• Probiotikumok gyulladásos bélbetegségekre

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Tanulmányok szerint a probiotikumok enyhítik a gyulladásos bélbetegség tüneteit, és elősegítik a szervezet öngyógyító folyamatait.

    Csak az USA-ban több mint 1 millió ember szenved valamiféle gyulladásos bélbetegségben, melyek közül a leggyakoribbak a colitis ulcerosa és a Crohn-betegség. A gyulladásos bélbetgség esetén a bél belső nyálkahártyája begyullad és sérül. A tünetek közé tartozik a hasi fájdalom, a (véres) hasmenés, fogyás és a rectális vérzés.

    Egy új tanulmány bizonyította, hogy a kísérletben résztvevő colitis beteg egereknél a probiotikumos kezelés csökkentette a végbél-vérzést, a szöveti gyulladást és segítette a testsúlygyarapodást. 

    A szóban forgó egereknél a bélfal véredényeinek növekedése is nagyobb volt, mely fontos a sérült szövetek gyógyulása szempontjából. A probiotikumok az emberi bélsejtes laboratóriumi vizsgálatok során is ösztönözték az új erek növekedését.

    Hasmenés, székrekedés kezelésére régóta használják

    A probiotikumok ártalmatlan mikroorganizmusok, egyfajta baktériumok, melyek az emberi bélrendszerben élnek, s megfelelő mennyiségben elősegítik az emésztést. Kutatók szerint egyre népszerűbbé válnak a gyomor-és bélrendszeri betegségek kezelésében.  Japánban és Dél-Koreában régóta használják a hasmenés vagy székrekedés kezelésére.

    Hirdetés

    Fokozza az új erek fejlődését, gyorsítja a sebgyógyulást

    A tanulmányt, mely az American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology című lapban jelent meg, két szakaszban végezték.

    Először a kutatók a colitis beteg egereket probiotikumokkal kezelték, a betegség nem gyulladásos időszakában. Az eredmények azt mutatták, hogy a probiotikumos kezelés nem csak enyhítette a colitis tüneteit, hanem a kezelt egerek vastagbél szöveteinek nagyobb volt az angiogenezise (véredényképzés), mely az új erek fejlődésének szakasza, ami fontos a sebek gyógyulásában.

    A második szakaszban azt vizsgálták, mi történik, ha emberi bélsejteket kezelnek probiotikumokkal, kémcsőben. A kutatók megállapították, hogy a probiotikumos kezelés itt is elősegíti az angiogenezis folyamatát.

    Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az angiogenezis szerepet játszik a colitishez hasonló gyulladásos bélbetegségek fellángolásában.

    Ugyanakkor kutatók szerint az eredmények arra utalnak, hogy amint a fellángolás enyhül, az angiogenezis nélkülözhetetlen a megfelelő gyógyuláshoz.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Módosítva: 2014.12.28 07:11, Megjelenés: 2014.12.28 07:11
   • Cikkajánló

    Száraz, hámló bőr

    Száraz, hámló bőr

    Dr. Lesznyák Judit

    Mik lehetnek az okok? Mit tehetünk a bőrszárazság megelőzéséért, kezeléséért?

    Szájüregi gyulladások

    Szájüregi gyulladások

    Szponzorált tartalom

    Az orvosi zsályás gél hatásos afták és szájüregi gyulladások kezelésében. (x)

    Bélflóra, autizmus és hangulatzavarok - Mi lehet az összefüggés?

    A gyomor-bél traktus a szervezet részeként kapcsolatban van a központi idegrendszerrel, és a bélflóra változásai olyan neurológiai rendellenességekkel is kapcsolatba hozhatók, mint a stressz, autizmus, depresszió, Parkinson-kór vagy Alzheimer-kór.

    Életeket ment a vastag- és végbélszűrés

    November közepén a Kor Kontroll Társaság az Országos Onkológiai Intézettel (OOI) közös nyílt napot tartott, hogy felhívja a figyelmet a vastag- és végbélrák megelőzésének, illetve korai stádiumban történő felismerésének, szűrésének jelentőségére.

    Hasmenés - Probiotikumokkal gyorsabban kezelhető

    A probiotikus baktériumokkal nagyon jól kezelhető a hasmenések többsége. A probléma lényegesen gyorsabban megszűnik, ráadásul mellékhatásokkal sem kell számolni.

    A probiotikumok egészségügyi előnyei - Tények és kutatási eredmények

    A probiotikumok olyan jótékony mikroorganizmusok, amelyek védőhatást biztosítanak bizonyos kórokozókkal szemben, és amelyek számos élelmiszerben is megtalálhatóak. A probiotikumokról úgy tartják, hogy a bélflóra kiegyensúlyozása által igen fontos szerepet játszanak a megfelelő bélműködés és emésztés fenntartásában.

    Mikor szedjünk probiotikumot?

    A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan, jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét, és ezzel immunrendszerünk megfelelő működésében is nélkülözhetetlenek.

    Probiotikumok - A barátságos baktériumok

    A probiotikumok azok a baktériumok, melyek együtt élnek velünk, de nem okoznak megbetegedéseket. A barátságos baktériumok segítik az emésztést, védik a szervezetet bizonyos ellenséges baktériumok ellen, azaz erősítik az immunrendszert.

    Fekélyek kezelése probiotikumokkal

    A gyomor- és nyombélfekély kellemetlen és fájdalmas elváltozás. Különböző gyógymódokkal kezelik, de a hatás többnyire hagy némi kívánnivalót maga után.

    Probiotikumok és gyulladás

    A gyulladás természetes folyamat, melyet a szervezet a fertőzések elleni küzdelemre és a sérülések gyógyítására alkalmaz. Azonban ha a gyulladás krónikus, vagy súlyos, akkor többet árt, mint használ.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.