Migrénes roham téma

A fejfájás mint tünet - Mire utalhat?

WEBBeteg - Ötvenentúl.hu - 2022-12-27 15:33
A mulandó fejfájások hátterében rendszerint valamilyen átmeneti ok található, melynek megszűnésével a panasz is elmúlik. Leggyakoribb okként a fertőzések, a napszúrás, a számítógépezés, a másnaposság, a rossz levegő, a nikotinmérgezés és társaik tehetők felelőssé.

A migrént provokáló tényezők

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, Dr. Szappanos Zsuzsanna - 2022-11-27 05:21
Migrén
Függetlenül attól, hogy mi az alapvető mechanizmus a migrén kialakulásának hátterében, számos dolog provokálhatja a fejfájás jelentkezését.

Triptánok a migrénes rohamok kezelésében

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - 2022-08-19 19:33
A triptánok a migrénes roham specifikus gyógyszerei, a súlyos migréntől szenvedő betegeknél gyakran ezek jelentik a megfelelő választást. Az agyi erekben érösszehúzó hatásúak, ugyanakkor csökkentik a steril gyulladásos állapotot, amely a migrén során jelentkezik az agyban.

A migrénes rohamok kezelésére szolgáló gyógyszerek

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-08-17 22:03
Migrén
A migrén kezelése gyógyszeres és nemgyógyszeres kezelések kombinációjából tevődik össze. Az orvosok különbséget tesznek a migrénes rohamok és a tünetmentes időszakok terápiája közt (migrénmegelőzés).
Először figyelték meg reggeli és esti migrénesek agyműködését különböző érzelmek feldolgozása közben. A Semmelweis Egyetem kutatói arra jutottak, hogy a félelmet másképp dolgozza fel az agy az egyes migrénes csoportokban. A betegség hátterének feltárása azért fontos, mert célzottabb gyógymódok alkalmazását teszi lehetővé és segít meghatározni, mi okozza a rohamokat.

A migrén típusai

WEBBeteg - Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus - 2022-05-20 22:03
Sokféle migréntípust írtak már le, ezek között ismert és kevésbé ismert formák is szerepelnek. Jó tudni, hogy nem mindegyik migrénes fejfájás egyforma: egyeseknek a tünetei térnek el, míg mások teljesen más korosztálynál fordulnak elő.

Mikor forduljunk orvoshoz migrénes fejfájásunkkal?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, Dr. Szappanos Zsuzsanna - 2022-04-07 14:33
Migrén
A migrén krónikus betegség, amelyet gyakran nem diagnosztizálnak és ezért nem is kezelnek megfelelően. Súlyos vagy szokatlan tünetek esetén keresse fel kezelőorvosát!
Ha Önnek volt már migrénes fejfájása, akkor bizonyára szeretné tudni, hogy mi minden provokálhatja a migrénes rohamot, és mit lehet tenni a megelőzés érdekében. Vajon hány kérdésre tud helyesen válaszolni?

A fájdalomcsillapítók túl gyakori használatának veszélyei

Dr. Ertsey Csaba PhD Med. Habil, egyetemi docens - 2022-01-16 19:03
Bár a hazánkban - receptre vagy anélkül - kapható fájdalomcsillapítók a megfelelő elővigyázatosság mellett biztonságosak, érdemes szót ejteni egy olyan jelenségről, mely - hatóanyagtól függetlenül - bármely fájdalomcsillapító gyakori szedése mellett kialakulhat.

Mióta létezik a migrén?

DRportal - 2021-05-30 11:36
A migrén, sokak hiedelmével szemben egyáltalán nem új keletű kór, a tünetek alapján valószínűnek tűnik, hogy a migrén az egyik legősibb betegség az emberiség történelmében.

Látótérkiesés, látászavar, zsibbadás - Miért történik?

WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus - 2021-02-22 07:36
Többször előfordult velem jobb oldali látótérkiesés, látászavar, arc- és kézzsibbadás, időnként beszédzavar, majd ez negyed óra múlva megszűnik, és erős féloldali fejfájás alakul ki, ami pár órát tart. A koponya-CT negatív lett. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

A migrén kezelése: fájdalomcsillapítás

Dr. Ertsey Csaba PhD Med. Habil, egyetemi docens - 2020-12-20 17:36
A migrén kezelésének két fő iránya a rohamkezelés (fájdalomcsillapítás), illetve a migrénrohamok ritkítását célzó megelőző kezelés. Általánosságban a fejfájások kezelése kapcsán elmondható, hogy fájdalomcsillapításra minden olyan esetben szükség van, ha a fejfájás már zavaró mértékű, vagy a még enyhe, nem zavaró fejfájás beavatkozás nélkül várhatóan erősödni fog.

A fejfájások elterjedtsége

Dr. Ertsey Csaba PhD Med. Habil, egyetemi docens - 2019-11-18 13:03
Szinte nincs is olyan ember, akinek ne fájt volna a feje: már Pápai Páriz Ferenc, az egyik első magyar orvosi könyv, a Pax Corporis tudós szerzője is úgy vélte: A fejfájás olyan gyakori dolog, hogy az a csoda, ha valakinek nincs (1). Ez a mondat ma is megállja helyét.

