A COVID-19 elleni vakcina mellékhatásai: mire utalnak az oltási reakciók?

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
megjelent:

Azok közül, akik nemrégiben megkapták a COVID-19 elleni, Pfizer-BioNTech által kifejlesztett védőoltást a brit állami egészségügyi szolgálattól (NHS), nagyjából minden harmadik ember számolt be valamilyen mellékhatásról. Mi következik a mellékhatások jelentkezéséből?

A brit kutatók, akik a visszajelzéseket gyűjtötték, azt állapították meg, hogy ezek egyike sem volt súlyos. Az egyik gyakran jelentkező mellékhatás enyhe fájdalomérzet volt az injekció beadásának helyén.

A szakértők véleménye szerint a mintegy 40 000 - főként egészségügyi dolgozótól - származó eredmények megnyugtatóak azon több millió ember számára, akik már megkapták a védőoltást.

Néhány mellékhatás jelentkezése várható, és ez nem baj - mondják a szakértők. Ez nem maga a betegség, hanem a szervezet reakciója az oltóanyagra.

A beoltottak ötödénél alakult ki láz

A kutatók egy alkalmazáson keresztül kértek visszajelzést olyan személyektől, akik január elejéig a Pfizer-BioNTech által előállított vakcina legalább egy dózisát megkapták.

A londoni King's College kutatócsoportja az alábbiakat állapította meg:

  • a beoltottak 37%-a tapasztalt néhány, az oltás beadásának helyén jelentkező „utóhatást”, például fájdalmat vagy duzzanatot az injekció beadásnak helye közelében az első dózis beadását követően, ez az arány körülbelül 45%-ra emelkedett annál a 10 000 személynél, akik mindkét dózist megkapták;
  • a beoltottak 14%-a esetében fordult elő legalább egy, teljes szervezetet érintő (szisztémás) utóhatás, például láz, fájdalmak vagy hidegrázás, az első dózis beadását követő hét napon belül, és ez az arány 22% körüli értékre nőtt a második dózis beadását követően.

Ezek az utóhatások néhány napon belül elmúltak. (Hasonló hazai tapasztalatokról számolt be januárban Dr. Szlávik János főorvos is. - WEBBeteg)

Az eddigi összes orvosi vizsgálat és valós életből szerzett tapasztalat arra enged következtetni, hogy a vakcinák biztonságosak és hatásosak. A biztonságosságra vonatkozó ellenőrzések világszerte folytatódnak.

Az orvosok azt mondják, hogy azok az emberek, akik kórelőzményében előfordult jelentős allergiás reakció a Pfizer-BioNTech által előállított vakcina (vagy az ahhoz hasonló Moderna vakcina) összetevőivel szemben, nem kaphatják meg ezeket a védőoltásokat. Kevés esetben fordult elő kezelést igénylő allergiás reakció.

Mi következik a mellékhatások jelentkezéséből?

Dr. Anna Goodman, a londoni Guy's és St. Thomas Kórházak munkatársa, aki vizsgálatokat folytatott más koronavírus vakcinákat (Oxford-AstraZeneca és Novavax) illetően, úgy nyilatkozott, hogy a mellékhatások kellemetlenek lehetnek, de arra engednek következtetni, hogy az immunrendszer reagál a vakcinára.

Utalhat megbetegedésre is a láz - Az embereknek azonban továbbra is be kellett tartaniuk a szociális távolságtartásra vonatkozó szabályokat, mert a védettség lehet, hogy nem 100 százalékos. Mindenkit, akinek láza, vagy egyéb olyan tünete van, ami felveti a koronavírus lehetőségét, még abban az esetben is tesztelni kell, ha már megkapta a védőoltást.

Ha magasabb a lázam, aktívabb az immunrendszerem? - „A magasabb lázból nem adódik nagyobb mértékű immunitás” - mondta Dr. Goodman. „Ilyet nem feltételezhetünk, habár arra következtethetünk belőle, hogy az immunrendszerünk végzi a dolgát.

Mit tegyek láz esetén? - Az emberek bevehetnek láz-, és fájdalomcsillapítókat enyhe mellékhatások jelentkezése esetén, például karfájdalom esetén - javasolta Dr. Goodman.

További információk a vakcinák biztonságosságáról:

WEBBeteg logóWEBBeteg.hu, Füzesi Zsuzsa, fordító
Forrás: Study reveals extent of Covid vaccine side-effects (BBC News)

Cikkajánló

A COVID-19 elleni vakcinák összehasonlítása

Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Koronavírus védőoltás
A COVID-19 elleni oltásokról rengeteg információt lehet olvasni, azonban sokszor nehéz kiszűrni a valós adatokat, követni a fejlesztések meglepően gyors ütemét, vagy eldönteni, minek higgyünk. Összefoglaló a vakcinákkal kapcsolatos legfontosabb aktuális tudnivalókról.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.