Hirdetés
   • COVID-19 - Javasolt óvintézkedések a beteg környezetében élők számára

    Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Javasolt óvintézkedések az otthoni környezetben lévő, tüneteket hordozó és laboratóriumi vizsgálattal igazolt COVID-19 megbetegedésben szenvedő, vagy vizsgálat alatt álló beteggel egy háztartásban élők, párkapcsolatban élők, és gondozóik számára.

    COVID-19 - A téma cikkei

    2/1 Pervenciós tanácsok a kórházból hazaengedetteknek
    2/2 Javasolt óvintézkedések a beteg környezetében élők számára

    Az egy háztartásban élők, párkapcsolatban élők és gondozók otthoni környezetben szoros kapcsolatba kerülhetnek a tüneteket mutató, laboratóriumi vizsgálatok által igazoltan COVID-19 megbetegedésben szenvedő vagy kivizsgálás alatt álló személlyel. Ezeknek a személyeknek figyelniük kell az egészségi állapotukat és azonnal telefonálniuk kell az orvosuknak, amennyiben koronavírusos megbetegedésre utaló tünetek jelentkeznek náluk (pl.: láz, köhögés, légzési nehézség).

    Hirdetés

    A beteggel szoros kapcsolatban álló személyeknek is követniük kell az alábbi ajánlásokat:

    • Legyünk biztosak abban, hogy megértettük az orvos utasításait a gyógyszerelést és az ápolást illetően és segítsük a beteget az utasítások betartásában. Támogassuk a beteget az otthonában felmerülő alapvető szükségleteiben és abban, hogy bevásárolunk neki, kiváltjuk a gyógyszereit és egyéb személyes szükségleteit intézzük.
    • Figyeljük a beteg tüneteit. Amennyiben a beteg állapota rosszabbra fordul, hívjuk fel orvosát és mondjuk el neki, hogy a beteg laboratóriumi vizsgálattal igazoltan koronavírusos megbetegedésben szenved. Ez segít abban, hogy az egészségügyi szakemberek megtegyék a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy megakadályozzák a rendelőben vagy váróteremben levő további személyek megfertőződését. Kérjük meg az orvosunkat, hogy hívja fel a helyi vagy állami egészségügyi kirendeltséget további iránymutatásért. Amennyiben a beteg sürgős orvosi ellátásra szorul, akkor tárcsázzuk a 112-es telefonszámot, és jelezzük, hogy a betegnek koronavírusos megbetegedése van vagy fennáll annak lehetősége.

    Kapcsolattartás

    • Az egy háztartásban élő hozzátartozóknak másik szobában kell maradniuk vagy - amennyire lehetséges - a betegtől elkülönített helyen kell tartózkodniuk. Ezeknek a hozzátartozóknak, amennyiben van rá lehetőség, különálló hálószobát és fürdőszobát kell használniuk.
    • Ne engedjünk be olyan látogatókat az otthonunkba, akiket nem feltétlenül szükséges.
    • A beteggel egy háztartásban élő hozzátartozóknak kell gondoskodniuk a háziállatokról. A beteg személy a betegsége ideje alatt ne gondozza az állatokat.

    Higiénia

    • Győződjünk meg róla, hogy az otthonunkban található közös helyiségek szellőzése megfelelően biztosított, például légkondicionáló berendezés segítségével, vagy ha az időjárási körülmények lehetővé teszik, akkor egy nyitott ablakkal.
    • Gondoskodjuk a kézhigiéniáról. Gyakran mossuk meg kezünket szappannal és vízzel legalább 20 másodpercen keresztül, vagy egy legalább 60-95%-os alkoholtartalmú, alkoholalapú kézfertőtlenítővel tisztítsuk meg kezünk teljes felületét, és addig dörzsöljük össze őket, amíg száraznak nem érezzük azokat. Amennyiben a kezünk láthatóan piszkos, szappan és víz használatát részesítsük előnyben.
    • Ha nem mostunk kezet, ne nyúljunk a szemünkhöz, orrunkhoz és szánkhoz.
    • Mindennap tisztítsuk meg az összes „gyakran megérintett” felületet, úgymint a konyhapultokat, asztallapokat, kilincseket, fürdőszobai szerelvényeket, WC-ket, telefonokat, billentyűzeteket, táblagépeket és éjjeliszekrényeket. Tisztítsuk meg az összes olyan felületet is, amelyre vér, széklet vagy testnedvek kerülhetnek. Használjunk háztartási tisztító spray-t vagy törlőkendőt, a címkéjükön szereplő utasításoknak megfelelően. A címkén megtalálhatóak a tisztítószer biztonságos és hatékony használatával kapcsolatos használati utasítások, beleértve azokat az óvintézkedéseket, amelyeket be kell tartani a termék használata során (például hogy: viseljünk kesztyűt, és győződjük meg arról, hogy a termék használata során megfelelő legyen a szellőzés).
    • Ne használjunk a beteggel közösen háztartási cikkeket; például tányérokat, poharakat, csészéket, evőeszközöket, törölközőket, ágyneműt vagy egyéb tárgyakat. Miután a beteg használta őket, alaposan el kell mosnunk vagy ki kell mosnunk azokat.

