• A fogmosás alapszabályai

    Szerző: WEBBeteg, otvenentul.hu

    A fogmosás fontossága, már gyerekkorban az élet és a mindennapok részévé válik, jó esetben reggel és este mindenki megmossa a fogát.

    A fogak épsége, szépsége természetesen nem csupán a szájhigiéné és a táplálkozás minőségének kérdése, hiszen genetikai adottságaink is befolyásolják, hogy milyen minőségűek és fehérségűek a fogaink. Azzal azonban egyáltalán nincs mindenki tisztában, hogyan kell helyesen fogat mosni.

    Hirdetés

    A szétálló sörtéjű fogkefe többet árt, mint használ

    A fogmosás helyes technikája


    A fogmosás gyakran személyre szabott és ezt is meg kell tanulnunk, akár az autóvezetést, hiszen senki sem születik ezeknek a képességeknek a birtokában.
    Hogyan mossunk fogat?

    A magyarországi egy főre jutó fogkefe-, és fogkrémfogyasztás erősen elmarad az európai átlagtól, ami nemcsak azt tükrözi, hogy sajnáljuk a pénzt a fogainktól, hanem azt is, hogy sok fogápolással kapcsolatos dologgal még mindig nem vagyunk tisztában.

    Az elhasznált, szanaszét álló sörtéjű fogkefe például többet árt, mint használ. A szétálló szálak felsérthetik az ínyt, és formájuk elveszítése miatt egyáltalán nem megfelelően tisztítják a fogakat, illetve a fogak közti réseket. Így hiába mossuk meg a fogainkat naponta többször a jól bevált fogkefénkkel, a fogkő- és lepedékképződés ugyanúgy elindulhat a szájban, mintha köszönő viszonyban sem lennénk fürdőszobánk ezen lakójával.

    Az erős dörzsölés felsértheti az ínyt

     Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt
   • A fogfehérítés - orvosi kezelés és házi praktikák
   • Fogfehérítési módszerek
   • Fogmosás utáni feladat: miért hasznos a fogköztisztítás?  
   • A fogkő és következményei
   • Szőlővel a fogszuvasodás ellen?
   • Esztétikai fogászat: melyik a megfelelő beavatkozás?
   • A fogak erőteljes dörzsölése nem feltétlenül eredményes.

    Az erős sörtéjű fogkefe felsértheti az ínyt, ráadásul hosszú távon koptatja a fogakat védő fogzománcot is. A rossz dörzsölési technika jele, ha a fogkefe sörtéje már néhány hét alatt elkopik vagy szétáll.

    Az esti fogmosást nem szabad kihagyni

    Az esi fogmosás különösen fontos, hiszen éjjel sokkal kevesebb nyál termelődik a szájban, így a lepedék sokkal intenzívebben károsíthatja a fogakat. Az esti fogmosás után sokan elégedetten dőlnek hátra a fotelben, karosszékben annak tudatában, hogy a fogaik patyolattiszták. Ha a fogköztisztítás elmaradt, akkor bizony nem végeztek alapos munkát.

    Fogselyem

    A fogselyem tulajdonképpen egy cérnához hasonlít, a felületét gyakran viasszal vonják be, hogy könnyebben csússzon a szűk résekben. Különböző színben, ízesítéssel és formában kapható, azonban a használatuk ugyanaz: egy kb. 20-30 centiméteres szakaszt tépünk le, ennek egyik végét az egyik, másik végét a másik kezünk középső ujjára tekerjük rá, majd a két kezünk közötti pár centis szakaszt, mindkét kezünk mutató és hüvelykujjával irányítjuk az adott fogközbe.

    Fogtisztító kefe

    Fogtisztító kefe

    Ezek a kefék az üvegmosó kefékhez hasonlóak, csak igen kicsik. A vékony drótszál, melyhez sörték csatlakoznak, olyan kicsi átmérőjűek, hogy a fogközökbe könnyen bevezethetőek. Szükség esetén meg is hajlíthatóak. Az interdentális, vagy másképpen fogköztisztító keféket a tágabb fogközökbe, pótlások mellé, a hídtest alá finoman bevezetjük és egy párszor ki-be mozgatjuk.

    A fogközök területének a tisztítása legalább olyan fontos, mint a fog többi felszínének, ugyanis a fogágybetegségek legnagyobb része innen indul ki és a fogak is nagyon könnyen és sokáig elrejtve szuvasodnak ezeken a területeken.

    Forrás: WEBBeteg összeállítás/Ötvenentúl.hu

    Módosítva: 2013.10.20 06:11, Megjelenés: 2013.10.20 06:11
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Éjszakai bepisilés

    Éjszakai bepisilés

    Dr. Sándor György

    Kezelésével megelőzhetők a betegség következményei. Hogyan gyógyítható?

    Onkológiai kezelés

    Onkológiai kezelés

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes

    A terápia egyik mellékhatása szájnyálkahártya-gyulladás lehet. Hogyan előzze meg?

    Onkológiai kezelés okozta szájnyálkahártya-gyulladás (mucositis) kezelése

    A daganatos betegségek kezelésében elsőrendű feladat a tumorszövet elpusztítása. Ez általában kemoterápiával és sugárkezeléssel történik. A kezelések mellékhatást okoznak, melyek enyhítésével szintén foglalkozni kell.

    Onkológiai kezelés okozta szájnyálkahártya-gyulladás - a mucositis megelőzése

    A daganatos betegségek kezelésének célja a daganatos szövet elpusztítása. A terápia során számos mellékhatás jelentkezésével kell számolni, melyek egyike a kellemetlen szájnyálkahártya-gyulladás, a mucositis.

    Fogínygyulladás - Mi okozza és hogyan kezelhető?

    Gingivitisznek nevezzük a fogíny akut vagy krónikus gyulladását. Az elnevezés tehát betegségek spektrumára utal, amelyek a fogínyt érintő különböző gyulladásos folyamatokkal járnak együtt.

    Hogyan veszélyeztetik a szívet a szájüregi baktériumok?

    A szájüregben számtalan baktérium hemzseg. Ezek némelyike folyamatosan zsírmolekulákat választ ki, amelyek az ereket és a szívet is veszélyeztethetik.

    Vigyázzunk fogainkra az ünnepek alatt is!

    Az ünnepek idején többet megengedünk magunknak, mint a hétköznapokon, bejgli, mézeskalács, szaloncukor és hasonló finomságok vesznek körül, és nem fogjuk vissza magunkat. Épp ezért ilyenkor még fontosabb, hogy odafigyeljünk a megfelelő szájhigiéniára.

    Nemcsak a fogakat, a fogkefét is ápolni kell

    A fogkefe a legfontosabb eszköze a fogápolásnak, azonban ideális táptalaja lehet különböző kórokozóknak, gombáknak és baktériumoknak. Éppen ezért fontos, hogy figyeljünk oda fogkefénk tisztántartására, helyes használatára és rendszeres cseréjére.

    Hogy őrizzük meg fogaink épségét?

    Ideális esetben fogainknak, egész életünkön keresztül meg kellene maradniuk. Az egészséges emésztés, az étel alapos megrágásával kezdődik, amelyhez elengedhetetlen a fogak egészsége. A szép fogsor pedig esztétikai szempontból sem elhanyagolható.

    A fogköztisztító fogkefe valóban hasznos?

    A fogköztisztító kefe feje kicsi, a nyéllel többnyire 90 fokos szöget zár be, többféle változatban kapható. De valóban szükség van rá a mindennapi fogápoláshoz vagy csak bizonyos esetekben ajánlott alkalmazni?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA