A napi diófogyasztás jót tesz az egészségnek

Szerző: Független Hírügynökség

A rendszeres diófogyasztás egy sor anyagcsere-betegségtől menti meg az embert - derítették ki spanyol kutatók. Az amúgy is egészséges mediterrán étrend kedvező hatását a dió, mogyoró még fokozza, állapították meg.

A BBC brit közszolgálati hírportál közlése szerint, a spanyolországi rovirai Virgili Egyetem kutatói, 1200 anyagcsere-zavaros személyen végeztek kísérletet. A pácienseket három csoportra osztották, és egy éven át mindegyiknek más diétát tanácsoltak.

Az első csoport olyan tanácsot kapott, hogy tartózkodjon a magas zsírtartalmú ételektől.

A második csoport negyedéveként előadást hallhatott a zöldségben, gyümölcsben gazdag, tejtermékben és vörös húsokban szegény mediterrán étrend előnyös hatásairól, ezen kívül hetente kapott egy liter olívaolajat étrend-kiegészítőként.

A harmadik csoport tagjai ugyanilyen tájékoztatás mellé, napi 30 deka különböző fajta dió- és mogyorófélét kapott.

A kísérleti alanyok egyik csoportban sem kaptak olyan tanácsot, hogy korlátozzák a napi kalóriabevitelt.

Jól vizsgázott a dió

Egy év után újra megvizsgálták a részvevőket. Abban a csoportban, amelynek az alacsony zsírtartalmú diétát tanácsolták, 2 százaléknak szűntek meg az anyagcserezavarai.

A második csoportban, amelynek az olívaolajos mediterrán konyhát ajánlották, 6,7 százaléknak javult az állapota.

A harmadik csoportban viszont, amely a földközi-tengeri koszt mellé napi egy zacskó diót-mogyorót kapott, 13,7 százaléknak szűntek meg az anyagcserezavarai. Ugyan nem csökkent lényegesen a súlyuk, de kisebb lett a derékbőségük, és csökkent a koleszterinszintjük meg a vérnyomásuk.

Brit dietetikusok azonban sietnek felhívni a figyelmet, hogy a diófélék csak a mediterrán étrend mellett fejtenek ki ilyen kedvező hatást. Ezenkívül csak a fán termő dió- és mogyorófélékről van szó, nem pedig a földimogyoróról, amely egészen más kategóriába tartozik. Fontos arra is figyelni, hogy ne sózott mogyorót együnk, mert a sok só biztosan nem tesz jót a vérnyomásnak.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A-vitamin és terhesség A-vitamin és terhesség

Mind a hiánya, mind a túlzott bevitele magzatkárosító hatású lehet.

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Mik azok a polifenolok?

Mik is azok a polifenolok? Milyen hatásaik vannak? Miben van sok polifenol? Cikkünkből megtudhatja a válaszokat.

Táplálkozási Akadémia: Olajos...

Az olajos magvak palettája széles. Lássuk ábécé sorrendben a hazánkban ismertebb magvakat: dió, földimogyoró, kesudió, makadámdió, mandula...

A leves szerepe az étrendben

Mind hazánkban, mind a világ számos országában népszerű fogás a leves, mely évszázadok óta az emberi táplálkozás egyik legmeghatározóbb eleme....

Dió - Az egyik legértékesebb...

A dióbél nemcsak ízletes, hanem bizony egészséges is. A WEBBeteg.hu sorozatában most e sokrétű csonthéjas gyümölcs tulajdonságaira hívja fel a...

Milyen betegségek esetén hasznos a...

A dióról régóta gyanítják a kutatók, hogy fogyasztása számos betegség megelőzésére alkalmas lehet. Magas telítetlenzsírsav-tartalma miatt az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.