• A migrén jellemzői

    Szerző: Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil, egyetemi docens

    Gyakori előfordulása, az egyénre és a társadalomra gyakorolt negatív hatása miatt a migrént tartják a legfontosabb fejfájástípusnak. A migrén egy év alatt a lakosság kb. 13 százalékát, míg élete során kb. 20 százalékát érinti (1). Nőkben lényegesen gyakrabban fordul elő. Legnagyobb mértékben az aktív korosztályokat (20-50 év közötti korcsoport) sújtja: a 40 éves korú nők negyede migrénes (2) Magyarországon hazai (3) és európai adatok alapján 1,2-1,4 millió migrénessel számolunk.

    Fontos tudni, hogy bár a hétköznapi beszélgetésben a „migrén” szót gyakran az erős fejfájás szinonímájaként használják, orvosi értelemben a migrén egy konkrét betegség, jellemző tüneti képpel és speciális kezelési lehetőségekkel.

    A „migrén” mint kifejezés a „hemicrania” szóból származik, mely magyarul féloldali fejfájást jelent. A migrénes fejfájás – legalábbis kezdetben - valóban féloldali; kezdődhet homlok-, vagy halántéktájon, máskor a tarkó környékén is, majd a legtöbb esetben a fej egyéb részeire terjed. A fájdalom a betegek 40%-ában előbb-utóbb kétoldalivá válik. A migrénes fájdalom közepes, vagy erős: a tevékenységet zavarja, sőt gyakran meg is gátolja.

    Hirdetés

    A fájdalom legtöbbször lüktető vagy görcsös: mozgásra, lehajlásra fokozódik

    A migrénes fájdalom hatékony kezelés nélkül legalább 4 óráig, de akár 3 napig is tarthat. A migrénes roham alatt a betegek a környezeti ingerekre (fények, zajok, illatok) fokozottan érzékenyek, sokan csendes, sötét szobában keresnek menedéket. Emellett a migrént kísérheti hányinger, sőt hányás is, de – a közvélekedéssel ellentétben -ezek hiánya nem zárja ki a migrént. Az is közismert, hogy a migrént előre jelezheti látászavar (szikrázó, fénylő foltok látása, esetleg csőlátás), illetve fokozatosan terjedő végtagzsibbadás vagy gyengeség is. Ezek az úgynevezett migrénes auratünetek azonban csak a migrénesek kb. negyedénél fordulnak elő (4).

    A migrén és több más betegség komorbid, azaz a véletlen alapján várhatónál gyakrabban fordulnak együtt elő. Így migrénesek körében nagyobb gyakorisággal fordul elő depresszió, szorongásos zavar, pánikzavar és öngyilkosság, míg a szervi betegségek közül a nyitott foramen ovale (a szív két pitvara közötti sövény kisebb nyílása), a nyugtalan láb szindróma, a pajzsmirigy-alulműködés, az asztma és az epilepszia (5, 6).  Emellett az aurával járó migrén esetén, ma még ismeretlen okból, az érszűkülettel járó betegségek (szívinfarktus, stroke, alsó végtagi érszűkület) kockázata kissé magasabb, mint a nem migréneseké (5)

    Mivel a migrénesek kevesebb, mint fele kapja meg a megfelelő diagnózist (ami a hatékony kezelés előfeltétele), több olyan szűrőeszközt fejlesztettek ki, mely a migrén felismerését megkönnyíti.

    A magyar nyelven elérhető hasonlók kérdőívek közül a Migréndiagnosztikus kérdőív (MDX kérdőív) több, mint 90%-os biztonsággal képes a migrén kiszűrésére (7)

    Olvasson tovább! Mikor forduljunk orvoshoz migrénes fejfájásunkkal?

    (Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil, egyetemi docens - Készült a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. támogatásával)

    Hivatkozás

    1. Lipton RB, Bigal ME, Diamond M, et al. Migraine prevalence, disease burden, and the need for preventive therapy. Neurology. 2007;68:343‐349.

    2. Stewart WF, Lipton RB, Celentano DD, Reed ML. Prevalence of migraine headache in the United States. Relation to age, income, race, and other sociodemographic factors. JAMA. 1992 Jan 1;267(1):64-9.

