Elektromos fogkefék

Dr. Horváth Viktória
szerző: Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos - WEBBeteg
megjelent:

Az, hogy melyik a legjobb választás elektromos fogkefék terén, mindenkinek talán a saját, illetve a környezetében levők tapasztalatai alapján derül ki. Alapvetően az elektromos fogkefék úgy vannak kitalálva, hogy a legügyetlenebb kezű ember is maximálisan meg tudja vele tisztítani a fogait, függetlenül a kézügyességtől vagy a fogmosás technikájától.

Manapság a fogorvosok és dentálhigiénikusok javarészt az elektorom fogkeféket ajánlják, ha megkérdezik tőlük a páciensek, hogy melyik a legjobb fogkefe. Ez leginkább azért alakult ki, mert a legtöbb ember nem tud helyesen fogat mosni, nem használ fogselymet, de elektromos fogkefével elér olyan területeket a szájüregében és olyan fogközöket, amelyeket hagyományos fogkefével nem tud. Hatékonyabban távolítja el a szennyeződéseket a fog felszínéről, így hosszú távon nemcsak a szuvasodás, hanem az ínyprobléma is csökkenhet.

Az üzletekbe és drogériákba tévedve egész elektromos fogkefearzenállal találjuk szemben magunkat. Megkülönböztethetünk felnőtt és külön gyermek fogkeféket. Ebben az esetben a termék tájékoztatójában leírják, hány éves korig ajánlott a használata és mikor érdemes a felnőtt verzióra váltani.

A választás legfőbb szempontjai

  • Ne legyen elemes, mert ahogy merül az elem, csökken a hatékonysága.
  • Ismert gyártók fogkeféit válasszuk, így majd könnyen be tudjuk szerezni hozzá a későbbi fejeket.

Ha a készüléket kiválasztottuk, jöhet a fogkefefej. Érdemes lehet a fogorvosunk véleményét kikérni, melyik lehet számunkra a tökéletes választás. A sörték típusa alapján pedig (puha, közepes, kemény) választhatunk igényeinknek megfelelő fejet.

A legtöbb új fogkefe alkalmazkodott a digitális világ fejlődéséhez, így telefonapplikáció segít minket (és szórakoztat) fogmosás közben, figyelmeztet, ha valahol kihagytunk egy részt vagy nem mostuk kellő ideig. Ez csábító lehet gyermekek részére is, akikkel ily módon meg lehet szerettetni a fogmosást. Gyermekeknél a design is fontos lehet, pl. jégvarázs vagy star wars mintás fogkefék is kaphatók és megfizethető áron.

Szónikus fogkefe vagy oszcilláló (forgófejes) fogkefe: mi a kettő között a különbség?

Bal oldalon forgófejes, jobb oldalon szónikus elektromosfogkefe-fejA szónikus fogkefe percenként kilengéssel 50000 mozdulatot tesz meg. Átlagosan 12000-24000 Hz frekvencián működik, amely adja a ciripelő hangját. Tehát oldalirányú mozgást végez.

A forgófejes fogkefe körkörös mozdulatokat tesz meg, ez percenként kb. 30000 mozdulatot jelent. Tehát más mozgási formával éri el a fogak tisztítását.

Én a gyakorlatban nem teszem le a voksomat egyik nagy márka mellett sem, mert azt az elvet vallom, hogy bármely elektromos fogkefe, legyen az Sonicare vagy Oral-B iO, teljesen tökéletes szájápolást biztosít. Nincs két egyforma páciens, nincs két egyforma fogorvos sem, ami nekem szimpatikus, nem biztos, hogy a betegemnek is, mindenesetre az elmondható, hogy egy elektromos fogkefével nem lehet mellé lőni. Érdemes érdeklődni a fogorvosunknál, hogy nincs-e esetleg % kupon a rendelőben egy-egy ilyen termékre, mert legtöbbször az orvoslátogatók ellátnak minket ezekkel. Érdemes nem a legolcsóbb verziót megvenni, ugyanakkor nem muszáj a legdrágábbat sem.

Ha elektromos fogkefére szeretnénk átállni, tisztában kell lennünk azzal, hogy miért, mik az előnyök és mik a hátrányok

Előnyei

Előny, hogy jobban tudjuk tisztítani a nehezen elérhető részeket a fogsorunkon, beleértve a hátsó nehezen elérhető bölcsességfogakat is. Hosszú távon csökkentheti az ínygyulladást. Könnyű használni, szórakoztató a mobilapplikáció, és a gyerekeknek is örömteli lehet a fogmosás.

Hátrány

Hangos lehet, és a rezgést is meg kell szokni. Mint minden elektronikai eszköznek, ezeknek is tönkre mehet idővel az akkumulátora és ilyenkor a készüléket cserélni kell.

Hogyan használjuk?

  • képzeletben 4 részre osztjuk a szájüreget és eszerint haladunk a fogmosással (jobb fent, jobb lent, bal fent, bal lent)
  • alakítsunk ki sorrendet
  • ne nyomjuk túl erősen
  • haladjunk kívülről befelé, fogról fogra, a hátsó fogaktól indulva
  • az ínyt is át kell masszírozni

Dr. Horváth Viktória fogorvosForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos

Cikkajánló

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Szentpáli Szilvia, fogorvos
WEBBeteg - Dr. Gosztonyi Julianna Johanna, fogorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.