Colitis ulcerosa - Mikor forduljunk orvoshoz?

Szerző: WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus

Bár a colitis ulcerosa csak ritkán okoz életet veszélyeztető állapotot, egy nagyon súlyos betegség, amelynek akár életveszélyes szövődményei is lehetnek. Figyeljen a tünetekre, és szükség esetén forduljon időben orvoshoz!

A téma cikkei
4/1 Mi a colitis ulcerosa?
4/2 Colitis ulcerosa - Mikor forduljunk orvoshoz?
4/3 A colitis ulcerosa kezelése
4/4 Életviteli tanácsok colitis ulcerosa esetén

Keresse fel orvosát, hogyha székelési szokásaiban tartós változás állt be, vagy ha a colitis ulcerosa alábbi tünetei jelentkeznek:

  • hasi fájdalom,
  • vér a székletben,
  • időről időre ismétlődő hasmenés, ami nem reagál a vény nélküli gyógyszerekre,
  • két napon túl fennálló indokolatlan láz.

Orvosa nagy valószínűséggel a tünetek hátterében álló egyéb lehetséges okok kizárása után állítja fel a colitis ulcerosa diagnózisát. Ki kell zárni a Crohn-betegséget, az ischaemiás colitist, a fertőzéses megbetegedéseket, az irritábilis bél szindrómát, a diverticulitist és a vastagbélrákot. A diagnózis felállításához az alábbi vizsgálatokra lehet szükség.

  • Vérvizsgálatok. Orvosa vérvizsgálatot javasolhat a vérszegénység, illetve a fertőzéses megbetegedések kizárására. Két vizsgálat segítségével bizonyos antitestek jelenléte mutatható ki, és segítségükkel meg lehet állapítani, hogy Ön a gyulladásos bélbetegségek melyik típusától szenved. Nem minden colitis ulcerosás betegnél van azonban jelen ez az antitest. Ezek a vizsgálatok nem elég érzékenyek a rutin használathoz, de bizonyos körülmények között hasznosak lehetnek.

  • Colonoscopia. A colonoscopiás vizsgálat segítségével orvosa a teljes vastagbelet át tudja tekinteni egy vékony, rugalmas, megvilágított cső segítségével, amit egy kamerához csatlakoztatnak. Az eljárás során kis bélfal mintákat vételezhető, amelyet aztán a laboratóriumban megvizsgálnak. Néha ez a szövetminta segít alátámasztani a diagnózist. Ha a mintában gyulladásos sejtek csoportjai (más néven granulomák) találhatók, akkor nagyobb a valószínűsége a Crohn-betegség fennállásának, mert a granuloma nem jellemző a colitis ulcerosára. Az eljárás szövődményeként a vastagbél fala átfúródhat, vérzés alakulhat ki, különösen biopszia esetén.

  • Flexibilis sigmoidoscopia. Ezen eljárás során orvosa egy vékony, rugalmas, megvilágított cső segítségével tekinti át a vastagbél utolsó 50-60 cm-es szakaszát, a szigma belet. A vizsgálat általában néhány percig tart, eléggé kellemetlen, és fennáll a bélfal átlyukasztásának veszélye is. Másik probléma az eljárással, hogy a vastagbél magasabb szakaszán levő elváltozásokat ezzel a módszerrel nem lehet felismerni.

  • Báriumos beöntés. Ez a diagnosztikus vizsgálat lehetővé teszi, hogy orvosa a teljes vastagbél szakaszt röntgen vizsgálat segítségével áttekintse. A bárium egy kontraszt anyag, amely beöntéssel kerül be a bélbe, néha levegőt is adnak hozzá. A bárium feltölti és bevonja a bélfal belső felszínét, ezáltal a végbél, a vastagbél és a vékonybél kis szakaszának sziluettje megjeleníthetővé válik. A báriumos beöntés nem ad annyira pontos képet, mint a colonoscopia, és nem teszi lehetővé a mintavételt. Nem javasolt továbbá a mérsékelten súlyos vagy súlyos betegeknél, mert a vizsgálat szövődményeket okozhat.

  • Vékonybél röntgen vizsgálat. Ez a vizsgálat a vékonybél azon szakaszait tekinti át, amelyeket colonoscopiával nem lehet megítélni. A vizsgálat előtt bárium koktél ivását követően röntgen vizsgálattal megjelenítik a vékonybelet. Ez a vizsgálat lehetővé teszi a colitis ulcerosa és a Crohn-betegség elkülönítését.