    3. Bánk J, Márton S. Hungarian migraine epidemiology. Headache. 2000 Feb;40(2):164-9.

    4. Headache Classification Committee of the International Headache Society (IHS). The International Classification of Headache Disorders, 3rd edition. Cephalalgia 2018;38(1):1-211. doi: 10.1177/0333102417738202

    5. Wang SJ, Chen PK, Fuh JL. Comorbidities of migraine. Front Neurol. 2010;1:16. 10.3389/fneur.2010.00016

    6. Rubino E, Rainero I, Garino F, Vicentini C, Govone F, Vacca A et al. Subclinical hypothyroidism is associated with migraine: A case-control study. Cephalalgia. 2019 Jan;39(1):15-20. doi: 10.1177/0333102418769917.

    7. Csépány É, Bozsik Gy, Kellermann I, Hajnal B, Scheidl E, Palásti Á, Tóth M, Gyüre T, Ertsey C. Új önkitöltős migrén-szűrőeszköz diagnosztikus hatékonyságának vizsgálata. Ideggyogy Sz, 2014;67(7–8):258–268.

    Anyaglezárás dátuma: 2019.08.05.

    PP-GEP-HUN-0199

    Módosítva: 2019.10.23 09:36, Megjelenés: 2019.10.23 09:36
   • Cikkajánló

    A torokfájás

    A torokfájás

    Dr. Osikóczki Orsolya

    Torokfájás esetén otthon csak akkor kúrálja magát, ha nincs láza.

    Tudásteszt

    Tudásteszt

    WEBBeteg

    Ön ismeri a migrén okait és megelőzési lehetőségeit? Tesztelje tudását!

    A fejfájások elterjedtsége

    Szinte nincs is olyan ember, akinek ne fájt volna a feje: már Pápai Páriz Ferenc, az egyik első magyar orvosi könyv, a Pax Corporis tudós szerzője is úgy vélte: A fejfájás olyan gyakori dolog, hogy az a csoda, ha valakinek nincs (1). Ez a mondat ma is megállja helyét.

    A fájdalomcsillapítók túl gyakori használatának veszélyei

    Bár a hazánkban - receptre vagy anélkül - kapható fájdalomcsillapítók a megfelelő elővigyázatosság mellett biztonságosak, érdemes szót ejteni egy olyan jelenségről, mely - hatóanyagtól függetlenül - bármely fájdalomcsillapító gyakori szedése mellett kialakulhat.

    Nyári fejfájás a migrén?

    A hőmérséklet emelkedésével és a nyári szabadságnak köszönhetően, a mindennapi rutinból való kiszabadulással, a migrén az egyik leggyakrabban jelentkező fájdalom, amire az emberek többsége a nyár folyamán panaszkodik. Különösen a nagyon forró napokon jelentkező betegségről van szó.

    Migrénje van? Ezeket az ételeket kerülje, és így kezelje a fájdalmat

    A migrénes fejfájás általában hirtelen és pulzáló fájdalommal jelentkezik. A fájdalomérzet fény hatására erősödhet, s gyakran a migrént egy figyelmeztető jelenség, az úgynevezett aura előzi meg.

    Fejfájás gyerekeknél - Mi okozhatja?

    A gyerekkori fejfájás hátterében számos ok állhat. Lehet éhség, kialvatlanság, stressz, lehet fülgyulladás, láz, agyhártyagyulladás, fejsérülés, vérszegénység, egyes gyógyszerek is fejfájást provokálhatnak stb. Egyszerű vírusfertőzés is indulhat fejfájással.

    Fájdalomcsillapító is okozhat fejfájást

    Furcsának tűnhet, de a fájdalomcsillapítók is okozhatnak fejfájást, ráadásul minél többet szedünk belőlük, annál erősebben, ez az úgynevezett gyógyszer okozta vagy rebound (visszacsapásos) fejfájás.

    A gyerekek migrénjét komolyan kell venni

    Az USA-ban mintegy 30 millió ember küzd migrénes fejfájással, mely betegség kialakulásában genetikai tényezők is szerepet játszanak.

    A tenziós fejfájás - Hogyan kezelhető?

    Bár még folyik a tudományos vita a tenziós fejfájást kiváltó okokról, szerencsére már megfelelő terápiás lehetőségek állnak a betegségben szenvedők rendelkezésre.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.