Krónikus hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedő beteg táplálkozása

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
frissítve:

Míg az akut hasnyálmirigy-gyulladást kórházi körülmények között kell figyelemmel kísérni, a krónikus állapot diétás terápiáját hosszú távon, egész életen át tartani kell. Csak így érhető el, hogy a betegség kiújulását, rosszabbodását elkerülje a beteg.

A hasnyálmirigy-gyulladás téma cikkei
1/5 A heveny hasnyálmirigy-gyulladás tünetei, okai
2/5 A heveny hasnyálmirigy-gyulladást követő diéta
3/5 A krónikus hasnyálmirigy-gyulladás
4/5 Diéta krónikus hasnyálmirigy-gyulladás esetén
5/5 Hasnyálmirigy-gyulladás csecsemőknél

A krónikus hasnyálmirigy-gyulladás során szükséges étrend legfőbb jellemzője a zsírszegénység és az alkohol szigorú tiltása. Az energiabevitel 55-58 százalékát szénhidrátok, maximum 30 százalékát zsírok és 12-17 százalékát a fehérjék teszik ki. Érdemes 30-40 g/nap zsírmennyiséggel kezdeni, majd fokozatosan emelve az adagot megállapítható az egyéni tolerancia.

Egyszerre kis mennyiségű ételeket fogyasszon a beteg, lehetőleg naponta 5-6-szor. A zsírban oldódó vitaminok felszívódása csökkenhet a hasnyálmirigy-gyulladás esetén, kiürülésük fokozódhat, ezért az A-, D-, E- és K-vitaminok pótlásáról gondoskodni kell. Az étrend összeállítása során figyelembe kell venni a tápláltsági állapotot, a laboratóriumi leletek értékeit, valamint az egyéni tűrőképességet is.

Mit szabad enni és mit nem krónikus hasnyálmirigy-gyulladás esetén?

A nyersanyagok zsírszegények és könnyen emészthetőek legyenek. A zsiradékok közül a rövid láncú zsírsavakból álló kókuszzsír alkalmazható a leginkább, amellyel javítható a zsírfelszívódás a hasnyálmirigy fokozott igénybevétele nélkül, és a testtömeg növekedése is elérhető.

Nem ajánlott a vízben nem oldódó élelmi rostot tartalmazó ételek (pl. korpa, száraz hüvelyesek) és az erős, csípős fűszerek (pl. erős paprika, mustár, bors, chili, torma) fogyasztása, mert izgatják a hasnyálmirigyet.

Sütő- és tésztaipari termékek közül fogyasztható a rizs, búzaliszt, kenyerek, gabonapelyhek, száraztészták. Kerülni kell a magas zsírtartalmú finom pékáruk fogyasztását, pl. lekváros bukta, sajtos rúd, hájas tészta, kakaós csiga, tepertős pogácsa, briós.

A sovány tej- és tejtermékek (pl. kefir, sovány joghurt, sovány sajtok, sovány túró) fogyaszthatóak. Nem ajánlottak a zsírdús termékek (pl. tejszín, vaj, juhtúró, 20%-os tejföl, zsíros sajtok). A tojásból heti 2-3 ajánlott, zsírszegényen elkészítve, nem javasolt ettől több tojássárgája.

A húsok közül nem ajánlott a zsíros húsrészek, belsőségek, füstölt húsok, szalonna, kolbász, szalámi, disznósajt és a zsíros felvágottak. Fogyaszthatóak a sovány húsrészek (pl. csirke- és pulykamell, sertéskaraj). Halak közül javasolt a tonhal, busa, heck, sovány felvágottak (pl. sonka, párizsi).

Hasnyálmirigy diéta a konyhában

Konyhatechnológia szempontjából a főzést, párolást, teflonedényben, sütőzacskóban, alufóliában való sütést kell előnyben részesíteni. El kell hagyni a bő zsírban való sütést, rántást, pácolást, füstölést, zsiradékban történő pirítást.

A zöldségek és gyümölcsök az egyéni tolerancia figyelembe vételével fogyaszthatók, kivéve a szárazbab, borsó, lencse, kelkáposzta, vörös káposzta, dió, mogyoró, mandula. Az apró magvas gyümölcsöknek (pl. szőlő, kiwi, eper, málna, ribizli) a prés- vagy szűrt levét érdemes fogyasztani, mivel a magok panaszt okozhatnak.

A folyadékok közül ajánlottak a szénsavmentes ásványvizek, teák, gyümölcslevek, viszont fontos kerülni az alkohol tartalmú italokat, szénsavas üdítőket, és az erős kávét.

Ezek a cikkek is érdekelhetik

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg
Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Plósz János

Dr. Plósz János

Belgyógyász, gasztroenterológus

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Sárdi Krisztina

Dr. Sárdi Krisztina

Belgyógyász, Gasztroenterológus

Budapest

Cikkajánló

Hasnyálmirigy-gyulladás
A hasnyálmirigy-gyulladás (pancreatitis) a szerv leggyakrabban előforduló betegsége. Szerencsés esetben a heveny gyulladás teljesen meggyógyulhat, máskor viszont maradványtünetekkel gyógyul vagy fennmaradhat krónikus (idült) formában.