• Gyógytápszerekkel az alultápláltság ellen

    Szerző: WEBBeteg - T. A., újságíró

    A tápanyaghiány miatt alultápláltság alakulhat ki a betegnél, ezért fontos a táplálásterápia bevezetése, ami állhat módosított étrendből, valamint speciális gyógytápszerek alkalmazásából. Összeállításunkból megtudhatja a legfontosabb tudnivalókat.

    Nemcsak kisgyermekeknek, hanem beteg felnőtteknek is készülnek tápszerek, azaz gyógytápszerek. Az angol megnevezés sokkal találóbb: Food for Special Medical Purposes, azaz étel különleges orvosi célokra.

     A téma cikkei

    2/1 Az alultápláltság a túlsúlyos embereket is érintheti
    2/2 Gyógytápszerekkel az alultápláltság ellen

    Számos betegség, például daganat, cukorbetegség, vese- vagy májbetegség esetén, illetve műtét utáni lábadozás időszakában különösen fontos, hogy a beteg minél jobb tápláltsági állapotba kerüljön. A gyógyulást, valamint a különböző kezelésekre adott választ pozitívan befolyásolhatja a jó tápláltsági állapot, negatívan pedig a rossz tápláltság.

    A tápanyagok hiánya miatt alultápláltság (malnutríció) alakulhat ki, amely önmagában is súlyos testi (szomatikus) és lelki (pszichés) károkkal fenyegethet, de ha más kóros állapottal is társul, akkor hosszabb lehet a beteg felépülése, és gyakrabban lépnek fel szövődmények – tájékoztat a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ).

    Hirdetés

    Fogyás: mikor kell aggódni?
    Amikor a testtömeghez viszonyítva 5 százalékos a fogyás, azt figyelmeztető jelnek tekinthetjük, és ha eléri a 11 százalékot, akkor haladéktalanul meg kell kezdeni a táplálásterápiát, az orvos vagy dietetikus tanácsaival.

    Van megoldás!

    Az alultápláltság megelőzésére és kezelésre szolgál a táplálásterápia, amely lehet módosított étrend, azaz diéta és speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek használata. Hogy a diéta vagy a tápszer kap-e nagyobb hangsúlyt a táplálásterápiában? Minden esetben a betegség és az alultápláltság súlyosságától függ!

    A speciális tápszer olyan különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszer, amely különleges eljárással, betegek diétás ellátására készül, és orvosi felügyelet mellett használandó. Olyan betegek kizárólagos vagy részleges táplálására szolgál, akiknél a természetes eredetű tápanyagok felvétele, emésztése, felszívódása, feldolgozása vagy kiválasztása korlátozott, csökkent vagy zavart, valamint más, orvosilag meghatározott tápanyagszükséglet áll fenn és az nem biztosítható a hagyományos étrend megváltoztatásával, más különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszerrel vagy a kettő kombinációjával – olvasható a NEAK tájékoztatójában.

    Ezek a tápszerek azt a célt szolgálják, hogy kiegészítsék a normál étkezést, illetve nagyobb mennyiségben kizárólagos fogyasztásra is alkalmasak legyenek, ez azt jelenti, hogy csak tápszert kap az érintett. A speciális tápszerek könnyen beilleszthetők a hagyományos étrendbe, ízesítetten önmagunkban is fogyaszthatóak.

    Gyógyszer vagy tápszer?

    A tápszerekből nem elegendő pár millilitert vagy grammot elfogyasztani, mint a gyógyszerekből, hanem a megfelelő hatás érdekében nagyobb mennyiséget, kb. 400-600 ml-t is meg kell inni ahhoz, hogy a testsúly gyarapodjék.

    A tápszerek abban hasonlítanak a gyógyszerekhez, hogy különböző az összetételük, és vannak olyan betegségek vagy állapotok, amikor kifejezetten előnyös vagy éppen nem előnyös a fogyasztásuk.

    Mit tartalmaznak?

