Élelmiszer téma

Hasznos tippek az ételmérgezés elkerüléséhez

Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus

Nyaranta jelentősen megugrik az ételmérgezések, ételfertőzések száma, és nem csak a hírhedt szalmonella állhat a háttérben. A nagy melegben nem is kell különösebben nagy hanyagság ahhoz, hogy romlott, fertőzött élelmiszert fogyasszunk, éppen ezért még fokozottabban kell ügyelnünk a konyhai higiéniára.

Tápérték, biológiai érték és élvezeti érték

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Szervezetünk a működéséhez, növekedéséhez és megújulásához szükséges energiát az élelmiszerekben lévő tápanyagokból nyeri.

Mivel kínáld a menekülteket?

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége összeállított egy rövid listát, amit érdemes figyelembe venni, amikor étellel, itallal kínáljuk az Ukrajnából érkező menekülteket. A rendkívüli élethelyzetbe került, sokszor traumatizált emberek, köztük gyermekek esetében a következőket tartsuk szem előtt vendéglátóként vagy adományozóként.

A prosztata betegségei és természetes védelme

Oxygen Medical - Dr. Babai László, prevenciós szakértő

A torontói egyetemen jó ideje vizsgálják az élelmiszerek és tápanyagok egészségre gyakorolt hatását. A prosztatarák megelőzése céljából is tesztelték már számos élelmiszer védőhatását, hogy még teljesebbé tehessék a betegség terápiáját.

Tények és tévhitek a szénhidrátokról

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Számtalan olyan diétáról olvashatunk manapság, amelyben kisebb-nagyobb mértékben száműznünk kell étrendünkből a szénhidrátokat. Mindezt azért, mert az emberek fő gonoszként a szénhidrátokat okolják az elhízás miatt. Pedig a szénhidrátokra nagy szüksége van szervezetünknek.

Ezekkel károsítjuk leginkább csontjainkat

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos

Milyen tevékenységek vagy élelmiszerek lehetnek káros hatással a csontrendszerünkre? Összegyűjtöttük, hogy mire érdemes odafigyelnie, ha meg akarja óvni csontjait.

Étel okozta megbetegedések

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

Minden évben 23 milliónál is több európai betegszik meg a kétes, bizonytalan eredetű, egészségre ártalmas (nem feltétlenül a megromlott) élelmiszerek fogyasztása miatt - ez azonban csak a jéghegy csúcsa, írja a legfrissebb adatokat tartalmazó, Koppenhágában keltezett Európai Uniós jelentés (címe: Az élelmiszerek közvetítette betegségek terhe a WHO európai régiójában).

Nébih: a vészhelyzet alatt felértékelődött az élelmiszerek tartóssága, csomagolt jellege

MTI

A járványügyi veszélyhelyzetben felértékelődött az élelmiszerek tartóssága, csomagolt jellege, valamint előtérbe kerültek az otthoni sütés-főzéshez szükséges termékek - állapította meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának Marketing és Kereskedelem Intézete és a TÉT Platform járványügyi helyzet élelmiszerfogyasztásra gyakorolt hatásait vizsgáló kutatása.

Új koronavírus - Megfertőződhetünk-e az élelmiszereken keresztül?

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Importált vagy akár hazai termékek fogyasztásával megfertőződhetünk-e? Ételeken, élelmiszereken keresztül fertőzhet-e a SARS-CoV-2 vírus?

Tanácsok élelmiszer-házhozszállítást végző vállalkozásoknak a koronavírus-járvány idején

Nemzeti Népegészségügyi Központ

Az élelmiszerek házhozszállítása során is számos élelmiszerbiztonsági szabályra kell figyelemmel lenni. A jelenlegi járványhelyzetben sok vállalkozás dönt e szolgáltatási forma elindítása mellett, így a Nemzeti Népegészségügyi Központ összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat és indokolt speciális teendőket.