Új koronavírus: Megfertőződhetünk-e az élelmiszereken keresztül?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus megjelent:

Importált vagy akár hazai termékek fogyasztásával megfertőződhetünk-e? Ételeken, élelmiszereken keresztül fertőzhet-e a SARS-CoV-2 vírus?

Eddig egyetlen olyan esetről sem tudunk, amelyben a COVID-19 vírusfertőzés élelmiszer fogyasztása útján következett volna be.

De mi a helyzet az ételkészítéssel?

Az ételek elkészítése során – természetesen nem csak járványhelyzetben – döntő szerepe van a higiéniai szabályok betartásának. Önmaga és mások érdekében az ételfertőzések elkerülése végett be kell tartania az általános higiéniai szabályokat, ételkészítés előtt, közben és után alaposan kezet kell mosni vízzel és szappannal. Rendszeresen tisztítsa a konyhai felületeket!

Amennyiben légúti tünetei vannak, lehetőleg ne Ön készítse el az ételeket. Tüsszentéskor, köhögéskor tartson a szája elé papírzsebkendőt, amit utána dobjon el és mosson kezet, vagy ha ez nincs kéznél, akkor legalább a könyökhajlatába tüsszentsen, köhögjön.

Mivel a SARS-CoV-2 vírus érzékeny a hőre, az ételek hőkezelésével (főzés, sütés) csökkenthető a rizikó.

Más a helyzet akkor, ha egy koronavírus-fertőzött személy közvetlenül azelőtt ráköhögött vagy tüsszentett arra az élelmiszerre, amit elfogyasztunk, ilyen esetben fennáll a megfertőződés veszélye. Ha csak megérintette az adott élelmiszert, akkor kisebb ugyan a kockázat (mivel tüsszentés, köhögés útján több vírust ad át), de szintén fennáll a fertőzésveszély. A zöldségeket, gyümölcsöket alaposan mossuk és hámozzuk meg fogyasztás előtt! Ugyanezen okból kifolyólag az otthoni karanténban lévő, igazoltan COVID-19 fertőzött beteg semmiképpen se készítsen ételt a vele egy háztartásban élőknek, és feltétlenül külön evőeszközöket használjon, valamint viseljen arcmaszkot!

Tovább

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; Keine Corona-Ansteckungen über Lebensmittel (NetDoktor.de), Coronavirus: Wo steckt man sich im Alltag an? (NetDoktor.de)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.