    A koronavírus

    Védőfelszerelések

    • Amennyiben ugyanabban a szobában tartózkodik a beteg és a hozzátartozó, mindkettőjüknek arcmaszk viselése javallott.
    • Egyszer használatos maszk és kesztyű viselése javasolt, ha hozzáérünk a beteghez vagy érintkezésbe kell kerülnünk a beteg vérével, székletével vagy testnedveivel, mint például a nyálával, köpetével, orrváladékával, hányadékával vagy vizeletével. A használatot követően dobjuk ki az egyszer használatos maszkot és kesztyűket, és ne hasznosítsuk újra azokat.
    • Az egyéni védőfelszerelés eltávolítása során elsőként a kesztyűket vegyük le és dobjuk ki. Ezt követően azonnal mossuk meg kezünket szappannal és vízzel vagy használjunk alkoholalapú kézfertőtlenítőt. Ezt követően távolítsuk el és dobjuk ki az arcmaszkot, majd ismételten azonnal mossuk meg kezünket szappannal és vízzel vagy használjunk alkoholalapú kézfertőtlenítőt.

    Alaposan mossuk ki a szennyest

    • Azonnal távolítsuk el és mossuk ki azokat a ruhákat vagy ágyneműt, amelyen vér, széklet vagy testnedvek találhatók.
    • Viseljünk egyszer használatos kesztyűt, miközben a szennyezett tárgyakkal foglalkozunk és tartsuk azokat távol a testünktől. A kesztyűk eltávolítását követően azonnal tisztítsuk meg kezünket (szappannal és vízzel vagy egy alkoholalapú kézfertőtlenítővel).
    • Olvassuk el és kövessük a szennyesen és a ruhaneműk címkéjén, valamint a mosószeren található utasításokat. Általánosságban normál mosószert használjunk a mosógép használati utasításának megfelelően és alaposan szárítsuk meg a ruhákat a ruhanemű címkéjén javasolt legmagasabb hőfok alkalmazásával.
    • Az összes már használt egyszer használatos kesztyűt, arcmaszkot és egyéb szennyezett tárgyat egy külön szemeteszsákba helyezzünk, mielőtt más háztartási hulladékkal együtt kidobnánk azt. Ezt követően azonnal tisztítsuk meg kezünket (szappannal és vízzel vagy egy alkoholalapú kézfertőtlenítővel). Amennyiben a kezünk láthatóan piszkos, szappan és víz használatát részesítsük előnyben.

    Bármilyen további kérdés kapcsán konzultáljunk az állami vagy helyi egészségügyi hatóságokkal vagy az orvosunkkal.

    Olvasson tovább! COVID-19 - Prevenciós tanűcsok a kórházból hazaengedetteknek

    Ez is érdekelheti Az immunrendszer szerepe a koronavírus elleni védekezésben - Hogyan növelhetjük ellenálló képességünket?

    WEBBeteg
    Forrás: F. Zs., fordító; Preventing the Spread of Coronavirus Disease 2019 in Homes and Residential Communities (www.cdc.gov)
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2020.03.10 09:36, Megjelenés: 2020.03.10 09:36
   • Cikkajánló

    Kijárási korlátozás

    Kijárási korlátozás

    MTI

    Határozatlan időre meg- hosszabbítja a kormány a korlátozó intézkedést.

    Koronavírus-járvány

    Koronavírus-járvány

    koronavirus.gov.hu

    Egészségügyi védőeszközök és a kezelésnél hatásos gyógyszer is érkezett hazánkba.

    744 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma

    Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 744 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb négy idős krónikus beteg, és 67 főre emelkedett a gyógyultak száma is.

    733 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma

    Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 733 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb két 80 év feletti idős beteg, és 66 főre emelkedett a gyógyultak száma is.

    Pontosan mikortól, meddig és mennyire fertőző a koronavírus?

    A COVID-19 megbetegedést okozó vírus fertőzőképessége a tünetek meglétekor a legnagyobb, de előfordulhat a tünetek jelentkezése előtt is, még a lappangási időszakban.

    Milyen betegeket fenyeget leginkább a koronavírus?

    A koronavírus-fertőzés az átlagosnál jobban fenyegeti a gyengébb védekezőképességgel rendelkezőket, így az időseket és a krónikus betegségben szenvedőket. De pontosan milyen krónikus betegségek esetén kell fokozott kockázattal számolni?

    Lelki egészségünket is fenyegeti a koronavírus

    Még a világjárvány kezdeti időszakában járunk. Magyarországon március 4-én jelentették hivatalosan az első koronavírus-fertőzést, és március 15-én az első halálesetet. Mégis, mintha hosszú idő telt volna el a kezdetek óta. Megváltozott az időérzékelésünk is...

    A dohányzás szerepe a COVID-19 súlyosságában

    A dohányosok esetében nagyobb a rizikója, hogy az új koronavírus okozta megbetegedés (COVID-19) súlyosabb formája alakul ki, közölte a belga Rák ellenes Alapítvány (Foundation against Cancer) március 20-án egy a New England Journal of Medicine szakfolyóiratban publikált tanulmányra alapozva.

    Miért terjed ennyire agresszíven az új koronavírus?

    A jelenleg világot érintő SARS-CoV-2 általi koronavírus-járvány gyorsan és saját szempontjából sikeresen terjed. Rendkívül sok ember megfertőződött és elsősorban az idősek vagy a krónikus betegségben szenvedők közül sokan haltak meg. De miért terjed ennyire gyorsan és agresszíven a vírus?

    Kimehetünk a szabad levegőre vagy sem a járvány idején?

    A "Maradj otthon!" felhívás nem jelenti azt, hogy friss levegőre és mozgásra ne lenne szükségünk, azonban be kell tartani néhány alapvető szabályt, amennyiben kimozdulunk a falak közül.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.