Megdőlt egy tévhit – Rizsital termékteszt a Tudatos Vásárlóktól

Tudatos Vásárlók Egyesülete
megjelent:

Van, aki etikai-állatvédelmi okokból dönt úgy, hogy növényi „tejet” fogyaszt inkább, míg van, aki egészségügyi okokból kifolyólag. Míg másoknak egyszerűen csak ízlik. A növényi italok széles választékából a Tudatos Vásárlók Egyesülete most az egyik legnépszerűbb fajtát vizsgálta meg közelebbről: a rizsitalt.

A termékek nehézfém-, mikotoxin- és növényvédőszer-maradvány tartalmára voltak kíváncsiak, mert gyakran felmerülő téma, hogy ezek az italok tartalmazhatnak ilyesmit. 17 márka 22, magyar piacon elérhető rizsitalát tesztelték laboratóriumban. Találtak-e olyat, amit jobb, ha nem fogyasztunk? A teszteredményekből kiderült.

A növényi italok egyre népszerűbb helyettesítői a tejtermékeknek. Bár nagyon változóan teljesítenek a környezeti hatások tekintetében, még azok is, amelyek a legtöbb földet igénylik és a legtöbb vizet fogyasztják, legalább ugyanolyan jól teljesítenek, vagy inkább jobbak, mint a tejtermékek – állítja Priera Panescu, a Good Food Institute (GFI) munkatársa. „A növényi italok kétségtelenül környezetbarátabb választásnak bizonyulnak” – mondja.

Egészséges- és káros anyagok

A rizsitalok gazdagok niacinban, B6-vitaminban, magnéziumban, vasban és rézben. A sok hasznos összetevő mellett kíváncsiak voltak a tesztelők, hogy találnak-e nehézfém-, mikotoxin- és növényvédőszer-maradványokat a termékekben. Mivel a rizs szempontjából a legkockázatosabb a nehézfémek közül a szervetlen arzén, de az Ázsiából importált rizsek közül sok tartalmaz kadmiumot is, ami leginkább a műtrágyából kerül a rizsekbe.

Érdekes egyébként, hogy a nehézfém nagy része a rizs héjában gyűlik össze. Vagyis esetében más értelmet nyer a ”Héjában van a vitamin”, így a rizs az a gabona, amit kivételesen érdemesebb lehet hántoltan fogyasztani – a barna rizs helyett tehát a fehéret.

Mi jut át a káros anyagokból a sokak által kedvelt rizsitalokba?

Nehézfémtartalom

Az eredmények szerint mind a 22 rizsital arzén-, nikkel- és ólomtartalma az élelmiszerekre (alapanyagokra és/vagy a kész termékre) vonatkozó Európai Uniós határértékek alatt van, azaz biztonsággal fogyasztható.

Mikotoxinok

Akkreditált laboratóriumban vizsgálták 12 különböző mikotoxin kimutathatóságát a rizsitalokból. A jó hír ezzel kapcsolatban is az, hogy egyik termékben sem volt kimutatható egyik káros vegyület sem, vagyis az élelmiszerekre vonatkozó Európai Uniós határértékeknek megfelelnek.

Peszticidek

A 22 vizsgált termék közül 21 esetben nem volt kimutatható egyetlen peszticid sem az 566-ból. A Natrue rizsitalban ugyan két peszticid mérhető mennyiségben volt megtalálható, azonban a hivatalos határértékek tükrében aggodalomra ezek az értékek sem adnak okot.

Jó, jó, de mit vegyünk le a polcról?

Ez lett a Tudatos Vásárlók Egyesületének eddigi legunalmasabb tesztje az eredmények változatosságát tekintve, ami egyúttal a lehető legjobb hír! Ugyanis bátran állíthatjuk, hogy a rizsitalok esetében nem kell tartanunk veszélyes maradványanyagoktól. Legalábbis a tesztelt termékek esetében biztosan nem. Bátran nyúlhatunk tehát utánuk a boltok polcain!

A drágább rizsital jobb, mint az olcsóbb?

Ami mégis szöget üthet a fejünkben, az az, hogy a teszteredmények ismeretében miért is fizetnénk az egyik termékért háromszor annyit, mint a másikért? A tesztelt termékek 1 literre vonatkozó átlagáraiban ugyanis nagy volt a szórás, 500-1400 Ft között mozgott a tesztelés idején. Persze ott az ízvilág és a bio minősítés, ami megérhet többet, de meglepő módon több bio termék is olcsóbbnak bizonyult, mint más felkapott, nem bio termékek.

Így tulajdonképpen nem is egy, hanem rögtön két tévhit is megdőlt. Egyrészt nem kell tartanunk a rizsitalok károsanyag-tartalmától, másrészt egy bio termék nem drágább, mint egy nem bio. Sőt.

A teljes teszt ingyenesen megtekinthető erre a linkre kattintva.

(Tudatos Vásárlók Egyesülete)

Cikkajánló

Immunrendszer
Immunrendszer

Mi kell ahhoz, hogy jól működjön? (x)

Hurutos köhögés
Hurutos köhögés

Hurutoldó gyógynövények és készítmények.

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.