    Leggyakrabban olyan tápszereket javasolnak az orvosok, amelyeknek magas az energia és tápanyag tartalmuk. Az energia-, vitamin-, ásványianyag- és nyomelemtartalom biztosítja a napi szükségletet, a kiegyensúlyozott táplálkozást.

    • fehérjék,
    • szénhidrátok,
    • antioxidánsok,
    • vitaminok és ásványi anyagok,
    • karotinoidok,
    • omega zsírsavak.

    Por vagy folyadék?

    A betegek dönthetnek arról, hogy folyékony vagy inkább por formátumú tápszert választanak, az utóbbi esetében víz hozzáadásával nyerhetnek iható tápszert, vagy akár ételeiket is dúsíthatják, megemelve annak energia és tápanyag tartalmát.

    A tápszereket használhatjuk prevenciós célzattal is, amikor még nem túl alacsony a testtömeg, de szeretnénk megelőzni a problémát, terápiás céllal.

    Kitartás!

    Nem szabad türelmetlennek lenni, hiszen hosszú távon esetleg több hónapon keresztül is indokolt lehet a tápszerfogyasztás ahhoz, hogy a beteg megközelítse az ideális súlyát.

    Akiknek nehezen megy...

    Azoknál a betegeknél, akik nem tudnak a hagyományos ételekből vagy az iható tápszerekből elegendő mennyiséget elfogyasztani, mert például nehezen nyelnek, táplálást elősegítő eszközöket használhatnak.

    A szonda segítségével a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot bejuttatják a gyomorba vagy a vékonybélrendszerbe, ezen keresztül biztosítható a szervezet működéséhez szükséges tápanyagok, az energia-, vitamin- és ásványi anyag bevitele. A szondatáplálásra az esetek nagy részében csak átmenetileg van szükség.

    Mikor jár támogatás?

    Amennyiben orvos írja fel a tápszert, akkor a támogatás mértéke 55-90 százalék közötti, illetve 100 százalék is lehet, attól függően, hogy mennyi annak a támogatottsági mértéke, illetve mire terjed ki az orvos jogosultsága (a háziorvos általános támogatással írhatja fel, ami leggyakrabban 55 százalékot jelent, illetve ha szakorvos, így gasztroenterológus vagy sebész ad javaslatot, akkor a háziorvos egy évig 70-100 százalékos támogatással biztosíthatja a tápszert).

    Az Egészségbiztosítási Alap nyújtotta keretek között a NEAK egyedi támogatást nyújthat a társadalombiztosítási (tb) támogatással nem rendelhető tápszer árához.

    Olvasson tovább! Milyen egészségügyi szolgáltatást vehet igénybe méltányossági alapon?

    Módosított étrend
    Nagyon sok tényező befolyásolja a diéta jellegét, így például a jelenlegi tápláltsági állapot, a betegség súlyossága, kiterjedtsége, a társbetegségek, előző műtétek jellege. A gyógyszerészek ezért azt javasolják a betegeknek, étrendjük összeállításában kérjék ki szakember tanácsát, azaz forduljanak dietetikushoz.

    WEBBetegForrás: WEBBeteg
    MAGYOSZ, NEAK
    Szerző: Tóth András, újságíró

    Módosítva: 2017.03.13 11:25, Megjelenés: 2017.03.13 11:25
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Az F-vitamin - avagy a telítetlen zsírsavak

    Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a vegyületeket a vitaminok csoportjába, ugyanis a szervezetünk egészséges működéséhez nagyobb mennyiség szükséges belőlük, mint a többi vitaminból.

    Mi a testhőmérséklet normál tartománya?

    A normális testhőmérséklet számos tényezőtől függ, ideértve az adott személy korát, nemét és aktivitási szintjét.

    Mit kell tudni a táplálásterápiákról?

    Amíg a táplálkozás egy egészséges embernél általában tudatos, belső indíttatás által vezérelt (például éhség), élvezettel teli cselekedet, addig a táplálás legtöbb esetben egy passzív, kívülről irányított folyamat valamilyen betegségben szenvedő ember számára.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.