Fertőző betegségek

Fertőző betegségek

Új influenza: segít vagy árt a légkondícionáló?

WEBBeteg - Bodó Mariann, fordító - 2009-07-14 13:48
Ha a hideg és a száraz levegőben könnyebben terjed az influenza, akkor a lakás vagy az iroda hidegen tartása a nyár folyamán, elősegítheti az influenza vírusok életben maradását és terjedését.
Egy kísérleti szer segítségével éltek túl majmok és nyulak lépfenefertőzést, ami arra utal, hogy az új vegyület hatásos lehet antraxtámadás esetén - közölték amerikai kutatók a New England Journal of Medicine című szaklap friss számában.
A hepatitis B igen sok problémát okoz, egy életre szólóan megnyomoríthatja akit megtámad, de tizedik halálokként sokaknak az életére tör. Fertőzőbb, mint az AIDS okozója, a HIV vírus, és a megfertőzöttek 10 százalékánál krónikus állapotot idéz elő májrákot, májzsugort okozva.
Minden huszadik gyerek, akit szülei nem oltatnak be szamárköhögés ellen, megfertőződik az erősen ragályos baktériummal - közölték amerikai kutatók egészségügyi adatok alapján készült felmérésük eredményét hétfőn.

Megvan a HIV ellenszere?

Független Hírügynökség - 2009-05-25 10:52
Egy már meglévő, sokrétűen használt készítményben a D-penicillaminban (DPA) fedezte fel Lakatos Lajos, a Debreceni Kenézy Kórház Gyermek és Úszülött Osztályának nyugalmazott főorvosa a HIV-fertőzés csecsemőkori ellenszerét.

Kullancsveszély: Gyorsított oltási séma

Független Hírügynökség - 2009-05-22 20:05
A kullancsok ellen létezik egy úgynevezett gyorsított oltási séma, tehát azok a szülők sem késték le a védekezést, akiknek gyermeke 2 hét múlva táborba megy, de még nem kapta meg az oltást - reagált egy pénteki hírre Vészi Zsuzsa gyermekorvos.

Új influenza: Egyre ellenállóbb a vírus

Független Hírügynökség - 2009-05-13 14:23
A világ számos országában próbálnak védőoltást kidolgozni az új H1N1-es influenzavírus ellen. A törekvés egyik magyarázata az, hogy a tapasztalat szerint, a szezonális influenzák egyre inkább ellenállókká válnak a gyakorlatilag egyetlen rendelkezésre álló antivirális gyógyszerrel, a Tamifluval szemben.

Ne védekezz! - javasolja két járványkutató

Független Hírügynökség - 2009-05-07 14:19
Lehet, hogy nem kellene minden áron védekezni a mostani új influenza ellen, mert ezzel rontjuk az esélyünket a következő, veszélyesebb fertőzéshullámmal szemben - ezt állítja két amerikai kutató, akik az 1918-19-es spanyol náthával példálóznak.

A semminél több - Mennyire véd a maszk a sertésinfluenzától?

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2009-04-30 09:43
A sertésinfluenza miatti pánik mélyülésével egyre többen viselnek orvosi maszkot. Mexikó város főterén a hadsereg maszkokat osztogatott és az Egyesült Államok határőrei pedig védőkesztyűt és arcmaszkot hordanak. De vajon megvéd-e a maszk a vírusokkal szemben?
Az országos tisztifőorvos szerint Magyarországon egyelőre nincs ok aggodalomra a sertésinfluenza miatt. Az új vírustörzs azonban emberről emberre terjed, ezért nem árt óvatosnak lenni. Mexikóban közben tovább nőtt a halálos áldozatok száma, ám a terjedés üteme lassult.

Mekkora a világjárvány esélye Magyarországon?

Független Hírügynökség - 2009-04-27 10:01
50 százalék az esélye annak, hogy a következő 10 évben influenza világjárvány, azaz pandémia söpör végig a világon - mondta még tavaly októberben Bujdosó László, a magyar Pandémiás Prevenciós Bizottság elnöke.
A szellőztetés és egy kis napfény jelentősen csökkentheti a tuberkulózis kifejlődésének kockázatát a kórházakban és börtönökben, a fertőző tüdőbetegség két erődítményében - tette közzé az ENSZ Egészségügyi Világszervezete kedden.

