A Johnson & Johnson COVID-19 elleni védőoltásának jellemzői

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
megjelent:

A Johnson and Johnson COVID-19 elleni védőoltása 66 százalékos hatékonyságúnak bizonyult az enyhe és közepesen súlyos fertőzés megelőzését illetően, és 85 százalékos hatékonyságúnak mutatkozott a súlyos megbetegedés megelőzését illetően - derül ki a vállalat által közzétett vizsgálati eredményekből.

A Johnson & Johnson (J&J) koronavírus elleni kísérleti védőoltása 66%-os hatékonysággal képes megelőzni a közepesen súlyos vagy súlyos lefolyású COVID-19 megbetegedést - derül ki a vállalat által január 29-én, pénteken közzétett új vizsgálati adatokból.

Első ránézésre a vakcina nem tűnik annyira kiválónak, mint a Pfizer és a Moderna által gyártott engedélyezett vakcinák, van azonban néhány előnye.

Mindenekelőtt a J&J védőoltását csak egy dózisban kell beadni a karba, míg a Pfizer és a Moderna által előállított vakcinák két dózisban kerülnek beadásra néhány hét különbséggel. Másodsorban az oltóanyag hónapokig eltárolható hűtőben, ezáltal a szállítás és a tárolás sokkal kevésbé jelent kihívást. Harmadrészt, olcsóbb és könnyebben előállítható.

A célunk a kezdetektől fogva az volt, hogy egy egyszerű, hatásos megoldást hozzunk létre a lehető legtöbb ember számára, és hogy a lehető legnagyobb mértékben járuljunk hozzá a világjárvány megszüntetéséhez” - nyilatkozta Alex Gorsky, a Johnson & Johnson vezérigazgatója egy sajtóközleményben, miután közzétették a vállalat eredményeit.

Milyen hatékonysággal véd meg a beadott védőoltás a megbetegedéstől?

A védőoltás 66%-os hatékonysággal bír a fertőzés közepesen súlyos vagy súlyos lefolyásával szemben és 85%-os hatékonysággal rendelkezik a legsúlyosabb fertőzések kialakulásával szemben, egyetlen dózis beadását követően.

A J&J egyik vezetője elmondta, hogy az általuk kifejlesztett vakcina azért mutathatott alacsonyabb hatékonyságot, mert akkor vizsgálták, amikor magasabb volt a víruskoncentráció, köztük azon variánsok szintje is, amelyek kikerülhetik a vakcinákat.

Hányan vettek részt a vizsgálatokban?

A vizsgálatokban több mint 43 000 önkéntes vett részt 8 országban: az Egyesült Államokban, Argentínában, Brazíliában, Chilében, Kolumbiában, Mexikóban, Peruban és Dél-Afrikában.

A vizsgálat során az önkéntesek körülbelül fele kapott valódi oltást, és a vizsgálat résztvevőinek másik fele pedig nem igazi (placebo) oltóanyaggal került beoltásra annak érdekében, hogy megvizsgálják, mennyire hatásosak a vakcinák ahhoz képest, ha valaki nem kap védőoltást.

Hogyan működik a J&J vakcinája?

Adenovírus-alapú a vakcina.

Hogyan adják be ezt a védőoltást?

Az oltás során egyetlen dózis kerül beadásra a karba.

Mennyi idő elteltével alakul ki a védettség?

Bizonyos mértékű védettség már 14 nappal a védőoltás beadását követően elkezd kialakulni a fertőzéssel szemben, a teljes védettség kialakulását 28 nappal az oltás felvételét követően észlelték. Ez a védettség az idő előrehaladtával azonban még erőteljesebb lehet, mivel azon betegek köréből, akik már legalább 49 napja megkapták a védőoltást, nem számoltak be COVID-19 esetekről.

Meddig tárolható a vakcina a kórházak és egészségügyi intézmények hűtőszekrényében?

A vakcina 3 hónapig tárolható hűtőszekrényben. (Összehasonlításképpen: A Moderna vakcinája 30 napig, a Pfizer oltóanyaga 5 napig tárolható ilyen körülmények között.)

„A vállalat belátható időn belül több milliárd adagot képes előállítani” - tette hozzá Dr. Anthony Fauci, az amerikaiak elsőszámú infektológus szakértője, felvetve, hogy ugyan elképzelhető, hogy ez a vakcina nem olyan hatásos, mint a Pfizer és a Moderna mRNS-alapú oltóanyagai, szélesebb körben elterjedt eszközzé válhat a pandémia visszaszorításában.

Tovább A COVID-19 elleni vakcinák összehasonlítása

WEBBeteg logóWEBBeteg
Füzesi Zsuzsa, fordító; Forrás: How does Johnson & Johnson's COVID-19 vaccine stack up against shots from Pfizer and Moderna? (Business Insider)

Cikkajánló

COVID-19
A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni talán lehet a betegséget.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.