Milyen szövődményekkel járhat a colitis ulcerosa?

Toxikus megacolon. A colitis ulcerosa legsúlyosabb akut szövődménye a toxikus megacolon. Ez az állapot akkor alakul ki, amikor a vastagbél mintegy megbénul, a mozgása leáll, így a belekben nem továbbítódik a béltartalom, és nem távoznak a szelek sem. A toxikus megacolon tünete lehet hasi fájdalom, duzzadás, hasi puffadás, láz és gyengeség, továbbá zavarttá válhat, járása bizonytalan lehet. Kezeletlen esetben a vastagbél megrepedhet, hashártyagyulladást előidézve. A toxikus megacolon egy életveszélyes állapot, ami azonnali műtéti megoldást igényel!

A colitis ulcerosa további szövődményei közé tartozhat a perforálódott (átlyukadt) vastagbél, a jelentős mennyiségű folyadékvesztés következtében a kiszáradásveszély, májbetegség kialakulása, továbbá a bőr, az ízületek és a szemek gyulladása.

Fontos tudni!
Ha Önnek 8-10 éve van colitis ulcerosája, mindenképpen évente-kétévente menjen el colonoscopiás vizsgálatra a vastagbélrák korai tüneteinek időben történő felismerése érdekében.

A gyulladásos bélbetegségek és a vastagbélrák. Mind a colitis ulcerosa, mind a Crohn-betegség fokozza a vastagbélrák kockázatát. Ennek ellenére a gyulladásos bélbetegségben szenvedő betegek 90 százalékánál sohasem alakul ki daganatos megbetegedés. Fokozott azonban a kockázat, hogyha a betegség már 8-10 éve áll fent, és a teljes bélszakaszt érinti. Kevésbé valószínű, hogy daganatos elfajulás megy végbe, ha a vastagbélnek csak egy része érintett.

Születési rendellenességek. Ha Önnek colitis ulcerosája van, beszéljen orvosával, mielőtt teherbe esne, vagy apává válna. A gyulladásos bélbetegségek kezelésére használt bizonyos gyógyszerek születési rendellenességet okozhatnak, illetve egyes gyógyszerek az anyatejen keresztül bejuthatnak a csecsemőbe. Az aktív colitis ulcerosa növeli a magzati elhalás és a koraszülés valószínűségét. Ha Ön terhes, mindenképpen olyan szülészt válasszon, aki gyakorlott a gyulladásos bélbetegségben szenvedő kismamák gondozásában!

Dr. Zsuga Judit

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus

4/1 Mi a colitis ulcerosa? | 4/2 | 4/3 A colitis ulcerosa kezelése

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

Gyulladásos bélbetegségek - Az IBD

Magyarországon közel 45 ezer ember él együtt az IBD (Inflammatory Bowel Disease, magyarul gyulladásos bélbetegségek) nevű gyógyíthatatlan kórral...

Időskori változások az...

A gasztrointesztinális rendszer működésének korfüggő változásai alapvetően a keringés - következményesen a szekréció és abszorpció, vagyis a...

A Crohn-betegség szövődményei

A Crohn-betegség nemcsak kellemetlen vagy fájdalmas tünetei, hanem súlyos, akár életveszélyes szövődményei miatt is minél korábbi kezelésre...

Áteresztő bél szindróma

Az áteresztő bél vagy szivárgó bél szindróma gyakran előforduló, kellemetlen tüneteket okozó kórkép.

Életviteli tanácsok colitis ulcerosa...

A krónikus gyulladásos bélbetegségek egyik típusa a colitis ulcerosa. Bár kialakulása független a táplálkozási tényezőktől, a kellemetlen...

A colitis ulcerosa kezelése

A colitis ulcerosa kezelése általában gyógyszeres vagy műtéti terápiából áll. A gyógyszeres kezelések célja a tünetek hátterében álló...

Colitis ulcerosa - Tünetek, okok és...

A colitis ulcerosa, vagyis a fekélyes vastagbélgyulladás a gyulladásos bélbetegségek egyik fajtája, ami az emésztőrendszer krónikus gyulladásával...

Műtétek 3D-ben Barcelona egyetemi...

A gyulladásos bélbetegségek (az angol megnevezés rövidítésével: IBD) idült kórképek – gyakran visszatérő hasi görcsök, hasmenés jellemzi....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.