A Parsonage-Turner szindróma (PTS) - Felkari fájdalmat és izomgyengeséget okozó ideggyulladás

Dr. Ujj Zsófia Ágnes
szerző: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - WEBBeteg
megjelent:

A Parsonage-Turner-szindróma egy, az ideggyógyászat területéhez tartozó kórállapot. A felkar- kulcscsont magasságában lévő karidegfonat vagyis a plexus brachialis ideg gyulladását jelöli (plexus brachialis neuritis). Ritka kórkép, előfordulása csekély, de gondolni kell rá.

Milyen tüneteket okoz a kórkép?

Jellemzően egyik oldali (de érintheti mindkét oldalt is, főleg fertőzés következtében) idegfonatot érintő gyulladás. Alapvetően változó erősségű fájdalmat okoz, esetleg elsősorban a fájdalom miatt izomgyengeséget, következményesen izomsorvadást. Sok esetben hirtelen kialakuló panaszok jellemzik, előtérben a fájdalommal, ami nem mindig kapcsolódik megelőző elváltozáshoz. Ugyanakkor sok esetben trauma, sérülés, de akár megerőltető edzés vagy fizikai munka is lehet a kórtörténetben.

Az elmúlt időszakban több esetet közölt a szakirodalom, mely során COVID-vakcinációt követően alakul ki a szindróma.

Idővel már nem önmagában a fájdalom miatti korlátolt mozgás, de maga a neuritis miatt is felléphet izomkárosodás, tartós, krónikus fájdalom is.

A fájdalmat követően gyakran izomgyengeség jelenik meg, mely a felkart érinti, így elsősorba a kar emelése okoz panaszokat. A következményes izomsorvadás tovább rontja és bonyolítja a panaszokat.

Hogyan derülhet fény a Parsonage-Turner-szindrómára?

A panaszok miatt kerül az érintett orvoshoz. Traumatológia, ortopédia, reumatológia szakterület találkozik a kórképpel, vagy közvetlenül az ideggyógyászat.

A kórtörténet felvétele szükséges, laboratóriumi vizsgálatok, a gyulladás, autoimmun kórképek, izomkárosodás felmérésére.

Az ideggyógyász fizikai vizsgálattal már észleli mind az izomgyengeséget, de akár az ideg érintettségét is.

Részletes képalkotó vizsgálatok (elsősorban MRI, de akár röntgen, elkülöníteni más kórképtől, pl. gyulladástól, daganattól) lehet szükséges, illetve célirányosan neurológiai speciális vizsgálatok az izom és ideg károsodásának megítélésére (elektroneurográfia (ENG), elektromiográfia (EMG)).

Fontos a vizsgálatok folytatása elkülönítés céljából gerincsérv, gerinc sérülése, szisztémás neurológiai eltérés részjelensége irányába.

Hogyan kezelhető a Parsonage-Turner-szindróma?

Fájdalomcsillapító, nemszteroid gyulladáscsökkentő, súlyos esetben vagy elviselhetetlen panaszok esetén szteroid adása indokolt. Akár kombinációban, kábító fájdalomcsillapító adásával.

Gyógytorna, fizikoterápia (erősítő torna, TENS kezelés) mindig javasolt.

Bár a prognózis jó, sok esetben sajnos elhúzódóan jelentkeznek a tünetek, fájdalom és gyengeség, akár évekig is eltarthat a felépülés. A hamar végzett diagnosztika és kezelés mindenképpen előnyös!

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Felhasznált irodalom: Kétoldali Parsonage–Turner-szindróma COVID–19-vakcinációt követően. Esetismertetés és az irodalom áttekintése (AKJournals)

Cikkajánló

Elsősegély
Elsősegély

Elsősegély rovarcsípések esetén.

Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta és Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Siró Péter, neurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.