• Új koronavírus - Megfertőződhetünk-e az élelmiszereken keresztül?

    Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Importált vagy akár hazai termékek fogyasztásával megfertőződhetünk-e? Ételeken, élelmiszereken keresztül fertőzhet-e a SARS-CoV-2 vírus?

    Eddig egyetlen olyan esetről sem tudunk, amelyben a COVID-19 vírusfertőzés élelmiszer fogyasztása útján következett volna be.

    De mi a helyzet az ételkészítéssel?

    Az ételek elkészítése során – természetesen nem csak járványhelyzetben – döntő szerepe van a higiéniai szabályok betartásának. Önmaga és mások érdekében az ételfertőzések elkerülése végett be kell tartania az általános higiéniai szabályokat, ételkészítés előtt, közben és után alaposan kezet kell mosni vízzel és szappannal. Rendszeresen tisztítsa a konyhai felületeket!

    Amennyiben légúti tünetei vannak, lehetőleg ne Ön készítse el az ételeket. Tüsszentéskor, köhögéskor tartson a szája elé papírzsebkendőt, amit utána dobjon el és mosson kezet, vagy ha ez nincs kéznél, akkor legalább a könyökhajlatába tüsszentsen, köhögjön.

    Mivel a SARS-CoV-2 vírus érzékeny a hőre, az ételek hőkezelésével (főzés, sütés) csökkenthető a rizikó.

    Hirdetés

    Más a helyzet akkor, ha egy koronavírus-fertőzött személy közvetlenül azelőtt ráköhögött vagy tüsszentett arra az élelmiszerre, amit elfogyasztunk, ilyen esetben fennáll a megfertőződés veszélye. Ha csak megérintette az adott élelmiszert, akkor kisebb ugyan a kockázat (mivel tüsszentés, köhögés útján több vírust ad át), de szintén fennáll a fertőzésveszély. A zöldségeket, gyümölcsöket alaposan mossuk és hámozzuk meg fogyasztás előtt! Ugyanezen okból kifolyólag az otthoni karanténban lévő, igazoltan COVID-19 fertőzött beteg semmiképpen se készítsen ételt a vele egy háztartásban élőknek, és feltétlenül külön evőeszközöket használjon, valamint viseljen arcmaszkot!

    Olvasson tovább!

    Forrás: WEBBeteg
    B. M., szakfordító; Keine Corona-Ansteckungen über Lebensmittel (NetDoktor.de), Coronavirus: Wo steckt man sich im Alltag an? (NetDoktor.de)
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2020.04.18 13:35, Megjelenés: 2020.04.18 13:35
   • Cikkajánló

    SARS-CoV-2 koronavírus

    SARS-CoV-2 koronavírus

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Az új típusú koronavírus képes terjedni a levegőben is, ezt bizonyítékok támasztják alá.

    Elsősegély

    Elsősegély

    T. A., újságíró

    Veszélyek a vízparton és a vízben. Elsősegély és segítségkérés!

    A megbetegedések jelentős része külföldi vonatkozású

    A magyarországi koronavírus-fertőzöttek jelentős része külföldről érkezőkkel került kapcsolatba - hangsúlyozta az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője július 10-én a közmédiának nyilatkozva.

    Koronavírus - Ismét egyre több a fertőzött a világban

    A koronavírus okozta esetszám csökkenése nyomán több ország lazító intézkedéseket hozott, ami a fertőzöttek számának megugrásával járt - mondta Kis Zoltán, a Nemzeti Népegészségügyi Központ virológusa pénteken az M1 aktuális csatornán.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Védőoltás az új koronavírus ellen - Mit tudunk most?

    Ez év elején alakult ki nagyon rövid idő alatt a mai napig több mint 3 millió embert igazoltan megfertőző és több mint 220 ezer ember halálát okozó SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia. Gőzerővel zajlanak a kutatások a lehetséges gyógymódok és a fertőzés megelőzését célzó védőoltások fejlesztésére.

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

    Koronavírus: a leggyakoribb veszélyes alapbetegségek

    Az elhunyt koronavírus-fertőzöttek körülbelül fele-fele arányban nők, illetve férfiak. Jóval több volt a férfi áldozat a járvány kezdeti szakaszában, azonban a járvány előrehaladásával ez kiegyenlítődött. Az elhunytak átlagéletkora az eddigi adatok alapján 78 év körül alakul. Összegyűjtöttük, mely betegségek fennállása esetén súlyos a leggyakrabban a koronavírus-fertőzés.

    Mit tegyünk, ha a COVID-19 megbetegedés enyhe lefolyású nálunk?

    Szakértők szerint az enyhe lefolyású COVID-19 megbetegedés otthoni kezelése hasonló ahhoz, ahogy influenza esetén kezelnénk magunkat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.