Negyedik covid oltás biztonságos-e

Tisztelt Doktornő! A lányom, aki 30 éves, 2021 április 9.-én és 30-án kapta meg itthon a Sputnik vakcina két dózisát. Most viszont Németországban él és dolgozik, ahol a Sputnikot nem ismerik el, így oltatlannak számít. November 15.-én ott megkapta a Pfizer első dózisát, és rá egy hónapra megkaphatja a második dózist is, amire a jelenlegi ottani szigorú szabályok miatt szüksége van. Véleménye szerint van-e valami veszélye ennek az immár negyedik vakcina beadásának? Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Szabó Zsuzsanna válasza koronavírus elleni védőoltás témában

Tisztelt Kérdező!

Jelenleg kevés a tapasztalat még a koronavírus elleni vakcina negyedik dózisával kapcsolatban, szórványosan kaptak csak páciensek negyedik dózist. Feltételezhető azonban, hogy erre hamarosan egyébként is szükség lesz, bár hazánkban erre vonatkozóan jelenleg eljárásrend nem ismert. Emiatt szükséges lehet az eset egyéni személyes mérlegelésére az oltóorvos által -vagyis, hogy milyen ütemezéssel oltja be az oltandó pácienst. Mindazonáltal fontos mellé tenni, hogy vannak akik a Sputnyik oltásra Janssent kaptak "3.-nak" panaszmentesen, amely utóbbi bár egy dózisú vakcina mégis önmagában "a két oltási " sornak feltethető meg. A Pfizer vakcina nagyon kevés ellenjavallattal rendelkezik, a lánya esetében a Sputnik beadása pedig régen volt. Javasolom, hogy az oltóorvossal beszéljék meg, hogy olthatónak tartja -e a lányát, a lánya egészségügyi dokumentációinak ismeretében. Ezek ismerete nélkül nyilatkozni nem lehet.

Albert Bourla a Pfizer elnöke egy hete nyilatkozta, hogy valószínűleg szükség lehet negyedik oltásra kb. 12 hónappal a harmadik oltás után, az omikron variáns egyéb tulajdonságinak függvényében esetleg hamarabb is. Tehát az ő véleménye szerint nem a negyedik oltás szükségessége a kérdés, hanem annak időzítése.

üdvözlettel: Dr. Szabó Zsuzsanna

Dr. Szabó Zsuzsanna
Dr. Szabó Zsuzsanna Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő
Kérdés: 2021. november 27., 18:49; Megválaszolva: 2021. december 13., 13:25
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Emlékeztető oltás
Sztrók utáni Covid vakcina felvétel
Egészséges ember széklete is okozhat...
Tisztelt Dr! Egy igen szerencsétlen eset miatt írok. A kérdés teljesen komoly, bár leírva talán nem annak tűnik. Dugulást szereltem a WC lefolyó...
Lehetek-e férges a macskámtól?
Kedves Doktornő/Doktor Úr! A cicámról kiderült, hogy férges. Kis fehér rizsszem alakú férgek jönnek ki belőle. Kezelését megkezdték. A...
Toxoplasma