Kell-e védőoltás a nyaraláshoz?

Szerző: Dr. Rose Medical Center

Aki nem csak a poggyászát szeretné biztosíttatni, illetve nem csak baleset esetére szeretné bebiztosítani magát, ha mediterrán, vagy távoli egzotikus országba utazik, de igazán biztonságban szeretné érezni magát, annak fontos tájékozódnia a megfelelő védőoltásokról is.

A legkedveltebb nyaralási célpontok - mint Olaszország, Horvátország, Görögország, Bulgária, Törökország, Tunézia és Egyiptom – közepesen, illetve erősen fertőzöttek hepatitis A és B vírussal, helyenként előfordul a hastífusz is. A legnépszerűbb egzotikus célpontok – a Karib-térség, Dél-Amerika, Afrika, Indonézia és Ázsia dél-keleti része – esetében ezeken a betegségeken túl még a maláriával és sárgalázzal is számolnunk kell.

Dr. Pintér Zsolt, a Dr. Rose Medical Center oltóközpont vezetőjének tanácsa szerint, hepatitis A ellen mindenképp ajánlatos beoltatnunk magunkat, ha a fenti országok valamelyikébe utazunk, hiszen ez a vírus a nem megfelelő higiénés körülmények között terjed, ezért a fertőződéshez elég, ha szennyezett csapvízből készült italokat, koktélokat, jégkockát, vagy szennyezett vízzel mosott zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az egyik legkomolyabb, az egész világot érintő betegségnek tartja a hepatitis B fertőzést, ezért nem hagyhatjuk figyelmen kívül annak kockázatát sem. A hepatitis B vírus szexuális úton, vér és testnedvek által terjed, a fertőzést közvetíthetik fertőzött eszközök is – mint a borotva, körömvágó olló vagy közösen használt törülköző.

Afrika országaiban és a legtöbb trópusi országban gyakori a hastífusz előfordulása, amely a hepatitis A-hoz hasonló módon terjed. Olyan országokban, ahol rossz a közműellátottság, vagy könnyen szennyeződhet az ivóvíz, akár járványok is könnyen kitörhetnek. „A zsúfolt utcák, a közkedvelt turisztikai nevezetességek, éttermek és nyüzsgő piacok remek táptalajt jelenthetnek a vírus számára.” – figyelmeztet Dr. Pintér.

Az egzotikus betegségek közül a maláriát érdemes még kiemelni, amely szinte az összes, magas páratartalommal rendelkező trópusi országban előfordul, ahol rengeteg a szúnyog, amelyek a maláriaparazitát terjesztik emberről emberre. Malária ellen nincs védőoltás, a védekezés gyógyszeresen úton oldható meg.

Dr. Pintér szerint sokan az utolsó pillanatra hagyják az oltások beadatását, pedig a védelem általában az oltás beadásától számított egy hónap múlva alakul ki, és ha ismétlő oltásra is szükség van, akkor akár fél évet is kell hagyni a két oltás beadatása között. Az oltás általában több évre, a hepatitis B elleni oltás életre szóló védettséget biztosít.

Egzotikus betegségek - Áttekintés

Betegség

Malária Sárgaláz Vérzéses dengue-láz Tífusz Kolera

Előfordulás

Afrika,
Dél-Ázsia,
Dél-Amerika
Dél-Amerika,
Afrika
Dél-Ázsia, Afrika, Közép- és Dél-Amerika Afrika,
Dél-Ázsia,
Dél-Amerika
Dél-Ázsia

Fertőzés forrása

szúnyog szúnyog szúnyog emberi ürülék ember

Első tünetek

igen magas láz rohamok formá- jában, hányás, vérszegénység influenzaszerű tünetek, fényre történő érzékenység influenzaszerű tünetek, nyirok- csomók meg- nagyobbodása fokozatosan emelkedő láz, fejfájás hasmenés intenzív folyadék- veszteséggel

Védőoltás

nincs van nincs van nincs

Első teendők

kórházi kezelés szükséges tápanyagpótlás folyékony formában lázcsillapítás, kórházi kezelés kórházi kezelés szükséges folyadék-, só és cukorpótlás

