A COVID-19 elleni vakcina mellékhatásai: mire utalnak az oltási reakciók?

Szerző: WEBBeteg.hu - F. Zs., fordító

Azok közül, akik nemrégiben megkapták a COVID-19 elleni, Pfizer-BioNTech által kifejlesztett védőoltást a brit állami egészségügyi szolgálattól (NHS), nagyjából minden harmadik ember számolt be valamilyen mellékhatásról. Mi következik a mellékhatások jelentkezéséből?

A brit kutatók, akik a visszajelzéseket gyűjtötték, azt állapították meg, hogy ezek egyike sem volt súlyos. Az egyik gyakran jelentkező mellékhatás enyhe fájdalomérzet volt az injekció beadásának helyén.

A szakértők véleménye szerint a mintegy 40 000 - főként egészségügyi dolgozótól - származó eredmények megnyugtatóak azon több millió ember számára, akik már megkapták a védőoltást.

Néhány mellékhatás jelentkezése várható, és ez nem baj - mondják a szakértők. Ez nem maga a betegség, hanem a szervezet reakciója az oltóanyagra.

A beoltottak ötödénél alakult ki láz

A kutatók egy alkalmazáson keresztül kértek visszajelzést olyan személyektől, akik január elejéig a Pfizer-BioNTech által előállított vakcina legalább egy dózisát megkapták.

A londoni King's College kutatócsoportja az alábbiakat állapította meg:

  • a beoltottak 37%-a tapasztalt néhány, az oltás beadásának helyén jelentkező „utóhatást”, például fájdalmat vagy duzzanatot az injekció beadásnak helye közelében az első dózis beadását követően, ez az arány körülbelül 45%-ra emelkedett annál a 10 000 személynél, akik mindkét dózist megkapták;
  • a beoltottak 14%-a esetében fordult elő legalább egy, teljes szervezetet érintő (szisztémás) utóhatás, például láz, fájdalmak vagy hidegrázás, az első dózis beadását követő hét napon belül, és ez az arány 22% körüli értékre nőtt a második dózis beadását követően.

Ezek az utóhatások néhány napon belül elmúltak. (Hasonló hazai tapasztalatokról számolt be januárban Dr. Szlávik János főorvos is. - WEBBeteg)

Az eddigi összes orvosi vizsgálat és valós életből szerzett tapasztalat arra enged következtetni, hogy a vakcinák biztonságosak és hatásosak. A biztonságosságra vonatkozó ellenőrzések világszerte folytatódnak.

Az orvosok azt mondják, hogy azok az emberek, akik kórelőzményében előfordult jelentős allergiás reakció a Pfizer-BioNTech által előállított vakcina (vagy az ahhoz hasonló Moderna vakcina) összetevőivel szemben, nem kaphatják meg ezeket a védőoltásokat. Kevés esetben fordult elő kezelést igénylő allergiás reakció.

Mi következik a mellékhatások jelentkezéséből?

Dr. Anna Goodman, a londoni Guy's és St. Thomas Kórházak munkatársa, aki vizsgálatokat folytatott más koronavírus vakcinákat (Oxford-AstraZeneca és Novavax) illetően, úgy nyilatkozott, hogy a mellékhatások kellemetlenek lehetnek, de arra engednek következtetni, hogy az immunrendszer reagál a vakcinára.

Utalhat megbetegedésre is a láz - Az embereknek azonban továbbra is be kellett tartaniuk a szociális távolságtartásra vonatkozó szabályokat, mert a védettség lehet, hogy nem 100 százalékos. Mindenkit, akinek láza, vagy egyéb olyan tünete van, ami felveti a koronavírus lehetőségét, még abban az esetben is tesztelni kell, ha már megkapta a védőoltást.

Ha magasabb a lázam, aktívabb az immunrendszerem? - „A magasabb lázból nem adódik nagyobb mértékű immunitás” - mondta Dr. Goodman. „Ilyet nem feltételezhetünk, habár arra következtethetünk belőle, hogy az immunrendszerünk végzi a dolgát.

Mit tegyek láz esetén? - Az emberek bevehetnek láz-, és fájdalomcsillapítókat enyhe mellékhatások jelentkezése esetén, például karfájdalom esetén - javasolta Dr. Goodman.

További információk a vakcinák biztonságosságáról:

WEBBeteg.hu logóWEBBeteg.hu, F. Zs., fordító
Forrás: Study reveals extent of Covid vaccine side-effects (BBC News)

Hozzászólások (38)

Cikkajánló

Vesebetegség Vesebetegség

Kerülendőek a kalcium és magas oxálsav tartalmú ételek?

Májfoltok Májfoltok

Kialakulás és kezelés. Hogyan előzhető meg a májfoltok kialakulása?

Koronavírus - 246 új fertőzött...

A beoltottak száma 5 825 831, közülük 5 530 279 fő már a második oltását is megkapta, 438 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.

Enyhén csökken a szennyvíz...

Enyhén csökken a szennyvíz koronavírus-koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a legfrissebb adatokat ismertetve.

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

A koronavírus pszichológiai hatásai...

A változásra fel lehet készülni – fogalmaz a Magyar Tudományos Akadémia számára készített ismeretterjesztő írásában Gyarmathy Éva klinikai és...

Koronavírus után - ezek a...

Szerencsére sokan meggyógyulnak a COVID-ból, de felépülésük után gyakran még hónapokig küzdenek krónikus fáradtsággal, memória- és...

Megfáztam vagy koronavírusos vagyok?...

A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek...

Gyakori kérdések-válaszok a...

2020. december 26-án megérkezett Magyarországra az első vakcinaszállítmány, az Európában elsőként engedélyezett Pfizer-BioNTech-vakcina. Ezzel a...

Miért veszélyes ennyire a COVID-19?

Az emberiségnek már sokszor kellett különféle vírusok fenyegetésével szembenéznie. Átélt már nem is egy pandémiát - mégse vonul(t) karanténba a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.