Étel téma
Táplálkozzon okosan, hogy okos legyen
WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika
Azt tudjuk, hogy az igénytelen étkezés hosszú távon okozhat problémákat. De vajon bizonyos ételek fogyasztása tényleg okosabbá, boldogabbá vagy stressztűrőbbé tesz bennünket?
Új koronavírus - Megfertőződhetünk-e az élelmiszereken keresztül?
WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Importált vagy akár hazai termékek fogyasztásával megfertőződhetünk-e? Ételeken, élelmiszereken keresztül fertőzhet-e a SARS-CoV-2 vírus?
Varázslatos színek természetes alapanyagokból
Több mint TestŐr
A tésztaétel nem kell, hogy haszontalan, üres kalória legyen. Természetes fűszerekkel, növényi hatóanyagokkal nemcsak színezhető, de a tápértékét, vitamin- és ásványanyag tartalmát is növelni lehet. A zöld vagy a kék alga gyönyörűen megszínezi a nyers tésztát, de kurkumával vagy sáfránnyal is élénk színeket lehet elérni. Emellett színezőanyag lehet még a cékla vagy a kaktusz gyümölcs is.
Varázslatos receptekkel az ebéd is élménnyé alakul át
Több mint TestŐr
Fontos, hogy az étkezés ne csak táplálékbevitel legyen. Egy mesterien elkészített étel művészien tálalva, hangulatos környezetben és persze kellemes társasággal élménnyé alakul át. Az étkezés, akár egy ízutazás, pihenőt jelenthet a pörgős napokban, és segít megélni és értékelni az élet apróbb szépségeit.
Hizlaló gyümölcslevek, alattomos grapefruit - Meglepő tények
drportal.hu
Mindannyian szeretnénk egészségesen étkezni, ám ennek érdekében rengeteg dologra kell odafigyelnünk: milyen tartósítószerekkel, színezékekkel készült az élelmiszer, na és persze mekkora kalóriatartalommal bír. Azonban ha mindezeket szem előtt tartjuk, akkor is akadhat olyan információ, amivel olykor még a leginkább egészségtudatos vásárlók sincsenek tisztában.
Feldolgozott ételek pro és kontra
drportal.hu
Feldolgozott ételekként emlegetjük azokat, amelyek fizikai és kémiai eljárásokon esnek át, így végeredményben más jellegű ételt kapunk, mint amilyen az alapanyag volt. Tehát lehet feldolgozott étel egy kolbász is, amit különféle húsokból állítottak elő, de lehet egy konzerv készétel is, amibe mindenféle sókat és anyagokat tettek, hogy sokáig fogyasztható maradjon.
68 év a csuklás világrekordja
Fül-orr-gége Központ - Dr. Augusztinovicz Mónika, fül-orr-gégész
A Guiness Rekordok Könyve szerint a kategória győztese 1922 és 1990 között minden nap 10. másodpercében csuklott, ezzel ő lett a leghosszabb ideig tartó csuklás rekordere. Ha ön ennél gyorsabban szeretne megszabadulni a tünetektől, érdemes elolvasnia dr. Augusztinovicz Monika, fül-orr-gégész orvos tanácsait!
A mai technológiával akár biominőségű is lehet egy konzerv!
Több mint TestŐr
Régi beidegződés, hogy a konzerv étel nem egészséges, hiszen a modern innovációk a konzervipart is megújították. A gyors és kíméletes vákuum eljárással a zöldség a földekről akár néhány óra alatt a dobozba kerülhet, és így tartósítószer-mentesen is megőrzi a frissességét.
Molekuláris allergiadiagnosztika

Az allergia legújabb diagnosztikai módszere, amelyet a pontos okok kiderítéséért használunk ma már, a komponens alapú, vagy molekuláris allergiadiagnosztika.
A módszer a hagyományos vizsgálatoknál lényegesen eredményesebben képes meghatározni a tünetek kiváltó okát - legyen szó gyermekről vagy felnőttről. Ennek következtében célzottabbá válik az ételallergia vagy pollenallergia kezelése.
(Forrás: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet)
Gyorsan elkészítve is lehet finom az étel
Több mint TestŐr
Nem ugyanazt jelenti a fast food, azaz gyorsétel, mint a gyorsétterem. Míg a gyorsételek legtöbbször silány alapanyagból készülnek és az egészségmegőrzésre egyáltalán nem alkalmasak, a gyorsétterem elnevezés a kiszolgálás gyorsaságára utal. Jó alapanyagokból is előállítható gyors tálalással egészséges étel. Itt a személyzet összehangolt, jól szervezett munkájára van szükség.