A Johnson & Johnson COVID-19 elleni védőoltásának jellemzői

Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító

A Johnson and Johnson COVID-19 elleni védőoltása 66 százalékos hatékonyságúnak bizonyult az enyhe és közepesen súlyos fertőzés megelőzését illetően, és 85 százalékos hatékonyságúnak mutatkozott a súlyos megbetegedés megelőzését illetően - derül ki a vállalat által közzétett vizsgálati eredményekből.

A Johnson & Johnson (J&J) koronavírus elleni kísérleti védőoltása 66%-os hatékonysággal képes megelőzni a közepesen súlyos vagy súlyos lefolyású COVID-19 megbetegedést - derül ki a vállalat által január 29-én, pénteken közzétett új vizsgálati adatokból.

Első ránézésre a vakcina nem tűnik annyira kiválónak, mint a Pfizer és a Moderna által gyártott engedélyezett vakcinák, van azonban néhány előnye.

Mindenekelőtt a J&J védőoltását csak egy dózisban kell beadni a karba, míg a Pfizer és a Moderna által előállított vakcinák két dózisban kerülnek beadásra néhány hét különbséggel. Másodsorban az oltóanyag hónapokig eltárolható hűtőben, ezáltal a szállítás és a tárolás sokkal kevésbé jelent kihívást. Harmadrészt, olcsóbb és könnyebben előállítható.

A célunk a kezdetektől fogva az volt, hogy egy egyszerű, hatásos megoldást hozzunk létre a lehető legtöbb ember számára, és hogy a lehető legnagyobb mértékben járuljunk hozzá a világjárvány megszüntetéséhez” - nyilatkozta Alex Gorsky, a Johnson & Johnson vezérigazgatója egy sajtóközleményben, miután közzétették a vállalat eredményeit.

Milyen hatékonysággal véd meg a beadott védőoltás a megbetegedéstől?

A védőoltás 66%-os hatékonysággal bír a fertőzés közepesen súlyos vagy súlyos lefolyásával szemben és 85%-os hatékonysággal rendelkezik a legsúlyosabb fertőzések kialakulásával szemben, egyetlen dózis beadását követően.

A J&J egyik vezetője elmondta, hogy az általuk kifejlesztett vakcina azért mutathatott alacsonyabb hatékonyságot, mert akkor vizsgálták, amikor magasabb volt a víruskoncentráció, köztük azon variánsok szintje is, amelyek kikerülhetik a vakcinákat.

Hányan vettek részt a vizsgálatokban?

A vizsgálatokban több mint 43 000 önkéntes vett részt 8 országban: az Egyesült Államokban, Argentínában, Brazíliában, Chilében, Kolumbiában, Mexikóban, Peruban és Dél-Afrikában.

A vizsgálat során az önkéntesek körülbelül fele kapott valódi oltást, és a vizsgálat résztvevőinek másik fele pedig nem igazi (placebo) oltóanyaggal került beoltásra annak érdekében, hogy megvizsgálják, mennyire hatásosak a vakcinák ahhoz képest, ha valaki nem kap védőoltást.

Hogyan működik a J&J vakcinája?

Adenovírus-alapú a vakcina.

Hogyan adják be ezt a védőoltást?

Az oltás során egyetlen dózis kerül beadásra a karba.

Mennyi idő elteltével alakul ki a védettség?

Bizonyos mértékű védettség már 14 nappal a védőoltás beadását követően elkezd kialakulni a fertőzéssel szemben, a teljes védettség kialakulását 28 nappal az oltás felvételét követően észlelték. Ez a védettség az idő előrehaladtával azonban még erőteljesebb lehet, mivel azon betegek köréből, akik már legalább 49 napja megkapták a védőoltást, nem számoltak be COVID-19 esetekről.

Meddig tárolható a vakcina a kórházak és egészségügyi intézmények hűtőszekrényében?

A vakcina 3 hónapig tárolható hűtőszekrényben. (Összehasonlításképpen: A Moderna vakcinája 30 napig, a Pfizer oltóanyaga 5 napig tárolható ilyen körülmények között.)

„A vállalat belátható időn belül több milliárd adagot képes előállítani” - tette hozzá Dr. Anthony Fauci, az amerikaiak elsőszámú infektológus szakértője, felvetve, hogy ugyan elképzelhető, hogy ez a vakcina nem olyan hatásos, mint a Pfizer és a Moderna mRNS-alapú oltóanyagai, szélesebb körben elterjedt eszközzé válhat a pandémia visszaszorításában.

Tovább A COVID-19 elleni vakcinák összehasonlítása

WEBBeteg logóWEBBeteg
F. Zs., fordító; Forrás: How does Johnson & Johnson's COVID-19 vaccine stack up against shots from Pfizer and Moderna? (Business Insider)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menstruációs görcsök Menstruációs görcsök

Egészséges táplálkozással enyhíthetők. Mit együnk és hogyan?

Premenstruációs tünetegyüttes Premenstruációs tünetegyüttes

Lelki és testi tünetek a menstruáció előtti napokban.

Majomhimlő: a tengeren túl...

Az Egyesült Államok közegészségügyi veszélyhelyzetet hirdetett a majomhimlő terjedése miatt.

Ismét emelkedik a szennyvíz...

A korábbi stagnálást követően országos átlagban ismét emelkedést mutat a szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja.

Okozhat-e depressziót a COVID-19?

A válasz: igen. Mára már számos tanulmány bebizonyította, hogy a poszt-COVID depresszió létező jelenség.

Amiről keveset beszélünk: A COVID-19...

Koronavírus-fertőzés kapcsán kialakuló emésztőrendszeri tünetek a COVID-19 fertőzöttek felénél alakulnak ki. Összefoglalóan elmondható, hogy...

Megfáztam vagy koronavírusos vagyok?...

A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek...

A COVID-19 kezelési lehetőségei

A SARS-CoV-2 okozta koronavírus-járvány megállításáért folyamatosan dolgoznak a szakemberek. A legnagyobb hangsúly jelenleg a védőoltásokon van...

Mit jeleznek az ellenanyagszintek...

Több megkeresés is érkezett szerkesztőségünkbe olyan személyektől a koronavírus oltás kapcsán, akik 3-4 hete már megkapták a második dózis...

Hogyan készüljünk fel a COVID-19...

Íme pár tanács, és válasz néhány gyakran feltett kérdésre azt illetően, hogy hogyan kellene felkészülni a COVID-19 elleni védőoltás beadására.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.