából lehet következtetni a szervezetben akár rejtetten felhalmozott zsírszövet mennyiségére.

Mivel a víz sokkal jobban vezeti az elektromos áramot, mint a zsírszövet, az ellenállás mértékéből hozzávetőlegesen meg lehet becsülni a test összetételének víz:zsír arányát.

A vizsgálati eredmények hitelességének korlátját a test víztartalmának változása jelenti.

Mennyi kalóriára van szüksége?

Energiaszükséglet kalkulátor

A zsírszövet működése

A zsírszövet maga is aktívan részt vesz a szervezet anyagcseréjének szabályozásában. Adipokineknek nevezzük azokat a zsírszövet által termelt hormonszerű fehérjéket, melyek endokrin aktivitással bírnak.

Ebbe a csoportba tartozik a leptin és a rezisztin, melyek vérbeni koncentrációját laboratóriumi körülmények közt lehet meghatározni.

A leptinnek bizonyítottan szerepe van a cukorbetegség talaját képező inzulinrezisztencia kialakításában, így az energiafelvétel- és leadás szabályozásában.

A szérum leptin koncentrációja egyenes arányosságot mutat az inzulinrezisztenciával, a BMI és a testzsír mennyiségének értékével. A rezisztin nevű molekula szintén a zsírsejtek terméke, melyről azt feltételezik, hogy az elhízás következtében kialakuló inzulinrezisztencia egyik potencírozó eleme.

A rezisztinről eddig még nem sikerült az összefüggést egyértelműen kimutatni, de az ez irányú vizsgálatok napjaink egyik jelentős fejlődéssel kecsegtető tudományterületét jelentik.

Az ellentmondásos eredmények biokémiai alapja az a tény lehet, hogy a rezisztin különböző izoformákban kering a vérben, melyek a mai napig nem karakterizáltak teljességgel.

BMI, haskörfogat, testzsírszázalék - mi a cél?

Általánosan elfogadott tény, hogy a BMI, a haskörfogat és a viscerális elhízás mértéke szoros kapcsolatban áll egymással csakúgy, mint a szérum leptinszintje.

A közeljövő egyik nagy orvostudományi kutatási célja, hogy az elhízás mind nyilvánvaló, mind rejtett formájának minél hamarabbi előrejelzésére szolgáló mutatók mellett az anyagcsere kisiklásának egyre korábbi és pontosabb előrejelzését tegyék lehetővé, akár új módszerek kidolgozásával is.

Olvasson tovább! A metabolikus szindróma

Dr. Kónya Judit, családorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kónya Judit, családorvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Premenstruációs tünetegyüttes Premenstruációs tünetegyüttes

Lelki és testi tünetek a menstruáció előtti napokban.

Bőrtípusok és napozás Bőrtípusok és napozás

Ön kelta vagy mediterrán típus? Nem mindegy, mennyi időt tölthet a napon.

A magyar gyerekek negyede túlsúlyos...

Országos lett a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) GYERE® – Gyermekek Egészsége Programja, ami az Auchan Alapítvány...

A BMI számítása

A BMI (testtömegindex, Body Mass Index) nem más, mint egy mérőszám, amely megmutatja, hogy az egyén túlsúlyos, normál súlyú vagy elhízott-e.

Tegyünk a globális elhízás ellen!

„Obesity calls for actions”, vagyis Akciókat követel az elhízás! mottóval rendezte meg októberben a 8. Közép-európai Elhízástudományi...

A zsigeri zsírok veszélye - Így...

Sutba dobhatjuk a BMI-t, mint mérőszámot! Legalábbis az egészségi kockázatok szempontjából sokkal pontosabb mutató a testzsír-százalék.

Súlyosabb a mellrák az elhízott nők...

A mellrákban szenvedő túlsúlyos betegeknél sokkal hevesebb lefolyású a betegség, és nagyobb a valószínűsége a korai elhalálozásnak - olvasható...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.