A megfelelő sportág hátfájdalom vagy ízületi problémák esetén

szerző: Vasas Ferenc, fordító - WEBBeteg
frissítve:

Korábban az volt a szabály, hogy aki beteg, annak kímélnie kell magát. Azonban az orvosok ma már másképp vélekednek. Hátfájdalom, porckorongproblémák vagy ízületi problémák nem jelentenek kifogást a mozgás alól. Christine Graf sportorvos elmagyarázza, melyik sport milyen panaszokhoz megfelelő.

Ideális sportágak hátfájás vagy porckorongproblémák esetén

Gyakran rossz izomfelépítés és görcsös merevség miatt alakulnak ki hátfájdalmak. A mozgás ez ellen hat: izomtömeg épül fel, a támasztó elemek edződnek, a görcsös merevség oldódik. A rendszeres sport a hátfájást gyakran olyan pozitívan tudja befolyásolni, hogy kevesebb fájdalomcsillapító szükséges, vagy többé már egyáltalán nem szükséges. A porckorong-károsodás előrehaladása meggátolható célzott mozgás segítségével.

A megfelelő sportág...

Melyik sport jó?

Mindegyik, ami stabilizálja a gerincoszlopot és a testtartást és koordinációt javítja. A testi edzettségtől függően nyújtógyakorlatoktól kezdve koordinációs gyakorlatokon át egészen a célzott erősítő edzésig (pl. speciális háttréning vagy tai chi) válogathatunk. Kiegészítésként jók: kitartást igénylő sportok, melyek a hát- és hasizomzat egyenletes igénybevételével járnak, úgymint a hátúszás, gyorsúszás, túrázás, nordic walking vagy sífutás.

Ez is érdekelheti Hogyan hat az úszás a szervezetre? - A sportorvos véleménye

Milyen gyakran és mennyi ideig?

Már hetente egy, 60-90 perces háttréning is sokszor enyhíti a panaszokat. Ehhez még jó, ha hozzáteszünk hetente 3-5 alkalommal 30-60 perces kitartást igénylő sportot.

Mit kell kerülni?

Minden sportot, ami gyors, rángásszerű mozgással, a gerincoszlop rázkódásával, a törzs túlzott csavarodásával vagy erős, rövid időtartamú terheléssel jár, pl. alpesi sízés, lovaglás, tenisz, squash, tollaslabda vagy túl intenzív kondizás.

Mire kell ügyelni?

Folyamatos hátfájás esetén előzőleg vizsgáltassuk ki magunkat porckorong-károsodás, illetve testtartási hiba tisztázására. A legjobb megkérni a gyógytornászt, hogy mutassa be a kedvező és a rossz mozgássorokat, és a mindennapokban is ügyeljünk a hátkímélő mozdulatokra. Tartási hibák esetén fontosak a jó sportcipők, szükség esetén talpbetéttel.

A terhelés során a fájdalomküszöbig menjünk, de azt ne lépjük túl. Ha a gyakorlatok fájdalmat okoznak, abba kell őket hagyni. Különösen az erősítő edzés során fontos, hogy a testtartást és a gyakorlatok szabályos véghezvitelét szakértő edző ellenőrizze és korrigálja.

Ajánlott sportág ízületi problémák esetén

Mozgás nélkül gyorsabban elkopnak az ízületek. Az ütközést csillapító porcrétegük rossz vérellátású, egyébként minden mozdulatnál tápanyagokat szív fel a porc a környező ízületi folyadékból. Továbbá védik és tehermentesítik az ízületeket a jól edzett izmok, szalagok és inak. A sport tehát lelassíthatja vagy akár meg is állíthatja az ízületi kopást, a fájdalmakat és a gyulladást csillapíthatja, továbbá csökkentheti a fájdalomcsillapító és gyulladásgátló gyógyszerek iránti igényt.

Melyik sport jó?

Mindegyik, amelyik nyugodt, egyenletes-folyamatos mozgásokat igényel, melyek az ízületek csekély terhelésével járnak. Tehát például az úszás, aquajogging, kerékpározás, sétálás, nordic walking, túrázás, gimnasztika vagy a koordinációs edzés. A mérsékelt erősítő edzés célzottan erősítheti a problémás területeket. A gimnasztika – nagy szökdelős betétek nélkül – ízületi panaszok esetén is szórakoztató lehet.

Milyen gyakran és mennyi ideig?

Kezdetben elegendő hetente háromszor 30 perc, lassan emelendő heti legalább 5 alkalomra. Kiegészítésképpen a legjobb napi 10-15 percig néhány fizioterápiás gyakorlat végzése, például fogmosás közben.

Mit kell kerülni?

Ugrást, szökdelést vagy gyors, hirtelen (fékező)mozgásokat, melyek nagy erőbehatást jelentenek az ízületekre. Tehát kerüljük a joggingot kemény talajon, az alpesi sízést vagy a gyors aerobikot, hasonlóképpen a gyors labdajátékokat, mint a squash, kézilabda, futball.

Mire kell ügyelni?

A fájdalomküszöbig menjünk, ne azon túl! A fájdalmat okozó gyakorlatokat ki kell hagyni. Heveny ízületi gyulladás esetén konzultáljon orvosával. Orvosa vagy gyógytornásza mutassa be Önnek a fizioterápiás gyakorlatokat és Ön ezeket otthon gyakorolja. Ízületi panaszok esetén különösen ügyelni kell a megfelelő lábbelire, adott esetben segíthetnek támasztó kötések vagy talpbetétek.

Tovább Mikor forduljon orvoshoz ízületi fájdalmával?

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Vasas Ferenc, fordító; stern.de

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.