Élelmiszer téma

Többet ésszel, mint penésszel - Mit tegyünk a penészes élelmiszerrel?

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2022-07-15 17:03
Az emberek egy része az élelmiszerekben esetlegesen előforduló kórokozóktól, vegyi anyagoktól (növényvédőszer-, állatgyógyszer-maradékok, adalékanyagok) tart, míg mások az új technológiáktól (genetikailag módosított élelmiszerek) félnek. Az egyre tudatosabb és nagyobb létszámú népesség folyamatosan megköveteli az elegendő, jó minőségű, biztonságos és széles kínálatot nyújtó élelmiszer-ellátást.

Hasznos tippek az ételmérgezés elkerüléséhez

Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus - 2022-06-25 15:37
Nyaranta jelentősen megugrik az ételmérgezések, ételfertőzések száma, és nem csak a hírhedt szalmonella állhat a háttérben. A nagy melegben nem is kell különösebben nagy hanyagság ahhoz, hogy romlott, fertőzött élelmiszert fogyasszunk, éppen ezért még fokozottabban kell ügyelnünk a konyhai higiéniára.

Tápérték, biológiai érték és élvezeti érték

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2022-04-13 18:33
Élelmiszer
Szervezetünk a működéséhez, növekedéséhez és megújulásához szükséges energiát az élelmiszerekben lévő tápanyagokból nyeri.

Mivel kínáld a menekülteket?

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2022-03-24 14:26
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége összeállított egy rövid listát, amit érdemes figyelembe venni, amikor étellel, itallal kínáljuk az Ukrajnából érkező menekülteket. A rendkívüli élethelyzetbe került, sokszor traumatizált emberek, köztük gyermekek esetében a következőket tartsuk szem előtt vendéglátóként vagy adományozóként.

A prosztata betegségei és természetes védelme

Oxygen Medical - Dr. Babai László, prevenciós szakértő - 2022-02-26 22:03
A torontói egyetemen jó ideje vizsgálják az élelmiszerek és tápanyagok egészségre gyakorolt hatását. A prosztatarák megelőzése céljából is tesztelték már számos élelmiszer védőhatását, hogy még teljesebbé tehessék a betegség terápiáját.

Tények és tévhitek a szénhidrátokról

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2021-07-06 05:05
Számtalan olyan diétáról olvashatunk manapság, amelyben kisebb-nagyobb mértékben száműznünk kell étrendünkből a szénhidrátokat. Mindezt azért, mert az emberek fő gonoszként a szénhidrátokat okolják az elhízás miatt. Pedig a szénhidrátokra nagy szüksége van szervezetünknek.

Ezekkel károsítjuk leginkább csontjainkat

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2021-06-30 20:35
Milyen tevékenységek vagy élelmiszerek lehetnek káros hatással a csontrendszerünkre? Összegyűjtöttük, hogy mire érdemes odafigyelnie, ha meg akarja óvni csontjait.

Étel okozta megbetegedések

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2020-07-12 15:06
Minden évben 23 milliónál is több európai betegszik meg a kétes, bizonytalan eredetű, egészségre ártalmas (nem feltétlenül a megromlott) élelmiszerek fogyasztása miatt - ez azonban csak a jéghegy csúcsa, írja a legfrissebb adatokat tartalmazó, Koppenhágában keltezett Európai Uniós jelentés (címe: Az élelmiszerek közvetítette betegségek terhe a WHO európai régiójában).
Az élelmiszerek házhozszállítása során is számos élelmiszerbiztonsági szabályra kell figyelemmel lenni. A jelenlegi járványhelyzetben sok vállalkozás dönt e szolgáltatási forma elindítása mellett, így a Nemzeti Népegészségügyi Központ összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat és indokolt speciális teendőket.

Káros-e a szellentés visszatartása?

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2019-06-09 19:03
A nők általában még csak beszélni sem hajlandóak a szellentésről, míg a férfiak sokkal nyitottabbak a témában. Felmerül azonban a kérdés, milyen következményekkel járhat, káros lehet-e annak visszatartása?

Fagyasztott vagy friss: melyiket válasszam?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2017-07-13 02:51
Mindannyiunknak jól esik egy frissítő gyümölcs- vagy zöldségturmix, saláta vagy leves. A megannyi finom ételt a legjobb, ha frissen készítjük el, ám gondolni kell a hidegebb napokra is, ezért lehet kiváló megoldás a gyorsfagyasztás.
Mitől bio a bioélelmiszer? Mi az az emulgeálószer? És a térfogatnövelő meg az ízfokozó? Mitől homogénezett a tej? Tartósítószer és társai, avagy segítünk eligazodni a csomagoláson olvasható kifejezésekben.
Az élelmiszerek megfelelő tárolására is figyelni kell a nagy melegben, hiszen vannak baktériumok, amelyek kifejezetten a meleget szeretik - figyelmeztetett Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) főigazgató-helyettese hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Light termékek, E-számok, segítünk eligazodni!

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2015-04-22 11:39

Még a gyakorlott háziasszonyoknak is nehéz úgy válogatni termékeket az élelmiszer vásárlás során, hogy azok megfeleljenek az egészséges táplálkozás követelményeinek. Dietetikus szakértőnk, Antal Emese segít eligazodni az E-számok és light termékek útvesztőiben.

Olvasson további egészségtudatos tippeket: egeszsegedre.webbeteg.hu

Szigorodnak az élelmiszerek jelölésének törvényi előírásai szombattól, ekkor lép hatályba a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló, közvetlenül alkalmazandó uniós rendelet - közölte a Taylor Wessing e|n|w|c nemzetközi ügyvédi iroda kedden az MTI-vel.

NÉBIH felhívás - kiemelten figyeljünk a csomagolt élelmiszerek sértetlenségére

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - 2014-12-12 02:51
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) telefonos bejelentő vonalára lakossági bejelentés érkezett. A bejelentés szerint egy üzletlánc - budapesti üzleteiben kapható - sajátmárkás palackozott víz és élelmiszer termékei esetében szándékos szennyezés történhetett, feltehetően gazdasági kár okozása céljából.

Tények és tévhitek az adalékanyagokról

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2014-10-17 07:38
Az adalékanyagok szót meghallva általában egészségre káros, mesterséges vegyületek jutnak eszünkbe, amelyeket azért adnak az élelmiszerekhez, hogy általuk befolyásolják, javítsák a termék minőségét, állagát, eltarthatóságát.

Nyűvektől hemzsegő tojásokat foglalt le a NÉBIH

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - 2014-09-30 12:01
Több mint 380 000 db lejárt minőség megőrzési idejű tojást foglalt le és semmisíttetett meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Kiemelt Ügyek Igazgatósága egy Bács-Kiskun megyei tojáscsomagoló üzemben.
A múlt hónap végén életbe lépett a Magyar Élelmiszerkönyv kézműves élelmiszerekre vonatkozó irányelve, amely meghatározza, hogy mi tekinthető kézműves (míves) élelmiszernek - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára egy budapesti szakmai fórumon kedden.