Covishield: mit tudunk India COVID-19 elleni védőoltásáról?

Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító
Megjelent: 2021.03.23

A Covishield az Oxford-AstraZeneca által kifejlesztett vakcinának a világ legnagyobb oltóanyaggyártója, a ’Serum Institute of India’ elnevezésű indiai vállalat által helyben gyártott változata. Állításuk szerint havonta több mint 50 millió vakcinadózist állítanak elő.

A vakcina egy csimpánzoktól származó, közönséges megfázást okozó vírus (közismert nevén egy adenovírus) legyengített változatából készül, melyet úgy módosítottak, hogy jobban hasonlítson a koronavírusra - ugyanakkor nem okozhat betegséget.

Amikor a vakcinát beadják valakinek, az arra készteti az immunrendszert, hogy antitesteket kezdjen termelni, és felkészíti a szervezetet a koronavírus-fertőzés elleni támadásra.

A vakcina két dózisban kerül beadásra, 4-12 hét különbséggel. Biztonságosan tárolható 2 °C és 8 °C közötti hőmérsékleten - ami egy háztartásokban is megtalálható hűtőszekrény által biztosítható -, és az egészségügyi intézményekben meglévő körülmények közé is szállítható, például háziorvosi rendelőkbe.

Ezáltal a disztribúciója könnyebben kivitelezhető, mint néhány egyéb vakcinának.

A Pfizer-BioNTech által kifejlesztett vakcinát, amellyel jelenleg több országban is oltanak, mínusz 70 °C-on szükséges tárolni, és csak korlátozott számú alkalommal lehet mozgatni, ami külön kihívást jelent Indiában, ahol a nyári hőmérséklet elérheti az 50 °C-ot.

Mennyire hatékony a Covishield?

Az Oxford-AstraZeneca által fejlesztett vakcina nemzetközi klinikai vizsgálatai azt mutatták, hogy amikor az emberek megkapták mindkét dózist, a hatékonyság elérte a 90%-ot.

Még közzé nem tett adatok azonban arra engednek következtetni, hogy ha hosszabb időszakot hagyunk az első és a második dózisok beadása között, az növeli a vakcina teljes hatékonyságát; azoknál vizsgálva, akiknek ennek megfelelően került beadásra az oltóanyag, 70%-os hatékonyságot állapítottak meg már az első dózis beadását követően.

A vakcina indiai gyártója, a Serum Institute (SII) azt állítja, hogy a Covishield „rendkívül hatékony”, és ezt az állítást Brazíliából, illetve az Egyesült Királyságból származó fázis III. vizsgálatok erősítik meg. A klinikai vizsgálatok folyamata három szakaszból tevődik össze annak megállapítása érdekében, hogy a vakcina jó immunválaszokat vált-e ki, és hogy okoz-e bármilyen elfogadhatatlan mellékhatást.

Az ’All India Drug Action Network’ elnevezésű betegjogi csoport azonban azt állítja, hogy a vakcina jóváhagyása elhamarkodott volt, mivel a gyártó nem készített áthidaló, úgynevezett „bridging vizsgálatot” az oltóanyagról indiai személyek bevonásával.

A vállalat úgy nyilatkozott, hogy februárban megpróbálja elvégezni a vakcina „bridging vizsgálatát” Indiában. Egyes szakértők szerint nincs ok azt feltételezni, hogy ezen vizsgálat szerint nem lesz majd olyan hatékony a vakcina, tekintve, hogy a már befejezett klinikai vizsgálatok sokféle korosztályba és etnikumba tartozó személy részvételével készültek.

A CoviShield 2021. március 22-én kapott ideiglenes alkalmazási engedélyt Magyarországon.

COVID-vakcinák

WEBBeteg logóWEBBeteg
F. Zs., fordító; Forrás: Covishield and Covaxin: What we know about India's Covid-19 vaccines (bbc.com)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fűtési szezon Fűtési szezon

Évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse a fűtőeszközét!

A túlhajszoltság átka A túlhajszoltság átka

Potenciagondokkal is szembesülhetnek a stresszes életmódú férfiak. (x)

Stagnál a szennyvízben a koronavírus...

Az előző héten tapasztalt enyhe emelkedés után ismét stagnál a szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag országos átlagkoncentrációja.

Koronavírus - 12 307 új fertőzött...

Az elmúlt heti összesített adatokat közöljük. A beoltottak száma 6 417 738 fő, közülük 6 203 972 fő a második, 3 896 501 fő a harmadik, 340 651...

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

Vakcinált terhes, védett magzat

A terhesen felvett védőoltás elősegíti, hogy ellenanyag kerüljön át a magzatba - igazolják a kutatások. Emellett az elmúlt két évben...

Miért érdemes oltatni, ha átesett a...

Érdemes-e felvenni bármelyik COVID-19 elleni védőoltást, ha már egyszer átestem a fertőzésen? A kutatások szerint erre egyértelmű igen a válasz....

A koronavírus-fertőzés és a vakcina...

Sokakban felmerül a kérdés: mi vált ki erősebb, hatékonyabb immunválaszt, a koronavírus-fertőzés által kiváltott, vagy a védőoltás által...

Kell a harmadik oltás. De mikor?

A harmadik emlékeztető oltás az eddigi tudományos eredmények alapján segít optimalizálni a vakcinák által nyújtott védelmet. Lássuk, melyik...

Még mindig van mit megtudnunk a delta...

Milyen a delta-variáns okozta betegség jellemző lefolyása és hogyan hat a szervezetre? Mennyire védenek a vakcinák az új vírusmutációval való...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.