Élelmiszer téma

Étel okozta megbetegedések

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

Minden évben 23 milliónál is több európai betegszik meg a kétes, bizonytalan eredetű, egészségre ártalmas (nem feltétlenül a megromlott) élelmiszerek fogyasztása miatt - ez azonban csak a jéghegy csúcsa, írja a legfrissebb adatokat tartalmazó, Koppenhágában keltezett Európai Uniós jelentés (címe: Az élelmiszerek közvetítette betegségek terhe a WHO európai régiójában). Az összeállítást a Biztonságos Élelmiszerek (első) Világnapjára (június 7.) hozták nyilvánosságra, nem véletlenül a téma szempontjából amúgy különösen kritikus nyári idényre időzítve.

Ezekkel károsítjuk leginkább csontjainkat

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos

Milyen tevékenységek vagy élelmiszerek lehetnek káros hatással a csontrendszerünkre? Összegyűjtöttük, hogy mire érdemes odafigyelnie, ha meg akarja óvni csontjait.

A prosztata betegségei és természetes védelme

Oxygen Medical - Dr. Babai László, prevenciós szakértő

A torontói egyetemen jó ideje vizsgálják az élelmiszerek és tápanyagok egészségre gyakorolt hatását. A prosztatarák megelőzése céljából is tesztelték már számos élelmiszer védőhatását, hogy még teljesebbé tehessék a betegség terápiáját.

Nébih: a vészhelyzet alatt felértékelődött az élelmiszerek tartóssága, csomagolt jellege

MTI

A járványügyi veszélyhelyzetben felértékelődött az élelmiszerek tartóssága, csomagolt jellege, valamint előtérbe kerültek az otthoni sütés-főzéshez szükséges termékek - állapította meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának Marketing és Kereskedelem Intézete és a TÉT Platform járványügyi helyzet élelmiszerfogyasztásra gyakorolt hatásait vizsgáló kutatása.

Új koronavírus - Megfertőződhetünk-e az élelmiszereken keresztül?

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Importált vagy akár hazai termékek fogyasztásával megfertőződhetünk-e? Ételeken, élelmiszereken keresztül fertőzhet-e a SARS-CoV-2 vírus?

Tanácsok élelmiszer-házhozszállítást végző vállalkozásoknak a koronavírus-járvány idején

Nemzeti Népegészségügyi Központ

Az élelmiszerek házhozszállítása során is számos élelmiszerbiztonsági szabályra kell figyelemmel lenni. A jelenlegi járványhelyzetben sok vállalkozás dönt e szolgáltatási forma elindítása mellett, így a Nemzeti Népegészségügyi Központ összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat és indokolt speciális teendőket.

Csökkent az egészségtelen élelmiszerek mennyisége

MTI

Magyarország 2019-ben radikálisan csökkentette a szív- és érrendszeri betegségekben jelentős szerepet játszó transzzsírsavak mennyiségét az élelmiszerekben.

Hasznos tippek az ételmérgezés elkerüléséhez

Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus

Nyaranta jelentősen megugrik az életmérgezések, ételfertőzések száma, és nem csak a hírhedt szalmonella állhat a háttérben. A nagy melegben nem is kell különösebben nagy hanyagság ahhoz, hogy romlott, fertőzött élelmiszert fogyasszunk, éppen ezért még fokozottabban kell ügyelnünk a konyhai higiéniára.

Káros-e a szellentés visszatartása?

WEBBeteg - Cs. K. fordító, Lektorálta: Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus

A nők általában még csak beszélni sem hajlandóak a szellentésről, míg a férfiak sokkal nyitottabbak a témában. Felmerül azonban a kérdés, milyen következményekkel járhat, káros lehet-e annak visszatartása?

Tápérték, biológiai érték és élvezeti érték

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Szervezetünk a működéséhez, növekedéséhez és megújulásához szükséges energiát az élelmiszerekben lévő tápanyagokból nyeri.