Gyógytápszerekkel az alultápláltság ellen

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A tápanyaghiány miatt alultápláltság alakulhat ki a betegnél, ezért fontos a táplálásterápia bevezetése, ami állhat módosított étrendből, valamint speciális gyógytápszerek alkalmazásából. Összeállításunkból megtudhatja a legfontosabb tudnivalókat.

Nemcsak kisgyermekeknek, hanem beteg felnőtteknek is készülnek tápszerek, azaz gyógytápszerek. Az angol megnevezés sokkal találóbb: Food for Special Medical Purposes, azaz étel különleges orvosi célokra.

A téma cikkei

2/1 Az alultápláltság a túlsúlyos embereket is érintheti
2/2 Gyógytápszerekkel az alultápláltság ellen

Számos betegség, például daganat, cukorbetegség, vese- vagy májbetegség esetén, illetve műtét utáni lábadozás időszakában különösen fontos, hogy a beteg minél jobb tápláltsági állapotba kerüljön. A gyógyulást, valamint a különböző kezelésekre adott választ pozitívan befolyásolhatja a jó tápláltsági állapot, negatívan pedig a rossz tápláltság.

A tápanyagok hiánya miatt alultápláltság (malnutríció) alakulhat ki, amely önmagában is súlyos testi (szomatikus) és lelki (pszichés) károkkal fenyegethet, de ha más kóros állapottal is társul, akkor hosszabb lehet a beteg felépülése, és gyakrabban lépnek fel szövődmények – tájékoztat a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ).

Fogyás: mikor kell aggódni?
Amikor a testtömeghez viszonyítva 5 százalékos a fogyás, azt figyelmeztető jelnek tekinthetjük, és ha eléri a 11 százalékot, akkor haladéktalanul meg kell kezdeni a táplálásterápiát, az orvos vagy dietetikus tanácsaival.

Van megoldás!

Az alultápláltság megelőzésére és kezelésre szolgál a táplálásterápia, amely lehet módosított étrend, azaz diéta és speciális, gyógyászati célra szánt tápszerek használata. Hogy a diéta vagy a tápszer kap-e nagyobb hangsúlyt a táplálásterápiában? Minden esetben a betegség és az alultápláltság súlyosságától függ!

A speciális tápszer olyan különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszer, amely különleges eljárással, betegek diétás ellátására készül, és orvosi felügyelet mellett használandó. Olyan betegek kizárólagos vagy részleges táplálására szolgál, akiknél a természetes eredetű tápanyagok felvétele, emésztése, felszívódása, feldolgozása vagy kiválasztása korlátozott, csökkent vagy zavart, valamint más, orvosilag meghatározott tápanyagszükséglet áll fenn és az nem biztosítható a hagyományos étrend megváltoztatásával, más különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszerrel vagy a kettő kombinációjával – olvasható a NEAK tájékoztatójában.

Ezek a tápszerek azt a célt szolgálják, hogy kiegészítsék a normál étkezést, illetve nagyobb mennyiségben kizárólagos fogyasztásra is alkalmasak legyenek, ez azt jelenti, hogy csak tápszert kap az érintett. A speciális tápszerek könnyen beilleszthetők a hagyományos étrendbe, ízesítetten önmagunkban is fogyaszthatóak.

Gyógyszer vagy tápszer?

A tápszerekből nem elegendő pár millilitert vagy grammot elfogyasztani, mint a gyógyszerekből, hanem a megfelelő hatás érdekében nagyobb mennyiséget, kb. 400-600 ml-t is meg kell inni ahhoz, hogy a testsúly gyarapodjék.

A tápszerek abban hasonlítanak a gyógyszerekhez, hogy különböző az összetételük, és vannak olyan betegségek vagy állapotok, amikor kifejezetten előnyös vagy éppen nem előnyös a fogyasztásuk.

Mit tartalmaznak?

Leggyakrabban olyan tápszereket javasolnak az orvosok, amelyeknek magas az energia és tápanyag tartalmuk. Az energia-, vitamin-, ásványianyag- és nyomelemtartalom biztosítja a napi szükségletet, a kiegyensúlyozott táplálkozást.

  • fehérjék,
  • szénhidrátok,
  • antioxidánsok,
  • vitaminok és ásványi anyagok,
  • karotinoidok,
  • omega zsírsavak.

Por vagy folyadék?

A betegek dönthetnek arról, hogy folyékony vagy inkább por formátumú tápszert választanak, az utóbbi esetében víz hozzáadásával nyerhetnek iható tápszert, vagy akár ételeiket is dúsíthatják, megemelve annak energia és tápanyag tartalmát.

A tápszereket használhatjuk prevenciós célzattal is, amikor még nem túl alacsony a testtömeg, de szeretnénk megelőzni a problémát, terápiás céllal.

Kitartás!

Nem szabad türelmetlennek lenni, hiszen hosszú távon esetleg több hónapon keresztül is indokolt lehet a tápszerfogyasztás ahhoz, hogy a beteg megközelítse az ideális súlyát.

Akiknek nehezen megy...

Azoknál a betegeknél, akik nem tudnak a hagyományos ételekből vagy az iható tápszerekből elegendő mennyiséget elfogyasztani, mert például nehezen nyelnek, táplálást elősegítő eszközöket, mesterséges táplálást használhatnak.

A szonda segítségével a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot bejuttatják a gyomorba vagy a vékonybélrendszerbe, ezen keresztül biztosítható a szervezet működéséhez szükséges tápanyagok, az energia-, vitamin- és ásványi anyag bevitele. A szondatáplálásra az esetek nagy részében csak átmenetileg van szükség.

Mikor jár támogatás?

Amennyiben orvos írja fel a tápszert, akkor a támogatás mértéke 55-90 százalék közötti, illetve 100 százalék is lehet, attól függően, hogy mennyi annak a támogatottsági mértéke, illetve mire terjed ki az orvos jogosultsága (a háziorvos általános támogatással írhatja fel, ami leggyakrabban 55 százalékot jelent, illetve ha szakorvos, így gasztroenterológus vagy sebész ad javaslatot, akkor a háziorvos egy évig 70-100 százalékos támogatással biztosíthatja a tápszert).

Az Egészségbiztosítási Alap nyújtotta keretek között a NEAK egyedi támogatást nyújthat a társadalombiztosítási (tb) támogatással nem rendelhető tápszer árához.

Tovább Milyen egészségügyi szolgáltatást vehet igénybe méltányossági alapon?

Módosított étrend
Nagyon sok tényező befolyásolja a diéta jellegét, így például a jelenlegi tápláltsági állapot, a betegség súlyossága, kiterjedtsége, a társbetegségek, előző műtétek jellege. A gyógyszerészek ezért azt javasolják a betegeknek, étrendjük összeállításában kérjék ki szakember tanácsát, azaz forduljanak dietetikushoz.

WEBBetegForrás: WEBBeteg
MAGYOSZ, NEAK
Szerző: Tóth András, újságíró

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.