Utazás előtti védőoltások

Emlékeztető oltások - 21 éves kor felett ajánlott a gyermekkori oltások megismétlése: diftéria (torokgyík), tetanus (merevgörcs), polio (gyermekbénulás), pertussis (szamárköhögés), MMR (mumpsz), rubeola (rózsahimlő), kanyaró – elegendő utazás előtt 1-2 nappal beadni. Tetanusz és pertussis elleni védőoltás 10 évente javasolt. Bővebben a gyermekkori védőoltásokról

Hepatitis A – minden 1 évnél idősebb gyermeknek és minden egészséges felnőttnek ajánlott, aki járványveszélyes területre látogat - Közép- és Dél-Amerika, Mexikó, Ázsia (Japán kivételével), Afrika, Kelet-Európa és egyes dél-európai, mediterrán országok érintettek. Egyetlen adag oltás 10-14 nap alatt megfelelő védelmet nyújt az utazónak. Ajánlott ismétlő oltás: 6-60 hónap múlva az első oltás felvételét követően. Így minimum 20 évre szóló védettség szerezhető. Egyetlen hepatitis A oltás 5 évre nyújt védettséget. A vakcina más oltásokkal egyidőben is alkalmazható, de más helyre adandó. Bővebben: Hepatitis A

Hepatitis B – az utazásig hátralévő idő határozza meg az oltás felvételének menetét. Ha nem több mint egy hónap áll rendelkezésre, 3 oltás felvétele javasolt. Az első oltás után 7 és 21 nappal kell ismételni. Ebben az esetben 12 hónap múlva emlékezetető oltás beadása szükséges. A négy dózis felvétele után életreszóló védettség szerezhető.

Amennyiben több idő áll rendelkezésre utazás előtt, megfelelő védettség szerezhető két darab, 1 hónapos kihagyással beadott oltás felvételével. Ebben az esetben az első oltás után 6 hónappal egy harmadik oltás felvétele szükséges a teljeskörű hepatitis B elleni védelemhez. A közel 100%-os védettség csak a 3. oltás felvétele után kb. egy hónappal alakul ki. A hepatitis B elleni védőoltás újszülött kortól adható. 11-15 éves kor között 2-szeri ismétlés elegendő.

Hepatitis A és B kombinált védőoltás – az adagolás módja megegyezik a Hepatits B oltáséval. Hepatitis B ellen közel 100%-os védettség, csak a 3. oltás felvétele után kb. egy hónappal alakul ki, míg hepatitis A ellen már a 2. oltás után 10-14 nappal). A hepatitis A és B elleni kombinált védőoltás 1 éves kortól adható.

Sárgaláz - Ez az egyetlen kötelező oltás, amelyről bizonyos országokba lépve a hatóságok kérhetik az oltást igazoló okmányt. Sárgaláz elleni oltóanyagot csak a Nemzetközi Oltóközpontban lehet felvenni. Az oltást minden 9 hónapnál idősebb személynek ajánlatos beadatni, aki járványos területre vagy olyan országba utazik, ahol a védettséget igazolni kell. Az oltási igazolvány 10 nappal a beadást követően válik érvényessé! A védőoltást célszerű legalább 6 héttel az indulás előtt beadatni.10 évre szóló védettséget biztosít. Bővebben: A sárgaláz

Hastífusz - egy adag vakcina 2 hét után biztosít kb. 95%-os védelmet biztosít 3 éven át. Ezután az oltás ismétlése csak akkor ajánlott, ha ismét fertőzött területre utazunk. 2 éves kortól adható. Bővebben: Hastífusz, paratífusz (enterális láz)

Gennyes agyhártyagyulladás - egy adag oltás 5 évre szóló védettséget biztosít, a védelem a beadást követően 2 hét múlva alakul ki. Az öt év eltelte után az oltás megismétlésére csak akkor van szükség, ha fertőzött területre utazunk. A nem-konjugált vakcina 2 éves kortól adható.