A migrén kezelése: megelőzés

Dr. Ertsey Csaba PhD Med. Habil, egyetemi docens - 2019-11-07 09:36
Ahogy a korábbiakban láttuk, a migrén kezelésének két fő lehetősége a rohamkezelés, illetve a migrénrohamok számának csökkentése (megelőző kezelés). Míg rohamkezelésre minden migrénesnek szüksége van, megelőző kezelést gyakori és/vagy a rohamoldókra nem reagáló fejfájások esetén javaslunk a migréneseknek.

A migrén jellemzői

Dr. Ertsey Csaba PhD Med. Habil, egyetemi docens - 2019-10-23 09:36
Gyakori előfordulása, az egyénre és a társadalomra gyakorolt negatív hatása miatt a migrént tartják a legfontosabb fejfájástípusnak. A migrén egy év alatt a lakosság kb. 13 százalékát, míg élete során kb. 20 százalékát érinti (1).

Önálló fejfájások

Dr. Ertsey Csaba PhD Med. Habil, egyetemi docens - 2019-10-14 14:35
Élete során a lakosság több mint 90 százalékának van hosszabb-rövidebb ideig vissza-visszatérő fejfájása. Bár a fejfájás szervi betegség (ritkán akár súlyos betegség) hírnöke is lehet, a visszatérő fejfájások túlnyomó többsége az úgynevezett önálló fejfájások közé sorolható (1,2).

A fejfájások okai

Dr. Ertsey Csaba PhD Med. Habil, egyetemi docens - 2019-10-11 09:36
A fejfájás okának megállapítása nem egyszerű feladat, hiszen nagyon sok betegség jár fejfájással. Mi sem mutatja ezt jobban, mint az, hogy a Fejfájás-kórképek Nemzetközi Osztályozása egy több mint 200 oldalas kiadvány (1).

A fájdalomérzékelés alapjai

Dr. Ertsey Csaba PhD Med. Habil, egyetemi docens - 2019-10-08 13:03
Szervezetünk érzékelő rendszere folyamatosan tájékoztat minket külső és belső környezetünk állapotáról. Ez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a különböző változásokra reagálni tudjunk. A fájdalomérzékelés alapvető biológiai haszna az, hogy felhívja a figyelmünket a testünket érő káros behatásokra, melyek a legtöbb esetben szöveti károsodást (seb, csonttörés stb.) okoznak.

A migrén gazdasági hatásai

Dr. Ertsey Csaba PhD Med. Habil, egyetemi docens - 2019-10-04 20:35
A migrén a betegek személyes életére gyakorolt hatásán túl jelentős gazdasági kihatással is bír. Ez könnyen érthető, ha belegondolunk, hogy a migrén igen gyakori, és döntően az aktív korcsoportokat érintő betegség.

A migrén hatása az egyénre és a társadalomra

Dr. Ertsey Csaba PhD Med. Habil, egyetemi docens - 2019-10-04 16:05
A migrén kb. 1,2-1,4 millió honfitársunkat érinti: erős, a tevékenységet nagy mértékben zavaró vagy akár meggátoló fejfájás, amit hányinger, az esetek egy részében hányás, fény-, illetve zajérzékenység kísér. A migrén általában éveken, évtizedeken át visszatérő rohamok formájában jelentkezik.

A gyermekkori migrén és jelei

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet - 2019-09-22 13:35
Tünetek lehetnek a 0,5-72 óráig tartó féloldali, lüktető jellegű fejfájás, mely a gyermeket akadályozza a szokványos tevékenységének elvégzésében.

Sporttal a migrén ellen: sportterápia

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2014-12-20 11:21
Akit gyakran kínoznak migrénes rohamok, gyakrabban húzzon sportcipőt! A sport pozitívan hat a migrénes rohamok erősségére, gyakoriságára és időtartamára. Ezt bizonyítják a Kieli Egyetemi Klinikán végzett vizsgálatok.

Máté Krisztina: Együtt lehet élni vele, de nem könnyű

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2010-08-03 02:53
Kiskamasz koromban fájt először a fejem, talán 10-12 éves lehettem. A második, harmadik alkalom után szüleim orvoshoz vittek, ám édesanyám is migrénes, így nem túl sokáig késlekedtek a diagnózissal. Amúgy is, a leírt tünetekből, már a legelején egyértelmű volt - Máté Krisztina újságíró tapasztalatai a migrénről.

A migrén az agy szoftverhibája

Magyar Fejfájás Társaság - 2010-05-19 09:48
A Magyar Fejfájás Társaság a napokban tartotta XVII. kongresszusát, melyen a szegedi Neurológiai Klinika munkacsoportjának kutatásai megerősítették, hogy a migrént a központi idegrendszer működészavara okozza.

Migrén: A kiismerhetetlen kór

MTI - 2010-05-07 11:16
Mi is az a migrén? Mitől tör rá áldozatára váratlanul? Kovács Éva, életmód-tanácsadó válaszol.