Kivehető fogpótlások típusai

Dr. Horváth Viktória
szerző: Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos - WEBBeteg
megjelent:

Kellő számú megmaradt saját fog hiányában sok fogorvosnak nem marad más választása, mint kivehető fogpótlást készíteni a pácienseknek. Sokszor viszolyognak az emberek ennek a gondolatától is, pedig, ha nincs elég csontkínálat implantátum behelyezéséhez, akkor sajnos más választás nem marad.

Nagyon sokféle kivehető vagy kombinált fogpótlás létezik, amiről betegeinknek nincs ismerete. A legjobban elterjedt fogsor a köztudatban a teljes műanyag lemezes kivehető fogpótlás, amire úgy gondolunk, hogy az, ami a „nagyszülők poharában úszott éjjel”. Hála a kiválóan felszerelt fogtechnikai laboroknak ez ma már nem így van. Egy-egy megmaradt fog is nagyban tud segíteni egy úgynevezett kombinált fogpótlás készítésekor, ami jelentősen megnöveli a páciens komfortérzetét és a fogsorok stabilitását.

Teljes lemezes kivehető fogpótlás

A legegyszerűbb, a legismertebb. Teljes fogatlanság esetében készül. Nagyobb helyet foglal el a szájban, így kihasználhatók a szájüreg alámenős részei a helyben maradáshoz. Megtámasztást ad az ajaknak és pótólja a sorvadt fogmedernyúlványt is. A felső fogsor vákuummal rögzül, míg az alsót sokszor ragasztani kell. Megszokása időigényes, de célunk az, hogy a páciens testrészévé tudjon válni. A megszokást könnyítheti az úgynevezett „clear”, vagyis átlátszó szájpad használata. A fogak manapság már prémium műanyagból készülnek, magas esztétikát lehet velük elérni.

Teljes lemezes kivehető fogpótlás átlátszó szájpaddal

1. Kép: Teljes lemezes kivehető fogpótlás átlátszó szájpaddal (Kép forrása: Vitadent Fogászat Pécs)

Bővebben Teljes lemezes kivehető fogpótlás viselése, megszokása

Lokátoros/gömbretenciós kivehető fogsor

Egyetlen megmaradt fog, esetleg pár darab behelyezett implantátum esetén tudunk a gyökérbe helyezni egy kis stiften található gömböt (vagy lokátoros implantátumot), úgynevezett öntött csapot, amely belepattan a kivehető fogsorban található kis „házba”. Ennek nyilván feltétele a megmaradt gyökér jó állapota vagy a megfelelő csontnívó az implantátumhoz. Ha saját fogról van szó, a csap behelyezése előtt a fogat egy csúcsig érő falálló gyökértöméssel látjuk el. A kis gömb a fog végén, mint egy patent, úgy fog rögzülni a házában. A fog eltávolítása esetén később a fogsor kipótolható.

Implantátumokon rögzülő lokátor

2./A. Kép: Implantátumokon rögzülő lokátor (a szerző fotója)

Kivehető fogsorban található ház

2./B. Kép: Kivehető fogsorban található ház (a szerző fotója)

Stéges kivehető fogsor

Több megmaradt fog vagy implantátum esetén a fogakat összekötve úgynevezett stéget kapunk, amelyre fog a kivehető fogpótlás rákattanni. Hasonló elven működik, mint a lokátoros fogsor, csak itt több a maradék fogak száma.

A stég fémváza a gipszmintában

3. Kép: A stég fémváza a gipszmintában. – Bár elég futurisztikus a kinézete, ebből a fogsorban semmi sem fog látszódni. (Somkuti Miklós fogtechnikus munkája) (Kép forrása: Vitadent Fogászat Pécs)

Teleszkópos fogsor

Egy, max. három fog esetében szoktuk alkalmazni. Cél szintén a fogsor rögzülésének elősegítése. Itt gyakorlatilag van egy primer, fém kis korona, amit a megmaradt fogra csiszolást követően ragasztunk fel, és ehhez fog tartozni egy szekunder koronai rész, ami a kivehető fogpótlásban rögzül. Gyakorlatilag úgy kell elképzelni, hogy egy korona fog elhelyezkedni a kivehető rész koronájában, ami súrlódással rögzül. Alább látható a kép az egyik munkámról, így könnyebb elképzelni:

Primer fémkorona a saját fogon

4./A. Kép: Primer fémkorona a saját fogon (a szerző fotója)

Szekunder korona a kivehető fogsorban (a teljesség kedvéért: a felső állcsonton egy részleges kivehető öntött kapcsos fogpótlás látható)

4./B. Kép: Szekunder korona a kivehető fogsorban (a teljesség kedvéért: a felső állcsonton egy részleges kivehető öntött kapcsos fogpótlás látható) (a szerző fotója)

Csúsztatós fogpótlás

Leginkább sorvégi hányok pótlására szoktuk alkalmazni. Feltétele minimun 4 fog megléte, és a megmaradt fogak kiváló állapota. Tökéletes megoldás azoknak, akik az őrlőfogaikat veszítették el, de implantálni nem lehet vagy nem szeretnének. Hátránya, hogy a fogakat csiszolni kell hozzá. Egy fix, híd részből áll és ehhez csatlakozik egy kivehető rész úgynevezett rejtett elhorgonyzással.

