Covishield: mit tudunk India COVID-19 elleni védőoltásáról?

Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító

A Covishield az Oxford-AstraZeneca által kifejlesztett vakcinának a világ legnagyobb oltóanyaggyártója, a ’Serum Institute of India’ elnevezésű indiai vállalat által helyben gyártott változata. Állításuk szerint havonta több mint 50 millió vakcinadózist állítanak elő.

A vakcina egy csimpánzoktól származó, közönséges megfázást okozó vírus (közismert nevén egy adenovírus) legyengített változatából készül, melyet úgy módosítottak, hogy jobban hasonlítson a koronavírusra - ugyanakkor nem okozhat betegséget.

Amikor a vakcinát beadják valakinek, az arra készteti az immunrendszert, hogy antitesteket kezdjen termelni, és felkészíti a szervezetet a koronavírus-fertőzés elleni támadásra.

A vakcina két dózisban kerül beadásra, 4-12 hét különbséggel. Biztonságosan tárolható 2 °C és 8 °C közötti hőmérsékleten - ami egy háztartásokban is megtalálható hűtőszekrény által biztosítható -, és az egészségügyi intézményekben meglévő körülmények közé is szállítható, például háziorvosi rendelőkbe.

Ezáltal a disztribúciója könnyebben kivitelezhető, mint néhány egyéb vakcinának.

A Pfizer-BioNTech által kifejlesztett vakcinát, amellyel jelenleg több országban is oltanak, mínusz 70 °C-on szükséges tárolni, és csak korlátozott számú alkalommal lehet mozgatni, ami külön kihívást jelent Indiában, ahol a nyári hőmérséklet elérheti az 50 °C-ot.

Mennyire hatékony a Covishield?

Az Oxford-AstraZeneca által fejlesztett vakcina nemzetközi klinikai vizsgálatai azt mutatták, hogy amikor az emberek megkapták mindkét dózist, a hatékonyság elérte a 90%-ot.

Még közzé nem tett adatok azonban arra engednek következtetni, hogy ha hosszabb időszakot hagyunk az első és a második dózisok beadása között, az növeli a vakcina teljes hatékonyságát; azoknál vizsgálva, akiknek ennek megfelelően került beadásra az oltóanyag, 70%-os hatékonyságot állapítottak meg már az első dózis beadását követően.

A vakcina indiai gyártója, a Serum Institute (SII) azt állítja, hogy a Covishield „rendkívül hatékony”, és ezt az állítást Brazíliából, illetve az Egyesült Királyságból származó fázis III. vizsgálatok erősítik meg. A klinikai vizsgálatok folyamata három szakaszból tevődik össze annak megállapítása érdekében, hogy a vakcina jó immunválaszokat vált-e ki, és hogy okoz-e bármilyen elfogadhatatlan mellékhatást.

Az ’All India Drug Action Network’ elnevezésű betegjogi csoport azonban azt állítja, hogy a vakcina jóváhagyása elhamarkodott volt, mivel a gyártó nem készített áthidaló, úgynevezett „bridging vizsgálatot” az oltóanyagról indiai személyek bevonásával.

A vállalat úgy nyilatkozott, hogy februárban megpróbálja elvégezni a vakcina „bridging vizsgálatát” Indiában. Egyes szakértők szerint nincs ok azt feltételezni, hogy ezen vizsgálat szerint nem lesz majd olyan hatékony a vakcina, tekintve, hogy a már befejezett klinikai vizsgálatok sokféle korosztályba és etnikumba tartozó személy részvételével készültek.

A CoviShield 2021. március 22-én kapott ideiglenes alkalmazási engedélyt Magyarországon.

COVID-vakcinák

WEBBeteg.hu logóWEBBeteg
F. Zs., fordító; Forrás: Covishield and Covaxin: What we know about India's Covid-19 vaccines (bbc.com)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hererák Hererák

Mitől alakulhat ki? Mik lehetnek a tünetei? Hogyan történik a kezelése?

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

Koronavírus napi jelentés: 73-an...

A péntek reggel közzétett adatok szerint Magyarországon 8921 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 327 014 főre nőtt a...

Meddig tart a COVID-19 elleni...

Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem...

Megfáztam vagy koronavírusos vagyok?...

A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek...

A COVID-19 elleni vakcina...

Azok közül, akik nemrégiben megkapták a COVID-19 elleni, Pfizer-BioNTech által kifejlesztett védőoltást a brit állami egészségügyi szolgálattól...

Védőoltás, antitest kezelés...

Érdemes pár fogalmat tisztázni, hogy az információáradatban ne vesszünk el, a koronavírussal kapcsolatban sem. A koronavírus kapcsán is többféle...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.