Új koronavírus - Megfertőződhetünk-e az élelmiszereken keresztül?

Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Importált vagy akár hazai termékek fogyasztásával megfertőződhetünk-e? Ételeken, élelmiszereken keresztül fertőzhet-e a SARS-CoV-2 vírus?

Eddig egyetlen olyan esetről sem tudunk, amelyben a COVID-19 vírusfertőzés élelmiszer fogyasztása útján következett volna be.

De mi a helyzet az ételkészítéssel?

Az ételek elkészítése során – természetesen nem csak járványhelyzetben – döntő szerepe van a higiéniai szabályok betartásának. Önmaga és mások érdekében az ételfertőzések elkerülése végett be kell tartania az általános higiéniai szabályokat, ételkészítés előtt, közben és után alaposan kezet kell mosni vízzel és szappannal. Rendszeresen tisztítsa a konyhai felületeket!

Amennyiben légúti tünetei vannak, lehetőleg ne Ön készítse el az ételeket. Tüsszentéskor, köhögéskor tartson a szája elé papírzsebkendőt, amit utána dobjon el és mosson kezet, vagy ha ez nincs kéznél, akkor legalább a könyökhajlatába tüsszentsen, köhögjön.

Mivel a SARS-CoV-2 vírus érzékeny a hőre, az ételek hőkezelésével (főzés, sütés) csökkenthető a rizikó.

Más a helyzet akkor, ha egy koronavírus-fertőzött személy közvetlenül azelőtt ráköhögött vagy tüsszentett arra az élelmiszerre, amit elfogyasztunk, ilyen esetben fennáll a megfertőződés veszélye. Ha csak megérintette az adott élelmiszert, akkor kisebb ugyan a kockázat (mivel tüsszentés, köhögés útján több vírust ad át), de szintén fennáll a fertőzésveszély. A zöldségeket, gyümölcsöket alaposan mossuk és hámozzuk meg fogyasztás előtt! Ugyanezen okból kifolyólag az otthoni karanténban lévő, igazoltan COVID-19 fertőzött beteg semmiképpen se készítsen ételt a vele egy háztartásban élőknek, és feltétlenül külön evőeszközöket használjon, valamint viseljen arcmaszkot!

Olvasson tovább!

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
B. M., szakfordító; Keine Corona-Ansteckungen über Lebensmittel (NetDoktor.de), Coronavirus: Wo steckt man sich im Alltag an? (NetDoktor.de)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Dohányzás Dohányzás

Hogyan vált egy kulturális örökség függőséggé? (x)

Indiai és brit vírusmutációt...

Az új típusú koronavírus egyik indiai vírusmutációját, illetve a brit vírusvariánst azonosították egy Bukarest határában felfedezett fertőzési...

Szputnyik vakcinára is lehet...

Már Szputnyik vakcinára is lehet időpontot foglalni - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív...

A COVID-19 elleni vakcinák...

A COVID-19 elleni oltásokról rengeteg információt lehet olvasni, azonban sokszor nehéz kiszűrni a valós adatokat, követni a fejlesztések meglepően...

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

Koronavírus után - ezek a...

Szerencsére sokan meggyógyulnak a COVID-ból, de felépülésük után gyakran még hónapokig küzdenek krónikus fáradtsággal, memória- és...

Megfáztam vagy koronavírusos vagyok?...

A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek...

A COVID-19 elleni vakcina...

Azok közül, akik nemrégiben megkapták a COVID-19 elleni, Pfizer-BioNTech által kifejlesztett védőoltást a brit állami egészségügyi szolgálattól...

Gyakori kérdések-válaszok a...

2020. december 26-án megérkezett Magyarországra az első vakcinaszállítmány, az Európában elsőként engedélyezett Pfizer-BioNTech-vakcina. Ezzel a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.