Veszettség elleni védőoltást 3 alkalommal 0-7-21 napos oltási sémában kell beadatni, utazás előtt. Veszettségre gyanús sérüléskor újabb oltás beadása szükséges. Tartós veszélyeztetettség esetén – például munkakörből kifolyólag - 1-2 évenként meg kell ismételni az oltást.

Kolera - utazás előtt két alkalommal kell felvenni 1 hetes időközzel, így 2 évre szóló 85-90%-os esélyű védettség szerezhető a betegséggel szemben. Részletesen a koleráról

Malária – a betegség ellen nincs védőoltás, helyette többféle gyógyszer is rendelkezésre áll, melyekkel megelőzhető a fertőződés. A készítmények napozásra és alkoholfogyasztásra való javallataikat tekintve különböznek. Egyes készítményeket az utazás előtt egy héttel kell elkezdeni szedni, más gyógyszerek adagolását elég elkezdeni az indulást megelőző napon is, így a „last minute” utazók számára is van megoldás.

Néhány malária parazitafaj rezisztens bizonyos gyógyszerekben található hatóanyagokra, ezért ezekkel a készítményekkel a rezisztens fajok ellen nem lesz hatékony a védekezés. A terhes kismamáknak nem ajánlott a malária elleni gyógyszerek szedése, a kisgyermekek védelme azonban megoldható.

Ha valaki épp gyermeket tervez, ügyeljen arra, hogy a malária elleni gyógyszernek ki kell ürülnie a szervezetéből a fogantatás ideje előtt. Némelyik készítménynél ez akár több hónapot is jelenthet. A malária készítményekről érdemes mindenképpen kikérni az oltóközpontok ajánlását, mivel fontos, hogy olyan gyógyszert válasszunk, amely biztosan véd az adott úti célországban előforduló változat ellen. Hazatérés után még folytatni kell a készítmények szedését. Hogy meddig, az szintén attól függ, milyen hatóanyagú a készítmény.

(Forrás: Dr. Rose Medical Center)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Majomhimlő Majomhimlő

Megérkezett Magyarországra is a majomhimlő elleni védőoltás.

Férfi nemi szervek Férfi nemi szervek

Herékkel, prosztatával, húgycsővel és vesékkel kapcsolatos érdekességek.

Utazási betegség: Mi okozza?

Az utazási betegség vagy kinetózis egy olyan tünetcsoportot jelöl, amely az egyensúly-érzékelés zavarai miatt alakul ki.

Utazási betegség: Hogyan lehet...

Az utazási betegség egyes embereknél előfordul, másoknál viszont nem jelentkezik. Mi ennek az oka, és hogyan lehet megelőzni a tüneteket?

Ritka, de igen veszélyes lehet a...

Az elmúlt évtizedekben, szórványosan ugyan, de Európában is felbukkant a Chagas-kór nevű betegség kialakulásáért felelős kórokozó, a Trypanosoma...

COVID-térkép európai nyaralást...

A horvát tengerpart és egyes osztrák tartományok is a sárga zónába kerültek az Európai Betegségvédelmi és Járványvédelmi Központ (ECDC) friss...

Utazás és fogamzásgátlás

Az utazási lehetőségeink kiszélesedésével napjainkban már bárki számára elérhetővé vált a világ szinte bármely pontja. Szervezetünk azonban...

Betegségek utazás alatt - Mire...

Sokan választanak távoli országokat úti célként, ilyenkor a többórás utazás kisebb-nagyobb rosszulléteken kívül akár komolyabb problémát is...

Keletre utazom, milyen védőoltás...

Azt szeretném megtudni, hogy milyen ajánlott védőoltásokat kell beadatnom magamnak, ha Kambodzsába szeretnék utazni egy hónapra? Nem szállodai, hanem...

Utazás, baleset, biztonság

Csonttörés, bokaficam, gyomorrontás, kórházi kezelés, horribilis számla - egyáltalán nem olyan élmények és fogalmak, amelyeket bárki szívesen...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.