Hepatitis B - Már 13 éves korban kötelező a védőoltás

Független Hírügynökség - 2009-03-24 06:32
14 év helyett már 13 éves korban kötelező lesz a Hepatitis B elleni védőoltást beadatni - a többi között erről rendelkezik az egészségügyi miniszter abban a módosításban, amely hétfőn került ki az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat honlapjára.

AIDS oltáshoz keresnek önkénteseket Kínában

Független Hírügynökség - 2009-03-23 12:05
Kínában Egy AIDS-oltóanyag humán kipróbálásához keresnek önkénteseket. A vakcinának ez lesz a második fázisú tesztje.Kínában 13 éve folyik egy AIDS-oltóanyag kidolgozása.

Hepatitis C fertőzés - virulensebb, mint gondoltuk?

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2009-03-19 08:17
Számos kórokozót ismerünk, amelyek terjedésének mechanizmusa jól meghatározott. Ugyanakkor nem egy esetben derült már ki, hogy az addig lehetségesnek tartott átvitelei mechanizmusokon kívül más módon is átadható a kór, és lappangva terjedhet a betegség.

Kórházi fertőzések: a mobiltelefonok is terjesztik

Független Hírügynökség - 2009-03-09 04:50
Az kórházi személyzet mobiltelefonjai tele vannak kórokozókkal. Sokszor még a rettegett kórházi szuperbaktérium, a gyógyszerekre nem reagáló MRSA is ott van a készülékekeken, állapították meg török kutatók.
Bulvárlapok címoldalára kerül, ha valahol fölfedezik a közönségesen csak húsevőnek titulált baktérium, valójában egy streptococcus fajta újabb áldozatát. A harsány közlés azt sejteti: mindannyiunknak rettegnünk kell a kórokozótól, holott valójában kevés esetben okoz súlyos, még ritkábban halálos végű fertőzést.

Gyógyszerrezisztens influenza vírus

Független Hírügynökség - 2009-03-03 15:44
Az Egyesült Államokban olyan "A" típusú influenzavírus terjed, amely ellenáll az egyetlen hatásos vírusellenes gyógyszernek. Erről számolt be a Journal of the American Medical Association (JAMA) című orvosi szaklap.
Az egészségügyi szakemberek előre jelezték: lesz influenzajárvány az idén is, akár világjárvány is kialakulhat. Ezért érveltek a megelőzést segítő oltószer igénybevétele mellett, s még most, a járvány kellős közepén is ajánlják a védőoltást. Uniós programba kapcsolódva vizsgálják nálunk is: mi a megelőző céllal beadott injekciók gyakorlati hozadéka.
Baktériumfertőzés, nem pedig maga az influenzavírus ölhette meg az 1918-as világjárvány áldozatainak többségét. A megállapítás azt jelenti, hogy eltúlzottak lehetnek a várható influenzakövetkezményekre vonatkozó jóslatok - közölték csütörtökön amerikai kutatók.
A lakosság többsége nincs tisztában az antibiotikumok szedésével, vagy nem orvosi rendelvényre kezdi el szedni, vagy nem szedik végig a szakember által előírt mennyiséget.

A krém, ami megállíthatja a nemi úton terjedő herpeszt

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász - 2009-02-02 08:13
Amerikai kutatók azt állítják, hogy elsőként fejlesztettek ki egy olyan krémet, ami meg tudja akadályozni a nemi úton terjedő herpesz fertőzését. Világszerte mintegy félmilliárd ember hordozza a vírust.

Új lehetőség a HIV-fertőzés kezelésében

Vital Balance Életmód Központ - 2009-01-21 18:10
A HIV vírus (humán immundeficiencia vírus) eddig tanúsított masszív ellenállóképessége ismételten arra ösztönzi a kutatókat, hogy olyan szert fejlesszenek ki, mely az eddig használt antiretrovirális szerektől hatásmechanizmusában különbözzön, remélve azt, hogy a vírusszaporodást az adott szer hatékonyan gátolja.

Világjárvány - pánikkeltés vagy jogos félelem?

WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus - 2009-01-14 05:10
Mostanában elég sokat cikkeztek egy világméretű mutáns influenzajárvány kitöréséről, ami hónapokon/heteken belül lecsap a világra. Vajon nem csak szenzációhajhász pánikkeltésről van szó? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatában feltett kérdések közül.