Étel téma

Táplálkozzon okosan, hogy okos legyen

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika

Azt tudjuk, hogy az igénytelen étkezés hosszú távon okozhat problémákat. De vajon bizonyos ételek fogyasztása tényleg okosabbá vagy stressztűrőbbé tesz bennünket?

Nyaralás meglepetések nélkül: mit együnk?

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

Utazáshoz könnyen emészthető, nem romlékony ételt, szendvicset vigyünk magunkkal, lényeges, hogy ne okozzanak a hasban kellemetlen szorító, puffasztó érzést! Csomagoljuk külön a lédús zöldségeket, mert azok eláztatják a szendvicsünk tartalmát!

Új koronavírus - Megfertőződhetünk-e az élelmiszereken keresztül?

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Importált vagy akár hazai termékek fogyasztásával megfertőződhetünk-e? Ételeken, élelmiszereken keresztül fertőzhet-e a SARS-CoV-2 vírus?

Varázslatos színek természetes alapanyagokból

Több mint TestŐr

A tésztaétel nem kell, hogy haszontalan, üres kalória legyen. Természetes fűszerekkel, növényi hatóanyagokkal nemcsak színezhető, de a tápértékét, vitamin- és ásványanyag tartalmát is növelni lehet. A zöld vagy a kék alga gyönyörűen megszínezi a nyers tésztát, de kurkumával vagy sáfránnyal is élénk színeket lehet elérni. Emellett színezőanyag lehet még a cékla vagy a kaktusz gyümölcs is.

Varázslatos receptekkel az ebéd is élménnyé alakul át

Több mint TestŐr

Fontos, hogy az étkezés ne csak táplálékbevitel legyen. Egy mesterien elkészített étel művészien tálalva, hangulatos környezetben és persze kellemes társasággal élménnyé alakul át. Az étkezés, akár egy ízutazás, pihenőt jelenthet a pörgős napokban, és segít megélni és értékelni az élet apróbb szépségeit.

Hizlaló gyümölcslevek, alattomos grapefruit - Meglepő tények

drportal.hu

Mindannyian szeretnénk egészségesen étkezni, ám ennek érdekében rengeteg dologra kell odafigyelnünk: milyen tartósítószerekkel, színezékekkel készült az élelmiszer, na és persze mekkora kalóriatartalommal bír. Azonban ha mindezeket szem előtt tartjuk, akkor is akadhat olyan információ, amivel olykor még a leginkább egészségtudatos vásárlók sincsenek tisztában.

Feldolgozott ételek pro és kontra

drportal.hu

Feldolgozott ételekként emlegetjük azokat, amelyek fizikai és kémiai eljárásokon esnek át, így végeredményben más jellegű ételt kapunk, mint amilyen az alapanyag volt. Tehát lehet feldolgozott étel egy kolbász is, amit különféle húsokból állítottak elő, de lehet egy konzerv készétel is, amibe mindenféle sókat és anyagokat tettek, hogy sokáig fogyasztható maradjon.

A mai technológiával akár biominőségű is lehet egy konzerv!

Több mint TestŐr

Régi beidegződés, hogy a konzerv étel nem egészséges, hiszen a modern innovációk a konzervipart is megújították. A gyors és kíméletes vákuum eljárással a zöldség a földekről akár néhány óra alatt a dobozba kerülhet, és így tartósítószer-mentesen is megőrzi a frissességét.

Ételt csak okosan vigyen a gyerek az iskolába!

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)

Az új tanév kezdetén a számos teendő között arra is érdemes odafigyelni, hogy tízóraira és uzsonnára mit és hogyan visznek a gyerekek az iskolába. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal összegyűjtötte a legfontosabb szempontokat, hogy a gyerekek a főétkezések között is jót, s jól ehessenek.

Idegméreg az ételekben? 4 tény a nátrium-glutamátról

TÉT Platform Egyesület

Az utóbbi hetekben számos oldalon találkozhattunk azzal a rémhírrel, hogy sok élelmiszerünket és ételünket idegméreggel fűszerezve fogyasztjuk, ami természetesen szörnyű betegségek egész sorát szabadítja ránk. A felsorolt tünetek a fejfájástól és a hasmenéstől a Parkinson-, illetve az Alzheimer-kórig terjednek. A tapasztaltabb olvasó már itt érezheti, hogy a közkedvelt tévhitek egyikével találkozott, de vajon mi a teljes igazság a nátrium-glutamát körül?