Probiotikumok gyulladásos bélbetegségekre

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

Tanulmányok szerint a probiotikumok enyhítik a gyulladásos bélbetegség tüneteit, és elősegítik a szervezet öngyógyító folyamatait.

Csak az USA-ban több mint 1 millió ember szenved valamiféle gyulladásos bélbetegségben, melyek közül a leggyakoribbak a colitis ulcerosa és a Crohn-betegség. A gyulladásos bélbetgség esetén a bél belső nyálkahártyája begyullad és sérül. A tünetek közé tartozik a hasi fájdalom, a (véres) hasmenés, fogyás és a rectális vérzés.

Egy új tanulmány bizonyította, hogy a kísérletben résztvevő colitis beteg egereknél a probiotikumos kezelés csökkentette a végbél-vérzést, a szöveti gyulladást és segítette a testsúlygyarapodást.

A szóban forgó egereknél a bélfal véredényeinek növekedése is nagyobb volt, mely fontos a sérült szövetek gyógyulása szempontjából. A probiotikumok az emberi bélsejtes laboratóriumi vizsgálatok során is ösztönözték az új erek növekedését.

Hasmenés, székrekedés kezelésére régóta használják

A probiotikumok ártalmatlan mikroorganizmusok, egyfajta baktériumok, melyek az emberi bélrendszerben élnek, s megfelelő mennyiségben elősegítik az emésztést. Kutatók szerint egyre népszerűbbé válnak a gyomor-és bélrendszeri betegségek kezelésében. Japánban és Dél-Koreában régóta használják a hasmenés vagy székrekedés kezelésére.

Fokozza az új erek fejlődését, gyorsítja a sebgyógyulást

A tanulmányt, mely az American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology című lapban jelent meg, két szakaszban végezték.

Először a kutatók a colitis beteg egereket probiotikumokkal kezelték, a betegség nem gyulladásos időszakában. Az eredmények azt mutatták, hogy a probiotikumos kezelés nem csak enyhítette a colitis tüneteit, hanem a kezelt egerek vastagbél szöveteinek nagyobb volt az angiogenezise (véredényképzés), mely az új erek fejlődésének szakasza, ami fontos a sebek gyógyulásában.

A második szakaszban azt vizsgálták, mi történik, ha emberi bélsejteket kezelnek probiotikumokkal, kémcsőben. A kutatók megállapították, hogy a probiotikumos kezelés itt is elősegíti az angiogenezis folyamatát.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az angiogenezis szerepet játszik a colitishez hasonló gyulladásos bélbetegségek fellángolásában.

Ugyanakkor kutatók szerint az eredmények arra utalnak, hogy amint a fellángolás enyhül, az angiogenezis nélkülözhetetlen a megfelelő gyógyuláshoz.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menstruációs görcsök Menstruációs görcsök

Egészséges táplálkozással enyhíthetők. Mit együnk és hogyan?

Premenstruációs tünetegyüttes Premenstruációs tünetegyüttes

Lelki és testi tünetek a menstruáció előtti napokban.

A máriatövis és hatóanyagai

A máriatövis (Silybum marianum) a mediterrán térségből származó növény. Termése az Európai Gyógyszerkönyvben hivatalos. Hazánkban számos...

A túlzott nyári szabadosság...

Természetes, hogy nyáron könnyebb elengedni magunkat, nem mondunk nemet a finom falatokra, az alkoholra, a dohányzásra, a laza kapcsolatokra. Holott a...

Biztonságos a mindennapos probiotikum...

A probiotikumok olyan jótékony baktériumok, melyek felveszik a harcot a szervezetben található káros baktériumok ellen, természetesen megtalálhatóak...

Hasmenés - Probiotikumokkal gyorsabban...

A probiotikus baktériumokkal nagyon jól kezelhető a hasmenések többsége. A probléma lényegesen gyorsabban megszűnik, ráadásul mellékhatásokkal sem...

Probiotikumok és rost-kiegészítők

Ha Ön is gyomor-és bélrendszeri, vagy emésztési problémáktól, szorulástól szenved, bizonyára már gondolkodott a probiotikumok vagy rost...

Néhány tipp a probiotikumok...

A probiotikumok jótékonyan segítik szervezetünk bélflórájának munkáját. Azonban, mint minden készítménynél (legyen az gyógyszer vagy étrend...

Probiotikumok emésztési problémákra

Mielőtt probiotikumot alkalmaz emésztési problémájára, kérdezze meg orvosát annak előnyeiről és esetleges kockázatairól.

Probiotikumok és gyulladás

A gyulladás természetes folyamat, melyet a szervezet a fertőzések elleni küzdelemre és a sérülések gyógyítására alkalmaz. Azonban ha a gyulladás...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.