• Gének segítségével kimutatható a Candida-fertőzés

    Szerző: MTI

    Egy új teszt, amely a gének működési mintázatát vizsgálja, alkalmas lehet arra, hogy egy veszélyes gombafertőzést kimutasson a vérből - közölték szerdán amerikai kutatók.

    A vizsgálatban a Candida albicans elnevezésű sarjadzógombával megfertőzött egereknél mutatták ki, hogy mely génjeik vannak bekapcsolt állapotban, miközben ugyanezek a gének egészséges egereknél nem működnek.

    Hirdetés
    Candida fertőzés
    A Candida albicans a normál flóra résztvevője. Az egészséges szervezetben igen ritkán fordul elő az enyhe lefolyású betegségekért felelős kórokozó, ám a legyengült immunrendszerű betegeknél súlyos, gyakran végzetes kórfolyamot indíthat el.
    Candidiasis>>

    "A tanulmány alapját adhatja egy embereknél vérből végezhető, génkifejeződést vizsgáló teszt kifejlesztésének.

    A módszerrel  korábban állapíthatnák meg az életveszélyes fertőzést, mint a jelenleg alkalmazottakkal" - magyarázta Geoffrey Ginsburg kutatásvezető, a Duke Egyetem munkatársa, akinek eredménye a Science Translational Medicine című szaklapban jelent meg.

    A candida a negyedik leggyakoribb vérárami fertőzés az Egyesült Államokban. Nehéz megkülönböztetni egyes bakteriális fertőzésektől. Az antibiotikumok haszontalanok gombafertőzések ellen, amelyeket gombaellenes hatóanyagokkal kell kezelni.

    Az élesztőszerű gomba normál esetben gondot nem okozva él a szájban és a gyomor-bélrendszerben, ám az antibiotikumok és más gyógyszerek elpusztíthatják a "rivális" baktériumokat, amelyek egyensúlyban tartják mennyiségét, aminek eredményeként a gomba elszaporodhat. Amikor a Candida albicans a vérbe jut, szétterjedhet az egész testben, és súlyos betegséget okozhat. A fertőzés 24 órán belül megölheti a kritikus állapotú betegek 10-15 százalékát. Ha legkésőbb három napon belül nem veszik észre, a páciensek 30 százaléka meghal.

    A kutatás során vérmintákat vettek egészséges egerektől és olyanoktól, amelyeket a sarjadzógombával, illetve egy baktériummal fertőztek meg, és összehasonlították a bennük tapasztalt génkifejeződési mintázatot, vagyis azt, hogy mely gének működtek, illetve maradtak inaktívak. Az eredmények segítségével sikerült leírni azt a genetikai mintázatot, amely a gombafertőzésre utal.

    A kutatócsapat reményei szerint megállapításaik alapját képezhetik egy vérből végezhető genetikai tesztnek, melyet elsősorban a kórházakban fekvő betegeknél használhatnak eredményesen.

    (MTI)

    Módosítva: 2010.03.04 13:10, Megjelenés: 2010.03.04 13:10
   • Cikkajánló

    Allergiás?

    Allergiás?

    Szponzorált tartalom

    Néhány egyszerű szabályt betartva csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket. (x)

    Autoimmun betegség

    Autoimmun betegség

    Dr. Brugós László

    Milyen tünetekkel járnak az autoimmun betegségek? Mire figyeljünk?

    Allergiaellenes orrspray-k hatóanyaga hatásos lehet a koronavírus kezelésében is

    Pécsi és osztrák kutatók együttműködésével olyan - jelenleg allergia elleni orrsprayben megtalálható - hatóanyagot azonosítottak, amely a későbbiekben a koronavírus-fertőzés kezelésében lehetséges gyógyszerként alkalmazható - közölte Jakab Ferenc virológus.

    Tíz fővel emelkedett a fertőzöttek száma, ketten elhunytak

    Véget ért a négy napig tartó kedvező folyamat, ismét nőtt az elhunyt koronavírus-fertőzöttek száma. Két idős krónikus beteg vesztette életét. Jelenleg 131 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 6-an vannak lélegeztetőgépen.

    Minek a tünete lehet a lepedékes nyelv?

    A nyelv felszínén jelentkező fehér színű, letörölhető elváltozás minden esetben valamilyen egészségügyi problémára utal. Egyes esetekben kisebb életmódváltással is megelőzhető a kialakulása, máskor komolyabb veleszületett vagy szerzett betegség áll a háttérben.

    Tehetünk a candidiasis ellen

    Kellemetlen panaszokat okozhat és a nők életükben legalább egyszer átesnek rajta. A candidiasis egy gombafajta elszaporodásának következménye, amely ellen azonban lehet védekezni. A témáról dr. Demjén László, az Oxygen Medical szülész-nőgyógyásza beszélt.

    Candida - A leggyakoribb panaszok

    Melyek a Candida által okozott leggyakoribb tünetek? Mit lehet ellenük tenni? A diéta elegendő? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    A Candida-fertőzések (candidiasis) fajtái

    A Candida albicans a normál flóra résztvevője. Az egészséges szervezetben igen ritkán fordul elő az enyhe lefolyású betegségekért felelős kórokozó, ám a legyengült immunrendszerű betegeknél súlyos, gyakran végzetes kórfolyamot indíthat el.

    Új, gyógyszer rezisztens fertőzés terjed: Candida auris

    Az amerikai járványügyi szervezet (CDC) klinikai figyelmeztető tájékoztatást adott ki egy újfajta, fertőzést okozó, az antibiotikumoknak ellenálló, kórházban fekvő betegeknél súlyos betegséget okozó élesztőgomba, az úgynevezett Candida auris miatt.

    Candida - Bujtor István halálát is ez okozta

    Candida gomba okozta Bujtor István pénteki halálát - nyilatkozta az elhunyt színész felesége számos találgatást követően a Blikk című lapnak. A candida a legyengült immunrendszerű szervezetet támadja meg.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.