Koronavírus terjedése

Szép napot! Kérdésem a koronavírus szabadtéri terjedésére irányul, konkrétan az lenne a kérdés, hogy terjedhet-e a betegség egyik emberről a másikra oly módon, hogy az utcán / közterületen elsétál egymás mellett a két illető 1-2 méterre egymástól? Tegyük fel, az egyikük pozitív, de mondjuk nem köhög, nem tüsszög, egyszerűen csak elhaladnak egymás mellett gyalog Amennyiben viszont köhög egyet az illető,- szintén a szabad téren- mekkora az a biztonsági távolság, amelyen kívül érdemes ilyenkor tartózkodni? köszönöm válaszát! Üdvözlettel;

Dr. Szabó Zsuzsanna válasza koronavírus terjedése témában

Tisztelt Kérdező!

A szabadtéri terjedés természetesen lehetséges, de statisztikailag elenyésző a zárt térben való terjedéshez képest, és sok minden befolyásolja úgymint pl. szélirány stb. Az ön által hozott példákban is lehetséges mindkettő esetben, de az első esetben ennek az esélye nagyon minimális. A második esetben az elmúlt években javasolt 1,5-2 m egy biztonságos távolságnak lett minősítve. Az interneten számos videó elérhető a koronavírus terjedésének modellezéséről.

Amennyiben aggódik, vagy egészségügyi állapota megkívánja, viseljen akár szabadtéren is maszkot, az a lehető legbiztonságosabb.

üdvözlettel Dr Szabó Zsuzsanna

Kérdés: 2022. július 25., 12:58 ;Megválaszolva: 2022. július 31., 23:33
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Covid19 védettség
HIV fertőzés kockázata
Veszettség
HPV Otthoni kezelése
Veszettség kockázata