Alultápláltság téma

Az időskori alultápláltságra figyelmet kell fordítani

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró

A sovány embereknek általában az anyagcsere lebontó folyamata zajlik gyorsabban, felfokozottan. Ez gyakran alkati kérdés, aminek genetikai háttere nyomon követhető. A soványabb testalkatú emberek többsége nem eszik tudatosan kevesebbet, noha sokan ügyelnek az egészséges étrend megválasztására, gyakran érzik azt, hogy többet esznek, mint kellene, mégsem híznak.

Az alultápláltság a túlsúlyos embereket is érintheti

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Az alultápláltság (malnutríció) önmagában is gyógyítandó állapot. Ha egyéb betegséghez kapcsolódik, akkor nagymértékben megnöveli a felépülési idő hosszát és rontja a gyógyulás mértékét, ezért mindig kiemelt figyelemmel kell követni a beteg személyek testtömegváltozását, tápláltsági állapotát és étkezési szokásait.

Idősellátás - Mikor válik szükségessé a táplálásterápia?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

A kiegyensúlyozott táplálkozás létfontosságú idősebb korban is, ugyanakkor ebben az életszakaszban a szervezet működését egyre több betegség gyengítheti. Az életminőség és élethossz javítása, valamint a testi és szellemi jólét érdekében kiemelten fontos időskorban az alultápláltság szűrése, és felismerése esetén azonnal el kell kezdeni a helyes táplálásterápiát.

A mesterséges táplálás típusai

BOE - Kanizsa Gabriella, Lektorálta: Dr. Brassay Réka

A mesterséges táplálás, vagy angol nevéről fordítva táplálásterápia az orvostudományban magának egyre jelentősebb helyet kivívó terápiás terület, mely az egyes betegségek speciális terápiáját kíséri a hatékonyság növelése érdekében. Célja megőrizni a beteg jó tápláltsági állapotát annak érdekében, hogy egy vagy több tápanyag hiánya ne hátráltassa a gyógyulást.

A megfelelő korai táplálás szerepe a hosszú távú egészségünk megalapozásában

Első 1000 Nap Program

A magyar lakosság egészségi állapota mutatóinak javulása mindannyiunk érdeke. Az olyan népbetegségek, mint az elhízás, a 2-es típusú diabétesz és kardiovaszkuláris betegségek ráadásul komoly személyes anyagi és nemzetgazdasági terhet okoznak hazánkban.

Súlyos betegek, idősek megfelelő táplálásának eszközei - az alultápláltság elkerülése

BOE - Takács Vera, orvostanhallgató, Lektorálta: Dr. Szabó-Cserbár Rozália, aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos

A betegségek megelőzéséhez, illetve a gyógyuláshoz elengedhetetlen a megfelelő tápanyagbevitel. Súlyos betegség esetén vagy időskorban az optimális mennyiségű és minőségű táplálékot különböző eszközökkel, illetve speciális tápszerekkel lehet biztosítani.

Gyógytápszerekkel az alultápláltság ellen

WEBBeteg - T. A., újságíró

A tápanyaghiány miatt alultápláltság alakulhat ki a betegnél, ezért fontos a táplálásterápia bevezetése, ami állhat módosított étrendből, valamint speciális gyógytápszerek alkalmazásából. Összeállításunkból megtudhatja a legfontosabb tudnivalókat.

A világnépesség felének egészségét veszélyezteti a helytelen táplálkozás

MTI

A világnépesség felének egészségére jelent fenyegetést a nem megfelelő étrend - figyelmeztet egy táplálkozási és mezőgazdasági szakértőket tömörítő független bizottság, amely szerint 2030-ra a bolygó lakosságának harmada válhat túlsúlyossá vagy elhízottá.

Dietetikusok: táplálásterápia nélkül alultápláltak lehetnek a fekvőbetegek

MTI

A kórházba kerülő betegek 40 százaléka alultáplált, a daganatos megbetegedésekkel küzdők körében ez az arány akár 80 százalék is lehet, pedig az elégtelen tápláltság jelentősen befolyásolja a kórházban töltött éjszakák számát és a kezelések sikerét - közölte a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) csütörtökön az MTI-vel.

Az éhezés és az elhízás is szerepelt a FAO táplálkozási világkonferenciájának témái között

MTI

Az elégséges és az egészséges táplálkozás biztosításáról fogadott el nyilatkozatot, valamint közös cselekvési tervet a világ több mint 170 országa az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) római székházában szerdán kezdődött II. Táplálkozási Világkonferencián.