Covid19 védettség

Tisztelt Doktornő! 2021 januárjában átestem a Covid19 fertőzésen, majd 2+1 oltásban részesültem 2021ben. Idén nyáron nyaralás ideje alatt valószínűleg újra átestem a fertőzésen, mert az antitest study vizsgálat ezt mutatja: anti-Sars-CoV-2 1ről 118ra, anti-Sars-CoV-2S 2790ről 8230ra ugrott fel. Mindkét esetben kisebb tünetekkel járt a fertőzés, mint pl. szaglás vesztés, enyhe köhögés. Kérdésem az lenne, hogy a leírtak alapján mennyire lehetek védett a súlyos megbetegedéstől egy újbóli fertőzés esetén? Sajnálatos módon az egész járvány pszichésen is már megvisel. Köszönettel: Márk

Dr. Szabó Zsuzsanna válasza koronavírusfertőzés elleni védettség témában

Tisztelt Kérdező!

A jelenlegi kutatások szerint a most domináns koronavírus fajták esetén a legjobb védettséget a komplettált oltási sor (ez jelenleg 3 vakcinát jelent) és a fertőzésen való átesettség nyújtja. Ezek szerint ön nagy eséllyel védett. Azonban mivel főleg a domináns omikron alvariánsok (BA.4 vagy BA.5 ) nagyon gyorsan mutálódnak, ezért sajnos lehetséges egy újbóli megfertőződés is, (főleg ha megint egy újabb törzs válik dominánssá) de nagy eséllyel ahogy ön is tapasztalta inkább tünetmentesen vagy nagyon enyhe tünetekkel zajlik ilyenkor. Az autoimmun megbetegedésben szenvedők, mint ön is (Hashimoto thyeroiditis) sajnos hajlamosabbak lehetnek erre a megbetegedésre. Érdemes ellenőriztetnie a koronavírus fertőzés után a pajzsmirigyhormon-szinteket, mert ebben is lehetnek nem várt eltérések, ami szintén kihatással lehet többek között a hangulatára és a fizikai állapotára, közérzetére is.

Teljesen megértem, és nagyon sajnálom, hogy lelkileg is megviseli a járvány, főleg, hogy több fertőzésen is átesett, nem lehetett könnyű önnek. Érdemes kihasználni a szabadtéri lehetőségeket, amíg az időjárás is engedi, és kikapcsolódni, ez esetben a megfertőződés esélye is jóval elhanyagolhatóbb, kevésbé kell aggódnia, mint zárt téren, illetve a friss levegő önmagában is nyugtatólag hat a szervezetre.

Üdvözlettel: Dr. Szabó Zsuzsanna

Dr. Szabó Zsuzsanna
Dr. Szabó Zsuzsanna Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő
Kérdés: 2022. augusztus 29., 18:57 ;Megválaszolva: 2022. augusztus 30., 20:39
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Toxoplasma
Hányás, hasmenés
Zika vírus
Tisztelt Doktor Úr! 21 hetes kismama vagyok és a mai napon egy családtag kertjében elég sok csípést szereztem szúnyogtól, ami mint utóbb kiderült...
HIV fertőzés kockázata
Veszettség