Pneumococcus téma

Az agyhártyagyulladás

WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus - 2019-12-27 13:03
Agyhártyagyulladás
Az idegrendszert érintő fertőző betegségek közül az agyhártyagyulladás (meningitis) a legismertebb. Amikor a hírek hirtelen jelentkező, súlyos lefolyású, fertőző agyhártyagyulladásról szólnak, a betegség gennyes, baktériumok okozta formája zajlik.

Védőoltások az agyhártyagyulladás ellen

WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus - 2022-07-22 17:00
Agyhártyagyulladás
Az agyhártyagyulladást számos baktérium vagy vírus okozhatja, így a súlyos betegség megelőzése teljes mértékben nem biztosítható. A leggyakoribb és legveszélyesebb baktériumfajták ellen azonban elérhetőek védőoltások, így a sokszor halálos kimenetelű betegség jelentős részben megelőzhető.

A Streptococcusok okozta fertőzések

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos, Dr. Reinhardt István - 2022-06-23 18:33
Streptococcus
A Streptococcusok olyan fertőző baktériumok, amelyek változatos megbetegedéseket okozhatnak. Az A-csoport legjelentősebb képviselője a Streptococcus pyogenes, más néven a húsevő baktérium.

Hogyan előzzük meg a tüdőgyulladást?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, Dr. Jóna Angelika, gyermekgyógyász - 2022-04-06 14:33
Tüdőgyulladás
A tüdőgyulladás leggyakrabban azért alakul ki, mert immunrendszere valami miatt (átmenetileg vagy tartósan) gyengébb. Egészsége megőrzésével vagy akár védőoltással sokat tehet azért, hogy megelőzze a betegség kialakulását.

Tüdőgyulladás: okok, tünetek, kezelés

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2021-11-30 16:03
Tüdőgyulladás
A tüdőgyulladás a tüdő szöveteinek gyulladása fertőzés, allergia vagy fizikai-kémiai okok következtében. Néhány ipari országban a tüdőgyulladás a leggyakoribb halálok a fertőző betegségek közül.

A tüdőgyulladás és tünetei

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus - 2019-11-09 11:36
Tüdőgyulladás
A tüdőgyulladás világszinten a gyerekek vezető haláloka, ám a gyerekek, idősek és legyengült emberek mellett lecsaphat az egyébként egészséges fiatal felnőttekre is. A tizedik leggyakoribb halálhoz vezető ok még napjainkban is a tüdőgyulladás.

A pneumococcus-fertőzés

WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus - 2019-06-24 16:05
A köznyelvben pneumococcusként említett Streptococcus pneumoniae nevű baktérium a típusos bakteriális tüdőgyulladás, a gennyes agyhártyagyulladás, valamint az arc- és orrmelléküreg-gyulladások tipikus kórokozója. Minden életkorban képes súlyos betegségeket okozni, a legveszélyeztetettebb az 5 év alatti és a 65 év feletti korosztály.

Kérdések és tévhitek a tüdőgyulladásról

Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gyermektüdőgyógyász - 2017-02-02 21:41
A tüdőgyulladások teljes biztonsággal nem védhetők ki. A dohányzás abbahagyása után helyreáll a tüdő öntisztuló képessége, amely jelentősen csökkenti a tüdőgyulladás kialakulásának a kockázatát.

Amit mi is megtehetünk tüdőgyulladás esetén

WEBBeteg összeállítás - 2016-12-20 17:25
Mivel a tüdőgyulladásnak több típusa van (és valamilyen alapbetegség talaján alakul ki), ezeknek a tünetei is különbözhetnek egymástól, sokszor nehéz felismerni a betegséget. Mit tehetünk, mielőtt orvoshoz fordulnánk? Mit kérdezhet tőlünk az orvos? Hasznos tanácsok.
A kötelező oltási rend része lett a pneumococcus baktérium elleni oltás, amellyel középfülgyulladás, arcüreggyulladás, tüdőgyulladás és agyhártyagyulladás előzhető meg; a hatályos rendelet a Magyar Közlöny 2014. évi 46. számában jelent meg.
Jövőre kötelezővé teszik a pneumococcus elleni védőoltást, a humán papilloma vírus (HPV) elleni vakcina pedig kötelezően felajánlandó lesz - jelentette be Beneda Attila, az egészségügyért felelős államtitkárság kabinetfőnöke hétfőn Budapesten.

A bakteriális agyhártyagyulladás kockázata gyerekeknél

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2013-07-26 18:37
A bakteriális agyhártyagyulladással fertőzött gyerekek harmadánál– negyedénél tapasztalható halláscsökkenés – derült ki egy kutatásból. Ez azonban – az esettanulmányok retrospektív felülvizsgálata alapján - megelőzhető a korai, célzott antibiotikum kezeléssel.
Sikeres a pneumoccocus baktérium okozta megbetegedések ellen indított oltási program, a 2 éves kor alatti gyermekek nagy többsége már megkapta az első oltásokat - mondta el Molnár Kornélia helyettes tiszti főorvos csütörtökön az MTI-nek.

Már kérhető a pneumococcus elleni védőoltás

Független Hírügynökség - 2008-10-01 10:21
Október elsejétől a két éven aluli kisgyermekek ingyen kaphatják meg itthon a pneumococcus elleni védőoltást, ha kérik ezt a szülők - így döntött korábban a kormány. Magyarországon körülbelül 185-190 ezer kisgyermek tartozik az érintett korosztályba.
Az eredetileg tervezett szeptemberi kezdés helyett októbertől lesz ingyenes és kötelező a pneumococcus elleni védőoltás a két év alatti gyermekek számára. Az intézkedést még Horváth Ágnes jelentette be tavasszal.

Ingyenes lesz a pneumococcus elleni védőoltás

Független Hírügynökség - 2008-04-25 15:24
Szeptembertől ingyenesen igényelhetik a szülők 2 év alatti gyerekeiknek a pneumococcus baktérium elleni védőoltást, a kötelező védőoltások közé pedig várhatóan 2010-től kerül be - jelentette be Horváth Ágnes egészségügyi miniszter pénteken, sajtótájékoztatón.

védőoltás

Orvos valaszol - Dr. Sarkadi Adrien - 2020-11-12 13:02
Tisztelt Doktornő! Édesanyámmal kapcsolatban szeretném véleményét kérni. Ő 66 éves, colitis ulcerosaban szenved, melyet salazopyrin tablettával kezelnek. Teljesen panaszmentes, laborértékek (CRP, májfunkció, stb.) normál tartományban, hasi uh neg

Pneumococcus baktérium által okozott tüdögyulladás

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2009-08-18 09:33
Szeretném megkérdezni, hogy Ön szerint érdemes e a férjem részére beadatni a pneumococcus baktérium által okozott tüdőgyulladás elleni oltást? Férjem 63 éves COPD-es beteg IV-es fokozatú. Tüdőgondozói ellenőrzés alatt áll. A gyógyszereket és a spray

Pneomococcus

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2008-04-24 08:13
Tisztelt doktor nő/úr! Kisfiam 9 hónapos és már 6.alkalommal van gyulladt torka náthája, és 2.alkalommal van begyulladva egy hónap leforgása alatt a bal füle. Most kapott már ospamaxot, supraxot, augmentint, zyrtec cseppeket, és egy kevert orrcseppe