Gyakorlatilag egy híd, ami a fogakra van ragasztva, és a két végén található kis stiftre lehet a kivehető fogsort ráültetni. A kivehető fogsorban gumigyűrű-tömítés segíti a rögzülést. Nekem személy szerint az egyik kedvenc fogpótlástípusom, mert gyakorlatilag olyan fixen tud rögzülni a kivehető rész is, mint egy fix hídpótlás. Hozzá nem értő szem nem veszi észre, hogy pótlást visel a páciens, semmi kapocs vagy fém nem látszódik, mosolygáskor sem.

5. Kép: fogpróba a gipszmintán, amikor még viaszban vannak a műfogak (a szerző fotója)

Részleges kapcsos kivehető fogpótlás

Egy teljes értékű részleges kivehető fogpótlás, egy fém vázon elhelyezkedő, a maradék fogakon öntött kapoccsal rögzülő fogsor, amely a részlegesen elvesztett fogazatot pótólja. Itt is megtalálható a műíny, amiben a műfogak ülnek. A fémváz merevítést ad a fogsornak, az öntött kapocs pedig testesen öleli át a megmaradt fogakat, így azokat nem terheli túl, nem lazítja meg. Mosolygáskor látszódhat a kapocs a tartó fogon, így kompromisszumos megoldás (szemben egy csúsztatós rejtett kapoccsal). A páciensek könnyen megszokják, a fémváz miatt a fogsor kiterjesztése redukálható, és a kapcsok nagy stabilitást tudnak adni használat közben.

Felső teljes kivehető műanyag lemezes fogpótlás, és alsó részleges kivehető fogpótlás

6. Kép: Felső teljes kivehető műanyag lemezes fogpótlás, és alsó részleges kivehető fogpótlás (a szerző fotója)

Gipszmintán felső és alsó fémlemezes részleges kivehető fogpótlás próbafogsorai

7. Kép: Gipszmintán felső és alsó fémlemezes részleges kivehető fogpótlás próbafogsorai, ezen a fényképen a műfogak még viaszban helyezkednek el, készrevitel során a piros viasz helyére rózsaszín műíny kerül. (a szerző fotója)

Ezek is érdekelhetik

Dr. Horváth Viktória fogorvosForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos - Vitadent Centrum, Pécs

Frissítve: 2023.03.19. 05:03, Megjelent: 2023.03.19. 05:03
Címkék: Fogpótlás, Fogászat
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Húsvéti tojás Húsvéti tojás

Van néhány dolog, amit nem árt, ha tud.

Hüvelygomba kezelése Hüvelygomba kezelése

Helyi hatású készítmény a terápia hatékony kiegészítéséért. (x)

Fogmegtartó kezelések

Ha a fájdalom vezérel minket fogorvoshoz, nagyon sokszor hajlamosak vagyunk rávágni, hogy „húzzuk ki”. Nyilván ez egy egyszerű formája lenne a...

Hogyan tisztítsa fogpótlását?

A fogorvosok által készített fogpótlásoknak két fajtája van: rögzített és kivehető. Ezek tisztán tartása éppen olyan fontos, mint saját...

Teljes lemezes kivehető fogpótlás viselése, megszokása

Teljes műanyag lemezes kivehető fogpótlás megszokásának tekintetében két csoportra oszthatóak a betegek: egyik, akinek már volt valaha, csak cserére...

A fogászati implantáció menete

A fogászati implantátumok beültetése ma már rutinszerű feladat a gyakorló szájsebész/fogorvos számára. A fogpótlások tervezését és...

Fogfájás terhesség alatt

A terhesség időszakában gyakran tapasztalnak a kismamák fogfájást, sajnos várandósan sem kerülhető el a kellemetlen fájdalom.

A fémmentes fogpótlások előnyei

Akárcsak az orvostudomány többi ága, a fogászat is fénysebességgel fejlődik. Különösen nagy mérföldkő a fogpótlástanban, hogy megjelentek a...

Fogorvosnál: Kell beutaló? Mikor térítésmentes?

A fogászati alapellátás beutaló nélkül, a fogászati szakellátás, így például a szájsebészet vagy a fogászati röntgen beutalóval vehető...

Fogászati implantátumok - Drága mulatság, megéri?

A lakosság nagy részének sajnos van hiányzó foga. Fogaink elvesztéséhez számos kiváltó ok vezethet. Ilyen az erősen szuvas fogazat, a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.