Koronavírus terjedése

Szép napot! Kérdésem a koronavírus szabadtéri terjedésére irányul, konkrétan az lenne a kérdés, hogy terjedhet-e a betegség egyik emberről a másikra oly módon, hogy az utcán / közterületen elsétál egymás mellett a két illető 1-2 méterre egymástól? Tegyük fel, az egyikük pozitív, ,de mondjuk nem köhög, nem tüsszög, egyszerűen csak elhaladnak egymás mellett gyalog Amennyiben viszont köhög egyet az illető, - szintén a szabad téren- mekkora az a biztonsági távolság, amelyen kívül érdemes ilyenkor tartózkodni? köszönöm válaszát! Üdvözlettel.

Dr. Szabó Zsuzsanna válasza koronavírus terjedése témában

Tisztelt Kérdező! A szabadtéri terjedés természetesen lehetséges, de statisztikailag elenyésző a zárt térben való terjedéshez képest, és sok minden befolyásolja úgymint pl. szélirány stb. Az ön által hozott példákban is lehetséges mindkettő esetben, de az első esetben ennek az esélye nagyon minimális. A második esetben az elmúlt években javasolt 1,5-2 m egy biztonságos távolságnak lett minősítve. Az interneten számos videó elérhető a koronavírus terjedésének modellezéséről. Amennyiben aggódik, vagy egészségügyi állapota megkívánja, viseljen akár szabadtéren is maszkot, az a lehető legbiztonságosabb. üdvözlettel Dr Szabó Zsuzsanna

Megválaszolva: 2022. július 31.

Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek

Bakteriális intim fertőzés átadható?
Hepatitis B
Tisztelt Doktornő! Most ismerkedek egy férfival, csókig jutottunk. Ezt követően mondta el, hogy jópár éve hepatitis B fertőzöttséget diagnosztizáltak nála,...
Clamydia terjed e fürdővízzel?
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Szeretném tudni, hogy Clamydiával diagnosztizált szülő fürdővízzel átadhatta-e a kórokozót gyermekének? Válaszát köszönöm.
Hpv fertőzés során, hogyen lehet...
Kedves doktor úr, HPVt diagnosztizáltak nálam le, három héttel ezelőtt, valószínűleg a páromnál is jelen van. Két héttel ezelőtt megkaptam a HPV elleni...
HIV érték laborvizsgálat
Tisztelt Doktor Úr! Azt szeretném kérdezni Öntől, hogy a csatolt lelet teljesen negatív? Megnyugodhatok (az aktus után egy hónappal készült a labor)? Az...
Enyhe harapás idegen kutyától
Ma este megharapott egy kutya, de éppen csak a felső hámréteg sérült meg a karomon, egy nagyon enyhén vérző ponton. Az eset után kb. 15 perccel betadinnal...