Kivehető fogpótlások típusai

Dr. Horváth Viktória
szerző: Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos - WEBBeteg
megjelent:

Kellő számú megmaradt saját fog hiányában sok fogorvosnak nem marad más választása, mint kivehető fogpótlást készíteni a pácienseknek. Sokszor viszolyognak az emberek ennek a gondolatától is, pedig, ha nincs elég csontkínálat implantátum behelyezéséhez, akkor sajnos más választás nem marad.

Nagyon sokféle kivehető vagy kombinált fogpótlás létezik, amiről betegeinknek nincs ismerete. A legjobban elterjedt fogsor a köztudatban a teljes műanyag lemezes kivehető fogpótlás, amire úgy gondolunk, hogy az, ami a „nagyszülők poharában úszott éjjel”. Hála a kiválóan felszerelt fogtechnikai laboroknak ez ma már nem így van. Egy-egy megmaradt fog is nagyban tud segíteni egy úgynevezett kombinált fogpótlás készítésekor, ami jelentősen megnöveli a páciens komfortérzetét és a fogsorok stabilitását.

Teljes lemezes kivehető fogpótlás

A legegyszerűbb, a legismertebb. Teljes fogatlanság esetében készül. Nagyobb helyet foglal el a szájban, így kihasználhatók a szájüreg alámenős részei a helyben maradáshoz. Megtámasztást ad az ajaknak és pótólja a sorvadt fogmedernyúlványt is. A felső fogsor vákuummal rögzül, míg az alsót sokszor ragasztani kell. Megszokása időigényes, de célunk az, hogy a páciens testrészévé tudjon válni. A megszokást könnyítheti az úgynevezett „clear”, vagyis átlátszó szájpad használata. A fogak manapság már prémium műanyagból készülnek, magas esztétikát lehet velük elérni.

Teljes lemezes kivehető fogpótlás átlátszó szájpaddal

1. kép: Teljes lemezes kivehető fogpótlás átlátszó szájpaddal (Kép forrása: Vitadent Fogászat Pécs)

Bővebben Teljes lemezes kivehető fogpótlás viselése, megszokása

Lokátoros/gömbretenciós kivehető fogsor

Egyetlen megmaradt fog, esetleg pár darab behelyezett implantátum esetén tudunk a gyökérbe helyezni egy kis stiften található gömböt (vagy lokátoros implantátumot), úgynevezett öntött csapot, amely belepattan a kivehető fogsorban található kis „házba”. Ennek nyilván feltétele a megmaradt gyökér jó állapota vagy a megfelelő csontnívó az implantátumhoz. Ha saját fogról van szó, a csap behelyezése előtt a fogat egy csúcsig érő falálló gyökértöméssel látjuk el. A kis gömb a fog végén, mint egy patent, úgy fog rögzülni a házában. A fog eltávolítása esetén később a fogsor kipótolható.

Fog implantátumokon rögzülő lokátor

2./A. kép: Implantátumokon rögzülő lokátor (a szerző fotója)

Kivehető fogsorban található ház

2./B. kép: Kivehető fogsorban található ház (a szerző fotója)

Stéges kivehető fogsor

Több megmaradt fog vagy implantátum esetén a fogakat összekötve úgynevezett stéget kapunk, amelyre fog a kivehető fogpótlás rákattanni. Hasonló elven működik, mint a lokátoros fogsor, csak itt több a maradék fogak száma.

Fogpótlás fémváz gipszmintában

3. kép: A stég fémváza a gipszmintában. – Bár elég futurisztikus a kinézete, ebből a fogsorban semmi sem fog látszódni. (Somkuti Miklós fogtechnikus munkája) (Kép forrása: Vitadent Fogászat Pécs)

Teleszkópos fogsor

Egy, max. három fog esetében szoktuk alkalmazni. Cél szintén a fogsor rögzülésének elősegítése. Itt gyakorlatilag van egy primer, fém kis korona, amit a megmaradt fogra csiszolást követően ragasztunk fel, és ehhez fog tartozni egy szekunder koronai rész, ami a kivehető fogpótlásban rögzül. Gyakorlatilag úgy kell elképzelni, hogy egy korona fog elhelyezkedni a kivehető rész koronájában, ami súrlódással rögzül. Alább látható a kép az egyik munkámról, így könnyebb elképzelni:

Primer fémkorona a saját fogon

4./A. kép: Primer fémkorona a saját fogon (a szerző fotója)

Szekunder korona a kivehető fogsorban

4./B. kép: Szekunder korona a kivehető fogsorban (a teljesség kedvéért: a felső állcsonton egy részleges kivehető öntött kapcsos fogpótlás látható) (a szerző fotója)

Csúsztatós fogpótlás

Leginkább sorvégi hányok pótlására szoktuk alkalmazni. Feltétele minimun 4 fog megléte, és a megmaradt fogak kiváló állapota. Tökéletes megoldás azoknak, akik az őrlőfogaikat veszítették el, de implantálni nem lehet vagy nem szeretnének. Hátránya, hogy a fogakat csiszolni kell hozzá. Egy fix, híd részből áll és ehhez csatlakozik egy kivehető rész úgynevezett rejtett elhorgonyzással.

Gyakorlatilag egy híd, ami a fogakra van ragasztva, és a két végén található kis stiftre lehet a kivehető fogsort ráültetni. A kivehető fogsorban gumigyűrű-tömítés segíti a rögzülést. Nekem személy szerint az egyik kedvenc fogpótlástípusom, mert gyakorlatilag olyan fixen tud rögzülni a kivehető rész is, mint egy fix hídpótlás. Hozzá nem értő szem nem veszi észre, hogy pótlást visel a páciens, semmi kapocs vagy fém nem látszódik, mosolygáskor sem.

Fogpróba műfogkészítéshez

5. kép: fogpróba a gipszmintán, amikor még viaszban vannak a műfogak (a szerző fotója)

Részleges kapcsos kivehető fogpótlás

Egy teljes értékű részleges kivehető fogpótlás, egy fém vázon elhelyezkedő, a maradék fogakon öntött kapoccsal rögzülő fogsor, amely a részlegesen elvesztett fogazatot pótólja. Itt is megtalálható a műíny, amiben a műfogak ülnek. A fémváz merevítést ad a fogsornak, az öntött kapocs pedig testesen öleli át a megmaradt fogakat, így azokat nem terheli túl, nem lazítja meg. Mosolygáskor látszódhat a kapocs a tartó fogon, így kompromisszumos megoldás (szemben egy csúsztatós rejtett kapoccsal). A páciensek könnyen megszokják, a fémváz miatt a fogsor kiterjesztése redukálható, és a kapcsok nagy stabilitást tudnak adni használat közben.

Kivehető lemezes fogpótlás

6. kép: Felső teljes kivehető műanyag lemezes fogpótlás, és alsó részleges kivehető fogpótlás (a szerző fotója)

Próbafogsor gipszmintán

7. kép: Gipszmintán felső és alsó fémlemezes részleges kivehető fogpótlás próbafogsorai, ezen a fényképen a műfogak még viaszban helyezkednek el, készrevitel során a piros viasz helyére rózsaszín műíny kerül. (a szerző fotója)

Ezek is érdekelhetik

Dr. Horváth Viktória fogorvosForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos - Vitadent Centrum, Pécs

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.