• Új koronavírus - Megfertőződhetünk-e az élelmiszereken keresztül?

    Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Importált vagy akár hazai termékek fogyasztásával megfertőződhetünk-e? Ételeken, élelmiszereken keresztül fertőzhet-e a SARS-CoV-2 vírus?

    Eddig egyetlen olyan esetről sem tudunk, amelyben a COVID-19 vírusfertőzés élelmiszer fogyasztása útján következett volna be.

    De mi a helyzet az ételkészítéssel?

    Az ételek elkészítése során – természetesen nem csak járványhelyzetben – döntő szerepe van a higiéniai szabályok betartásának. Önmaga és mások érdekében az ételfertőzések elkerülése végett be kell tartania az általános higiéniai szabályokat, ételkészítés előtt, közben és után alaposan kezet kell mosni vízzel és szappannal. Rendszeresen tisztítsa a konyhai felületeket!

    Amennyiben légúti tünetei vannak, lehetőleg ne Ön készítse el az ételeket. Tüsszentéskor, köhögéskor tartson a szája elé papírzsebkendőt, amit utána dobjon el és mosson kezet, vagy ha ez nincs kéznél, akkor legalább a könyökhajlatába tüsszentsen, köhögjön.

    Mivel a SARS-CoV-2 vírus érzékeny a hőre, az ételek hőkezelésével (főzés, sütés) csökkenthető a rizikó.

    Hirdetés

    Más a helyzet akkor, ha egy koronavírus-fertőzött személy közvetlenül azelőtt ráköhögött vagy tüsszentett arra az élelmiszerre, amit elfogyasztunk, ilyen esetben fennáll a megfertőződés veszélye. Ha csak megérintette az adott élelmiszert, akkor kisebb ugyan a kockázat (mivel tüsszentés, köhögés útján több vírust ad át), de szintén fennáll a fertőzésveszély. A zöldségeket, gyümölcsöket alaposan mossuk és hámozzuk meg fogyasztás előtt! Ugyanezen okból kifolyólag az otthoni karanténban lévő, igazoltan COVID-19 fertőzött beteg semmiképpen se készítsen ételt a vele egy háztartásban élőknek, és feltétlenül külön evőeszközöket használjon, valamint viseljen arcmaszkot!

    Olvasson tovább!

    Forrás: WEBBeteg
    B. M., szakfordító; Keine Corona-Ansteckungen über Lebensmittel (NetDoktor.de), Coronavirus: Wo steckt man sich im Alltag an? (NetDoktor.de)
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2020.04.18 13:35, Megjelenés: 2020.04.18 13:35
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    MTI

    Halottak napján kiemelten fontos a megelőző szabályok betartása.

    Anorexia

    Anorexia

    Dr. Major Adrienne

    A kognitív viselkedésterápia szerepe az anorexia kezelésében.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, tünetek esetén pedig mindenképp maradjon otthon!

    Müller Cecília: A koronavírus elleni védekezés alól senki nem vonhatja ki magát

    Közös felelősségünk, hogy mindenki a maga helyén védekezzen, ebből senki ki nem maradhat.

    Stagnál a vírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben

    Az ország nagy részén stagnál a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben - közölte a méréseket végző Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) főosztályvezetője.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Védőoltás az új koronavírus ellen - Mit tudunk most?

    Ez év elején alakult ki nagyon rövid idő alatt a mai napig több mint 3 millió embert igazoltan megfertőző és több mint 220 ezer ember halálát okozó SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia. Gőzerővel zajlanak a kutatások a lehetséges gyógymódok és a fertőzés megelőzését célzó védőoltások fejlesztésére.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.