Védőoltás téma

Kötelező és ajánlott védőoltások gyermekkorban

WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos, Aktualizálta: Dr. Schlick-Szabó Anna, Bethesda Gyermekkórház

Védőoltás

A védőoltások az úgynevezett aktív immunizálás eszközei. Ez azt jelenti, hogy az élő, legyengített kórokozót, elölt kórokozót vagy a kórokozó valamely alegységét tartalmazó oltás beadása után a szervezet saját immunválasza hozza létre a védő hatást. Legyünk tisztában a kötelező és a szabadon választott védőoltásokkal.

Megkaptam a COVID elleni oltást, miért kérjem az influenza ellenit? - Influenza kérdezz-felelek

Dr. Ludwig Endre

Gyakori felvetés, ami sokszor előkerül. A kérdésre Dr. Ludwig Endre járványügyi szakember válaszol.

A maszk hogy tudta ennyire megfogni az influenzát - Influenza kérdezz-felelek

Dr. Ócsai Lajos

Létezik egy lakossági alapvédettség, mert szinte mindenki átesett valamilyen influenzavírus okozta fertőzésen? A kérdésre Dr. Ócsai Lajos járványügyi szakember válaszol.

Influenza – erősebb lehet az idei szezon

WEBBeteg - Népszava

Legkésőbb október 15-ig valamennyi háziorvoshoz megérkezik a térítésmentesen kérhető influenza-elleni, hazai gyártású 3Fluart oltás. De ezen felül receptre kapható készítményt is igénybe lehet venni az influenza elleni védekezésben.

Egyszerre is be lehet adni az influenza és a koronavírus elleni vakcinát

portfolio.hu

Akár egyszerre, eltérő végtagokba történő beadással is hozzá lehet jutni Magyarországon az influenza és a koronavírus elleni vakcinához, de jobb 1-2 hetet várni a két oltás között – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ válaszai alapján a portfolio.hu.

Az influenzaoltás védhet a COVID-19 súlyos következményeitől

MTI

Az éves influenzaoltás védelmet nyújthat a COVID-19 számos súlyos következményével szemben - derült ki a témában készített eddigi legnagyobb tanulmányból.

Oltások által felszámolt fertőző betegségek - Mit jelentenek az oltások az emberiségnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos

Az oltások története nem az első oltással kezdődött - Edward Jenner tehénhimlő-pustulákból származó anyagot használt fel a himlő elleni védelem biztosítására -, hanem inkább a történelem fertőzésekkel tarkított hosszú évtizedeivel. Különösen azzal a korai időszakkal, amikor a himlő anyagának felhasználásával a korabeli tudósok immunitást próbáltak biztosítani a betegség ellen.

A COVID-19 elleni vakcinák fejlesztése tudományos támpontot adhat a HIV elleni oltáshoz is

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

A koronavírus elleni védőoltások végső soron a HIV elleni sikeres és nagyon hatékony vakcina kidolgozását is segíthetik - hangsúlyozza dr. Anthony Fauci, a fertőző betegségekkel és allergiával foglalkozó amerikai kutatóintézet (National Institute for Allergy and Infectious Diseases (NIAID)) igazgatója.

A HIV megelőzése

WEBBeteg - G. A., újságíró, Lektorálta: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász

A HIV-fertőzés a lakosság körében még manapság is az egyik legfélelmetesebb betegségnek számít. Amennyiben valakinél megállapítják, hogy HIV-pozitív, a kombinált terápiát minél hamarabb el kell indítani a kedvezőbb kimenetel érdekében.

A földimogyoró-allergiás betegek reménykedhetnek - Új oltás készül

WEBBeteg.hu - Szegő Miklós, fordító, lektorálta: Dr. Árki Ildikó

A földimogyoró az egyik leggyakoribb ételallergén, amely akár anafilaxiát vagy akár halált is okozhat. Világszerte is növekszik az ételallergiák és az azokhoz kapcsolódó életveszélyes anafilaxia előfordulása. Az Allergia Világszervezet jelentése szerint ez 220-550 millió embert érint.