A kedden érkezett Pfizer-vakcinákat is a regisztrált idősek beoltására használják fel

Szerző: MTI/koronavirus.gov.hu

A kedden érkezett, koronavírus elleni Pfizer-vakcinákat is a regisztrált idősek beoltására használják fel. Eddig közel 37 ezer doboz favipiravirt írtak fel a háziorvosok, amelyből 33 ezer dobozt már ki is adtak a gyógyszertárakban.

A kormányzati portálon kiemelték, hogy kedden újabb vakcinaszállítmány érkezett: 167 310 ezer adag Pfizer, amelyet ki is szállították a kórházi oltópontokra. Kedd este újabb 180 ezer adag Szputnyik is várható.

Az orosz vakcinából vasárnap is érkezett 250 ezer adag első oltásra alkalmazható dózis, amellyel a szükséges hatósági vizsgálatok után kezdődhet meg az oltás. Magyarország immár 5 oltóanyaggal rendelkezik - írták, hangsúlyozva: "ennek is köszönhető, hogy felgyorsulhatott az oltás, és már több mint 1,6 millió a beoltottak száma és hazánk az átoltottságban a második helyen van az uniós ranglistán".

Hamarosan újabb két keleti vakcina válhat hamarosan elérhetővé Magyarországon

Kifejtették, hogy az eddigi 6,5 millió adagról 10,9 millióra növelték a lekötött Pfizer-BioNtech oltóanyag mennyiségét. Magyarország így már összesen 31 millió adag oltóanyagot kötött le. Ebből 24 millió adag oltóanyag várható az uniós beszerzésből, ennek eddig a 8 százaléka érkezett meg három gyártótól (Pfizer, Moderna, AstraZeneca). Az oldal szerint a Pfizer-vakcinából eddig 1 296 735 adag, a Modernából 134 400 adag, míg az AstraZeneca-vakcinából 426 700 adag érkezett Magyarországra.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) már jelentette, hogy forgalmazásra ajánlja az Európai Unióban a Johnson & Johnson oltóanyagát is, de ennek a szállítása várhatóan csak április második felében kezdődik el. A Janssen vakcinából 4,36 millió adagot vár Magyarország, amely ugyanennyi ember oltását teszi lehetővé, mert ez az első olyan vakcina, amely egydózisú.

Az oltások felgyorsítása érdekében Magyarország orosz és a kínai vakcinák beszerzésére is szerződött, ezekből összesen további 3,5 millió ember oltására elég vakcina érkezik majd a következő hónapokban. A kínai vakcinából eddig 1,1 millió adag érkezett, amelynek felét már felhasználták a regisztrált idősek első oltására, a második felével pedig ezen a héten kezdődnek meg a második körös oltások.

Az eddig érkezett Szputnyik vakcinával a regisztrált idősek oltását végezték a kórházi oltópontokon. Az oldal adatai szerint a Szputnyik vakcinából kedden késő délutánig 855 600 adag érkezett Magyarországra.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) március 22-én jelentette be, hogy hamarosan újabb két keleti vakcina (a CanSino és a CoviShield) válhat hamarosan elérhetővé Magyarországon. Ha a tárgyalások sikeresek lesznek és az újabb forrásból is vakcinaszállítmányok érkeznek Magyarországra, úgy - a korábbiakhoz hasonlóan - minden gyártási tételt a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) jóváhagyását követően lehet alkalmazni.

"A járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, egyre nő a betegek száma" - hívták fel a figyelmet, hozzátéve: az a cél, hogy minél többen minél előbb kapják meg az első oltást.

Kitértek arra is, az operatív törzs kifejezetten azt kérte a háziorvosoktól, hogy a még be nem oltott regisztrált időseket oltsák ezzel a vakcinával is, hogy az idősek minél előbb védettek legyenek. Az eddig regisztrált 65 év felettiek 65 százaléka már megkapta az oltást - olvasható a kormányzati oldalon.

Már 37 ezer doboz favipiravirt írtak fel a háziorvosok az otthonukban gyógyulóknak

Tekintettel a koronavírus-járvány harmadik hullámában meredeken emelkedő fertőzöttek számára már a házorvosok is felírhatják a koronavírus-fertőzés kórházi kezelésében már igen hatásosnak bizonyult favipiravir tablettát az otthonukban gyógyuló enyhe vagy középsúlyos tüneteket mutató betegek kezelésére, ezzel is elősegítve a betegség könnyebb lefolyását és csökkentve a kórházi kezelést igénylő betegek számát.

A gyógyszer ingyenesen kiváltható. Magyarország favipiparir készletét a kínai és japán beszerzések mellett már a hazai gyártás is garantálja, hisz már két hazai gyártó is gyárt favipiravir tartalmú gyógyszert: az Egis és a Meditop. Jelenleg minden gyógyszertár részére, és rajtuk keresztül minden koronavírusos beteg részére - akinek a háziorvosa vagy a covid ambulancia orvosa javasolja - hozzáférhető a favipiravir. A Hungaropharma minden Magyarországi gyógyszertár részére képes legalább napi egyszer kiszállítani a megrendeléseiket.

(MTI/koronavirus.gov.hu)

Ajánlott cikkek - COVID-19 védőoltás és kezelés

Hozzászólások (2)

Cikkajánló

Allergiás nátha Allergiás nátha

A tünetek súlyosságának megítélése lényeges a kezelés szempontjából.

A COVID-19 elleni vakcinák...

A COVID-19 elleni oltásokról rengeteg információt lehet olvasni, azonban sokszor nehéz kiszűrni a valós adatokat, követni a fejlesztések meglepően...

Koronavírus-fertőzöttek számának...

Az ismert, adott napon fennálló COVID-19-fertőzéses esetek számának időbeli alakulása és megyék szerinti eloszlása Magyarországon. Oldalunk naponta...

Országos tisztifőorvos: húsvétkor...

A húsvét arról szólt, hogy "tegyünk egymásért". "Mindenki meghallotta a hívó szót" - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány...

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

Megfáztam vagy koronavírusos vagyok?...

A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek...

A COVID-19 elleni vakcina...

Azok közül, akik nemrégiben megkapták a COVID-19 elleni, Pfizer-BioNTech által kifejlesztett védőoltást a brit állami egészségügyi szolgálattól...

Gyakori kérdések-válaszok a...

2020. december 26-án megérkezett Magyarországra az első vakcinaszállítmány, az Európában elsőként engedélyezett Pfizer-BioNTech-vakcina. Ezzel a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.