Probiotikumok gyulladásos bélbetegségekre

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

Tanulmányok szerint a probiotikumok enyhítik a gyulladásos bélbetegség tüneteit, és elősegítik a szervezet öngyógyító folyamatait.

Csak az USA-ban több mint 1 millió ember szenved valamiféle gyulladásos bélbetegségben, melyek közül a leggyakoribbak a colitis ulcerosa és a Crohn-betegség. A gyulladásos bélbetgség esetén a bél belső nyálkahártyája begyullad és sérül. A tünetek közé tartozik a hasi fájdalom, a (véres) hasmenés, fogyás és a rectális vérzés.

Egy új tanulmány bizonyította, hogy a kísérletben résztvevő colitis beteg egereknél a probiotikumos kezelés csökkentette a végbél-vérzést, a szöveti gyulladást és segítette a testsúlygyarapodást.

A szóban forgó egereknél a bélfal véredényeinek növekedése is nagyobb volt, mely fontos a sérült szövetek gyógyulása szempontjából. A probiotikumok az emberi bélsejtes laboratóriumi vizsgálatok során is ösztönözték az új erek növekedését.

Hasmenés, székrekedés kezelésére régóta használják

A probiotikumok ártalmatlan mikroorganizmusok, egyfajta baktériumok, melyek az emberi bélrendszerben élnek, s megfelelő mennyiségben elősegítik az emésztést. Kutatók szerint egyre népszerűbbé válnak a gyomor-és bélrendszeri betegségek kezelésében. Japánban és Dél-Koreában régóta használják a hasmenés vagy székrekedés kezelésére.

Fokozza az új erek fejlődését, gyorsítja a sebgyógyulást

A tanulmányt, mely az American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology című lapban jelent meg, két szakaszban végezték.

Először a kutatók a colitis beteg egereket probiotikumokkal kezelték, a betegség nem gyulladásos időszakában. Az eredmények azt mutatták, hogy a probiotikumos kezelés nem csak enyhítette a colitis tüneteit, hanem a kezelt egerek vastagbél szöveteinek nagyobb volt az angiogenezise (véredényképzés), mely az új erek fejlődésének szakasza, ami fontos a sebek gyógyulásában.

A második szakaszban azt vizsgálták, mi történik, ha emberi bélsejteket kezelnek probiotikumokkal, kémcsőben. A kutatók megállapították, hogy a probiotikumos kezelés itt is elősegíti az angiogenezis folyamatát.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az angiogenezis szerepet játszik a colitishez hasonló gyulladásos bélbetegségek fellángolásában.

Ugyanakkor kutatók szerint az eredmények arra utalnak, hogy amint a fellángolás enyhül, az angiogenezis nélkülözhetetlen a megfelelő gyógyuláshoz.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Depresszió Depresszió

Téli depresszió vagy téli lehangoltság: Milyen jelek utalnak rá?

Elhízás Elhízás

Eltérések a laboreredményben. Mire figyeljünk?

Mikor szedjünk probiotikumot?

A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan, jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és...

A vastagbél betegségei: gyulladások...

A vastagbélrák a második leggyakoribb daganattípus hazánkban, így a felismerése, szűrése kiemelten fontos. Ezzel együtt is bélrendszerünket számos...

Néhány tipp a probiotikumok...

A probiotikumok jótékonyan segítik szervezetünk bélflórájának munkáját. Azonban, mint minden készítménynél (legyen az gyógyszer vagy...

Biztonságos a mindennapos...

A probiotikumok olyan jótékony baktériumok, melyek felveszik a harcot a szervezetben található káros baktériumok ellen, természetesen megtalálhatóak...

Probiotikumok és gyulladás

A gyulladás természetes folyamat, melyet a szervezet a fertőzések elleni küzdelemre és a sérülések gyógyítására alkalmaz. Azonban ha a gyulladás...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.